ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Τάσο Χρονά

Στην πολιτική κηδεία στη Λαμία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα

Σε κλίμα οδύνης, η οικογένεια, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν, το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Μάρτη, τον σύντροφο Τάσο Χρονά, στέλεχος της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» την Τετάρτη απ' τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, έπειτα από ξαφνικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.

Στην πολιτική κηδεία στη Λαμία, όπου έζησε και εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος.

Για τη διαδρομή του Τάσου Χρονά, την πολύτιμη προσφορά και την ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά του Κόμματος μίλησε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ. Στην παρακαταθήκη και το παράδειγμά του στη νέα γενιά των κομμουνιστών αναφέρθηκε ο Νάσος Σάλτας, από το Συμβούλιο Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Συλλυπητήριο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Χρήστος Γεωργίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Φθιώτιδας, Χρήστος Γράβαλος, ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας διάβασε ο πρόεδρος, Σπύρος Νικολάου, ενώ εκ μέρους της οικογένειας το ύστατο «αντίο» απηύθυνε η κόρη του, Σταυρούλα.

Τιμητική φρουρά δίπλα στο τυλιγμένο με την τιμημένη σημαία του Κόμματος φέρετρο, πλαισιωμένο από κόκκινα λουλούδια, στάθηκαν αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, και ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, και στη συνέχεια μέλη της ΚΕ, σύντροφοι από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή, στελέχη και μέλη της ΚΝΕ.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής Διοίκησης, σωματείων και φορέων της περιοχής, καθώς και συνάδελφοί του από το νοσοκομείο.

Η προσφορά του συντρόφου μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε

Στον επικήδειο ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Σύντροφε Τάσο, εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματός μας, σου απευθύνω τον τελευταίο χαιρετισμό, με το συναίσθημα της βαθιάς μας θλίψης για τον πρόωρο χαμό σου να μη συμβιβάζεται με τη ζωντάνια και τη μαχητικότητα που πάλευες για την υπόθεση του Κόμματός μας, για κάθε λαϊκό πρόβλημα, για το σύνολο των προβλημάτων.

Η είδηση του θανάτου σου δεν συμβιβάζεται με την ακούραστη διάθεση για δουλειά, την αγωνία για την πορεία και την ισχυροποίηση του Κόμματος και του εργατικού κινήματος, την έγνοια για τη ζωή και τις ανάγκες των συντρόφων, την προθυμία και ανιδιοτέλεια να συντρέξεις σε ό,τι σου ζητηθεί, που σε διέκριναν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το έντονο ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθούσες και μελετούσες τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις. Ολοι πιστεύαμε ότι θα βγεις νικητής και από αυτήν την απρόσμενη περιπέτεια με την υγεία σου και σύντομα θα ήσουν πάλι δίπλα μας στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Και ο ίδιος δεν ήσουν έτοιμος ακόμη να "φύγεις". Είχες πολλά να κάνεις και ακόμη περισσότερα να δώσεις. Στο Κόμμα, στους συντρόφους σου και τους φίλους σου, στους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής. Στην οικογένειά σου, την Χαρούλα, σύντροφό σου στη ζωή και στους αγώνες, την κόρη σου Σταυρούλα, τον γαμπρό σου Κριστιάνο, αλλά και τον εγγονό σου Βιτόριο, που τόσο άλλαζε τη ζωή σου κάθε φορά που τον έβλεπες.

Είχες πολλά να δώσεις στις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά και που σου άρεσε να ρίχνεσαι με όλες σου τις δυνάμεις. Είχες πολλά να δώσεις στους δύσκολους καιρούς που βιώνει ο λαός και τις αυξημένες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής πάλης. Είχες ακόμη πολλά να δώσεις στους συντρόφους και το Κόμμα μας, που υπηρέτησες με πίστη στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού για 50 χρόνια.

Δεν ήσουν έτοιμος να "φύγεις", είχες ακόμη σχέδια και όνειρα. Να εκδώσεις τα βιβλία που για καιρό ετοίμαζες και αντικειμενικές δυσκολίες δεν επέτρεψαν να το πραγματοποιήσεις. Να κάνεις αυτό το ταξίδι μέχρι την Πύλο, τον τόπο καταγωγής της οικογένειάς σου και να γλυκάνεις τη νοσταλγία και την πίκρα από το παρελθόν. Να συμβάλεις στην ανάπτυξη του Κόμματος και τη διαπαιδαγώγηση των νέων συντρόφων (...)

Ο θάνατος του σ. Τάσου, η ανιδιοτελής προσφορά του μας δίνουν δύναμη και εφόδια να συνεχίσουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο που και ο σ. Τάσος περπάτησε, για να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες, για να γίνει πράξη η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό».

Προσφορές στη μνήμη του

Στη μνήμη του συντρόφου Τάσου Χρονά προσφέρουν στο ΚΚΕ:

  • Ο σύντροφος Τάσος Χρονάς δεν είναι πια ανάμεσά μας με τη φυσική του παρουσία. Είναι όμως μέσα από την παρακαταθήκη που άφησε με τον αγώνα του για μια δίκαιη κοινωνία, που στο επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο, όπως ακριβώς έκανε έμπρακτα σε όλη του τη ζωή. Στην μνήμη του, η οικογένεια Καρπέτα, αντί στεφάνου, προσφέρει στην Τομεακή Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ 500 ευρώ.
  • Μέσω ΚΟΒ Ν. Μάκρης - Μαραθώνα 20 ευρώ ο Ν. Στεφανίδης και 50 ευρώ ο Α. Ζαμπέτας.
  • Ο Νίκος Καλούτσης και η Ελένη Κονταράτου, «50 ευρώ στο Κόμμα μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα».
  • Σπουδαστές και φοιτητές που σπούδασαν και σπουδάζουν στην Λαμία, 200 ευρώ, αποχαιρετώντας τον «με τιμή και σεβασμό».
Για τα 71 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη

Την Κυριακή 2 Απρίλη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Α' Αθήνας, στις Ανατολικές Συνοικίες και στα Πανεπιστήμια της Αττικής πραγματοποιούν εκδήλωση στο Πάρκο Γουδή (λεωφ. Μεσογείων, έναντι του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν») με ομιλητή τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας.

Επίσης την Κυριακή, στις 10.30 π.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Αμαλιάδα (πλατεία Ν. Μπελογιάννη ). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Βησσαρίων Πολύδωρος, Γραμματέας της ΚΟΒ Αμαλιάδας και υποψήφιος δήμαρχος Ηλιδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η μόνιμη έκθεση για τον Νίκο Μπελογιάννη θα είναι ανοιχτή για το κοινό την ίδια μέρα, από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ.

Για τη σχολική στέγη

Την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Κρήτης (Μηνά Πατρικίου), η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση για τη θέση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της σχολικής στέγης, με ομιλητές τον Βασίλη Τομπουλίδη, υποψήφιο βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Νίκο Αβραμίδη, εκπαιδευτικό και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, και την Μαρία Παπαγιάννη, εκπαιδευτικό και μέλος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αποχαιρετάμε έναν πολύτιμο σύντροφο

Αναφορά στην απώλεια του Τάσου Χρονά έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και από το forum του STAR Κεντρικής Ελλάδας, όπου μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής, πριν παραστεί στην πολιτική κηδεία. Είπε ο Δ. Κουτσούμπας:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά τη σημερινή μου παρέμβαση, εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ομως η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη, καθώς σήμερα σε λίγη ώρα αποχαιρετάμε έναν πολύτιμο σύντροφο και φίλο, τον Τάσο τον Χρονά, που έφυγε προχτές από τη ζωή, ο οποίος για πολλές δεκαετίες, από όποιο μετερίζι - είτε ως γιατρός στο Νοσοκομείο και διευθυντής της ακτινολογικής κλινικής είτε ως δημοτικός σύμβουλος Λαμίας είτε ως περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς είτε ως στέλεχος του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής για πολλά χρόνια, γνωστός στη Φθιώτιδα και σε όλη την περιοχή της Στερεάς - πρόσφερε στον εργαζόμενο λαό μέσα από όλες αυτές τις ιδιότητες, στη νεολαία, πρόσφερε την επιστημοσύνη του, τις γνώσεις του, την αγωνιστικότητά του, για να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους, για να υπερασπιστεί το δίκιο του αγώνα του λαού μας και της περιοχής μας για μια καλύτερη κοινωνία. Να του ευχηθούμε και από αυτό το βήμα του σπουδαίου συνεδρίου που διοργανώνετε, καλό ταξίδι!».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Συναυλίες για το έγκλημα στα Τέμπη

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά οργανώνει συναυλία με σύνθημα «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», το Σάββατο 1η Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Σε συμμετοχή καλεί και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Συναυλία διοργανώνουν στον Βόλο φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης με σύνθημα «Τραγουδάμε για να ανασάνουμε, τραγουδάμε για να κερδίσει η ζωή!». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απρίλη, στις 9 μ.μ., έξω από τον ΟΣΕ.

ΣΥΡΜΟΣ ΗΣΑΠ
Παραλίγο να πέσουν στις ράγες!

Ενα ακόμα περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αυτά των προηγούμενων ημερών στις αστικές συγκοινωνίες, που δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, βάζοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής συρμός του Ηλεκτρικού (γραμμή 1 του Μετρό) είχε σταματήσει στον σταθμό «Αττική», στην κατεύθυνση προς Κηφισιά, όταν άνοιξε η πόρτα σε ένα από τα βαγόνια όχι από την πλευρά της αποβάθρας, αλλά από την πλευρά των γραμμών! Από τύχη δεν κινδύνεψαν επιβάτες, καθώς όσοι βρίσκονταν πολύ κοντά στην πόρτα θα μπορούσαν να πέσουν στο μέσο της γραμμής και ακόμα χειρότερα να χτυπηθούν από το ρεύμα, αφού στη μεριά αυτή βρίσκεται η ηλεκτροφόρος ράβδος.

Μόλις διαπιστώθηκε το πρόβλημα, αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες και ο συγκεκριμένος συρμός αποσύρθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ