ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ - ΡΩΣΙΑ 73-86

Τιχονένκο από τα παλιά...

Λένε ότι ο παλιός είναι αλλιώς... Και δεν έχουν άδικο. Τουλάχιστον στην περίπτωση του χτεσινού αγώνα Ρωσίας - Πουέρτο Ρίκο 86-73, μια "παλιά καραβάνα", ο Βαλερί Τιχονένκο, ήταν αυτός που "καθάρισε" το ματς για τους Ευρωπαίους στο δεύτερο ημίχρονο με στατιστική για όσκαρ. Ο αθεόφοβος πρόλαβε σε 15 λεπτά να πετύχει 13 πόντους με τρία "θανατηφόρα" τρίποντα, που εκτέλεσαν τον Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ και την παρέα του.

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν πολύ δυνατά και γρήγορα μπλόκαραν τους Ρώσους, που είχαν το μυαλό τους στο πώς έχασαν ένα σχεδόν σίγουρο ματς από τους Γιουγκοσλάβους. Ο Ορτίθ σήκωσε το βάρος για τους ηττημένους στο πρώτο ημίχρονο, όπου ήταν μπροστά με 41-34. Ομως στην επανάληψη κουράστηκε και πέτυχε μόλις δύο πόντους.

"Στην ανάπαυλα είπα στους παίκτες να παίξουν για το πρεστίζ της ομάδας, αλλά και για το δικό τους. Είναι παίκτες κλάσης και τους αξίζει καλύτερη τύχη. Τώρα κοιτάμε μπροστά", δήλωσε ο κόουτς των Ρώσων, Σεργκέι Μπέλοφ. Από την άλλη πλευρά ο Κάρλο Μοράλες φανερά δυσαρεστημένος επισήμανε. "Ολα πήγαν στραβά στην επανάληψη. Τώρα θα βρούμε στο δρόμο μας την Ελλάδα, ομάδα με ταλέντο και κλάση. Θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό".

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: Ορτίθ 18, Καζιάνο 16 (3 τρ.), Τραβιέζο 6 (2 τρ.), Ε. Σαντιάγκο 2, Μίνσι 11 (1 τρ.), Κάρτερ 4, Βέγκα 8 (2 τρ.), Χουρουτούνιερ 2, Λεόν 4, Ν. Σαντιάγκο 2.

ΡΩΣΙΑ: Καράσεφ 17 (2 τρ.), Κουτέλιν 10 (2 τρ.), Πασούτιν 7, Κισούριν 8, Τιχονένκο 13 (3 τρ.), Μπάμπκοφ 4, Μιχαϊλοφ 9, Πανόφ 8 (1 τρ.), Νόσοφ 10.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Στα δύσκολα με το καλημέρα

Η ΑΕΚ παίζει με τη Φερεντσβάρος και ο ΠΑΟΚ με την Γκλάσκοου Ρέιντζερς

Με το καλημέρα αρχίζουν τα δύσκολα στην Ευρώπη για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αφού η χθεσινή κλήρωση του Β γύρου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ δεν είναι και ό,τι καλύτερο επιθυμούσαν για το ξεκίνημα. Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ καλείται να αντιμετωπίσει την ουγγρική Φερεντσβάρος, ενώ ο ΠΑΟΚ θα κοντραριστεί με τη σκοτσέζικη Γκλάσκοου Ρέιντζερς.

Η Φερεντσβάρος για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια τίθεται αντίπαλος ελληνικής ομάδας, αφού το 1995 είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό τον οποίο και απέκλεισε. Αν και οι "κιτρινόμαυροι" είναι το λογικό φαβορί, εντούτοις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να είναι αυτοί που θα πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης.

Πιο δύσκολη αποστολή έχει ο Δικέφαλος του Βορρά αφού οι υπεύθυνοι της Γκλάσκοου Ρέιντζερς δαπάνησαν το καλοκαίρι αρκετά εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχύσουν την ομάδα και να τη βγάλουν από την αφάνεια των τελευταίων χρόνων.

Πάντως ουδέν κακόν αμιγές καλό που λένε, αφού και οι δυο εκπρόσωποί μας θα έχουν τις ρεβάνς στις έδρες τους. Τα πρώτα παιχνίδια θα γίνουν στις 11 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 25 του ίδιου μήνα. Τα υπόλοιπα ζευγάρια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι: Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία) - Ρότορ Βόλγκογκραντ (Ρωσία), Εκερεν (Βέλγιο) - Σερβέτ (Ελβετία), Αρτζες Πιτέστι (Ρουμανία) - Ιστανμπουλσπορ (Τουρκία), Μόλντε (Νορβηγία) - ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία), Γκέτεμποργκ (Σουηδία) - Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Μούρα Μούρσκα Σόμποτα (Σλοβενία) - Σίλκεμποργκ (Δανία), Σλάβια Πράγας (Τσεχία) - Ιντερ Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Ζυρίχη (Ελβετία) - Σαχτιόρ Ντόνετσκ (Ουκρανία), Μπραν Μπέργκεν (Νορβηγία) - Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) - Τράμπζονσπορ (Τουρκία), Οτελούλ Γαλάτι (Ρουμανία) - Βέιλε (Δανία), Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) - Στρόμσγκοντσετ (Νορβηγία), Οσιεκ (Κροατία) - Αντερλεχτ (Βέλγιο), Ομόνοια Λευκωσίας (Κύπρος) - Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία), Βάασα (Φινλανδία) - Γκρατζ (Αυστρία), Πολόνια Βαρσοβίας (Πολωνία) - Ντινάμο Μόσχας (Ρωσία), Χάιντουκ (Κροατία) - Μάλμε (Σουηδία), Κίλμαρνοκ (Σκοτία) - Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία).

ΠΑΟΚ
Ψυχραιμία για Ρέιντζερς

Αρκετά άτυχος στάθηκε ο ΠΑΟΚ αφού για να προκριθεί στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πρέπει 11 και 25 Αυγούστου ν' αποκλείσει την Γκλάσκοου Ρέιντζερς. Στην Τούμπα δέχτηκαν την "ετυμηγορία" της τύχης μάλλον ψύχραιμα. Ολοι αναγνωρίζουν πως η Ρέιντζερς είναι το φαβορί, επισημαίνουν όμως ότι ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως τα καταφέρνει στα δύσκολα. Οδηγός τους η ευχάριστη εμπειρία με την Αρσεναλ.

Τ' όνομα και η δυναμικότητα των Σκοτσέζων έδωσε την ευκαιρία στον Μπλαχίν να επαναλάβει την ανάγκη απόκτησης δύο αμυντικών: "Είναι δύσκολη κλήρωση. Για να 'χουμε βάσιμες ελπίδες πρόκρισης θα πρέπει ν' αποκτήσουμε δύο στόπερ. Αλλιώς θα βάζουμε σκάλα να παίρνουμε κεφαλιές"... Από την πλευρά του ο Κ. Λαγωνίδης είπε:

"Η Ρέιντζερς διαφέρει από την ομάδα που αντιμετώπισε η ΑΕΚ. Είναι δύσκολος αντίπαλος αλλά μπορούμε να την αποκλείσουμε αν αγωνιστούμε όπως αρμόζει σ' ευρωπαϊκά παιχνίδια. Είναι το λογικό φαβορί πριν το πρώτο ματς (σ.σ. στη Σκοτία), μετά ίσως δεν είναι".

  • Με γκολ του Κατσιαμπή ο ΠΑΟΚ επικράτησε της ΑΕΚ με 1 - 0. Ομως αμφότεροι οι δικέφαλοι έδειξαν πως χρειάζονται δουλιά ακόμα.
ΑΕΚ
Υπέγραψαν Μπαμπούφσκι, Ιλιεφ

Τη Φερεντσβάρος έφερε η κλήρωση αντίπαλο της ΑΕΚ, στα πλαίσια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με το πρώτο παιχνίδι στην Ουγγαρία (11-25/8). Οι "κιτρινόμαυροι" στην προσπάθεια πρόκρισης θα ενισχυθούν από τον Σκοπιανό Μπαμπούφσκι και τον Βούλγαρο Ιλιεφ, η απόκτηση των οποίων ανακοινώθηκε χτες και επίσημα.

Μετά λοιπόν τους Ολυμπιακό και ΟΦΗ ήρθε η σειρά της ΑΕΚ να βρει στον... ευρωπαϊκό δρόμο της τη Φερεντσβάρος. Οι Μαγιάροι, τους οποίους απέκλεισαν πέρυσι οι Κρητικοί, σαφώς δε θεωρούνται υπερομάδα, είναι όμως επικίνδυνοι αν υποτιμηθούν. Σήμερα στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του ουγγρικού πρωταθλήματος αντιμετωπίζουν την Κάρουλατς, υπό το βλέμμα του Στεπάνοβιτς. Ανθρωπος της ΑΕΚ θα παρακολουθήσει και το ντέρμπι με τη ΜΤΚ (8/8).

Αναφερόμενος στην αντίπαλο του "δικεφάλου" ο "Στέπι" δήλωσε: "Είναι μια γνωστή και καλή ομάδα. Σ' αυτές τις αναμετρήσεις όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Είμαι ευχαριστημένος από την κλήρωση. Θεωρώ τον πρώτο αγώνα καθοριστικό".

Από την άλλη, αίσιο τέλος είχε το μεταγραφικό σίριαλ των αλλοδαπών στην ΑΕΚ. Εναντι συνολικά περίπου 330 εκατ. δρχ. ο 30χρονος λίμπερο Μπόσκο Μπαμπούφσκι υπέγραψε συμβόλαιο για 2+1 χρόνια. Ο συνομήλικός του μέσος Ιλιαν Ιλιεφ, έναντι περίπου 300 εκατ. δρχ. υπέγραψε συμβόλαιο ενός χρόνου. Ομως η "κιτρινόμαυρη" εταιρία διατηρεί το δικαίωμα σε πέντε μήνες, αν το θελήσει, ν' ανανεώσει τη σύμβαση επιπλέον για ένα ή δύο χρόνια.

Αυτό έγινε γιατί την περασμένη βδομάδα ο Βούλγαρος υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση από τον Λ. Νικολάου και θέλουν να δουν σε τι κατάσταση θα είναι.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 77-76

Με αντεπίθεση διαρκείας

Στον πόντο κρίθηκε το ματς Ισπανίας - Αυστραλίας (77-76) στο συγκλονιστικότερο ματς της προχτεσινής μέρας. Οι Ιβηρες, αν και στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς ήταν πίσω στο σκορ, με αντεπίθεση διαρκείας κατάφεραν στο... παρά ένα να εξασφαλίσουν το ροζ φύλλο αγώνα, ζευγαρώνοντάς τις νίκες τους.

Η κατάσταση στο στρατόπεδο των "καγκουρώ" σίγουρα δεν είναι η καλύτερη, αφού από φαβορί για μετάλλιο, τώρα θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για κάτι καλό.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ορένγκα 10, Ροντρίγκεζ 13 (3 τρ.) Ντελαφουέντε 7, Ερέρος 24 (1 τρ.), Ντε Μιγκέλ 10, Ρέγιες 11, Ντουένας 2.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ρόναλτσον 17 (1 τρ.), Μαχέρ 3 (1 τρ.), Φίσερ 2, Μακίνον 14, Γκέιτς 10 (2 τρ.), Χιλ 9, Ανστι 10, Βλάχοφ 4, Ρότζερς 7.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 54-99
Κέρδισε Τζόρτζεβιτς, έχασε Ιβκοβιτς...

Το ουσιαστικό όφελος από την άνετη νίκη της Γιουγκοσλαβίας σε βάρος της αδύναμης Ιαπωνίας με 99-54 (ημίχρονο 47-26) είναι η καλή απόδοση του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που βρίσκεται στο διάστημα της αποθεραπείας.

Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς: "Ολοι οι παίκτες χρησιμοποιήθηκαν αρκετά και έπαιξαν πολύ καλά. Οσον αφορά τον Τζόρτζεβιτς απέδειξε ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί". Σχετικά με την απουσία του Ντούσαν Ιβκοβιτς από τον πάγκο των Πλάβι είπε: "Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Είναι εσωτερικό θέμα".

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας κόουτς Κοχάμα Μοτοτάκα επισήμανε: "Δεν ήρθαμε εδώ για να κερδίσουμε, αλλά για να δούμε πού βρισκόμαστε και να κάνουμε σχέδια για το μέλλον".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον αγώνα παρακολούθησε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον βοηθό του Τάκη Περσία.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Γιαμασάκι 7, Γιούκι 3, Σάκο 3 (1 τρ. ), Χασέγκαβα 7 (1 τρ.), Οριμο 6, Μιναμιγιάμα 11 (3 τρ.), Τακαχάσι 15 (2 τρ.), Σακουμότο 1, Τομινάγκα 1, Φουρούτα, Σατσουμάσα.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μποντίρογκα 6, Σκεπάνοβιτς 8 (2 τρ.), Ομπράντοβιτς 18 (4 τρ.), Λουκόφσκι 18 (1 τρ.), Μπέριτς 7 (2 τρ.), Τζόρτζεβιτς 14 (4 τρ.), Ρέμπρατσα 5, Ντρόπνιακ 11, Μπουλάτοβιτς 1, Τομάσεβιτς 6, Τόπιτς 5 (1 τρ.).

ΠΟΛΟ

Εχασε, τελικά, το εισιτήριο για τον τελικό, η Εθνική μας Ομάδα Πόλο Νεανίδων, αφού ηττήθηκε από το γνωστό - άγνωστο "κακό δαίμονα" των ελληνικών ομάδων, τη Ρωσία, στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Μίλφιλντ της Βρετανίας.

Το τελικό 8 - 6 (2 - 1, 2 - 2, 3 - 0, 1 - 0) δείχνει ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάλεψε για τη νίκη, όμως, δεν τα κατάφερε αφού η αντίπαλός της φάνηκε εξαιρετικά δυναμική.

Σήμερα, η εθνική μας, αντιμετωπίζει στο μικρό τελικό, την ηττημένη του χτεσινοβραδινού αγώνα Ουγγαρίας - Ιταλίας (6.30 μ.μ.).

ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ
Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Ιακωβάκης

Το πρώτο χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο χάρισε χτες στον ελληνικό στίβο ο Περικλής Ιακωβάκης. Τρέχοντας στον τελικό των 400εμπ. του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου Εφήβων - Νεανίδων που διεξάγεται στο Ανσί της Γαλλίας πήρε την πρώτη θέση με 49.81, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων (προηγούμενο του Θ. Καλογιάννη με 50.22 από το 1984).

ενώ παράλληλα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για εφήβους.

Δεύτερος ο Κουβανός Οσιρις Μαρτίνεζ με 50.17 και τρίτος ο Αυστραλός Πίτερ Μπάτε 50.83.

"Σίγουρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί πίστευα στον εαυτό μου και όταν μπήκα στην κούρσα είπα μέσα μου ότι θα πάρω το χρυσό" δήλωσε μετά τη νίκη του Ιακωβάκης.

Θετικές εμφανίσεις, όμως, είχαμε και από άλλους αθλητές και αθλήτριές μας. Ο Γιάννης Καρλής προκρίθηκε στον τελικό της σφυροβολίας με 66.15μ. Ηταν πρώτος στον όμιλο του και είχε τη δεύτερη επίδοση στα προκριματικά με την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Ετσι, θέτει υποψηφιότητα για κάποιο μετάλλιο. Αποκλείστηκε ο Χρήστος Τσίντσος, ο οποίος με 54.50μ ήταν 27ος συνολικά.

Στα 100μ. μετ' εμποδίων ο Δημήτρης Πιέτρης πήρε την πρόκριση με 14.42 και θα αγωνιστεί σήμερα στον τελικό. Η Ολγα Γκαϊτατζή πέρασε στα ημιτελικά των 200 μέτρων νεανίδων με 24.02, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ (προηγούμενο δικό της από φέτος). Στα 200 μέτρα των εφήβων, ο Τάσος Μπούσης πέρασε στα προημιτελικά αφού ήταν τέταρτος στη σειρά του των προκριματικών με 21.61, αλλά στη συνέχεια, παρά το ότι άγγιξε το ατομικό του ρεκόρ με 21.48, έμεινε πέμπτος και αποκλείστηκε.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΗΚατερίνα Μπλιάμου μετά το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε την πρώτη ημέρα των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης νέων - νεανίδων, που διεξάγονται στην Αμβέρσα του Βελγίου, έβαλε πλώρη και για δεύτερο. Η 16χρονη αθλήτρια του Πανσερραϊκού εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό στα 100μ ύπτιο σημειώνοντας μάλιστα και πανελλήνιο ρεκόρ στα προκριματικά με 1.04.54, καταρρίπτοντας το παλιό 1.04.64 της Κατερίνας Κλέπκου. Ελληνική παρουσία υπάρχει σε έναν ακόμη τελικό, αφού η ομάδα στα 4Χ200 ελεύθερομε χρόνο8: 16.10, πήρε την 5η θέση στα προκριματικά.

TENIΣ

Σπουδαία νίκη - πρόκριση στα τελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος αγοριών (κάτω των 18 ετών) πέτυχε η Εθνική Ομάδα Τένις που επικράτησε της Γερμανίας στον αγώνα που διεξήχθη στο χωμάτινο γήπεδο του "Ιωλκός Κλαμπ" στο Βόλο.

Ηγέτης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ο Βασίλης Μαζαράκης, που στον τρίτο και καθοριστικό αγώνα με άξιο συμπαραστάτη τον Φοίβο Μιχαλόπουλο νίκησαν με 2 - 0 (6 - 2, 7 - 5) τους Χόρνουγκ και Μάγιερ. Η τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στη Βενετία από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου.

ΒΟΛΕΪ

Παίκτης της ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ θα είναι για τα τρία επόμενα χρόνια ο Κώστας Αγγελλίδης, που υπέγραψε χτες συμβόλαιο με την Ενωση. Η μεταγραφή του από τον Κτησιφώντα στοίχισε 35 εκατ. δρχ. Στο στόχαστρο της ΑΕΚ για τη θέση του δεύτερου ξένου (ο ένας είναι ο Γκουντίμα), είναι ο Ουκρανός Μουσένκο, που έχει παίξει στο παρελθόν στον ΠΑΟΚ.

  • Ξεχωριστή σύμβαση με το συνδρομητικό κανάλι επιθυμούν να υπογράψουν οι εκπρόσωποι των ομάδων στη Β Εθνική. Σκοπός τους, η αποκόμιση μεγαλυτέρων εσόδων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ