ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης με αιχμή Συμβάσεις και Ασφαλιστικό

Οργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη 8/6, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Σε οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, καλούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλούν την Πέμπτη 8/6 σε οργανωτική σύσκεψη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Καλούν «τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, να συμπορευτούν με τα ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, να δυναμώσει η ταξική πάλη στα καράβια, σε κάθε χώρο δουλειάς, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που προκαλεί την ανεργία, την φτώχεια, την προσφυγιά, τους πολέμους».

Να διεκδικήσουν: Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, της άγριας φοροληστείας που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Κανένας συμβιβασμός με την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Ανανέωση - υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών, των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών γενικότερα της εργατικής τάξης.

Ζητούν, τέλος, να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ώστε «τα ναυτεργατικά σωματεία να καταθέσουν ολοκληρωμένα τις θέσεις τους για ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση και την λήψη αποφάσεων για απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Μεθοδεύουν κατάργηση των ΣΣΕ

Στην πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές ζήτησαν ξανά να υπογραφεί ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις, διαδικασία που ακολουθήθηκε και το 2016, στο πλαίσιο του «κοινωνικού εταιρισμού» εφοπλιστών - κυβέρνησης - ΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) αρνείται από το 2010 να ανανεώσει την κλαδική ΣΣΕ, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αξιοποιούν γι' αυτόν το σκοπό τους εκπροσώπους τους στο εργατικό κίνημα, καθώς και τα μαντρόσκυλά τους, τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα, στην ποντοπόρο ναυτιλία, η ΠΝΟ υπογράφει Σύμβαση με τους εφοπλιστές για καθένα καράβι ξεχωριστά, με επαχθείς όρους για τους 120.000 περίπου ναυτεργάτες, σύμφωνα με τα «διεθνή κρατούντα», που σημαίνει δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς κλαδική ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση και μάλιστα έναντι αμοιβής από μέρους των εφοπλιστών, που φτάνει τις 5.000 - 8.000 χιλιάδες δολάρια για κάθε καράβι, χρήματα που καταλήγουν στα ταμεία των εργατοπατέρων της ΙΤF - ETF (Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μεταφορών) και της ΠΝΟ.

«Από αυτό το βρώμικο αλισβερίσι, μόνο από τα πλοία με ξένη σημαία, η ΠΝΟ για το 2016 είχε έσοδα 3.798.889,61 ευρώ», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.

Εφοπλιστές - κυβέρνηση και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ - μέσα από αυτήν τη μεθόδευση, επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ. «Με εισηγήσεις των εφοπλιστικών ενώσεων και την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας, διευρύνονται η ανασφάλιστη εργασία, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, ιδιαίτερα στις γενικές υπηρεσίες, προκαλούν εντατικοποίηση της εργασίας, με αυξημένους τους κινδύνους σε ασθένειες, ατυχήματα, συνολικά στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», καταγγέλλουν τα ταξικά σωματεία.

Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει βέβαια τους εργατοπατέρες να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Αυτό έκανε η ΠΝΟ, με ψήφισμα που κατέθεσε στο πρόσφατο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών (ETF), στις 24 - 25 Μάη (πρόκειται για Ενωση που συγκεντρώνει την εργατική αριστοκρατία, ρεφορμιστές και οπορτουνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στην ΕΕ), με το οποίο καλύπτει τις αιτίες και τους υπαίτιους, τους εφοπλιστές και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Πολιτική ενίσχυσης των εφοπλιστών

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, δεν απαντά στα οξυμένα προβλήματα των εν ενεργεία ναυτεργατών, αλλά και των συνταξιούχων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σαρωτικές αλλαγές που προβλέπει ο νόμος - λαιμητόμος Κατρούγκαλου, ενώ διαμορφώνονται και προϋποθέσεις για νέο κύμα επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, οι εργατοπατέρες της ΠΝΟ επιδιώκουν να αποσπάσουν κάποια δήλωση της κυβέρνησης, ζητούν την εξαίρεση των ναυτεργατών από τον νόμο 4387/2016 για τη Κοινωνική Ασφάλιση, μέσα από επιστολές και συσκέψεις με τους υπουργούς, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν, να σπείρουν αυταπάτες, να κρατήσουν παροπλισμένους τους ναυτεργάτες, ώστε να περάσουν «άβρεχτα» τα νέα αντεργατικά μέτρα, να ολοκληρωθεί η βρώμικη δουλειά κυβέρνησης - εφοπλιστών και των εκπροσώπων τους στο εργατικό κίνημα.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, έχοντας το «πράσινο φως» της κυβερνητικής οικονομικής επιτροπής, με «αυτόματο πιλότο» την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, προωθεί την κατάθεση πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

  • Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στις 24/6 στη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης που οργανώνει το ΠΑΜΕ, απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.
Σήμερα η συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra»

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των κινητοποιήσεων

Συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra» σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., οργανώνουν το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μέρα που η εργοδοσία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Επιχειρησιακό σωματείο και κλαδικό Συνδικάτο καλούν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικούς φορείς και εργαζόμενους, όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο όλους αυτούς τους μήνες, να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση. Οπως υπενθυμίζουν, η εργοδοσία έχει αφήσει απλήρωτους 231 εργαζόμενους και τους χρωστά 16 μισθούς μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέτρα κοινωνικής προστασίας.

«Οι εργαζόμενοι του "Athens Ledra" ξέραμε μπαίνοντας σε αυτόν τον αγώνα ότι διαλέγουμε το δύσκολο δρόμο. Οτι απέναντί μας έχουμε έναν ισχυρό αντίπαλο που δεν υποχωρεί εύκολα», τονίζουν οι εργαζόμενοι, και συνεχίζουν: «Τώρα έμαθε κι ο αντίπαλος ότι κι εμείς δεν είμαστε του χεριού του. Θα προσαρμόζουμε την τακτική μας και τη μορφή της πάλης μας με οδηγό το δίκιο μας, την ανάγκη αυτός ο αγώνας να φτάσει στο τέλος, που είναι η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «FRIGOGLASS»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η απεργία των εργαζομένων στη βιομηχανία «Frigoglass» στο νομό Αχαΐας, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία, με ανάλογη μείωση αποδοχών, από σήμερα έως το Νοέμβρη. Η απόφαση της εργοδοσίας αφορά περίπου 70 εργάτες στην παραγωγή και προβλέπει τρεις μέρες εργασία τη βδομάδα. Η απεργία είναι συνέχεια των στάσεων εργασίας που ξεκίνησαν οι εργάτες από τότε μάθανε για την απόφαση της εργοδοσίας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου από νωρίς το πρωί. Μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο έδωσαν το «παρών» το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Αχαΐας «Η Ενωση» και αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο πρόεδρος του, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ
Συναυλία στις 9 Ιούνη στην Κατερίνη

Συναυλία με τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών διοργανώνουν η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ, την Παρασκευή 9 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη. Στο κάλεσμά τους, σημειώνουν: «Με όπλο την τέχνη και τη μουσική, ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Να είστε όλοι εκεί, για να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης, ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι όλα θα τα αλλάξουμε! Λέμε όχι στην κοινωνία της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, της δυστυχίας για τους λαούς, η οποία είναι γρανάζι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Στη συναυλία συμμετέχει η λαϊκή ορχήστρα «Οι κοντραμπατζήδες». Παίζουν και τραγουδούν: Μπουζούκι - τραγούδι Βασίλης Καρόζας, κιθάρα - τραγούδι Γιώργος Ευαγγέλου, πιάνο - ακορντεόν - τραγούδι Γιάννης Χαλάτσης.

Πάνω από 19 εκατομμύρια οι άνεργοι στην ΕΕ

Στα 19,12 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από τα οποία τα 15,04 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, τον Απρίλη του 2017, σύμφωνα με τη «Eurostat» (Γιούροστατ). Σε ποσοστά η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,8% τον Απρίλη του 2017, έναντι 7,9% το Μάρτη του 2017 και 8,7% τον Απρίλη του 2016. Τα υψηλότερα ποσοστά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφονται στην Ελλάδα (23,2% το Φλεβάρη του 2017) και στην Ισπανία (17,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (3,2%), στη Γερμανία (3,9%) και στη Μάλτα (4,1%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ