ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Εκτιμά ότι η διατήρηση στην απασχόληση θα είναι «ένα πολύ δύσκολο καθήκον»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα ότι τα χρόνια εργασίας πρέπει να αυξάνονται ανάλογα και με το προσδόκιμο ζωής, η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» σε ρεπορτάζ του για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλειας, Γιν Γουεϊμίν, η χώρα θα καταθέσει ένα σχέδιο αύξησης της ηλικίας στην οποία οι εργαζόμενοι θα παίρνουν σύνταξη, με στόχο μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστεί η πίεση από τη συρρίκνωση της εργατικής δύναμης και της αύξησης των ηλικιωμένων ως τμήματα του πληθυσμού (οι πάνω από 60 είναι πλέον το 16%). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ηλικία συνταξιοδότησης, που διαμορφώθηκε πριν από έξι δεκαετίες, όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ χαμηλότερο, δεν έχει προσαρμοστεί στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη.

Σήμερα, στην Κίνα οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι εργαζόμενες στα 55, αν δουλεύουν στο Δημόσιο, και στα 50 αν δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, με τις σημερινές τεράστιες δυνατότητες που έχει η επιστήμη και η τεχνική στον κόσμο, αν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής αποτελούσαν κοινωνική ιδιοκτησία σε ένα κράτος με την εργατική τάξη στην εξουσία, προσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη θα σήμαινε όχι την αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά μείωσή τους. Στην Κίνα, η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής οδηγεί σταδιακά σε επιδείνωση μιας σειράς όρων ζωής και εργασίας, όπως επιβεβαιώνει διαρκώς και η ειδησεογραφία.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως τόνισε ο Γιν, η διατήρηση στην απασχόληση θα είναι «ένα πολύ δύσκολο καθήκον» φέτος, ενώ, προσπαθώντας να συγκρατήσει τις εντυπώσεις, συμπλήρωσε ότι «είμαστε ακόμα αισιόδοξοι».

Οπως τονίστηκε, η κυβέρνηση ιεραρχεί σημαντικά τη μείωση της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» (στο φόντο της υποχώρησης των ρυθμών της ανάπτυξης). Οσον αφορά την παραγωγή χάλυβα, ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 150 εκατομμύρια τόνους την επόμενη 5ετία. Επίσης, μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, στόχος είναι να μειωθεί κατά 500 εκατ. τόνους και η παραγωγή άνθρακα. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, αυτό θα πετάξει εκτός του πρώτου τομέα 500.000 άτομα και εκτός του δεύτερου 1.300.000 άτομα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα διατεθούν 100 δισ. γουάν (15,4 δισ. δολ. ΗΠΑ) για να βοηθήσει τους απολυμένους να βρουν νέες δουλειές.

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, το 2015 η επίσημη ανεργία στην Κίνα ήταν 4,05%. Η κυβέρνηση τονίζει ότι στο επόμενο διάστημα, οι «αναδυόμενες» εταιρείες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει όλο και περισσότερο την «ιδιωτική πρωτοβουλία» με μια σειρά «κίνητρα» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε όλο και περισσότερους κλάδους στρατηγικής σημασίας, με αποτέλεσμα οι αλυσιδωτές συνέπειες από τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής να συμπαρασύρουν μια σειρά τομείς και μονάδες παραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για τον κινεζικό λαό.

  • Ενας άνδρας, που μαχαίρωσε χτες δέκα μαθητές έξω από την πύλη ενός δημοτικού σχολείου στη νότια επαρχία Χαϊνάν της Κίνας, ήρθε να αναδείξει τη ραγδαία «επέκταση» και τέτοιων προτύπων συμπεριφοράς στην Κίνα, θυμίζοντας την καθημερινή ειδησεογραφία π.χ. των ΗΠΑ. Αφού επιτέθηκε σε έξι αγόρια και τέσσερα κορίτσια, ο άνδρας αυτοκτόνησε. Τα παιδιά νοσηλεύονται, με τα δύο να φέρουν σοβαρά τραύματα.
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Νέες κινεζικές «προτροπές» για μη ανάμειξη των ΗΠΑ

Από παλιότερη άσκηση των ΗΠΑ - Φιλιππίνων
Από παλιότερη άσκηση των ΗΠΑ - Φιλιππίνων
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στις ΗΠΑ ότι είναι υπεύθυνες να σεβαστούν τα δικαιώματα των διαφόρων πλευρών στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αν και δεν έχουν τη θέληση να συναινέσουν σε αυτή», είπε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, καλώντας την Ουάσιγκτον να σταματήσει να εμφανίζεται ως «διεθνής δικαστής» στο ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, αλλά και να κάνει «κινήσεις» αναφορικά με τις δραστηριότητες της Κίνας. Η νέα αντίδραση του Πεκίνου εκδηλώθηκε μετά τα σχόλια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάνιελ Κρίτενμπιρκ, για το ότι η απόφαση διεθνούς δικαστηρίου που αναμένεται για προσφυγή των Φιλιππίνων σχετικά με περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, «θα είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές (σ.σ. και την κινεζική)».

Πάντως, ενδεικτικά των σφοδρών ανταγωνισμών είναι τα δημοσιεύματα για τη σύσφιξη στρατιωτικών συνεργασιών όπως αυτές μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας. Συγκεκριμένα, το «Ρόιτερς», μετά από τα δημοσιεύματα για σχέδια κοινών περιπολιών που Ουάσιγκτον - Νέο Δελχί προετοιμάζουν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επανήλθε με δημοσιεύματα και για τρεις συμφωνίες που οι δυο πλευρές εξετάζουν, συγκεκριμένα για τη στήριξη ανεφοδιασμού, τη διασφάλιση των επικοινωνιών σε συνθήκες στρατιωτικών επιχειρήσεων, την ανταλλαγή τοπογραφικών, ναυτικών και αεροναυτικών δεδομένων.

ΗΠΑ
Σήμερα οι προκριματικές της «σούπερ Τρίτης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σήμερα διεξάγονται οι πιο κρίσιμες προκριματικές εκλογές της λεγόμενης «σούπερ Τρίτης» για το χρίσμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Στην περίπτωση της Αλάσκα, διεξάγονται συνελεύσεις (caucus) μόνο των Ρεπουμπλικάνων, όπως και στην περίπτωση του Κολοράντο και των Νησιών Σαμόα (που μολονότι βρίσκονται στον Ειρηνικό θεωρούνται κτήση των ΗΠΑ), όπου διεξάγονται συνελεύσεις (caucus) μόνο των Δημοκρατικών.

Το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων (222 για τους Δημοκρατικούς και 155 για τους Ρεπουμπλικάνους) διαθέτει το Τέξας και το μικρότερο το Βέρμοντ και η Αλάσκα. Σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων δίνουν οι πολιτείες της Τζόρτζια, της Μασαχουσέτης, της Μινεσότα και του Τενεσί. Συνολικά, το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων αναδεικνύεται την 1η Μάρτη, για το λόγο αυτόν άλλωστε ονομάζεται σούπερ Τρίτη.

Ως γνωστόν, οι προκριματικές ψηφοφορίες και οι συνελεύσεις (caucus) κάθε κόμματος αναδεικνύουν τους εκλέκτορες των εθνικών διασκέψεων. Στις 18-21 Ιούλη στο Κλίβελαντ του Οχάιο θα μάθουμε ποιος από τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους θα πάρει το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη και στις 25 έως τις 28 Ιούλη στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια θα μάθουμε εάν η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ή ο γερουσιαστής του Βέρμοντ, που αυτοπαρουσιάζεται ως «αριστερός» και «αντικαθεστωτικός» Μπέρνι Σάντερς, θα είναι το πρόσωπο που θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.

Συνολικά, στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, όπου προηγείται σταθερά μέχρι τώρα ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπονται 2.472 εκλέκτορες, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος υποψήφιος εξασφαλίσει 1.247 εκλέκτορες παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στο δημοκρατικό στρατόπεδο προβλέπονται 4.763 εκλέκτορες και κατά συνέπεια το χρίσμα εξασφαλίζει όποιος εξασφαλίσει 2.382 εκλέκτορες. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 15% των εκλεκτόρων της Εθνικής Διάσκεψης του Δημοκρατικού Κόμματος συγκροτούν στελέχη του κόμματος που δεν προέρχονται από τις προκριματικές εκλογές, και η πλειοψηφία αυτών έχει ήδη πάρει το πλευρό της Κλίντον.

Τις στρατιωτικές δαπάνες αυξάνει και η Αυστραλία

Στόχος να μείνει «ισχυρή» για να στηρίζει την «περιφερειακή σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας, με μεγάλη στήριξη στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, προβλέπει η Εκθεση του υπουργείου Αμυνας που παρουσίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Σύμφωνα με το υπουργικό σχέδιο, στόχος είναι από το οικονομικό έτος 2021 - 2022 τα χρήματα που η χώρα θα δαπανά για την άμυνά της να αντιπροσωπεύουν το 2% του ΑΕΠ. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης (επί πρωθυπουργός Αμποτ, τον οποίο ο Τέρνμπουλ «ανέτρεψε» εσωκομματικά το φθινόπωρο) προέβλεπε την εκπλήρωση αυτού του στόχου τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού επιδρά καταλυτικά στην αναπροσαρμογή των σχεδίων. Μάλιστα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτός ο προγραμματισμός δε θα ανατραπεί από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Μέχρι το έτος 2025 - 2026 προβλέπεται ότι οι σχετικές δαπάνες θα αυξηθούν από τα 32,4 δισ. δολάρια που είναι σήμερα στα 58,7. Πρόκειται, δηλαδή, για μια αύξηση κατά 81%.

Μεγάλο μέρος της Εκθεσης του υπουργείου αφορά στην «ενσωμάτωση» επενδυτικών προγραμμάτων, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει την εγχώρια πολεμική βιομηχανία ακόμα περισσότερο στην υπηρεσία της στρατιωτικής αναβάθμισης της χώρας, περιφερειακά και διεθνώς. Ταυτόχρονα, ιεραρχείται ψηλά η στήριξη των ντόπιων βιομηχάνων του κλάδου, στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης τους, σε μια περίοδο που και η αυστραλιανή οικονομία κλυδωνίζεται, υπό την επήρεια άλλωστε της συνολικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην «περιφερειακή αστάθεια», που συνδέεται με την «άνοδο της Κίνας», η οποία, τονίστηκε, «όσο δυναμώνει, θα συνεχίσει να αναζητά μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο Τέρνμπουλ υπογράμμισε πως στόχος είναι η χώρα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και ότι η Αυστραλία πρέπει να παραμείνει ισχυρή «για να διαδραματίσουμε το ρόλο (που μας αναλογεί) στη διασφάλιση μιας ισορροπίας από την οποία εξαρτάται η περιφερειακή ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι οι καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας «εξαρτώνται από ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην περιφέρεια».

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, από την οποία, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, περνά το 60% των εμπορευμάτων.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ