ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Καταπέλτης οι αγορεύσεις για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ενδεικτικά αποσπάσματα από τις αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Χάρη Στρατή, Μάνου Μαλαγάρη, Παναγιώτη Σαπουντζάκη και Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου

Με τη διαδικασία των αγορεύσεων των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να είναι σε εξέλιξη, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ενδεικτικά αποσπάσματα από τις αγορεύσεις τους. Συγκεκριμένα, από τις αγορεύσεις των δικηγόρων: Χάρη Στρατή, Μάνου Μαλαγάρη, Παναγιώτη Σαπουντζάκη και Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου, από τους οποίους εκτενή αποσπάσματα έχουμε δημοσιεύσει στα καθημερινά φύλλα των προηγούμενων ημερών.

Να σημειώσουμε ότι η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Φλεβάρη με τη συνέχεια της αγόρευσης του Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου, ενώ θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των Αντώνη Αντανασιώτη και Αγγελου Βρετού.

Εγκληματική ναζιστική οργάνωση με δράση στο πλαίσιο των εντολών της ηγεσίας

Ο Χ. Στρατής στην αγόρευσή του υπογράμμισε:

«Στο τέλος της δίκης αυτής η μεν κοινωνία και η εργατική τάξη φωνάζουν "ποτέ ξανά φασισμός", η ΧΑ, σε μια διαβολική σύμπτωση, που ίσως και να μην είναι τόσο σύμπτωση, γιατί συνέβη λίγες μέρες μετά την έκδοση της εισαγγελικής πρότασης, φωνάζει "θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη", της γνωστής φράσης του Γιόζεφ Γκέμπελς. Αυτός είναι ο τίτλος του ημερολογίου της για το 2020, κλείνοντας το μάτι στα μέλη ότι πλησιάζει ξανά η ώρα που θα μπορούν να κάνουν τα ίδια, να σφάζουν, να χτυπάν, να δολοφονούν, να μπαίνουν σε σπίτια, να καταστρέφουν ζωές και περιουσίες, έχοντας την προβιά του πολιτικού τους κόμματος καθαρή και άσπιλη από κατηγορίες, και μάλιστα αυτήν τη φορά έχοντας στο οπλοστάσιό τους, δίπλα στη σιδερογροθιά, στο γκλοπ, στο στειλιάρι, στο μαχαίρι, στην καραμπίνα και μια αθωωτική απόφαση από το Δικαστήριό σας, που θα λέει ότι "οι μεν χρυσαυγίτες αθώοι και μοναδικός ένοχος ο Ρουπακιάς". Ενοχος μιας "απλής ανθρωποκτονίας που το έκαναν πολιτικό ζήτημα", για να θυμηθούμε τα λόγια του ίδιου στην απολογία του. Μια τέτοια απόφαση θα είναι το χειρότερο όπλο που θα μπορούσαν να έχουν, γιατί θα χτυπάει κατευθείαν και θα πλήττει το μυαλό και τη συνείδηση του λαού».


Στην αγόρευσή του, ανάμεσα σε πολλά στοιχεία και επιχειρήματα, τόνισε:

«Κρίνοντας το σύνολο των επιθέσεων, γνωστών ή άγνωστων όπως εξιστορείται από δικογραφίες, αποφάσεις, μάρτυρες και παθόντες, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η βία και οι επιθέσεις κατά ζωής και περιουσίας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα κάποιων οπαδών ή μελών, ούτε καν ορισμένων τοπικών οργανώσεων που τάχα παραστράτησαν, αλλά καταδεικνύεται εμφατικά η ύπαρξη κοινού κέντρου από όπου εκπορεύονται αυτές. Είναι οι επιθέσεις αυτές για τη ΧΑ τρόπος εκφοράς του πολιτικού της λόγου ως ναζιστικού κόμματος, γι' αυτό γίνονται οργανωμένα, καλύπτονται από τη ΧΑ και τους βουλευτές της (στα αστυνομικά τμήματα με δηλώσεις διάψευσης και επιθετική ρητορική κατά των θυμάτων), γίνονται τη νύχτα, αλλά ακόμα και αδιάντροπα στο φως της μέρας, καθοδηγούνται άμεσα ή έμμεσα από την ηγεσία της ΧΑ, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Η συνένωση λοιπόν όλων αυτών των επιμέρους επιθέσεων σε μια ενιαία δικογραφία, άσχετα αν αυτό θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, καταδεικνύει εμφατικά την ύπαρξη του παραπάνω κοινού κέντρου από όπου εκπορεύονται αυτές οι επιθέσεις, την ηγεσία δηλαδή της ΧΑ».

Για το πώς καθορίζονται οι στόχοι της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης υπογράμμισε: «Με βάση την ιδεολογία της ΧΑ και τα κηρύγματα μίσους της για τους κομμουνιστές, το ταξικό εργατικό κίνημα, τους αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους και τους μετανάστες, η ηγεσία έχει ήδη καθορίσει τις ομάδες στόχευσης. Ετσι, ο καθορισμός αυτός είναι στην πραγματικότητα μια πολιτική επιλογή, δεν γίνεται από τους φυσικούς αυτουργούς αλλά οριοθετείται από τη γενικότερη γραμμή. Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ευθεία εντολή από την ηγεσία για συγκεκριμένο χτύπημα. Αν άλλωστε υπήρχε κάτι τέτοιο, αν π.χ. ο Μιχαλολιάκος έλεγε πηγαίνετε και σκοτώστε τον Λουκμάν, εδώ θα είχαμε επιπλέον και κατηγορία ηθικής αυτουργίας και όχι μόνο διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».


Eurokinissi

Περιγράφοντας τις εγκληματικές δράσεις της ναζιστικής οργάνωσης, εκτός της δολοφονίας Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκτός των επιθέσεων σε κοινωνικούς χώρους - θέατρα - συγκεντρώσεις (όπως στο «Συνεργείο», στην «Αντίπνοια», στο «Ρεσάλτο» κ.λπ.) αναφέρθηκε και σε πλήθος άλλων. Οπως στις επιθέσεις σε άτομα, αριστερούς - αντιφασίστες, π.χ. στην επίθεση στον Κουσουρή από τον Ανδρουτσόπουλο, κατά του μαθητή Φοίβου Δεμερτζίδη, του μέλους του ΚΚΕ Τσιμπουκάκη στην Αγία Παρασκευή, του συνδικαλιστή Ζαμπέλη στην Ανάβυσσο. Στις επιθέσεις και πογκρόμ κατά αλλοδαπών με μοναδικό κριτήριο το φυλετικό μίσος και ρατσιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο, όπως οι εμπρησμοί καταστημάτων και χώρων προσευχής στην Αθήνα και τον Αγιο Παντελεήμονα, οι έλεγχοι σε λαϊκές και η καταστροφή των πάγκων αλλοδαπών. Σε εκατοντάδες επιθέσεις, ιδίως κατά μεταναστών, οι οποίες είτε αποδίδονται ευθέως στη Χρυσή Αυγή, είτε, ακόμα και αν δεν αποδίδονται, προκύπτει η εμπλοκή της από τα εν γένει χαρακτηριστικά τους.

Σε άλλο σημείο είπε ότι «από την πενταετή αποδεικτική διαδικασία αποδείχθηκε ότι πράγματι τελέστηκαν τα εξεταζόμενα στην παρούσα δίκη αδικήματα, η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίτ Εμπάρακ, από όλους τους κατηγορουμένους φυσικούς αυτουργούς, που δεν έδρασαν αυτόνομα ή αυτόβουλα, αλλά οργανωμένα ως μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της ΧΑ, ενεργώντας στο πλαίσιο των εντολών της ηγεσίας της και της απαρέγκλιτης ιεραρχίας και πειθαρχίας της οργάνωσης».


Ειδικότερα για τον στόχο της επίθεσης, ανέφερε ότι «ήταν το ίδιο το συνδικάτο της Ν/Ζ και οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που λόγω της πρωτοπόρας και αγωνιστικής δράσης τους προστατεύουν τα εργατικά δικαιώματα, αποφασιστικά εφάρμοζαν τη ΣΣΕ του 2009, μεριμνούν για μέτρα υγιεινής, διεκδικούν μισθούς και μεροκάματα και βρέθηκαν για το λόγο αυτόν στο στόχο των εργοδοτών και της ΧΑ».

Οι δράστες ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωση

Ο Μ. Μαλαγάρης τόνισε, για πολλοστή φορά, στο τέλος της αγόρευσής του:

«Η ΧΑ δεν συγκροτήθηκε με τρόπο ευκαιριακό, αλλά αποδείχτηκε ότι είχε διαρκή δράση. Αποδείχθηκε ότι έχει εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή, με την έννοια ότι τα κατώτερα μέλη της υπέτασαν τη βούλησή τους στα ανώτερα και όλοι μαζί, ασπαζόμενοι τη ναζιστική ιδεολογία, διαμόρφωσαν μια ενιαία βούληση που κατευθυνόταν στην επίτευξη του ίδιου σκοπού: Στην επικράτηση της ιδεολογίας τους μέσω κακουργηματικών πράξεων κατά των ιδεολογικών και πολιτικών τους αντιπάλων. Η διάρθρωση και η ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ, όπως αυτή περιγράφεται από τους μάρτυρες, τα έγγραφα αλλά και τις απολογίες των κατηγορουμένων, αποδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της ΧΑ ήταν αυτοί που διηύθυναν και κατηύθυναν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Οι δράστες των υπό εξέταση εγκλημάτων ήταν ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωση και δεν ήταν άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα. Μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγονται οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το "φόνο"».


Eurokinissi

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αποδείχτηκε η σχέση υποταγής των κατώτερων μελών προς τα ανώτερα, η έγκριση της Κεντρικής Διοίκησης για την ένταξη ενός νέου μέλους στην οργάνωση, η τοποθέτηση των κατώτερων στελεχών της οργάνωσης από την ίδια την Κεντρική Διοίκηση συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα της ΤΟ και του 5μελούς και η στρατιωτική δομή της οργάνωσης της ΧΑ.

Σημείωσε επίσης ότι «σε ό,τι μας αφορά, θα έχετε καταλάβει ύστερα από τόσα χρόνια ότι όλοι εμείς δεν ήμασταν απλά οι δικηγόροι των συνδικαλιστών κομμουνιστών (...) Εμείς που τους εκπροσωπούσαμε όλα αυτά τα χρόνια μοιραζόμαστε μαζί τους τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια ιδανικά. Ξοπίσω από τα δικά τους βήματα βαδίζουμε κι εμείς. Αυτοί ήταν οι λόγοι που σε όλη τη διαδικασία - όσο μας επέτρεπαν οι ικανότητές μας - υπερασπιστήκαμε τις θέσεις, τις απόψεις και τα "πιστεύω" τους, που είναι και δικά μας "πιστεύω". Αυτό το τελευταίο νομίζω πως δεν το κρύψαμε ποτέ. Ποτέ εξάλλου δεν νιώσαμε την ανάγκη να αποκρύψουμε την ιδεολογία και τις πράξεις των θυμάτων που υπερασπιζόμασταν».

Τόνισε, επίσης, ότι αισθάνεται ευτυχής γιατί σε μια τέτοια δίκη, με κατηγορούμενους ναζιστές δολοφόνους, υπερασπίστηκε τα θύματα και όχι τους θύτες. Με δηκτικό τρόπο, στηλίτευσε το γεγονός ότι κανένας κατηγορούμενος δεν μένει χωρίς νομικό παραστάτη «ακόμα και αν είναι μέλος ναζιστικής δολοφονικής συμμορίας», υπενθυμίζοντας τη φράση του μάρτυρα Μηλιαράκη, ο οποίος απευθυνόμενος στους δικηγόρους υπεράσπισης, είπε «Σε ναζί δικηγόρους δεν απαντώ σε πολιτικές ερωτήσεις».

Μεταξύ πολλών στοιχείων και επιχειρημάτων επισήμανε: «Αποδείχτηκε ότι η ΧΑ παρά τις κορόνες της περί δήθεν αντισυστημικής δύναμης διατηρούσε άριστες σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης, ακόμη και με τον ίδιο τον γραμματέα της, τον κ. Μπαλτάκο, όπως προέκυψε από το βίντεο που εισεφέρθη στη διαδικασία. Εξάλλου, αναγνώσαμε στο κινητό του Κασιδιάρη sms, από το οποίο προκύπτει ότι ο Μπαλτάκος συνεργάζεται με τη ΧΑ για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΧΑ σε ψηφοφορίες εντός της Βουλής».

Αφού ανέγνωσε στο δικαστήριο τις θέσεις της ΧΑ για την οικονομία όπως: «Πιστεύουμε στην ιδιοκτησία, πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι όμως στην ασύδοτη κερδοσκοπία εις βάρος της λαϊκής κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά: «Οι θέσεις αυτές των χρυσαυγιτών για την οικονομία και η πίστη τους στη ναζιστική ιδεολογία τούς συστρατεύει αντικειμενικά με το μέρος των εργοδοτών όπως είδαμε και στην υπόθεση του ΠΑΜΕ. Εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι και εργοδότες έχουν κοινούς εχθρούς με τους ναζιστές: Τους εργαζόμενους. Και κυρίως εκείνους τους εργαζόμενους που βγαίνουν μπροστά, αγωνίζονται και παλεύουν πραγματικά για να αλλάξει αυτό το σύστημα, δηλαδή τους κομμουνιστές εργάτες. Αυτό είναι το σταυροδρόμι που συναντιέται το κεφάλαιο - το σύστημα - με τις εκάστοτε ναζιστικές συμμορίες: Το τσάκισμα του κοινού τους αντιπάλου», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε, επίσης, απλά μια φούσκα την «αντισυστημικότητα» της ΧΑ, σημειώνοντας ότι «ακόμα και οι κορόνες της οργάνωσης για "δουλειά στον Ελληνα εργάτη", για πάταξη της εγκληματικότητας, για συσσίτια και αιμοδοσίες μόνο για Ελληνες αποδείχτηκε ότι αξιοποιούνταν αποκλειστικά ως μέσο διάχυσης του ρατσιστικού μίσους στην κοινωνία. Αποτελούσαν δε σκέτα φληναφήματα, καθόσον οι ίδιοι ούτε εφάρμοζαν αυτά που διακήρυσσαν αλλά ούτε και τα υπερασπίστηκαν ενώπιόν σας, π.χ. η περίπτωση της Σκορδέλη, η οποία, ενόσω "καθάριζε" τον Αγ. Παντελεήμονα από τους αλλοδαπούς, το δικό της σπίτι το καθάριζε αλλοδαπή κ.τ.λ.».

Η βία και το έγκλημα αποτελούν την πεμπτουσία της δράσης των ναζιστών

Ο Π. Σαπουντζάκης στην αγόρευσή του εν κατακλείδι τόνισε: «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα μόρφωμα - εγκληματική ναζιστική οργάνωση καλυμμένη κάτω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος. Η υπεράσπισή της αλλά και τα στελέχη της, καθ' όλη τη διάρκεια των 5 ετών που διαρκεί η δίκη, προσπαθούν απεγνωσμένα να αποτινάξουν τον χαρακτηρισμό ότι η οργάνωση αυτή είναι ναζιστική (...) Αλλά η αλήθεια, που αποτυπώνεται σε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και άλλα ντοκουμέντα που αναγνώσθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι καθαρόαιμη εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση, δηλαδή ναζιστική, αφού ο όρος "ναζισμός" σχηματίζεται από τα αρχικά του γερμανικού (χιτλερικού) εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος». «Η προσπάθεια των χρυσαυγιτών να απεμπλακούν από τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσής τους, εκτός των άλλων, έγινε και γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ναζισμός και βία - έγκλημα είναι έννοιες σύμφυτες. Η βία και το έγκλημα αποτελούν την πεμπτουσία της δράσης των ναζιστών, όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής δεν είναι ούτε καν εθνικιστές, αλλά, σαν γνήσιοι εθνικοσοσιαλιστές, είναι θαυμαστές των Γερμανών ομοϊδεατών τους, του Αδόλφου Χίτλερ και των πιστών του που επιτέθηκαν στην πατρίδα μας, την υποδούλωσαν, κατέσφαξαν κάθε πατριώτη που τους αντιστάθηκε, ύψωσαν τη μαυροκόκκινη σβάστικα στον Βράχο της Ακρόπολης, στη θέση της ελληνικής σημαίας. Απέναντι στους ναζί κατακτητές όρθωσε το ανάστημά του ο ελληνικός λαός και με μπροστάρη το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ έγραψε την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής, από την ίδρυσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, αλλά και σε συνδυασμό με πλήθος εγγράφων, φωτογραφιών και βίντεο που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, υπογράμμισε ότι η Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται ότι ιδρύθηκε και παρέμεινε εσαεί μια καθαρά ναζιστική οργάνωση. «Συνεπώς καθ' όλη τη διάρκεια της μέχρι και την τέλεση των αποδιδόμενων και αποδειχθέντων στα κατηγορούμενα στελέχη της εγκληματικών πράξεων διέπετο από το ναζιστικό αυτό καταστατικό. Στο δικαστήριο εισφέρθηκαν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη και το περιεχόμενό του», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Σημείωσε πως στο δικαστήριο κατέθεσε αποκαλυπτικά το κεντρικό της στέλεχος, μέλος της επιστημονικής ομάδας στη Βουλή και υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας, δικηγόρος Ηλίας Σταύρου. «Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Χρυσή Αυγή είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση και ότι ο ίδιος όταν εισήλθε στο κόμμα ορκίσθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, δηλαδή τη μικρότερη ημέρα του χρόνου, νύχτα, στο Φαλακρό Ορος της Δράμας, μπροστά στην πολεμική σημαία του Πολεμικού Ναυτικού του Γ' Ράιχ. Είναι η ίδια σημαία, με τη σβάστικα, που βρέθηκε στο κινητό του Κασιδιάρη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος αναλυτικά στην εγκληματική ανθρωποκτόνα επίθεση που πραγματοποίησε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής ενάντια στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είπε: «Τη νύχτα της 12ης προς 13η Σεπτέμβρη 2013, γύρω στις 12, το τάγμα εφόδου, αποτελούμενο από 80 - 90 χρυσαυγίτες, από τους πυρήνες Περάματος, Νίκαιας και Σαλαμίνας, οπλισμένους με ρόπαλα, στειλιάρια, καδρόνια, στα οποία είχαν κάνει ιδιοκατασκευές, δηλαδή είχαν προσαρμόσει μεταλλικές αιχμηρές απολήξεις, εγκλώβισαν σε ενέδρα τους 20 συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου που ανύποπτοι και άοπλοι έκαναν αφισοκόλληση και τους επιτέθηκαν με τα φονικά αυτά όπλα με προφανή σκοπό να τους σκοτώσουν (...)

Εδρασαν με στρατιωτική ακρίβεια, βάσει σχεδίου, που εκ των προτέρων είχαν καταστρώσει. Αρχικά τους εγκλώβισαν κατεβαίνοντας σε δύο ομάδες από δύο κάθετους δρόμους ώστε να μην έχουν δίοδο διαφυγής, σε σημείο που η λεωφόρος Δημοκρατίας στενεύει και δεν έχει σχεδόν καθόλου φωτισμό, και αφού συστήθηκαν ότι είναι της Χρυσής Αυγής και δήλωσαν ότι το Συνδικάτο τέλειωσε και ότι θα τους εξαφανίσουν, ακαριαία επιτέθηκαν πρώτα στον πρόεδρο του Συνδικάτου, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, τον χτύπησαν στο κεφάλι με καδρόνι που έφερε μεταλλική αιχμηρή απόληξη με προφανή σκοπό να του αφαιρέσουν τη ζωή. Από το χτύπημα, ο Πουλικόγιαννης γέμισε αίματα και έπεσε κάτω ημιλιπόθυμος, σώθηκε δε η ζωή του όταν οι σύντροφοί του τον κάλυψαν με τα σώματά τους για να τον προστατεύσουν, αλλά και γιατί από καθαρή τύχη και λόγω του σκότους δεν τον πέτυχε στο κεφάλι το μεταλλικό μέρος του καδρονιού αλλά το ξύλινο. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν άλλους 8, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Ιορδάνης Πουντίδης, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Βαξεβάνης και άλλα δοκιμασμένα στελέχη του ταξικού σωματείου, με στόχο να τους εξοντώσουν βιολογικά, γιατί τα όπλα που χρησιμοποίησαν αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσαν. Για να πετύχουν ανενόχλητοι τον σκοπό τους είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας, ο συνήγορος τόνισε: «Ταυτόχρονα με τις δύο ομάδες επιτέθηκε και τρίτη ομάδα, επίσης οπλισμένη, προερχόμενη από τον πυρήνα της Σαλαμίνας, η οποία μόλις είχε αποβιβασθεί από τα καραβάκια Σαλαμίνας - Περάματος. Ο μάρτυρας - οδηγός του λεωφορείου της γραμμής Περάματος - Πειραιά που είχαν αποκλείσει οι χρυσαυγίτες και παρακολούθησε όλη την επίθεση κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τους είδε να επιτίθενται οπλισμένοι με καδρόνια ύψους 2 μέτρων και να φωνάζουν: "Είναι λιγότεροι, πάμε να τους φάμε"».

Υπενθύμισε επίσης ότι «η Χρυσή Αυγή είχε προαναγγείλει την εγκληματική επίθεση του τάγματος εφόδου, στις 8 Αυγούστου 2013, όταν έκανε συγκέντρωση στη Ζώνη και εκεί τα πρωτοκλασάτα στελέχη Λαγός, Παναγιώταρος είχαν δηλώσει ότι "οι λακέδες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ θα εξαφανισθούν, θα πάμε στη φωλιά του κούκου και θα τους λιώσουμε". Ανέβασαν δε στην επίσημη ιστοσελίδα τους τη συγκέντρωση με αυτές τις δηλώσεις τους».

Η ναζιστική ιδεολογία το κίνητρο των εγκλημάτων

Ο δικηγόρος Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της δίκης και τόνισε για την επερχόμενη απόφαση του δικαστηρίου: «Εξ αντικειμένου στο σκεπτικό της θα υπάρχει αναφορά όχι μόνο στο παρόν, δηλαδή στον χρόνο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα, αλλά και στο παρελθόν, δηλαδή στη χρονική περίοδο που η υλοποίηση της ναζιστικής ιδεολογίας - που αποτελεί το κίνητρο των εγκλημάτων που το δικαστήριό σας διερευνά - τόση καταστροφή, τόση ανείπωτη οδύνη προκάλεσε στην ανθρωπότητα. Θα υπάρχει αναφορά και αξιολόγηση της ναζιστικής ιδεολογίας και πράξης, που προκάλεσε εκατομμύρια θύματα, σε σχέση με την τέλεση των συγκεκριμένων εγκλημάτων - της ιδεολογίας που έθαψε στα νεκροταφεία τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τον πολιτισμό, που προκάλεσε απερίγραπτο τρόμο, που εξευτέλισε την ανθρώπινη ύπαρξη».

Μεταξύ πολλών στοιχείων και επιχειρημάτων υπογράμμισε σχετικά με τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: «Διευθύνων είναι ο "ιθύνων νους" της εγκληματικής οργάνωσης, η ψυχή της, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που καθορίζουν τη στρατηγική της, τους σκοπούς της, το ιδεολογικό, πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της, που καθορίζει την ταυτότητά της, τον τρόπο προώθησης και εφαρμογής των στόχων της». Ειδικότερα, μάλιστα, αναφερόμενος στο «επίσημο» καταστατικό της Χρυσής Αυγής, του 2012 - το μόνο που αποδέχεται ως αυθεντικό η ναζιστική οργάνωση - τόνισε ότι ακόμη και σε αυτό «έχει παρεισφρήσει η "Αρχή του Αρχηγού", μέσα από διατάξεις που κατοχυρώνουν την απόλυτη κυριαρχία του Ν. Μιχαλολιάκου, την παντοδυναμία του».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε «στον προσωποπαγή χαρακτήρα της ΧΑ (άρ. 16: Ο γενικός γραμματέας επιλέγει τους πάντες και τα πάντα, σύμφωνα με τη μη (ρητά) αναφερόμενη Αρχή του Αρχηγού)». Επίσης, και στην εκλογή του, που σύμφωνα με το σχετικό άρθρο «πραγματοποιείται μόνο αν τεθεί θέμα από το 51% των συνέδρων, αλλιώς αυτόματη ανανέωση», άρα στην πραγματικότητα ισοβιότητα του αρχηγού. Επιπρόσθετα, για τις αρμοδιότητές του, «το καταστατικό αναφέρει ότι επιλέγει, μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ορίζει τον γενικό διευθυντή του κόμματος, επιλέγει τους υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπροσώπους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές... και καταρτίζει τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εκλογική νομοθεσία», συμπλήρωσε.

«Ο αρχηγός είναι ο ένας, ο μοναδικός, ο "άνδρας ο ερχόμενος" που στόχος της ΧΑ είναι η θέλησή του να γίνει θέληση του κράτους. Αμφιβολίες ότι ο αρχηγός της ΧΑ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι εκείνος που ίδρυσε την οργάνωση, που χάραξε και χαράσσει την ταυτότητά της και το νόημα της ύπαρξής της, δεν μπορούν να υπάρχουν», υπογράμμισε.

«Είναι ο μόνος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Εχει πλήρεις, απόλυτες και καθολικές εξουσίες, τόσο στο γενικό σχεδιασμό της δράσης της ΧΑ σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στη διεύθυνση και καθοδήγηση των τοπικών οργανώσεων, μέσω των στελεχών του, τα οποία, μέσω της καθετοποιημένης ιεραρχικής δομής, αναφέρονται σε αυτόν είτε απευθείας είτε μέσω των ανωτέρων τους και εκτελούν αναντίρρητα τις υποδείξεις του. Βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης της οποίας ηγείται είναι η αυστηρή και απαρέγκλιτη στρατιωτική πειθαρχία και η υπακοή των κατώτερων μελών και υποστηρικτών στους ιεραρχικά ανώτερους. Αποτέλεσμα και επιδίωξη αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ο αρχηγός να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν στην Οργάνωση (αρχή του ενός)», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο είπε για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αναφέροντας και σχετικές καταθέσεις μαρτύρων (των δημοσιογράφων Ι. Σουλιώτη και Δ. Ψαρρά), ότι η στόχευση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης είναι «να εξοντώσουν έναν μεγάλο ιδεολογικό τους αντίπαλο, καθώς τρέφουν ιδεολογικό μίσος απέναντι στους συγκεκριμένους εκπροσώπους, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, μίσος που δεν περιορίζεται φυσικά στους συγκεκριμένους κατηγορουμένους ως κομμάτι ευρύτερου σχεδίου κλιμάκωσης (...) Είναι κεντρική απόφαση να στείλουν ένα μήνυμα τρομοκράτησης στην κοινωνία. Η επίθεση έχει μεταξύ άλλων και ξεκάθαρο επικοινωνιακό χαρακτήρα, στοχεύει στην κοινολόγηση του μηνύματος που ήθελε να στείλει η ηγεσία στην κοινωνία: Αν κατάφερναν να επιβληθούν επί ενός μεγάλου πολιτικού και ιδεολογικού τους αντιπάλου, θα έστελναν μήνυμα παντοδυναμίας». Σχετική αναφορά έκανε επίσης στη συνομιλία Λαγού - Δεβελέκου, όπου χρησιμοποιείται η φράση «επικρατεί τρομοκρατία τώρα». «Και ως γνωστόν η τρομοκρατία δεν είναι μόνο το μέσο για να επιδιώξουμε ένα αποτέλεσμα, είναι ταυτόχρονα και το μήνυμα. Εξάλλου, όταν χτυπήθηκε η Κανέλλη, βγήκε μετά η ηγεσία και είπε ότι μυστικές δημοσκοπήσεις τούς έδωσαν 2% αύξηση. Είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος σε ομιλία του που παίχτηκε και στο διαδίκτυο "θα τους χαστουκίζουμε, θα τους υβρίζουμε και δε θα το κρύψουμε, θα το μάθει ο κόσμος όλος"».

Εκανε αναφορά επίσης στα σχετικά μηνύματα λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δολοφονική επίθεση, των Λαγού - Πατέλη, Λαγού - Δεβελέκου κ.λπ., όπου επιβεβαιώνονται ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης και η απόλυτη γνώση της ηγεσίας της ΧΑ από την πρώτη στιγμή, υπό την καθοδήγηση και τον σχεδιασμό του Γ. Λαγού και της ηγεσίας της. Επανέλαβε επίσης ότι είναι αδιαμφισβήτητο πως δεν θα μπορούσε αυτή η επίθεση να γίνει μόνο από την τοπική ηγεσία ή μόνο από τον Λαγό. Επίσης, και σε σχετικό μήνυμα που έλαβε ο αρχηγός Μιχαλολιάκος από τον φίλο του Θανάση Καρακατσάνη (αξιωματικός που καθαιρέθηκε με αιτιολογικό ότι αποσκοπούσε στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος) την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης: «...Αδελφέ μου, να αγιάσουν τα χεράκια τους... Φράικορπς (Freikorps)...». «Η επίθεση που διέψευσαν, οδήγησε τον Καρακατσάνη να εκφράσει τη χαρά του στον ίδιο τον αρχηγό... Δεν παραπλανήθηκε από τη δημόσια διάψευση», επισήμανε χαρακτηριστικά.


Π. Καζ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ