ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν πάνω από 800 φάρμακα

Αυξήσεις τιμών μέχρι και 28,5% σε περισσότερα από 800 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας αποφάσισε, χτες, η κυβέρνηση και θα περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο που θα εκδοθεί αύριο από το υπουργείο Ανάπτυξης

Αυξήσεις τιμών της τάξης του 28,5% τουλάχιστον σε 866 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, που θα περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί αύριο, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Στο ίδιο δελτίο θα περιλαμβάνονται και τιμές σε 131 νέα πρωτότυπα φάρμακα με ανυπολόγιστο το βαθμό υποκατάστασης που θα γίνει σε παλιά γνωστά φάρμακα, καθώς και μειώσεις τιμών σε 266 φάρμακα. Παρουσιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - δηλαδή, της κυβέρνησης - ο Γ. Παπαθανασίου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στα πλαίσια αυτά, έκανε λόγο για ...«συνολικό όφελος» στη φαρμακευτική δαπάνη από τις μειώσεις των 266 φαρμάκων κατά 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τις ανατιμήσεις η επιβάρυνση εκτιμάται στα 54,2 εκατ. ευρώ!

Ετσι, με τη λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι...», το υπουργείο προσπαθεί να μας πείσει ότι το τελικό αποτέλεσμα από τις εκατοντάδες ανατιμήσεις στα φάρμακα θα είναι ένα ...όφελος της τάξης των 32,2 εκατ. ευρώ! Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια προκλητική κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πολιτική των συνεχών αυξήσεων στα φάρμακα και την εκχώρηση της υπόθεσης της διακίνησης του φαρμάκου στις κερδοσκοπικές ορέξεις των πολυεθνικών και των μεγαλοεισαγωγέων, μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, των Ταμείων και του λαού. Αλλωστε, όπως απροκάλυπτα είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας - ανακοινώνοντας τις πρώτες ανακοστολογήσεις με βάση τις νέες διατάξεις -, στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσει «καθαρούς κανόνες ανταγωνισμού» στο φάρμακο, διακηρύσσοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θέλει το φάρμακο εμπορεύσιμο είδος με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα δημοσιοποιηθεί αύριο (οι νέες αυξημένες τιμές θα ισχύουν από τη Δευτέρα) περιλαμβάνονται:

  • Αυξήσεις τιμών σε 58 αντίγραφα που παίρνουν το 80% της τιμής του πρωτοτύπου και επειδή το πρωτότυπο έχει ανατιμηθεί αυτόματα συνεπάγεται αύξηση και στο αντίγραφο. Η επιβάρυνση από αυτές τις ανατιμήσεις υπολογίζεται στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα 813.476 ευρώ
  • «Ανακοστολόγηση» σε 502 φάρμακα από τα οποία 266 πήραν μειώσεις και 236 αυξήσεις τιμών. Το υπουργείο κάνει λόγο για «ωφέλεια» της τάξης των 85,7 εκατ. ευρώ
  • Αυξήσεις τιμών σε 22 παυσίπονα της τάξης του 25%, όπως έγινε και με τα υπόλοιπα παυσίπονα του προηγούμενου δελτίου, με τρόπο ώστε να έχουν ενιαία τιμή, σύμφωνα με την πρόσφατη αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η επιβάρυνση υπολογίζεται σε 314.730 ευρώ
  • Αυξήσεις τιμών σε 4 αντιγριπικά εμβόλια κατά 1 ευρώ (από 3,5 ευρώ σε 4,5 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 28,5%) με πρόσχημα την «εξασφάλιση της επάρκειας των εσωτερικών αναγκών», καθώς και αύξηση σε 2 εμβόλια ηπατίτιδας με το ίδιο πρόσχημα. Η συνολική επιβάρυνση υπολογίζεται σε 1,65 εκατ. ευρώ
  • Αυξήσεις τιμών σε 4 φάρμακα, από αυτά που οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι σταματούν την παραγωγή τους γιατί είναι ασύμφορη, με αποτέλεσμα να τα εισάγει το ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές. Το υπουργείο κάνει λόγο για «ωφέλεια» που θα προκύψει στις τιμές λιανικής κατά 655.000 ευρώ
  • Αυξήσεις τιμών σε 255 φάρμακα. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται 15 υπόθετα και μικροκλύσματα και 3 φάρμακα στρεπτομυκίνης. Εκτιμάται ότι η συνολική επιβάρυνση στις τιμές λιανικής φτάνει στα 46,2 εκατ. ευρώ
  • Αυξήσεις τιμών κατά 20% σε 285 ορούς εγχωρίως παραγόμενους που διακινούνται μόνο σε νοσοκομεία, «προκειμένου να μην παρουσιαστεί πρόβλημα στον εφοδιασμό των νοσοκομείων». Η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 5,2 εκατ. ευρώ
  • Τιμές σε 131 νέα φάρμακα από τα οποία τα 15 είναι νέες δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά και δόθηκαν τιμές με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ των «25».
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αυξήσεις - «φωτιά» από σήμερα

Από σήμερα ισχύει η «καταιγίδα» αυξήσεων σε μεταφορές και συγκοινωνίες που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι αυξήσεις, που κυμαίνονται από 5% - 7,5%, αφορούν τα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ της επαρχίας, τα κόμιστρα των φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, τις εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ και τα κόμιστρα των ταξί και αγοραίων όλης της χώρας.

Με τις νέες αυξήσεις, τα κόμιστρα των ταξί διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση τα ισχύοντα κόμιστρα):

  • Ελάχιστη διαδρομή σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2,65 ευρώ (2,50 ευρώ), αύξηση 6%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα 2,85 ευρώ (2,70 ευρώ), αύξηση 5,6%.
  • Μονή ταρίφα 34 λεπτά (32 λεπτά), αύξηση 6,3%.
  • Διπλή ταρίφα 64 λεπτά (60 λεπτά), αύξηση 6,7%.
  • Χρονομέτρηση 9,10 ευρώ (8,50 ευρώ) αύξηση 7,1%.
  • Νυχτερινό 64 λεπτά (60 λεπτά), αύξηση 6,7%.
  • Απλή κλήση 1,60 ευρώ (1,50 ευρώ), αύξηση 6,7%.
  • Ραντεβού 2,65 ευρώ (2,50) αύξηση 6%.
  • Από αεροδρόμιο - Αθήνα 3,20 ευρώ (3 ευρώ), αύξηση 6,7%, από αεροδρόμιο - Θεσσαλονίκη 2,65 ευρώ (2,50 ευρώ) αύξηση 6%, από υπόλοιπα αεροδρόμια 2,15 ευρώ (2 ευρώ) αύξηση 7,5%
  • Από ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια 86 λεπτά (80 λεπτά) αύξηση 7,5%.
  • Αποσκευές 32 λεπτά (30 λεπτά) αύξηση 6,7%.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνη του 2004, τα κόμιστρα των ταξί, έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά, περίπου κατά 24%, ενώ υπήρξαν και αυξήσεις που ξεπέρασαν το 50%. Η τελευταία αύξηση στα κόμιστρα των ταξί επιβλήθηκε πέρυσι τον Ιούνη. Τότε η ελάχιστη διαδρομή διαμορφώθηκε στα 2,50 ευρώ, από 1,75 ευρώ (αύξηση 42,9%).

Οι παραπάνω αυξήσεις, έχουν και προεκλογική χροιά, καθώς η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει οικονομικά αιτήματα διαφόρων επαγγελματιών, ενώ ταυτόχρονα έχει προαναγγείλει «μηδενικές αυξήσεις» στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας για το 2007.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Θησαυρίζουν σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης

Με δυο μέτρα και σταθμά τιμολογούν οι βιομήχανοι τα παραγόμενα στην Ελλάδα εμπορεύματα μεταποίησης. Με την τακτική αυτή αποσπούν τεράστια ποσοστά κέρδους από την ντόπια λαϊκή κατανάλωση, η οποία, επί της ουσίας, επιδοτεί τις εξαγωγές τους και την επιχειρηματική διείσδυση σε άλλες αγορές.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία Γενάρη 2006 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» εμφανίζει τις παρακάτω μεταβολές:

  • Ανοδο 0,4% στα παραγόμενα εμπορεύματα μεταποίησης που πουλιούνται μέσα στη χώρα, όπως αποτυπώνονται στο δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς.
  • Μείωση 1,3% στα εμπορεύματα που πουλιούνται σε άλλα κράτη, όπως καταγράφονται από το δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς.
Και με... «κομπίνες»

Η παροιμία «Αθήνα - Λαμία μέσω... Θεσσαλονίκης» ταιριάζει γάντι στην πρακτική που εφάρμοσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο θέμα της τιμολόγησης των τεσσάρων φαρμάκων που εισάγονται ακριβά και τώρα υποτίθεται θα φτηνύνουν επειδή θα είναι ντόπιας παραγωγής. Στην πραγματικότητα άλλο είναι αυτό που συμβαίνει και συγκεκριμένα: Τα φάρμακα αυτά παράγονταν στη χώρα, αλλά οι φαρμακοβιομήχανοι που εκβιαστικά ήθελαν να αποσπάσουν αυξήσεις, διέκοψαν τη σχετική παραγωγή. Στην πορεία και προκειμένου να υπάρχει επάρκεια, τα εισήγαγε το ΙΦΕΤ, με πολύ υψηλότερη τιμή. Τώρα, λέει το υπουργείο, τα τιμολογεί με τιμές χαμηλότερες μέχρι και 78% από αυτές που... τα εισάγει το Ινστιτουτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, ώστε να αρχίσουν να παράγονται πάλι στην Ελλάδα. Μόνο που κάνοντας τις σχετικές πομπώδεις ανακοινώσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης... παρέλειψε να αναφέρει ότι οι τιμές που ενέκρινε είναι μέχρι και 53,6% υψηλότερες από εκείνες που ίσχυαν πριν αρχίσει η εκβιαστική πολιτική των φαρμακοβιομηχάνων να τα εισάγει το ΙΦΕΤ!

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Εφαρμόζονται από σήμερα

Από σήμερα 1η του Μάρτη μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται για δεύτερο στη σειρά έτος να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την απόκτηση κατοικίας από τα λαϊκά στρώματα. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής του μέτρου προωθήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Να σημειωθεί πως τα νέα όρια με τα αφορολόγητα ποσά πρώτης κατοικίας θα νομοθετηθούν με τροπολογία που θα περάσει από τη Βουλή στις επόμενες μέρες και θα ισχύουν επίσης από σήμερα 1η του Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ