Copyright 2023 The Associated |
Από τη μεγάλη πορεία στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, όπου δολοφονήθηκε ο 17χρονος Ναέλ |
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν την Πέμπτη μεγάλη πορεία στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, όπου δολοφονήθηκε ο νεαρός Γάλλος αλγερινής καταγωγής, ενώ διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στη δολοφονική αστυνομική καταστολή πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλα εργατικά - λαϊκά προάστια του Παρισιού, καθώς και σε άλλες πόλεις, όπως σε Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Λιλ, Ρουέν κ.α., απαιτώντας «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του 17χρονου.
Απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, αφού πρώτα ανέφερε πόσο «συγκλονισμένη» είναι η χώρα από τον «αδικαιολόγητο» θάνατο του 17χρονου - το υπόβαθρο του οποίου βρίσκεται βέβαια στην ολοένα εντεινόμενη καταστολή του αστικού κράτους απέναντι στον λαό - στη συνέχεια μαζί με όλους τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του άρχισε να μιλά για «επίθεση στη δημοκρατία» και να τσουβαλιάζει τους διαδηλωτές με σκηνικά επεισοδίων που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες και «αλήτες» που «πρέπει να κάνουν πίσω»...
Προεδρεύοντας σε διυπουργική συνάντηση την Παρασκευή, ο Μακρόν είχε το θράσος να κάνει και κήρυγμα στους γονείς, καλώντας τους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από διαμαρτυρίες, ενώ παίνεψε την «ταχεία και κατάλληλη» αντίδραση των «δυνάμεων της τάξης»...
Μόνο για την Πέμπτη επιστρατεύτηκαν 40.000 αστυνομικοί για την «ασφάλεια» της χώρας, ενώ την Παρασκευή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν μέχρι και τεθωρακισμένα οχήματα για την «αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων».
Μίλησε για «πρόσθετες κινητές δυνάμεις» που θα αξιοποιηθούν, αλλά και «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (...) στις οποίες ενδέχεται να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή», σπεύδοντας κι αυτή να συκοφαντήσει τις μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες.
Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Ζ. Νταρμανέν, ζήτησε από τους νομάρχες όλης της χώρας να διακόψουν τις δημόσιες συγκοινωνίες με λεωφορεία και τραμ από τις 9 το βράδυ. Στη Μασσαλία, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία διαμαρτυρίας, τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν απόφαση της περιφέρειας για απαγόρευση κάθε διαδήλωσης από το μεσημέρι της Παρασκευής.
Την ίδια στιγμή, προτάσεις ακόμα και για κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» διατύπωναν επίσης εκπρόσωποι από κόμματα της αντιπολίτευσης όπως οι Ρεπουμπλικάνοι.
Στο μεταξύ, αργά την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε στο Petit-Quevilly στη Νορμανδία, πέφτοντας από τη στέγη ενός σούπερ μάρκετ. Ορισμένες αρχικές αναφορές συνέδεαν τον θάνατο με επεισόδια, ωστόσο μέχρι αργά χτες το βράδυ στις μόνες επίσημες δηλώσεις ο εισαγγελέας της Ρουέν διευκρίνιζε ότι «δεν προκύπτει από τη διαδικασία, ούτε από τις πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη της εθνικής αστυνομίας, ότι αυτό το κατάστημα έγινε αντικείμενο επίθεσης από ταραχοποιούς» την ώρα του συμβάντος. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο δήμαρχος της πόλης.
Απέναντι στην καταστολή και τις συκοφαντίες, αγωνιστικά εργατικά συνδικάτα καταγγέλλουν τη νέα δολοφονία από την αστυνομική βία, καλώντας σε συνολικά συμπεράσματα.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, «για άλλη μια φορά, η αστυνομία σκότωσε. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει η "άρνηση συμμόρφωσης" να έχει αποτέλεσμα τον θάνατο (...)
Είμαστε όλοι πολύ εξοικειωμένοι με τη ρητορική που στοχεύει στον ευτελισμό της αστυνομικής βίας, στη δαιμονοποίηση των εργατικών γειτονιών, των νέων, όσων αγωνίζονται κατά της αδικίας, όσων σηκώνουν το κεφάλι και αντιστέκονται. Ποιος νέος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν η ρατσιστική ρητορική και οι ρατσιστικές πράξεις νομιμοποιούνται από τους εξουσιαστές; Ποιος μπορεί να ανεχθεί την εγκαθίδρυση του κρατικού ρατσισμού στη χώρα μας και το γεγονός ότι κάποιοι από τους δικούς μας ανθρώπους ρίχνονται στο σπαθί με κίνδυνο της ζωής τους;».
Υπογραμμίζει ότι «σήμερα, όλοι οι νέοι άνθρωποι, ιδίως όσοι προέρχονται από εργατικές γειτονιές, γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί στη θέση του Ναέλ και ότι μπορεί να βρεθούν στο μέλλον» και ζητά «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ - Δικαιοσύνη για όλους: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς δράση!...».
Σημαντική νίκη στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του Λος Αντζελες, παραμονές της μεγάλης απεργίας του κλάδου
Σημαντική επιτυχία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του «Westin Bonaventure Hotel» |
Παραμονές της μεγάλης απεργίας του κλάδου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του μεγαλύτερου ξενοδοχείου του Λος Αντζελες, «Westin Bonaventure Hotel & Suites», πέτυχαν με τον αγώνα τους μια ιστορική νίκη.
Με την οργανωμένη, μαχητική και αταλάντευτη στάση τους, οι 600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων του ξενοδοχείου ανάγκασαν την εργοδοσία του ομίλου «Marriot» να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με πρωτοφανείς αυξήσεις στους μισθούς.
Επίσης, οι εργαζόμενοι πέτυχαν νέα συμφωνία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στο συνταξιοδοτικό τους ταμείο. Πέτυχαν επίσης την κατάργηση όλων των «έκτακτων μέτρων» στα ωράρια και τους όρους απασχόλησης που είχαν επιβληθεί με πρόσχημα την πανδημία.
Στη Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνονται και σειρά άλλων μέτρων, όπως το δικαίωμα στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας, η κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση, η κατάργηση της ηλεκτρονικής επιτήρησης στους χώρους εργασίας.
Στον αγώνα εργαζόμενοι της «Amazon» στην Καλιφόρνια |
Μέλη του συνδικάτου «UNITE HERE Local 11», των ξενοδοχοϋπαλλήλων, χαρακτηρίζουν θρίαμβο την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, τονίζοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «χιονοστιβάδα» για την υπογραφή παρόμοιων Συμβάσεων σε άλλους χώρους δουλειάς.
Την αλληλεγγύη του στους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Λος Αντζελες εκφράζει το ΠΑΜΕ, συγχαίροντάς τους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.
Παράλληλα, σε αγωνιστική κινητικότητα βρίσκονται χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, απέναντι στους χαμηλούς μισθούς, στη σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης, στις άσχημες συνθήκες εντατικής και υπερωριακής δουλειάς.
Στις 22/6 ξεκίνησαν απεργίες περίπου 6.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «Spirit AeroSystems» στο Κάνσας, που δίνει σημαντικά ανταλλακτικά στα αεροπλάνα της «Boeing». Είχε προηγηθεί απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία (85%) υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας από τα μέλη του συνδικάτου International Association of Machinists and Aerospace Workers. Η εργοδοσία είχε απορρίψει πρόταση για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, κ.ά.
Επίσης, εδώ και λίγες μέρες απεργία ξεκίνησαν 3.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας εστίασης «Starbucks», με ανάλογα αιτήματα, καθώς και 1.400 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ερι» στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, μέλη του συνδικάτου United Electrical Workers.
Επιπλέον, εδώ και μερικές μέρες απεργούν οδηγοί, διανομείς και άλλες ειδικότητες εργαζομένων που δουλεύουν για την «Amazon», σε συνεργασία με το συνδικάτο Teamsters της Καλιφόρνιας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, χωρίς να παίζουν την υγεία και τη ζωή τους κορόνα - γράμματα ενώ δουλεύουν σε άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ο Σο Φέιν, επικεφαλής του Συνδικάτου Εργαζομένων σε αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ (UAW - United Auto Workers), σε ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι το συνδικάτο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απεργιακό αγώνα, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, «Ford», GM και «Stellantis». Οι τρεις αυτές βιομηχανίες την προηγούμενη δεκαετία έβγαλαν τεράστια κέρδη, ενώ οι εργάτες πασχίζουν να επιβιώσουν. «Τώρα ήρθε η ώρα για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε.
Στο μεταξύ, στην Ελβετία, ιστορική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου Κουαντρέν της Γενεύης, καθώς είναι η πρώτη που οργανώνεται στα 104 λειτουργίας του, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Le Temps».
Η απεργία αφορά το προσωπικό του αεροδρομίου το οποίο απασχολείται με σύμβαση δημόσιου δικαίου, ενώ στο αεροδρόμιο απασχολούνται και εξωτερικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του.
Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι τοποθέτησαν κόκκινες σημαίες μπροστά από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου για να εξηγήσουν στους επιβάτες και τους δημοσιογράφους τις διεκδικήσεις τους. Οι απεργοί στρέφονται κατά της «μεταρρύθμισης» της μισθολογικής πολιτικής, την οποία επιδιώκει η διεύθυνση. Περισσότερες από 60 πτήσεις ματαιώθηκαν.
Ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ
Σε ανακοίνωσή της για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Γαλλία, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:
«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει τη δολοφονία του 17χρονου αλγερινής καταγωγής Ναέλ την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στη Ναντέρ του Παρισιού, τον οποίο πυροβόλησε εξ επαφής αστυνομικός επικαλούμενος ..."άρνηση συμμόρφωσης" κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.
Η νέα εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικά πυρά έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα θυμάτων της κρατικής βίας και καταστολής, που εντείνεται, αποδεικνύοντας ότι η κρατική καταστολή και η αστυνομική αυθαιρεσία είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πληθύνει ανάλογα περιστατικά στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, είτε κυβερνούν φιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, και πηγαίνουν χέρι - χέρι με την απαγόρευση και τον περιορισμό στις διαδηλώσεις και τις απεργίες, με την επίθεση στα δικαιώματα και τα όνειρα της νέας γενιάς, των εργαζομένων.
Αυτό αποδεικνύουν και οι απαράδεκτες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Μακρόν, που επιχειρούν να συκοφαντήσουν τις τεράστιες διαδηλώσεις και τη γνήσια λαϊκή οργή, αυξάνοντας παράλληλα την καταστολή θέτοντας σε ετοιμότητα 40.000 αστυνομικούς (!).
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό και τη νεολαία της Γαλλίας που δικαίως ξεχειλίζει από οργή, στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Σε όλη την Ευρώπη δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εγκληματική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της καταστολής».