ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελιγμοί Τσιλέρ

"Δεν έχουμε υπερβεί όλα τα εμπόδια", δηλώνει τώρα η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου, για το σχηματισμό κυβέρνησης με τον Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, επιχείρησε χτες ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα, προκειμένου να κερδίσει έδαφος στις συνομιλίες με τον ηγέτη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ: "Δεν έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες", δήλωσε, αναφερόμενη στις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας των δύο κομμάτων.

Νωρίτερα, ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε μια ακόμη υπεραισιόδοξη δήλωση, είχε πει ότι σκοπεύει να παραδώσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον κατάλογο του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ πρόσθεσε πως έχει συμφωνηθεί να αναλάβει πρώτος αυτός την πρωθυπουργία.

Φυσικά, τα θέματα που απομένουν να ρυθμιστούν πριν συγκροτηθεί ο συνασπισμός είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Οι λεπτομέρειες της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας, για παράδειγμα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί (αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση σήμερα). Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν ο ένας θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση της άλλης ή όχι, να κατανείμουν τα 33 χαρτοφυλάκια και να βρουν κοινοβουλευτικούς συμμάχους.

Βέβαιη θεωρείται η στήριξη της συμμαχίας από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος όμως θέτει ορισμένους "όρους".

Για το σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής της υφής, παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, ασκήθηκαν εντονότατες πιέσεις στους δύο πολιτικούς ηγέτες. Στον Μεσούτ Γιλμάζ για να εγκαταλείψει την πιθανότητα συμμαχίας με τους ισλαμιστές του Νετσμεντίν Ερμπακάν, και στην Τανσού Τσιλέρ για να πειστεί να εγκαταλείψει, έστω προσωρινά, την πρωθυπουργία.

Πιέσεις που προήλθαν από πολλές κατευθύνσεις: τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους, την κοινή γνώμη - πριν από λίγες μέρες, η Τσιλέρ είχε πει ότι 80% ψήφισε κατά των ισλαμιστών - και το στρατιωτικό πλέγμα. Κι από ό,τι φαίνεται, "κατ' αρχήν" πέτυχαν το στόχο τους...

  • Στο μεταξύ, επτά από τους οκτώ βουλευτές που ανήκαν στο εθνικιστικό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (φίλα προσκείμενο στους ισλαμιστές) και εκλέχτηκαν με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα του Γιλμάζ, πράγμα που όπως ανέφεραν "προβλεπόταν" από τη συμφωνία τους, πριν τις εκλογές της 24ης Δεκέμβρη. Μοναδικός τους στόχος, πρόσθεσαν, σε μια επίδειξη κυνισμού, ήταν να μπουν στη Βουλή...

Με την αποχώρηση των εφτά, οι βουλευτές του Γιλμάζ μειώνονται από 133 σε 126 - αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερος αριθμός από τον ανάλογο του Κόμματος Ορθού Δρόμου (125 έδρες)...

Παραδοχή των βασανιστηρίων

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας παραδέχτηκε χτες ότι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ευθύνονται για βασανιστήρια ανθρώπων στις φυλακές ή σε προσωρινή κράτηση.

Ο Φιρούτζ Τσιλινγκίρογλου, προσπάθησε να μετακυλήσει τις ευθύνες από τις πλάτες των πολιτικών προϊσταμένων των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός απάντησε στις κατηγορίες για βασανισμό εφήβων κρατουμένων από αστυνομικούς, ότι "στην Τουρκία, δυστυχώς, ορισμένοι αλαζόνες ζηλωτές, που δεν έχουν σχέση με την ανθρωπότητα, συχνά κάνουν βασανιστήρια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους".

Η συγκεκριμένη υπόθεση σημειώθηκε στην κωμόπολη Μανίσα, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου καταγγέλεται ότι 16 έφηβοι βασανίστηκαν, βιάστηκαν και χτυπήθηκαν βάναυσα από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

ΙΣΡΑΗΛ
Παράταση του αποκλεισμού και της έντασης

Βαριά παραμένει η ατμόσφαιρα στο Ισραήλ ενώ έχουν ενταθεί στο έπακρο τα μέτρα ασφαλείας. Αν και ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό, τουλάχιστον για τη μεταφορά εμπορευμάτων, δεν επιτράπηκε η είσοδος σε εμπορικά φορτηγά που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες, δήλωσε αποφασισμένος να παρατείνει επ' αόριστον τον αποκλεισμό και άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, αν η παλαιστινιακή αρχή δεν πάρει αυστηρά μέτρα κατά των φανατικών ισλαμιστών. Μάλιστα, ο Πέρες τόνισε ότι αν συνεχιστούν "οι τρομοκρατικές αυτές ενέργειες" δεν είναι καθόλου απίθανο ανάμεσα στους στόχους τους να είναι και ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Τη δυσφορία του για την παράταση του αποκλεισμού εξέφρασε, χτες από το Κάιρο όπου βρίσκεται για επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε υπερβολικά τα ισραηλινά μέτρα ασφαλείας και υπογράμμισε ότι φθάνουν στα όρια της παραβίασης των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Παρ' όλα αυτά, η παλαιστινιακή αστυνομία συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό των φανατικών ισλαμιστών. Από την Κυριακή έχουν συλληφθεί σε όλες τις αυτόνομες περιοχές 250 μέλη της οργάνωσης "Χαμάς". Αύριο, δε, λήγει και το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο Γιάσερ Αραφάτ σε όλους τους Παλαιστινίους πολίτες να παραδώσουν τα αδήλωτα όπλα τους. Οπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, από σήμερα τα μεσάνυχτα θα αρχίσουν οι επιδρομές στα σπίτια και όποιος ανακαλυφθεί να έχει στην κατοχή του παράνομο όπλο, θα αντιμετωπίσει ποινές φυλάκισης από 5 μέχρι 15 χρόνια.

Από την πλευρά της, η οργάνωση "Χαμάς" μοίρασε, χτες, φυλλάδια στο προσφυγικό στρατόπεδο της Γάζας "Αλ Φαουάρ" με τα οποία αναλάμβανε την ευθύνη των επιθέσεων και προειδοποιούσε ότι "ο ιερός πόλεμος εναντίον των σιωνιστών θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση και του τελευταίου εκατοστού παλαιστινιακής γης". Πάντως, αρκετά τοπικά παρακλάδια της "Χαμάς" επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στις τελευταίες επιθέσεις.

ΒΟΣΝΙΑ
Εγκατάλειψη και ... αστυνομικές περιπολίες

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι πρώτοι αστυνομικοί της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας περιπολούν από χτες το πρωί στο έρημο και μέχρι πρότινος σερβοκατοικούμενο προάστιο του Σαράγεβο, Ιλιτζα. Από τους 17.000 Σερβοβόσνιους που έμεναν άλλοτε στις γειτονιές της Ιλιτζα, τώρα απέμειναν μόνον 127, γέροντες στην πλειοψηφία τους...

Οι 65 Κροάτες και μουσουλμάνοι αστυνομικοί μαζί με τον Βόσνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντο Χεμπίμπ, επιβαίνοντας σε τεθωρακισμένα και φορτηγά αυτοκίνητα, έφθασαν στην Ιλιτζα λίγο μετά τις 10.00 το πρωί. Την ίδια ώρα, ο Χασάν Μουράτοβιτς, ο μουσουλμάνος πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόνιζε στο Σαράγεβο ότι με την ανάληψη του προαστίου Ιλιτζα δίνεται, για πρώτη φορά μετά από ακριβώς τέσσερα χρόνια, η δυνατότητα σύνδεσης της βοσνιακής πρωτεύουσας με το κεντρικό τμήμα της χώρας... Πριν από την εγκατάσταση των Κροατών και μουσουλμάνων ανδρών στο αστυνομικό τμήμα του προαστίου, ομάδα πυροτεχνουργών έκανε έλεγχο στο κτίριο για το ενδεχόμενο τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών. Τη σκηνή παρακολουθούσαν περίπου 20 Σέρβοι. Ορισμένοι αναγνώρισαν μεταξύ των Κροατών και μουσουλμάνων αστυνομικών παλιούς γνωστούς. Αλλοι παρέμειναν σιωπηλοί και άλλοι αντάλλαξαν διστακτικά μερικές κουβέντες. Μία Σερβίδα, ώρες πριν "αποχαιρετήσει" για πάντα το παλιό της σπίτι, είπε σε έναν ξένο δημοσιογράφο: "Θα ήθελα να βρω ένα μέρος, στο οποίο δε θα ακούσω ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις: Σέρβοι, μουσουλμάνοι, Κροάτες"!

Την ίδια στιγμή, στο έρημο από τους Σέρβους κατοίκους του προαστίου, Βογκόσκα, έφθαναν δειλά δειλά οι πρώτοι μουσουλμάνοι πρόσφυγες. Ενας απ' αυτούς, ο Σούλτζο, άρχισε να διασχίζει αργά αργά τους δρόμους του προαστίου, αναζητώντας, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ένα σπίτι για να μείνει. "Είμαι πρόσφυγας"... ήταν η τελευταία του λέξη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην περιοχή, Κρις Γιανούσκι, η βοσνιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει στο Βογκόσκα περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες.

Σε περιπέτειες και ο Μιλόσεβιτς;

Χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν" ισχυρίζεται ότι οι από καιρού διαψευδόμενοι δεσμοί ανάμεσα στο Βελιγράδι και το σερβοβοσνιακό στρατό αποδεικνύονται από έγγραφα που δείχνουν πως ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Τζόρτζε Τζούκιτς, που κρατείται στη Χάγη, είναι αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού... Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα χαρτιά της ταυτότητας του στρατηγού δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι διέκοψε τη στρατιωτική υποστήριξη των Σερβοβόσνιων, ήταν αναληθείς. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι οι ερευνητές των εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ενδέχεται τώρα να εξετάσουν την ευθύνη του Προέδρου Μιλόσεβιτς σε εγκλήματα που διαπράχτηκαν από σερβικά στρατεύματα και παραστρατιωτικές δυνάμεις στη διάρκεια των 3,5 χρόνων που διήρκεσε ο πόλεμος στη Βοσνία!

ΚΟΥΒΑ
Στις ΗΠΑ η ευθύνη πιθανής νέας παραβίασης

Προειδοποίηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Ρομπέρτο Ρομπάινα, προειδοποίησε χτες την αντεπαναστατική, αντικομμουνιστική οργάνωση "Αδέλφια στη Βοήθεια" ότι τα αεροσκάφη της θα έχουν την ίδια τύχη με τα δύο "Τσέσνα" που καταρρίφθηκαν από κουβανικό μαχητικό ΜΙΝΓΚ, σε περίπτωση νέας παραβίασης του κουβανικού εναέριου χώρου.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κούβα δε θα ανεχθεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και του εναέριου χώρου της", τόνισε ο Ρομπάινα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. "Η ευθύνη για τις συνέπειες νέας παραβίασης του εναέριου χώρου μας, θα ανήκει αποκλειστικά και ολοκληρωτικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, απ' όπου προέρχονται τα αεροπλάνα", υπογράμμισε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας από την Ουάσιγκτον "να πάρει μέτρα για να εμποδίσει νέες προκλήσεις".

Η αντεπαναστατική οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα πτήση αεροσκάφους της στην Κούβα (! ) αύριο (Σάββατο) για να ρίξει... στεφάνια στο σημείο που καταρρίφθηκαν τα δύο "Τσέσνα".

Οι πρώτοι Κροατομουσουλμάνοι αστυνομικοί συμβουλεύονται το χάρτη για την πρώτη... περιπολία τους στις ερημίες
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org