ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ανοίγει αύριο τις πύλες του στο πάρκο «Φιξ»

Στις 7 μ.μ. η έναρξη του πλούσιου προγράμματος την Παρασκευή και το Σάββατο

Χιλιάδες μεταναστόπουλα αναμένεται να βρεθούν και φέτος με τις οικογένειές τους στο πάρκο «Φιξ»
Χιλιάδες μεταναστόπουλα αναμένεται να βρεθούν και φέτος με τις οικογένειές τους στο πάρκο «Φιξ»
Αύριο Παρασκευή ανοίγει τις πύλες του για τις οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών εργατών το διήμερο των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ για 10η χρονιά φέτος, στο πάρκο «Φιξ», στα Πατήσια, στις 2 και 3 Ιούλη. Κεντρικό σύνθημα του διημέρου είναι «Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί στην πάλη ώστε να μην πληρώσει την κρίση ο λαός».

Και τις δυο μέρες, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. Ο χώρος (Πατησίων 307, Αγιος Ελευθέριος) διαμορφώνεται από σήμερα ώστε και φέτος να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους, κάθε εθνικότητας. Ανάμεσα σε άλλους, στο διήμερο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι Κοινότητες των μεταναστών από Τανζανία, Φιλιππίνες, Γεωργία, Κογκό, Μαδαγασκάρη, Σουδάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Κένυα, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρία.

Ακόμα θα συμμετέχουν ο Σύλλογος απεξάρτησης για τους μετανάστες «Μοσδαΐκ», η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα και το Στέκι εργαζόμενων και νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης.

Στο χώρο θα στηθούν περίπτερα του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», άλλων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα συζήτηση για την ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, τη δεύτερη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ. Το Σάββατο ως κεντρικός ομιλητής του διημέρου θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το ΚΚΕ.

Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και συναυλίες με δημοτικά τραγούδια. Ξεχωριστό θα είναι το πρόγραμμα στον παιδότοπο, με χορευτικά και υπαίθρια παιχνίδια.

Οι εκδηλώσεις στο «Φιξ» στόχο έχουν να αναδείξουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα της μετανάστευσης, να αποτελέσουν μια ακόμα ευκαιρία για να συζητηθούν οι αιτίες που εξαναγκάζουν στον ξεριζωμό, οι πτυχές και οι στόχοι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων.

Συνεχίζουμε ενωμένοι και ανυποχώρητοι

Στο σχετικό κάλεσμα σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Ολοι εμείς, που βρεθήκαμε στις μεγαλειώδεις απεργιακές φρουρές έξω από τους χώρους δουλειάς, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις, κόντρα στην κρατική τρομοκρατία και τις επιχειρήσεις - σκούπα, συνεχίζουμε ανυποχώρητοι.

Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, απέναντι στο μαύρο μπλοκ ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ., που φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, απαντάμε δυναμικά: Ταξική ενότητα Ελλήνων και μεταναστών εργατών, απειθαρχία στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, ένταση της πάλης, ώστε να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία.

Μονόδρομος για εμάς είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, η οργάνωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στα ταξικά σωματεία, η πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος.

Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της κάνουν πιο ξεκάθαρο το δρόμο που πρέπει να τραβήξουμε Ελληνες και μετανάστες εργάτες: Να αποτινάξουμε τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Να στρατευτούμε με το ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα πλοία - κάτεργα στην Κόρινθο

Ερώτηση στην Κομισιόν, κατέθεσε ο Γ. Τούσσας

Την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών από τους ναυτιλιακούς μονοπωλιακούς ομίλους, καταγγέλλει με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα πλοία ROPAX 1 και 2 στην Κόρινθο, που συνεχίζονται εδώ και 3 βδομάδες, ενάντια στο καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλουν εφοπλιστές και δουλεμπορικά γραφεία.

Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Γενικεύεται η εκμετάλλευση των ναυτεργατών από τους ναυτιλιακούς μονοπωλιακούς ομίλους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα πλοία "ROPAX 1" - "ROPAX 2", Αγγλικής σημαίας, ιδιοκτησία της ναυτιλιακής εταιρείας "V - SHIPS/ Adriatic Lines & Spa", που δηλώνει έδρα της την Ιταλία, που εκτελούν το τακτικό δρομολόγιο Κόρινθος Ελλάδας - Ραβένα Ιταλίας. Τα πληρώματά τους αποτελούνται από 33 και 29 ναυτεργάτες, αντίστοιχα, (ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε να είναι τουλάχιστον 48), όλοι Ρουμάνοι ανασφάλιστοι με μισθούς πείνας, που δουλεύουν κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας των εφοπλιστών και των δουλεμπορικών πρακτορείων.

Αυτό συνεπάγεται εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών, κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης 180 για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία όχι μόνο παραβιάζει την ανεπαρκή ισχύουσα νομοθεσία, αλλά προσφεύγει και δικαστικά ενάντια στους δίκαιους αγώνες των ναυτεργατών.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή, σχετικά με την εκμετάλλευση των ναυτεργατών από την ιδιοκτήτρια των παραπάνω πλοίων; Η εταιρεία αυτή παίρνει κοινοτικές επιδοτήσεις για τα παραπάνω δρομολόγια και τα πλοία ROPAΧ 1 - ROPAX 2; Καταδικάζει η Επιτροπή αυτήν την ενέργεια της εταιρείας σε βάρος των ναυτεργατών;».

ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για το Φάρμακο

H επιχειρηματική δράση στην Υγεία και η προστασία της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων δεν μπορούν να συνυπάρχουν, σημειώνει σε Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται η δημόσια υγεία και σε πολλές περιπτώσεις η ζωή πολλών ασθενών λόγω της απόσυρσης μιας σειράς φαρμάκων για σοβαρές χρόνιες παθήσεις από την αγορά με απόφαση των μονοπωλίων παραγωγής τους.

Ο λόγος είναι ότι δεν αποκομίζουν το μέγιστο επιθυμητό κέρδος, αλλά και λόγω της δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στη δημόσια υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις στις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες υγείας και σοβαρές ελλείψεις στην αντίστοιχη τροφοδοσία των δημόσιων νοσοκομείων.

Η εξαίρεση εκατοντάδων φαρμάκων ευρείας χρήσης από την υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων να συμμετέχουν στην αποζημίωσή τους, στο όνομα της μείωσης της "σπατάλης" από την άλλη, προκαλεί σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του λαού. Ολα αυτά στο όνομα του "μνημονίου" της ελληνικής κυβέρνησης με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και του συμφώνου σταθερότητας, που θέλουν συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών για την Υγεία και τα φάρμακα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στο Φάρμακο δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική προστασία της υγείας και ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα παραπάνω προβλήματα;».

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

  • 10 π.μ.: Περιοδεία στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.
  • 12.30 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.
  • 6 μ.μ.: Ομιλία σε σύσκεψη με βιομηχανικούς εργάτες στο Πνευματικό Κέντρο Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης».
  • 8.30 μ.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Ελευθερίας.
Για τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκτελεσμένους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στις ηρωικές μαχήτριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, διοργανώνουν η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και το ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 100η επέτειο από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη σε παγκόσμια μέρα πάλης για την ισοτιμία της γυναίκας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 4 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην Κουνινά Αχαΐας, με κεντρικό ομιλητή τον Ν. Κουρτουμάνο, γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα της ΚΝΕ, έκθεση φωτογραφίας και βιβλιοπωλείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ