ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Μέρα αγώνα η 8η Μάρτη

Εκδήλωση για τη γυναίκα της εργατικής τάξης διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις

Στην πρώτη γραμμή των αγώνων της τάξης τους!
Στην πρώτη γραμμή των αγώνων της τάξης τους!
Το πραγματικό νόημα που έχει η Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών για την εργατική τάξη αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας τις εργάτριες, τις άνεργες, τις νέες, τις μαθητευόμενες, να απαντήσουν αποφασιστικά, αγωνιστικά, ταξικά στις πολιτικές δυνάμεις που στο «όνομα της ισότητας» εξαπολύουν νέα επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Τιμώντας τη γυναίκα της εργατικής τάξης, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 8 Μάρτη, καλεί εργάτες κι εργάτριες σε εκδήλωση που διοργανώνει στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 7.30 μ.μ., υπογραμμίζοντας: «Μπορούμε να τιμήσουμε τους αγώνες των γυναικών της Εργατικής Τάξης με "λίγα λόγια και πολλά τραγούδια"...». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η μαθητική ορχήστρα νέων Ηλιούπολης «Μάνος Λοΐζος» και η χορευτική ομάδα νέων γυναικών της Μιοάρας Ποπέσκου.

«Η 8η Μάρτη είναι μέρα αγώνα για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες», σημειώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της. Και καταδικάζει τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και τα συνδικαλιστικά δεκανίκια τους για να καλύψουν τις αληθινές αιτίες της γυναικείας ανισοτιμίας.

Γι' αυτό και οι γυναίκες της εργατικής τάξης, πρέπει να παλέψουν για να δυναμώσει το ΠΑΜΕ. Η ίδια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως παγκόσμιας μέρας συνδέεται με τους αγώνες των εργατριών. «Το 1857 οι κλωστοϋφαντουργίνες της Νέας Υόρκης διαδήλωναν για ισότητα στην αμοιβή εργασίας και σηματοδότησαν το ξεκίνημα των αγώνων για την ισοτιμία της γυναίκας». Το ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες ν' αγωνιστούν, μεταξύ άλλων, για συλλογικές συμβάσεις ανάλογες των σύγχρονων αναγκών. Για δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό σύστημα υγείας και πρόνοιας, εξειδικευμένο στην προστασία του γυναικείου οργανισμού, για ολοκληρωμένο, δημόσιο δίκτυο φροντίδας των ηλικιωμένων, των παιδιών, των ΑμΕΑ, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των εκατομμυρίων γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Μοναδική διέξοδος η πρόταση των κομμουνιστών

Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, οι επιπτώσεις τους στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και οι προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, στο «Χατζηγιάννειο». Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Γ. Λαμπρούλης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι στο καπιταλιστικό σύστημα, η Υγεία αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και η γενική τάση είναι η προσαρμογή των συστημάτων Υγείας, όλο και περισσότερο, στους κανόνες της αγοράς.

Οσον αφορά στο νομό Λάρισας και γενικότερα στη Θεσσαλία, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Λαμπρούλης είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Υγεία για εργαζόμενους και ασθενείς, σαν συνέπεια της πολιτικής του δικομματισμού: Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο δε λειτουργούν ζωτικής σημασίας κλινικές και τμήματα, από τα 405 κρεβάτια που προβλέπονται υπάρχουν μόνο 320 και σε προσωπικό λείπουν 330 άτομα. Επίσης, στα Κέντρα Υγείας του νομού από τα 308 άτομα σε προσωπικό που προβλέπονται, λείπουν τα 116 και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αν και προβλέπεται προσωπικό 2.000 ατόμων σήμερα εργάζονται 1.200. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΚΚΕ για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλο το λαό ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η πάλη για την υλοποίησή της εντάσσεται στη συνολική πάλη για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι ρεαλιστικές, ανταποκρίνονται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και πρέπει να γίνουν αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι θα παλέψουν από καλύτερες θέσεις με την ενίσχυση του ΚΚΕ και την αποδυνάμωση των δυνάμεων του συμβιβασμού. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία είναι οι επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τρομοκρατικό και επικίνδυνο φιρμάνι

Πλήρως αποθρασυμένη από την αντεργατική πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ, η γερμανική διοίκηση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δείχνει τα δόντια της σε βάρος των εργαζομένων. Με επιστολές που έχει αρχίσει να αποστέλλει προσωπικά στον κάθε εργαζόμενο του ναυπηγείου, αλλά και με την «ανοιχτή επιστολή» προς όλους τους εργαζόμενους, που εξέδωσε προχτές 27 Φλεβάρη, τους γνωστοποιεί την πρόθεσή της να τους μετατρέψει σε στρατιωτάκια!

«Τα Ελληνικά Ναυπηγεία θα καταστούν το πλέον ανταγωνιστικό ναυπηγείο στο χώρο της Μεσογείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας του ναυπηγείου «ThyssenKrypp» και γι' αυτό το λόγο ξεκαθαρίζει ότι εκτός του προγράμματος που έχει βάλει μπροστά - δηλαδή τις απολύσεις -, δεν πρόκειται να ανεχθεί «νοοτροπίες του παρελθόντος», όπως «θεωρίες κρατικοποίησης» και «κομματική προπαγάνδα»! «Οι συνεργάτες μας - σημειώνει στο φιρμάνι της - δεν πρόκειται να ανεχθούν την πρόδηλη εκλογική προπαγάνδα που παραποιεί την εικόνα του ναυπηγείου και μας θυμίζει παρελθούσες εποχές συγκρούσεων και ταξικής πάλης»!

Η αγωνιστική παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους, καταγγέλλει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου, στο οποίο έβαλαν πλάτες οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και τους καλεί να κουρελιάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας, να αγωνιστούν για την επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ»: Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε» στο εργοστάσιο της Αθήνας, απαντώντας στην εργοδοσία, η οποία προχτές απέλυσε όσους δεν είχαν υποκύψει στους ωμούς εκβιασμούς της. Σήμερα το πρωί, στις 10.30 π.μ., οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία του αγώνα τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΩΝ: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και ένα μήνα 13 εργαζόμενοι στις Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Φιλιατών της Θεσπρωτίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων δέκα μηνών. Στην τέταρτη βδομάδα των κινητοποιήσεών τους έχουν μπει και οι 23 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και τα προγράμματα του Δήμου Ανω Σύρου, απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων από πέντε μέχρι και 19 μήνες.

ΕΥΑΘ: Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση λειτουργίας του διυλιστηρίου του Αλιάκμονα και των Βιολογικών Σταθμών σε εργολάβους για 5 χρόνια.

ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ: Σε επτά απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η διεύθυνση του Κέτερινγκ «Τροφοδοσίες Αεροσκαφών Αμπέλα Ελλάς» που εδρεύει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας (10 πμ-2 μμ) με απόφαση της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και των ίδιων των εργαζομένων.

«ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ»: Τρεις μήνες απλήρωτοι είναι οι 800 περίπου εργαζόμενοι στα καταστήματα «Ράδιο Κορασίδη» και «Ελεφαντ» του Ομίλου Κορασίδη. Χτες και μετά από πολλούς μήνες εκκωφαντικής απουσίας, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ κάλεσε «για τα μάτια του κόσμου» τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, προκειμένου να αποσπάσει συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη μεταξύ του υπουργείου, των τραπεζών και της Ομοσπονδίας.

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι

Την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο «Θριάσιο» νοσοκομείο έφερε στην επιφάνεια σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο χώρο των εργαστηρίων.

Οπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης στο παρασκευαστήριο του μικροβιολογικού εργαστηρίου, ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα ένα σύννεφο άσπρης σκόνης να καλύψει το χώρο του μικροβιολογικού και βιοχημικού εργαστηρίου, ενώ η έντονη και δυσάρεστη οσμή επεκτάθηκε σε όλο τον πρώτο όροφο. Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα παράθυρα και την έξοδο κινδύνου που έπρεπε να είναι ασφαλισμένα, λόγω των εργασιών αποξήλωσης αμιάντου, με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε επιπλέον κίνδυνο. Δυο εργαζόμενοι λιποθύμησαν, ενώ όλοι οι παρόντες εργαζόμενοι είχαν πονοκέφαλο, τσούξιμο στα μάτια και κάψιμο στο λαιμό.

Οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία. Διεκδικούν γραπτή εκτίμηση των κινδύνων στους χώρους δουλιάς, σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση του προσωπικού, ιατρική εξέταση των εργαζομένων που εκτέθηκαν σε κίνδυνο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ