ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένας εργάτης μόνος του απέναντι στην εργοδοσία

Κάλεσμα στα σωματεία να πρωτοστατήσουν ενάντια σε απολύσεις, καθυστερήσεις πληρωμών, υποχρεωτικές άδειες, με πρόσχημα την «αργία» των τραπεζών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία
Την προσπάθεια επιχειρηματικών ομίλων να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να αξιοποιήσουν το κλίμα φόβου που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, για να εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους και να προωθήσουν τους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Κάθε ώρα που περνάει, πληθαίνουν οι καταγγελίες για επιχειρήσεις που ανακοινώνουν ότι δε θα πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους. Ανακοινώνουν διαθεσιμότητες, ακόμη και απολύσεις εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά στη νέα αυτή επίθεση των εργοδοτών. Να μην υποκύψουν, να μη δεχτούν την απλήρωτη δουλειά και τις διαθεσιμότητες. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Δε θα πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες της κρίσης και των ανταγωνισμών του κεφαλαίου. Καλούμε τα σωματεία να βρίσκονται συνεχώς κοντά στους εργαζόμενους, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κανένας εργάτης μόνος του. Με ταξική, αγωνιστική απάντηση, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Εδώ και τώρα!
  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών».
Ξεσαλώνουν οι εργοδότες

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι καταγγελίες από κλάδους και τόπους δουλειάς για τις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας, που προσπαθεί να φορτώσει στους εργαζόμενους τη «χασούρα» από το γενικότερο κλίμα που δημιούργησε η απόφαση της κυβέρνησης για «αργία» των τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «η εργοδοσία στο Εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ ξεσάλωσε, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών. Καλούν τους εργαζόμενους να αναστείλουν τα ρεπό και τις άδειές τους, κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Να πάρουν υποχρεωτικά ρεπό και άδειες ή να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών.

Απειλούν ότι δε θα καταβάλουν μισθούς ή θα δώσουν ένα μικρό μέρος αυτών. Δίνουν γραμμή τι να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι, βάση των δικών τους συμφερόντων. Απειλούν ότι αν δε συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, τα καταστήματα θα κλείσουν, θα πάρουν τα κεφάλαιά τους και θα φύγουν». Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους, για ό,τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας να έρθουν αμέσως σε επαφή με τη συνδικαλιστική τους οργάνωση.

Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και σε άλλους κλάδους. Χτες, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, η «Lavifarm» ανακοίνωσε στο σύνολο των εργαζομένων (εργοστάσιο και αποθήκη) ότι θα πάρουν άδεια από σήμερα έως και την Τρίτη. Επίσης, η εταιρεία «APV» ανακοίνωσε ότι θα πάρουν άδεια από χτες μέχρι και την Τρίτη οι πωλητές και τα τμήματα που υποστηρίζουν τις πωλήσεις.

Στη Στερεά, lock out κήρυξαν επί της ουσίας η «Τσιπίτα», η «Αλλατίνη», ο «Μόρνος», και η «Europa». Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά γενικά τις μικρές επισιτιστικές επιχειρήσεις, που επικαλούνται την έλλειψη πρώτων υλών, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Θυμίζουμε ότι στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», καταγράφηκαν δεκάδες ακόμα περιπτώσεις κλάδων και επιχειρήσεων, όπου σαν έτοιμη από καιρό, η εργοδοσία επιτέθηκε με λύσσα στους εργαζόμενους, βάζοντας τα θεμέλια για την παραπέρα αφαίρεση δικαιωμάτων, ακόμα και όταν τελειώσει η αναταραχή με τις τράπεζες. Τα περισσότερα τέτοια κρούσματα καταγράφονται στους κλάδους των Εμφιαλωμένων Ποτών, στις Κατασκευές και στις Τηλεπικοινωνίες.

«Αλλα λόγια» από την κυβέρνηση

Και ενώ η εργοδοσία οργιάζει, η κυβέρνηση εξαντλείται σε ...νουθεσίες και υπενθυμίσεις ότι «ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας».

Χωρίς να ανακοινώνει κανένα άμεσο μέτρο, παρά τις συγκεκριμένες κατηγορίες, λέει ότι «σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τα οποία, με πρόσχημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αποσταθεροποιούν την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα».

Καταλήγει, σημειώνοντας ότι «η επιβολή "αδειών" στους εργαζόμενους - με ή χωρίς αποδοχές - καθώς και η "απεργία" επιχειρήσεων (lockout) είναι παράνομες ενέργειες» και ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη και την πάταξη φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».

«Κουρεύουν» τις συντάξεις με πρόσχημα την τραπεζική «αργία»

Μισή σύνταξη κατέβαλε ο ΟΑΕΕ. Στα 120 ευρώ το όριο ανάληψης για τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα

Από την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 11 Ιούνη
Από την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 11 Ιούνη
Σε δεινή θέση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι με ευθύνη της κυβέρνησης, εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε στις τραπεζικές συναλλαγές, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τις συντάξεις, αλλά και με τη μη καταβολή από ορισμένα Ταμεία του συνόλου των απαιτούμενων ποσών για τις συντάξεις του Ιούλη. Η εικόνα, συνταξιούχοι να στέκονται με τις ώρες στις ουρές των ΑΤΜ, για να πάρουν μόλις 60 ευρώ, έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα διαβεβαίωνε ψευδώς ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν όλες και στην ώρα τους.

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, με νέα επιστολή τους χτες προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE- ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ ΟΑΕΕ εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το ότι οι τράπεζες δεν καταβάλλουν τις συντάξεις τους στο ακέραιο, θεωρώντας τες δικά τους χρήματα και τις αποδίδουν στους δικαιούχους με το σταγονόμετρο.

«Οπως ξέρετε βέβαια τα χρήματα των συντάξεων μπήκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρωθούν αποκλειστικά και μόνο συντάξεις και για κανέναν άλλο λόγο», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες και καλούν τον αρμόδιο υπουργό «να αποκαταστήσετε την καταβολή των συντάξεων όπως γινόταν πάντα άμεσα σε όλους χωρίς κανέναν περιορισμό από τις τράπεζες που κάτι τέτοιο μεταξύ άλλων επιβαρύνει ανεπανόρθωτα την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και για την υγεία τους».

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η διοίκηση του ΟΑΕΕ έκανε γνωστό ότι θα καταβάλει στις τράπεζες για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες μόνο το 50% της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις του Ιούλη.

Γίνεται φανερό ότι ούτε το κράτος ήταν σε θέση να καλύψει το σύνολο της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ, αλλά και οι εισπράξεις του Ταμείου από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων δεν επαρκούν (λείπουν περίπου 120 εκατ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, όπως όλοι οι άλλοι, έτσι και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ δεν θα μπορούν να εισπράξουν ακόμα και αυτά τα «λειψά» ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, αφού και αυτοί υπόκεινται στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.

Στην ουρά για 120 ευρώ

Μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφασίστηκε από σήμερα Τετάρτη 1η Ιούλη και για τρεις μέρες, να ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα (250 καταστήματα της Πειραιώς, 250 της Εθνικής, 200 της Alpha Bank, 150 της Eurobank και 20 της Αττικής) σε όλη τη χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δε διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες.

Αυτοί οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνο κατά τη διάρκεια της βδομάδας. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι το μέγιστο όριο ανάληψης γι' αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων θα ήταν τα 240 ευρώ. Οι συνταξιούχοι με το απογραφικό θα περιμένουν τη σειρά τους έξω από τις τράπεζες και ένας ένας θα εισέρχεται για να εξυπηρετηθεί, κάνοντας σχεδόν βέβαιη τη μεγάλη ταλαιπωρία για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Υπολογίζεται ότι η καταβολή των συντάξεων μόνο γι' αυτήν τη βδομάδα θα αφαιρέσει περί τα 250 - 300 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα των τραπεζών και γι' αυτό κατεβαίνουν ολοένα και περισσότερο τα όρια των αναλήψεων. Τέλος, χτες, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε πως, λόγω της ειδικής τραπεζικής «αργίας» που κηρύχθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση, η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων για τις επιχειρήσεις που έληγε χτες, παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιούλη.

Διαμαρτυρία από τους συνταξιούχους

Με απόφαση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών Ομοσπονδιών, θα γίνει σήμερα στη 1 μ.μ. μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την άμεση και πλήρη καταβολή των συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ