ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πρόοδος στην ιδέα του κοινού υποψηφίου

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ενα ακόμα βήμα έγινε στη Μόσχα για τη δημιουργία πλατιού λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού και την υποστήριξη κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Ο προεκλογικός μαραθώνας για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, προχωράει. Στις 26 Φλεβάρη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) κατέγραψε 59 Ομάδες Πρωτοβουλίας των ψηφοφόρων και εξουσιοδοτημένων εκλογικών ενώσεων, που πρότειναν υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου. Μέχρι τις 5 Μάρτη η ΚΕΕ θα εξετάσει το ζήτημα της καταγραφής ως υποψηφίου Προέδρου της Ρωσίας του προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, για τον οποίο έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1.700.000 υπογραφές. Είναι ο πρώτος υποψήφιος, οι ομάδες πρωτοβουλίας του οποίου, με την υποστήριξη του ΚΚΡΟ, κατόρθωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσουν και να παραδώσουν τις λίστες. Προηγείται ο Ζιουγκάνοφ και στις δημοσκοπήσεις. Ετσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανρωσικού Ινστιτούτου Μελέτης της Κοινής Γνώμης, στους 1.584 ερωτηθέντες πολίτες της Ρωσίας, το 18% θα ψήφιζαν ήδη τώρα υπέρ του Ζιουγκάνοφ. Κάτι περισσότερο, και ο ίδιος ο υποψήφιος, και οι οπαδοί του, καταλαβαίνουν ότι χωρίς τη δημιουργία ενός πλατιού λαϊκοπατριωτικού και κομμουνιστικού συνασπισμού, ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ δε θα μπορέσει να νικήσει. Για το σκοπό αυτό, εδώ κι ένα μήνα διεξάγονται εντατικές συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες κομμάτων και οργανώσεων. Αυτές τις μέρες, το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας αποφάσισε να βοηθήσει στη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του βουλευτή, προέδρου της Νομοθετικής Συνέλευσης του Κέμεροβο Αμάν Τουλέγεφ, ο οποίος, όπως και ο Ζιουγκάνοφ, έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Ρωσίας με την υποστήριξη του ΚΚΡΟ. Η κατάσταση, φυσικά, είναι λεπτή: δυο υποψήφιοι από το ίδιο κόμμα. Ομως, είναι όλοι απολύτως πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ελιγμό και ο Τουλέγεφ στο τελευταίο στάδιο του προεκλογικού αγώνα θα αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του Ζιουγκάνοφ.

Το περασμένο Σάββατο, 24 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του κόμματος Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση, ιδρυτής και πρόεδρος του οποίου είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν. Οι σύνεδροι εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πλατιού λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού με σκοπό την αλλαγή της οικονομικής και πολιτικής γραμμής της χώρας, με τη νίκη του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας. Η συμμετοχή του κόμματος αυτού στον προεκλογικό συνασπισμό και στην υποστήριξη κοινού υποψηφίου, θα εξαρτηθεί από την τήρηση των εξής θέσεων: επεξεργασία και ψήφιση σε συντομότατο χρονικό διάστημα νέου Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο πρέπει να επαναφέρει τη λογοδοσία και τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή του Προέδρου και της κυβέρνησης, καθώς και των αντιπροσωπευτικών οργάνων, κατοχύρωση της αρχής της λαϊκής εξουσίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σταδιακή αποκατάσταση της κρατικής ενότητας των εθνών, που συνθέτουν την ΕΣΣΔ, σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκής εμπιστοσύνης με τη μείωση του κρατικού μηχανισμού και την απομάκρυνση των διεφθαρμένων υπαλλήλων, ανάλυση και εποικοδομητικός έλεγχος των αποτελεσμάτων των ιδιωτικοποιήσεων από τη σκοπιά των εθνικοκρατικών συμφερόντων της Ρωσίας με βάση τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Επίσης, προτείνεται να επανέλθει η διεύθυνση της οικονομίας από τη μεριά του κράτους, να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική που να αποβλέπει στη στήριξη των ντόπιων εμπορευματοπαραγωγών ανεξάρτητα από τις μορφές ιδιοκτησίας, να εκπονηθεί και να υιοθετηθεί νομοθετικά η νέα αντίληψη για την ασφάλεια της Ρωσίας και, τέλος, να καθιερωθεί ένας αποτελεσματικός κοινωνικός έλεγχος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως στην τηλεόραση.

Σε περίπτωση που οι φιλικές λαϊκοπατριωτικές οργανώσεις δεχτούν αυτούς τους όρους, ο Μπαμπούριν είναι εξουσιοδοτημένος από το συνέδριο του κόμματός του να υπογράψει τα ντοκουμέντα για τη συγκρότηση του προεκλογικού συνασπισμού και να εξετάσει την υποψηφιότητα του Ζιουγκάνοφ ως κοινού υποψηφίου των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων.

Μπαίνει, ωστόσο, το ερώτημα: Γιατί αφού οι περισσότερες θέσεις της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης συμπίπτουν με κείνες του ΚΚΡΟ, υιοθετήθηκε μια τέτοια διαδικασία συμμετοχής στο συνασπισμό; Το ζήτημα είναι ότι στο συνέδριο διατυπώθηκαν φόβοι, μήπως ο υποψήφιος δεν ακολουθήσει την πολιτική αυτή μετά τις εκλογές και το μεγαλύτερο κόμμα θα αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους συμμάχους του. Γι' αυτό και στο τελικό ντοκουμέντο αναφέρεται σαφώς: "Η υποστήριξη του κοινού υποψηφίου από τις λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις, πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες αμοιβαίες υποχρεώσεις, κατοχυρωμένες στη συμφωνία που θα υπογράψουν όλες οι πλευρές". Παρ' όλα αυτά, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ένα μέρος του δρόμου προς τον ενιαίο συνασπισμό με κοινό υποψήφιο της αριστερής και λαϊκοπατριωτικής αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών, έχει ήδη διανυθεί.

Συγχώνευση "Μόμπιλ" και "ΒΡ" στην Ευρώπη

Υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη δουλιά τους τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία "Μόμπιλ" και η βρετανική "ΒΡ" ανακοίνωσαν χτες ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες στους τομείς της διύλισης και της κατανομής καυσίμων και λιπαντικών.

Η συγχώνευση αυτή αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση 3.000 εργαζομένων από το συνολικό εργατικό δυναμικό των 17.500 εργαζομένων στην περιοχή. Το σχέδιο αυτό χρειάζεται και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συγχώνευση αυτή θα κοστίσει στις πετρελαϊκές εταιρίες περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία όμως θα εξοικονομήσουν και με το παραπάνω (400 - 500 εκατομμύρια δολάρια) το χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια.

Η απόφαση των δύο γιγάντων του πετρελαίου θα τους επιτρέψει να αντιπροσωπεύουν το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς καυσίμων και το 18% της αγοράς λιπαντικών, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στον τομέα αυτό. Οι συνολικές πωλήσεις του νέου ομίλου υπολογίζεται να αποφέρουν έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

"Η συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού το κόστος θα μοιραστεί και θα γίνουν μεγάλες οικονομίες", δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τζον Μπράουνι, γενικός διευθυντής της "ΒΡ" και ο Λούτσιο Νότο, πρόεδρος της "Μόμπιλ"

Η συμφωνία καλύπτει 43 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων τα 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Ρωσία δυτικά των Ουραλίων, τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελβετία.

Οι δύο εταιρίες θα συγχωνεύσουν τους πετρελαιαγωγούς τους, τα δεξαμενόπλοια, τους σταθμούς άντλησης πετρελαίου, τα φορτηγά, τα διυλιστήρια, τις αποθήκες και τα 8.900 πρατήρια βενζίνης στην Ευρώπη.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η συγχώνευση των δύο εταιριών θα είναι η πρώτη αυτού του μεγέθους στη βιομηχανία πετρελαίου.

Λεζάντα

Η απεριόριστη ελευθερία του παγκόσμιου δικτύου υπολογιστών "Internet", διά του οποίου ο καθένας μπορεί να γίνει εκδότης με ελάχιστο κόστος, έφερε και αρκετά "παρατράγουδα". Το "Δίκτυο", όπως το αποκαλούν οι χρήστες του, έγινε βήμα και για νεοναζιστικές ιδέες. Το αυγό του (ψηφιακού) φιδιού, ξανά στο προσκήνιο...

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνομιλίες ΙΡΑ - Σιν Φέιν

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (ΙΡΑ), Τζέρι Ανταμς, και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος, Τζον Χιούμ, είχαν συνομιλίες με την ηγεσία του ΙΡΑ με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην αγγλο-ιρλανδική ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Σιν Φέιν.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποια είναι η απάντηση του ΙΡΑ στο σχέδιο που παρουσιάστηκε με στόχο την εκ νέου εφαρμογή της εκεχειρίας και τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 10 του Ιούνη.

Ο Ανταμς, όσο και ο Χιούμ είχαν μια "λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" με την ηγεσία του ΙΡΑ και επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ομως, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση του ΙΡΑ να αποκαταστήσει την εκεχειρία που "έσπασε" στις 9 του Φλεβάρη με τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο.

"Γνωρίζεται τις απόψεις μου. Ο ΙΡΑ δε μου έδωσε καμιά εγγύηση γι' αυτό το θέμα", δήλωσε ο Χιούμ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών με την ηγεσία του ΙΡΑ αποτελεί ένα βήμα προς την υλοποίηση της απόφασης των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας να γίνουν συνομιλίες με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θα επιτραπεί στο Σιν Φέιν να πάρει μέρος σ' αυτές μόνο αν ο ΙΡΑ σεβαστεί από δω και μπρος την εκεχειρία που αποφασίστηκε πριν 17 μήνες.

Νεοναζιστική δράση στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.-

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόσχας ζήτησε από το δήμαρχο, Γιούρι Λουζκόφ, να απομακρύνει νεοναζιστική οργάνωση από κτίριο που έχει καταλάβει και χρησιμοποιεί ως έδρα της στο κέντρο της πρωτεύουσας, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός "Εχο Μοσκβί". Η νεοναζιστική οργάνωση "Ρωσική Εθνική Ενότητα", με επικεφαλής τον Αλεξάντρ Μπαρκατσόφ, έχει καταλάβει κτίριο στην Πλατεία Τερλέτσκι και ανήρτησε λάβαρο της οργάνωσης, που αποτελεί παραλλαγή του αγκυλωτού σταυρού. Το κτίριο φρουρείται από μελανοχίτωνες - μέλη της οργάνωσης. Η απόφαση, που έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις συγκρούσεις των νεοναζί με αντιφασίστες διαδηλωτές την περασμένη βδομάδα, καλεί το δήμαρχο να "διαλύσει αυτό το φασιστικό άντρο στη Μόσχα". Στην απόφαση τονίζεται ότι η λειτουργία αυτής της οργάνωσης αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Ρωσίας. "Στη Ρωσία απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των ναζιστικών συμβόλων. Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιεί το φασιστικό αγκυλωτό σταυρό, τα μέλη της χαιρετούν ναζιστικά και κυκλοφορούν έντυπα, με τα οποία απευθύνουν εκκλήσεις για εμφύλιο πόλεμο", αναφέρεται στην απόφαση.

Γερμανορωσική διαστημική αποστολή

Το τριμελές πλήρωμα της ρωσογερμανικής αποστολής "ΕΒΡΟΜΙΡ - 95" προσεδαφίστηκε στις 29 του Φλεβάρη επιτυχώς στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν, αφού παρέμεινε περίπου 6 μήνες στο Διάστημα, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Οι τρεις κοσμοναύτες, οι Ρώσοι Σεργκέι Αβντέγεφ και Γιούρι Γκιτσένκο και ο Γερμανός Τόμας Ρόιτερ, είχαν εγκαταλείψει τη Γη στις 3 Σεπτέμβρη του 1995 και παρέμειναν έκτοτε στο διαστημικό σταθμό "ΜΙΡ", με τον οποίο συνδέθηκε λίγες μέρες αργότερα το διαστημόπλοιό τους "ΣΟΓΙΟΥΖ".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ