ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ!
Μπλόκο σε 10 πλειστηριασμούς με μαζικές κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς

Από τη συγκέντρωση στην «Cepal»
Από τη συγκέντρωση στην «Cepal»
Τα σπίτια δέκα οικογενειών, μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών σώθηκαν από τη μέγγενη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, χάρη στις χτεσινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις έξω από τις εταιρείες «Cepal» στο Κουκάκι και «DoValue» στην Καλλιθέα.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, μπροστά στη μαζική αγωνιστική αντίδραση, ανέλαβαν τη δέσμευση να μη γίνει κανείς από τους πλειστηριασμούς που είχε προγραμματιστεί και να ρυθμιστούν τα χρέη σύμφωνα με τις δυνατότητες των οφειλετών. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που χρωστάνε ξέρουν πια ότι έχουν αποκούμπι το ΠΑΜΕ, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, και θα έχουν τη στήριξή τους όποτε αυτό χρειαστεί.

Στις δύο χτεσινές συγκεντρώσεις το «παρών» έδωσαν συνδικάτα, μαζικοί φορείς, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η ΟΓΕ και φοιτητικοί σύλλογοι, που ξεχώρισαν για τη ζωντάνια τους. Εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ το «παρών» έδωσε ο Γιώργος Πέρρος.

Ακόμα παραβρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Θ. Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, μιλώντας έξω από τη συγκέντρωση στην «Cepal», τόνισε πως «είμαστε εδώ σήμερα για να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, δείχνουμε τον δρόμο μαζί με τα εργατικά σωματεία». Επισήμανε ότι ακόμα και τώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση το κράτος έχει συνέχεια σε βάρος του λαού, άρα συνέχεια πρέπει να έχει και ο αγώνας. «Η λύση είναι η ενίσχυση του αγώνα, των σωματείων, που είναι αποκούμπι για κάθε επαγγελματία, για κάθε εργαζόμενο», υπογράμμισε.

Στην «DoValue»
Στην «DoValue»
Από τα μεγάφωνα των συγκεντρώσεων ακουγόταν ξανά και ξανά ότι «αφού η αδικία έχει γίνει νόμος, η αντίσταση είναι το καθήκον μας», ενώ προβάλλονταν διαρκώς τα αιτήματα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» και «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός».

Την ώρα των κινητοποιήσεων ανακοινώθηκε η είδηση, που οι συγκεντρωμένοι την υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα, ότι τα συνδικάτα των εργατών στο Πέραμα κατάφεραν τους εργοδότες να υπογράψουν την αίτηση για να γίνει η Συλλογική Σύμβασή τους υποχρεωτική.

Στο τέλος των κινητοποιήσεων ο Βάλσαμος Συρίγος, από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, τόνισε για τη σημασία της συμμετοχής στους αγώνες: «Η παρουσία σας εδώ έφερε θετικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή σας είναι που σπάει την αδιαλλαξία των funds, των τραπεζικών ομίλων, των κυβερνήσεων που προσπαθούν να αρπάξουν την περιουσία του λαού. Κάθε γειτονιά να γίνει κάστρο αγώνα. Η αλληλεγγύη θα νικήσει, χρειάζεται ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, ισχυρή αντίσταση στις γειτονιές».

Το ΚΚΕ ξανά στο πλευρό της Ιωάννας Κολοβού

Ως μάρτυρες υπέρ της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού και του παιδιού της, που είναι άτομο με αναπηρία, μετά τη μήνυση της εταιρείας LOTUS, που πλειστηρίασε το σπίτι της και επιδιώκει να την διώξει από αυτό, κατέθεσαν χτες στον πταισματοδίκη Νέας Ιωνίας ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής, και ο Ανδρέας Καραβίδας, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια ξεσπιτώματος της Ιωάννας Κολοβού από το διαμέρισμά της στου Ζωγράφου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στην περιοχή. Το ξημέρωμα της 21ης Νοέμβρη 2022, που αστυνομικές δυνάμεις με την παρουσία δικαστικού επιμελητή έσπαγαν την πόρτα της χαμηλοσυνταξιούχου, βρέθηκαν στο πλευρό της εκατοντάδες εργαζόμενοι και σωματεία ορθώνοντας εμπόδια στο ξεσπίτωμα. Ο ίδιος ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης μπήκε μπροστά για να εκδιωχθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο δικαστικός υπάλληλος, ώστε η οικογένεια να συνεχίσει να μένει στο σπιτικό της.

Σε δήλωσή του ο Χρ. Κατσώτης σημειώνει: «Στεκόμαστε δίπλα τους, όπως και σε όσους κινδυνεύουν από τα "κοράκια" που διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια που με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της ΝΔ παραδόθηκαν σ' αυτά.

Επισημαίνουμε ότι οι ευθύνες για τους πλειστηριασμούς ανήκουν σε όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες με το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν, οδηγούν στο ξεσπίτωμα εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Απέναντι σε αυτό το άδικο αντιλαϊκό πλαίσιο στέκεται το ΚΚΕ και αγωνίζεται να οργανωθεί η αλληλεγγύη του λαού και να σωθούν τα σπίτια του.

Καλούμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όλους όσοι έχουν οδηγηθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, όσους δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων, μπροστά στις εκλογές στις 25 Ιούνη να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που στέκεται στο πλευρό τους, που αγωνίζεται και στη Βουλή με τροπολογίες και προτάσεις νόμου για απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

Να σκεφτούν ότι όλες οι άλλες δυνάμεις που ζητούν την ψήφο τους αρνήθηκαν να ψηφίσουν αυτές τις προτάσεις του ΚΚΕ».

Νέα κινητοποίηση για το σπίτι του 81χρονου στη Χαλκιδική

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός», διαμήνυσε και ο εργαζόμενος λαός της Χαλκιδικής, με δυναμική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στα Φλογητά, η οποία κατέληξε έξω από το σπίτι του 81χρονου ανάπηρου συνταξιούχου, που η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί και τώρα απειλείται με έξωση από τον νέο ιδιοκτήτη.

Την κινητοποίηση κάλεσαν τα Σωματεία Οικοδόμων Ν. Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

«Θησαυρίζουν πάνω στην αγωνία και τον μόχθο του λαού και αρπάζουν σπίτια και κατοικίες φτωχών ανθρώπων», τόνισε ο Δημήτρης Μωυσιάδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο 81χρονος Θεόφιλος Τσεχονίδης και η οικογένειά του από 4 Μάη 2023, όπου δικαστικός επιμελητής και αστυνομία τους πέταξαν από το σπίτι αλλάζοντας κλειδαριές, παραμένουν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους έχοντας τη συμπαράσταση των κατοίκων του χωριού των Φλογητών Χαλκιδικής.

Θυμίζουμε ότι η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί το σπίτι γιατί ο συνταξιούχος ήταν εγγυητής σε στεγαστικό δάνειο του γιου του, ο οποίος έμεινε άνεργος και δεν μπορούσε να πληρώνει τις δόσεις. Το σπίτι του 81χρονου πλειστηριάστηκε τον Δεκέμβρη για 150.000 ευρώ, ενώ η πραγματική του αξία είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους οι υποψήφιοι βουλευτές Χαλκιδικής του ΚΚΕ Μαρία Αδαμίδου και Δημήτρης Λυρτζής.

H τράπεζα αρπάζει και το επίδομα νοσηλείας από καρκινοπαθή

Το απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτικής που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή και υγεία «κόστος» ήρθε και χτες στο προσκήνιο, με 60χρονο καρκινοπαθή από την Ηλεία να καταγγέλλει ότι η τράπεζα κατάσχει τα 400 από τα 460 ευρώ του επιδόματος νοσηλείας, επικαλούμενη «οφειλή» του 60χρονου προς την εφορία, ύψους 1.800 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο 60χρονος καρκινοπαθής είναι αναγκασμένος να πληρώνει από την τσέπη του τη φαρμακευτική του περίθαλψη για αποκατάσταση λειτουργιών, που κοστίζει ακριβά, επειδή δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, παρά τις ιατρικές συστάσεις, με τη δικαιολογία ότι είναι ασφαλισμένος στον Οίκο Ναύτου.

Μετά το πρώτο στάδιο της επίπονης θεραπείας του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και έπειτα από γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του Οίκου Ναύτου, εγκρίθηκε στον ασφαλισμένο ένα επίδομα 460 ευρώ ανά δίμηνο. Παρά τις αποφάσεις που υποτίθεται το χαρακτηρίζουν «ακατάσχετο, αφορολόγητο, μη συμψηφιζόμενο με οποιαδήποτε οφειλή», έγινε η παραπάνω κατάσχεση.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του στην τοπική εφημερίδα «Patrisnews»: «Πήγα στην τράπεζα και μου ζήτησαν το χαρτί από την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για τη λήψη του επιδόματος. Δεν το δέχθηκαν με την αιτιολογία ότι ο Οίκος Ναύτου δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, όμως ανήκει στον φορέα από το 2012, αλλά και να μην ανήκε, δεν παύει να είναι κρατικός ασφαλιστικός φορέας. Πήγα και ρώτησα στην εφορία και μου είπαν ότι ουδέποτε έχει δοθεί εντολή από αυτούς να κατάσχουν ακατάσχετα επιδόματα ασθενείας.

Είμαι σε απόγνωση (...) Δεν μπορώ να αντεπεξέλθω, να πληρώνω τις υποχρεώσεις, στις οποίες ήμουν και είμαι πάντα συνεπής, και να μην έχω να κάνω την ειδική διατροφή που απαιτείται ή να πάρω τα φάρμακά μου. Αδυνατώ. Το επίδομα είναι μεγάλη βοήθεια για εμένα, όμως το παρακρατούν. Σχεδόν όλο το επίδομα, που είναι ακατάσχετο».

Σύσκεψη σωματείων στη Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας απέναντι στα κέρδη των αφεντικών!», σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του, καλώντας σε συμμετοχή όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ