ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή»

Εκθέσεις σε Πάτρα και Λάρισα και άλλες εκδηλώσεις

Συνεχίζεται στην Πάτρα η έκθεση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή», διανθισμένη και με ντοκουμέντα από τον τοπικό επαναστατικό κομματικό Τύπο. Η έκθεση φιλοξενείται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλ. Γεωργίου), λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και θα διαρκέσει έως αύριο Σάββατο, οπότε και θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση στο χώρο της έκθεσης στις 7 μ.μ., με θέμα «Επαναστατικός Τύπος - Οπλο στα χέρια των κομμουνιστών, κάθε νέου που παλεύει στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά», όπου θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα, επίσης, γίνεται ανάλογη έκθεση αφιερωμένη στα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» που ξεκινάει σήμερα Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χορίαμβος» (Γαληνού 5 και Φαρμακίδου). Ωρες λειτουργίας: Σήμερα Παρασκευή 18.00 - 21.00, αύριο Σάββατο 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Κυριακή 10.00 - 14.00 και 17.00 - 19.30.

Τα εγκαίνια γίνονται σήμερα στις 7 μ.μ. και είναι προγραμματισμένες, επίσης, οι εξής εκδηλώσεις:

  • Αύριο Σάββατο 7 μ.μ. παρουσίαση της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Επαναστατικός Κομματικός Τύπος».
  • Κυριακή 3 Φλεβάρη, 8 μ.μ. κοπή πίτας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Λάρισας με αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.
Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις και συγκεκριμένα

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Στα Χανιά με θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο: Νέοι δρόμοι για την ενημέρωση - Νέοι δρόμοι για τη χειραγώγηση», στις 8 μ.μ., στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Ομιλητής Γιάννης Νταγκουνάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Ρέθυμνο με θέμα «1.000 Φύλλα Οδηγητή - Η αλήθεια γράφεται με κόκκινο», στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητής Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

  • Αύριο Σάββατο:

-- Στη Λιβαδειά, στην αίθουσα του ΕΣΥΝ. Στις 12 το μεσημέρι μαθητική εκδήλωση με θέμα «Διαδίκτυο και Ενημέρωση» και στις 6.30 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επαναστατικός Κομματικός Τύπος» και πολιτιστικά δρώμενα.

-- Στην Αμφισσα, με θέμα «Διαδίκτυο: Ελευθερία στην ενημέρωση ή ελευθερία στη χειραγώγηση», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου (πλατεία Κεχαγιά).

  • Σάββατο 9 Φλεβάρη:

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος», στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Ομιλητής Στρατής Δουνιάς, αρχισυντάκτης του «Οδηγητή».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες για τα Μουσικά Σχολεία

Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας προκλητικά ομολογεί ότι δεν πρόκειται να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα Μουσικά Σχολεία και ενώ στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας υπάρχουν 288 ώρες εβδομαδιαία κενά, η διεύθυνση του Σχολείου καθησυχάζει γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι όλα πάνε καλά και ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να λύσει όλα τα προβλήματα. Μάλιστα, προέτρεπε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που έγινε προχτές στη Θεσσαλονίκη, με τη δικαιολογία ότι έτσι δυσφημίζεται το σχολείο.

Στην προσπάθειά της να εμποδίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις, η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας χρησιμοποίησε προβοκατόρικα την Ερώτηση για τα Μουσικά Σχολεία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, και μοίραζε σε μαθητές και γονείς απόκομμα του δημοσιεύματος του «Ριζοσπάστη» με θέμα τις κινητοποιήσεις των Μουσικών Σχολείων, την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΝΕ για το θέμα, θέλοντας να παρουσιάσει ότι η κινητοποίηση οργανώνεται από το ΚΚΕ, άρα δεν πρέπει και να συμμετάσχουν.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ, σημειώνει: «Το ΚΚΕ δεν κρύβει ούτε έκρυψε ποτέ ότι στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων. Πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους και στην προκειμένη περίπτωση υπερασπίζει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών». Τονίζει ότι «οι αγώνες υποκινούνται από τα ίδια τα προβλήματα, από την πολιτική της κυβέρνησης που τσάκισε τους μισθούς των εκπαιδευτικών, που αφήνει χιλιάδες γονείς άνεργους ή με μισθό 300 - 400 ευρώ χωρίς ασφάλεια, που αφήνει γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, οικογένειες χωρίς θέρμανση στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα στην περιοχή μας.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς δεν πρέπει να αρκούνται στις φραστικές διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι όλα πάνε καλά. Αλλωστε, οι ίδιοι ζουν καθημερινά τις ελλείψεις στα σχολεία, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την υποχρηματοδότηση, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Η ΚΟ του ΚΚΕ καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές να παλέψουν από κοινού, να διεκδικήσουν: Να καλυφθούν οι ανάγκες σε υποδομές, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Δωρεάν και ασφαλείς μεταφορές για όλους τους μαθητές. Να ολοκληρωθούν τα αναλυτικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας όλη την αναγκαία υποδομή (οργάνων, βιβλίων κ.τ.λ.) για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών από όλους τους μαθητές. Να προχωρήσει το υπουργείο στην πιστοποίηση των μουσικών σπουδών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Να παλέψουμε για μια αναβαθμισμένη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μουσική εκπαίδευση που θα είναι στοιχείο της Γενικής Παιδείας.

Συντήρηση των κενών και αλχημείες

Κινητοποίηση στο Περιστέρι για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Καταγγελία για αναμόρφωση προγραμμάτων από την ΕΛΜΕ Πειραιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας έκαναν χτες εκπαιδευτικοί και γονείς από το Περιστέρι ζητώντας άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία του Περιστερίου. Την κινητοποίηση οργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΔΣ της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, στη συζήτηση με την αναπληρώτρια διευθύντρια για μια ακόμα φορά άκουσαν ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για νέες προσλήψεις και δεν προέκυψαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς η υπηρεσία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών. Για το ίδιο θέμα, από τους ίδιους φορείς διοργανώνεται νέα κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα Παρασκευή στις 10 το πρωί.

Στο μεταξύ, αλχημείες για να συγκαλυφθούν αντί να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά. Οπως αναφέρει, δίνεται εντολή στους διευθυντές των σχολείων π.χ. μάθημα που πρέπει να διδάσκεται 3 ώρες να διδάσκεται 2 ή δίωρο μάθημα να γίνεται μονόωρο, ώστε να εξοικονομηθούν ώρες από τους καθηγητές και να φαίνεται ότι διδάσκονται όλα τα μαθήματα.

Η ΕΛΜΕ επικαλείται και έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε σχολείο, όπου αναφέρει: «παρακαλώ να γίνει ανάλογη αναμόρφωση του προγράμματος, ώστε το Β' τετράμηνο όλα τα τμήματα του σχολείου να κάνουν το μάθημα, έστω και με λιγότερες ώρες, και όλοι οι μαθητές να έχουν βαθμολογία το Β' τετράμηνο». Μάλιστα, επειδή δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί νομικά, η παραπάνω απαίτηση επικαλείται γενικά «λόγους δημοσίου συμφέροντος»!

Η ΕΛΜΕ Πειραιά τονίζει ότι η διαδικασία αυτή και η συνακόλουθη παραβίαση του προγράμματος ισχύει πανελλαδικά και «περιέχει σοβαρούς εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς κινδύνους, καθώς διαμορφώνει στοιχεία ανισότητας από σχολείο σε σχολείο και σπάει το πανελλαδικά ενιαίο του προγράμματος». «Στην προέκτασή του το μέτρο της αναμόρφωσης προγράμματος και προσαρμογής του στο διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου και το μετατρέπει σε parking νέων, όπου δεν είναι σαφές τι και πόσο διδάσκεται», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ...

Γενική Συνέλευση Συλλόγου «Βύρων»

Την Κυριακή 3 Φλεβάρη και ώρα 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων», στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48 Β' - στο δεύτερο όροφο). Η συνέλευση θα συζητήσει τις εξελίξεις στον κλάδο, τη δράση του συλλόγου για τη νέα χρονιά και την πρόταση για πανεργατική απεργία το Φλεβάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ