ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανάγκη η δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές
  • Κινητοποίηση την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Κτίρια που ανήκουν στα ΑΕΙ και παραμένουν ανεκμετάλλευτα (όπως αυτό στην Πανεπιστημίου και Σανταρόζα) θα μπορούσαν να γίνουν δημόσιες δωρεάν φοιτητικές εστίες
Κτίρια που ανήκουν στα ΑΕΙ και παραμένουν ανεκμετάλλευτα (όπως αυτό στην Πανεπιστημίου και Σανταρόζα) θα μπορούσαν να γίνουν δημόσιες δωρεάν φοιτητικές εστίες
Αγωνιστικά διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση και στέγαση φοιτητές και σπουδαστές, με παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και αφορμή είναι το ότι από το Σεπτέμβρη οι Εστίες θα περιέλθουν στην ευθύνη των ίδιων των ΑΕΙ χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους.

Για το ίδιο θέμα, το ΚΚΕ κάνει παρέμβαση στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Σπύρος Χαλβατζής, με την οποία προτείνουν και συγκεκριμένα μέτρα.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Εν μέσω περιόδου όπου πραγματοποιούνται οι αιτήσεις για τους δικαιούχους φοιτητικής στέγασης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ κι ενώ ήδη πέρυσι οι αιτούντες αυξήθηκαν έως και 30% και με τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο οξυμένο, τα προβλήματα σε φοιτητικές Εστίες και Λέσχες είναι τεράστια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου - ΑΕ, επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με τεράστιες ελλείψεις σε δωμάτια εστιών, πολύ κακή συντήρηση, σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας για τους σπουδαστές και το προσωπικό.

Η κατεύθυνση που υλοποιείται σήμερα από την τρικομματική και παλιότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι η επιβολή ενοικίου και καρτών σίτισης, δηλαδή το φόρτωμα των βαρών στις φτωχές λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τους. Εχει γενικευτεί, εν τω μεταξύ, η παράδοση της φύλαξης, της καθαριότητας, της τροφοδοσίας σε εργολάβους, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (απολύσεις, κατάπτυστες συμβάσεις, απλήρωτη εργασία, εκφοβισμός) αλλά και την ίδια την ποιότητα των παροχών.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τη συγκρότηση των νέων ΝΠΙΔ, που, όπως προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο (Ν. 4009/2011), θα αναλάβουν να εμπορεύονται, στην ουσία, τη στέγαση και σίτιση των σπουδαστών. Και μετά τη συγκρότηση των ΝΠΙΔ, όπως και σήμερα, τα προβλήματα θα είναι ίδια για τους σπουδαστές της λαϊκής οικογένειας: Θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να σπουδάσουν, για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μεταφορές, αναλώσιμα, αδυνατώντας στην πράξη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κτίρια, είτε στην ιδιοκτησία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είτε άλλων δημόσιων φορέων και Δήμων, που παραμένουν αναξιοποίητα και επιλέγονται για να πουληθούν σε ιδιώτες. Φοιτητικοί Σύλλογοι, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να αποφορτίσουν εν μέρει το πρόβλημα, εξασφαλίζοντας δωρεάν στέγαση σε ένα μεγαλύτερο τμήμα σπουδαστών. Το υπουργείο Παιδείας, αλλά και άλλα αρμόδια υπουργεία έχουν στα λόγια δεσμευτεί (όπως με την περίπτωση του ξενοδοχείου La Mirage στην Αθήνα, δικαιοδοσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), στην πράξη όμως δεν έχει προχωρήσει η αξιοποίησή τους ως φοιτητικές εστίες. Τέτοιο παράδειγμα είναι και η «Μαθητική Εστία» στο Πάρκο "Τρίτση", που, ενώ οι αρμόδιοι Δήμοι έχουν συμφωνήσει να παραχωρηθεί για σπουδαστική εστία μετά από απαίτηση σπουδαστικών συλλόγων, το ζήτημα εκκρεμεί, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε μια εστία για τα ΤΕΙ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια και υποδομές, να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των σπουδαστών, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση γι' αυτούς και τις οικογένειές τους;
  • Για όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν φοιτητική στέγη, ιδιαίτερα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά με άνεργους γονείς, να δοθεί επαρκές επίδομα στέγασης.
  • Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρηθούν οι φοιτητικές λέσχες, να καταργηθεί η κάρτα σίτισης και να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους σπουδαστές».
Για το δικαίωμα στη μόνιμη - σταθερή δουλειά

Κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - Ανέργων Εκπαιδευτικών στις 18 Ιούνη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καλεί την Τρίτη, 18 Ιούνη, στη 1.30 το μεσημέρι η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής, διεκδικώντας: Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση! Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς τώρα για όλες τις ειδικότητες, με βάση τις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και 20 μαθητές ανά τμήμα. Να παρθεί πίσω η επιστράτευση των εκπαιδευτικών!

Σε ψήφισμα προς τις γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις ΕΛΜΕ, η Επιτροπή Αγώνα, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός πως πάνω από 10.000 αναπληρωτές από τις 30 Ιουνίου θα είμαστε άνεργοι χωρίς την ελπίδα επαναπρόσληψής μας. Οι όποιες προσλήψεις έχουν εξαγγελθεί για την επόμενη χρονιά θα αφορούν κυρίως ΕΣΠΑ, θα σημάνουν την περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων όσων δουλεύουν, την παραπέρα ελαστικοποίησή τους. Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουμε στα διάφορα "παπαγαλάκια" που προσπαθούν να φέρουν σε αντιπαράθεση τους νέους εργαζόμενους με τους παλιούς και να νομιμοποιήσουν την αξιολόγηση και τις απολύσεις». Και ξεκαθαρίζει: «Το θέμα για εμάς είναι πώς φτάσαμε έως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά. Γιατί από πολλούς θεωρήθηκε μόνο το επιπλέον 2ωρο ως η αιχμή του δόρατος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι το σχολείο που θέλουν να φτιάξουν, το "σχολείο της αγοράς" (...) Ενα σχολείο όπου δεν έχει θέση η μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Η Επιτροπή τονίζει ότι ευθύνες για την κατάσταση έχει η ΕΕ, οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδέχτηκαν τη λογική του «μικρότερου κακού» και δεν υιοθέτησαν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Και καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 18 Ιούνη, τονίζει: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Δεν είμαστε μόνοι! Απ' την πρώτη στιγμή είχαμε στο πλάι μας τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τη μόνη δύναμη που δεν άλλαξε ποτέ τη θέση της για μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς σε ένα σχολείο που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αντιπαλεύει καθημερινά και αταλάντευτα αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».

Συναυλία στη μνήμη του Νίκου Πονηρού

Σήμερα, στις 7 μ.μ., στο θέατρο Φοίνικα, στο Περιστέρι

Μια συναυλία στη μνήμη του πολυτάλαντου μουσικού και αγωνιστή Νίκου Πονηρού, που «έφυγε» πρόωρα, σε ηλικία 32 ετών, φέτος το Γενάρη, διοργανώνουν το συγκρότημά του Jethro Talibans, οι σύντροφοι και οι φίλοι του.

Το «Taliban Rock Fest» θα γίνει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο Θέατρο Φοίνικα, στο Περιστέρι και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 7 συγκροτήματα, με σειρά εμφάνισης τα Dirty Fuse, Mind Departure, Τοξικά Απόβλητα, 18 Birds, Πονηράμα, KollektivA, Jethro Talibans.

Ο σύντροφος Νίκος οργανώθηκε στην ΚΝΕ σε ηλικία 15 ετών στο Περιστέρι και έπειτα συνέχισε στη Σπουδάζουσα στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το 2006 ήταν μέλος της OB Μουσικών της ΤΟ Καλλιτεχνών, πάντα παρών σε όλες τις μάχες που έδωσε η Οργάνωση, στη ζωή και τη δράση της. Σύντροφος δημιουργικός και δραστήριος, πάντα με το χαμόγελο. Παρά τα σοβαρά και πολύχρονα προβλήματα στην όρασή του δεν το έβαζε κάτω, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να συμβάλει, και με την τέχνη του, σε όποιο πόστο τον χρέωνε η Οργάνωση.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο σύλλογος οργανώνει το Φεστιβάλ του

«Δυνάμωσε το Σύλλογό σου! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιεί το Φεστιβάλ του ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), το Σάββατο 8 Ιούνη, στο χώρο του ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου (Καλλιθέας και Στρατάρχου Αλεξάνδρου, κοντά στο σταθμό του Μετρό).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα σπουδαστών, έκθεση σκίτσου με θέμα «Κρίση και επαγγελματική εκπαίδευση», ενώ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Η άνοδος και η πτώση του κύριου Γκρόσαπ» από θεατρική ομάδα ανέργων, σπουδαστών και εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Οσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην έκθεση σκίτσου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και να στέλνουν τα σκίτσα τους έως τις 5 Ιούνη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου sysdiek@gmail.com.

Καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών

Την έντονη αντίδραση της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας έχουν προκαλέσει κρούσματα απάνθρωπης μεταχείρισης κρατούμενων μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σχετική προχτεσινή της ανακοίνωση αναφέρεται ενδεικτικά σε ορισμένες περιπτώσεις εξόφθαλμης απάνθρωπης μεταχείρισης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Χ. Μ. είχε καταγγείλει τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε από ομάδα της Χρυσής Αυγής που του είχε στήσει καρτέρι την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Με ανάλογο τρόπο είχαν χτυπηθεί πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι σε λαϊκές. Ο άνθρωπος αυτός είχε χτυπηθεί με σιδερογροθιά στη μύτη και του προκλήθηκε μόνιμη βλάβη που δεν αποκαταστάθηκε. Είναι υπό απέλαση κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα λόγω του τραυματισμού του ώστε πολλές φορές δυσκολεύεται να ανασάνει. Σκάνδαλο, κατά την Πακιστανική Κοινότητα, είναι το ίδιο το γεγονός ότι βρίσκεται υπό απέλαση αλλά και η ίδια η άθλια μεταχείρισή του ως ασθενούς.

Αυτό δεν αφορά μόνο τον ίδιο καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές που προκαλούν αλγεινή εικόνα για τα ανεκτά επίπεδα μεταχείρισης που έχουν καθιερωθεί στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Ο Ζ. Μ. αδυνατεί να περπατήσει με πρόβλημα στο σπόνδυλο ενώ το ένα του πόδι παραλύει. Η ανυπαρξία περίθαλψης σημαίνει ότι ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο για μια παυσίπονη ένεση με συνοδό αστυνομικό, λες και είναι νοσοκόμος και είναι στην καλή του θέληση να τον βοηθήσει να περπατήσει, κάτι που δεν γίνεται. Ούτε στην τουαλέτα δεν μπορεί να πάει μόνος του.

Ο Ν. Α. έχει χάσει την όρασή του από το ένα μάτι σε ποσοστό άνω του 90% μετά από χτύπημα στα τυφλά που δέχτηκε στο μάτι από αστυνομικό όταν ζητούσε να επιτραπεί επίσκεψη στον αδελφό του που ήρθε από το Λονδίνο και δεν του το επέτρεψαν. Αυτό συνέβη πριν από πέντε μήνες περίπου.

Ο σάλος για τα θέματα των Πανελλαδικών

Στις 27 Μάη, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Αυτή την ημέρα επαναλήφθηκε το ίδιο αρρωστημένο φαινόμενο με θύματα πάλι τα παιδιά. Ξεσηκώθηκε πάλι έντονος σάλος. Βαθμολογικά Κέντρα, ΕΛΜΕ κι ένα μεγάλο πλήθος μεμονωμένων ατόμων (εκπαιδευτικοί και μαθητές), διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ακούστε μερικές κραυγές διαμαρτυρίας:

Γνώμη φορέων
  • Ανακοίνωση των μαθηματικών - βαθμολογητών του 37ου Βαθμολογικού Κέντρου (Αλιμος)

«Μετά και τα σημερινά θέματα στα μαθηματικά κατεύθυνσης ολοκληρώθηκε η ακύρωση του δημόσιου σχολείου.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος τα θέματα των γενικών εξετάσεων ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία του Λυκείου. (...)

Επειδή τα θέματα αυτά δε σέβονται τον κόπο των μαθητών και τις θυσίες των οικογενειών, ακυρώνουν τη δουλειά του εκπαιδευτικού στο δημόσιο σχολείο και ιδιωτικοποιούν παραπέρα τη δημόσια εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει τεράστιες ευθύνες».

  • Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΜΕ:

«Τα θέματα Μαθηματικών Κατεύθυνσης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013 κρίνονται από τα δυσκολότερα και πλέον προβληματικά της τελευταίας δεκαετίας. Η διαπίστωση αυτή στηρίζεται στα εξής στοιχεία: (...)

- Η άριστη προετοιμασία με βάση το επίσημο σχολικό βιβλίο δεν ήταν αρκετή για την επίτευξη υψηλής βαθμολογίας, καθώς τα περισσότερα ερωτήματα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις ασκήσεις και τα προβλήματα του σχολικού βιβλίου. Επίσης, η διάταξη των θεμάτων δεν είχε καμιά παιδαγωγική διάσταση.

- Με αυτά τα θέματα, θεωρούμε ότι ο καθηγητής δεν είναι δυνατό να επιτελέσει διδακτικό έργο σύμφωνα με τις βασικές παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές, καθώς ανατρέπεται το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και απαξιώνεται το έργο του σχολείου...».

Η γνώμη μας

Το υπουργείο Παιδείας, συνεπές στο ρόλο του, τηρεί «αιδήμονα σιωπήν» σαν τον κλέφτη που «πιάνεται στα πράσα». Εμείς δεν εκπλησσόμαστε από τις μεθοδεύσεις των αστικών κυβερνήσεων με ό,τι έχει σχέση με την Εκπαίδευση, γιατί ξέρουμε ότι σκοπός τους είναι να οδηγήσουν την Εκπαίδευση στο λεγόμενο Σχολείο της Αγοράς. Ξαναγυρίζοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως κι αυτή η διαδικασία δεν είναι α-πολιτική και αποστειρωμένη όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν. Οι εξετάσεις αυτές έχουν έντονο ιδεολογικό χρώμα ανάλογα με το χαρακτήρα που τους δίνει η κρατούσα κυβέρνηση. Σημειώνουμε αυτό που γράψαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας:

«...οι Πανελλαδικές, η ύλη και το απόστημα της θεματοδοσίας, είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγήσει τα εκπαιδευτικά πράγματα προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση. Για ποιο λόγο κάθε χρόνο τα θέματα είναι ασύμμετρα προς τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται ή κάποια λαθεμένα; Είναι πολύ βολικό κάθε φορά να φωνάζουμε και να τα βάζουμε με τους "κακούς" θεματοδότες. Είναι η άριστη συνταγή για εκτόνωση και του χρόνου πάλι τα ίδια....».

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από αύξηση της δυσκολίας στα θέματα, αλλά και από μια φιλολογία για ένα «μπάχαλο» που υποτίθεται θα λυθεί από το νέο Λύκειο. Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος είναι ένας: Προετοιμασία των αντιδραστικών σχεδιασμών για το σχολείο (νέο Λύκειο, νέο Τεχνολογικό Λύκειο, εναρμονισμός των ποσοστών συμμετοχής των μαθητών στη Γενική και την τεχνική εκπαίδευση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κ.λπ.).

Ομως, για το καυτό θέμα που λέγεται «Πανελλαδικές Εξετάσεις» και απασχολεί κάθε χρόνο, περίπου 120.000 οικογένειες, χρειάζεται να επανέλθουμε.


Γιάννης ΚΕΡΑΣΑΡΙΔΗΣ
Πρώην μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη

Εκδήλωση για τα 68 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης, την Παρασκευή 7 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κ. Παπλωματά και ομιλία από τον Θ. Αυγέρο, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Επίσης θα έχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλία της μουσικής ομάδας δασκάλων Περιστερίου και της κομπανίας του Λάκη Ορφανίδη, έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης, ενώ θα συμμετάσχουν και μαθητές με ποιήματα και τραγούδια.

Ενάντια στην επιστράτευση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα ενάντια στην επιστράτευση των εργαζομένων που αγωνίζονται. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η ΟΛΜΕ, η ΠΝΟ και σωματεία εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ - τρεις κλάδοι που βρίσκονται σε επιστράτευση. Οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να είναι σε καθεστώς επιστράτευσης, η οποία τους επιβλήθηκε από τη συγκυβέρνηση με τη σκέψη και μόνο της απεργίας.

«Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο. Μαζί με το λαό σπάμε τον αυταρχισμό» ήταν το μήνυμα που έστειλαν μέσα από το πανό τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλώντας να μην περάσει ο φόβος και η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποτάξει όσους αγωνίζονται.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε χτες από εκπαιδευτικούς και στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Αγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ