ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συγκρούσεις αλλά και επέμβαση της Ολμπράιτ

Απο την συνάντηση της Μ.Ολμπράιτ με τον Ι.Ιβανόφ

Associated Press

Απο την συνάντηση της Μ.Ολμπράιτ με τον Ι.Ιβανόφ
ΜΟΣΧΑ.-

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στην Τσετσενία, κυρίως για την κατάληψη του Γκρόζνι. Παραδόθηκαν και άλλοι αντάρτες στις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χαρακτήρισαν ως «κρίσιμο σημείο» στη διένεξη στην Τσετσενία την παράδοση των Τσετσένων μαχητών στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Υστερα από την παράδοση τις προηγούμενες μέρες 134 ανταρτών και άλλοι παραδόθηκαν τη Δευτέρα, 31 Γενάρη, με αποτέλεσμα να φτάσουν συνολικά τους 168. «Είναι η πρώτη ένδειξη μιας κρίσιμης καμπής στη στρατιωτική φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ομοσπονδιακών δυνάμεων στον Βόρειο Καύκασο», δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, ύστερα από συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλοί από τους αντάρτες που παραδόθηκαν ήταν τραυματισμένοι, ανέφερε ο πρώην δήμαρχος του Γκρόζνι Μπισλάν Γκανταμίροφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι της παράδοσης προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με διοικητές των ανταρτών, που ελέγχουν διάφορα σημεία της πόλης. Ο διοικητής των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγός Στανισλάβ Καβούν, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι οι 1.000 περίπου, αντάρτες που πιστεύεται ότι έχουν απομείνει στην πόλη, θα συνεχίσουν να την υπερασπίζονται «μέχρι το τέλος». «Το Γκρόζνι είναι ένα σύμβολο για τον (Τσετσένο Πρόεδρο Ασλάν) Μασχάντοφ και, αν το χάσει, χάνει τον έλεγχο των πάντων», τόνισε ο Καβούν. Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές είχαν υποστηρίξει ότι οι υπερασπιστές του Γκρόζνι είναι περίπου 2.500.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν τώρα υπό τον έλεγχό τους το 40% του Γκρόζνι. Η τηλεόραση ΝΤΒ μετέδωσε, επικαλούμενη ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τελικά την πλατεία Μινούτκα, που για πολλές μέρες ήταν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων. Πάντως, το κέντρο του Γκρόζνι, το οποίο πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, παραμένει υπό τον έλεγχο των Τσετσένων. Επίσης, το Σάββατο οι αντάρτες έβαλαν εναντίον δυο ελικοπτέρων «ΜΙ-8», σκοτώνοντας τον διοικητή ενός από τα πληρώματα, τον Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης συνταγματάρχη Νικολάι Μαϊντάνοφ. Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων από Τσετσένους σε ολόκληρη τη Ρωσία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.

Από την άλλη μεριά, οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να πιέζουν τη Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Ετσι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, προειδοποίησε, πριν από την έναρξη της δεύτερης μέρας των αμερικανορωσικών συνομιλιών στη Μόσχα, ότι η Ρωσία κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση, εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία. Η Ολμπράιτ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ. Συζήτησαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην Τσετσενία. Η Ολμπράιτ έκανε έκκληση στον Ιβανόφ να αρχίσει διάλογο με Τσετσένους πολιτικούς, αλλά ο Ιβανόφ απάντησε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία. Προηγουμένως, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που επισκέφθηκε τη Μόσχα, ζήτησε την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Τσετσενία. «Πάντα πίεζα για ειρηνική και πολιτική λύση και ανησυχώ ιδιαιτέρως για τους αμάχους», δήλωσε ο Κόφι Ανάν. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί βία αδιακρίτως εναντίον αμάχων και ενόπλων, προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό της την Τσετσενία.

ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Νεκροί και ένταση στη «ζώνη ασφαλείας»

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενα από τα μεγαλύτερα πλήγματα των τελευταίων ετών δέχτηκε ο ισραηλινός στρατός στην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θρηνώντας σε δύο διαφορετικές επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» έναν αξιωματικό της λιβανέζικης φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής και 3 Ισραηλινούς στρατιώτες. Η ατμόσφαιρα στο Ν. Λίβανο, του οποίου τα μεθοριακά περάσματα προς και από το Λίβανο παρέμειναν κλειστά χτες, μυρίζει μπαρούτι, ενώ η συζήτηση για τη μελλοντική παραμονή ή όχι του ισραηλινού στρατού στην κατοχή αναζωπυρώθηκε στο Ισραήλ.

Επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα δέχτηκε, χτες το πρωί, ισραηλινή περίπολος από μαχητές της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η επίθεση σημειώθηκε στο δρόμο που ενώνει τα χωριά Τάιμπε και Ντέιρ Μίμας, 4 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με το Ισραήλ, στην καρδιά της κατεχόμενης ζώνης και στοίχισε τη ζωή σε 3 Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ 4 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, με την επιδρομή αυτή, μια άλλη ομάδα μαχητών της «Χεζμπολάχ» πραγματοποίησε ταυτόχρονα επίθεση αντιπερισπασμού στην πιο κοντινή βάση του ισραηλινού στρατού, έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα άμεσης αποστολής ενισχύσεων.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με 4 αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο εξόδους των ισραηλινών μαχητικών, οι οποίες είχαν ως στόχο πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ» στην περιοχή Ικλίμ αλ Τουφάχ. Μέχρι χτες το απόγευμα, οι λιβανικές αρχές δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσουν αν από τις αεροπορικές επιδρομές υπήρξαν θύματα ή ζημιές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, χτες, η κατεχόμενη ζώνη παρέμεινε αποκλεισμένη και τα 4 μεθοριακά περάσματα που τη συνδέουν με τον υπόλοιπο Λίβανο έμειναν κλειστά, ενώ αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Η χτεσινή πολύνεκρη επιδρομή της «Χεζμπολάχ» πραγματοποιήθηκε, μόλις, ένα 24ωρο μετά τη βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον υπ. αριθμόν 2 της λιβανέζικης φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής, τον αξιωματικό Ακλ Χασέμ, ο οποίος θεωρούνταν και ο μελλοντικός διοικητής της πολιτοφυλακής. Στην κηδεία του Χασέμ, χτες στην κατεχόμενη ζώνη, παρευρέθηκαν, εκτός από πλήθος κόσμου, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ και αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού. Από την πλευρά της, η «Χεζμπολάχ», με ανακοινωθέν της, χαρακτήρισε τη δολοφονική επίθεση κατά του Χασέμ «τολμηρή πράξη που χτύπησε στην καρδιά της κατεχόμενης ζώνης», ενώ ο υπαρχηγός της, Σεΐκ Ναΐμ Κασέμ, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα «συνεχίσει να σκοτώνει αξιωματικούς και μέλη της πολιτοφυλακής, όσο σκληρή και αν είναι η αντίδραση του Ισραήλ».

Νέος γύρος αντιπαραθέσεων

Για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της δολοφονικής επιδρομής κατά της ισραηλινής περιπόλου μίλησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ «δεν πρόκειται να ανεχτεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας σε βάρος του». Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ενώ δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που διεξήχθη χτες.

«Η Συρία μπορεί να ελέγξει τη δράση της Χεζμπολάχ και θα πρέπει να το κάνει άμεσα» εκτίμησε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ. Την ίδια στιγμή, για άλλη μια φορά, έντονες ηχούν οι φωνές εκείνων που επιδιώκουν την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Ν. Λίβανο και ασκούν πιέσεις στον Εχούντ Μπάρακ να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση. Η ισραηλινή αντιπολίτευση, πάντως, έσπευσε να κατηγορήσει τον Μπάρακ ότι δείχνει δειλία και αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της «Χεζμπολάχ», στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στη Δαμασκό και να την προσελκύσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ «θα έπρεπε να θέτει ως όρο της όποιας διαπραγμάτευσης τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αναβολή της αναχώρησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Παράταση μιας βδομάδας για την αναχώρηση του πρώην Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ από το βρετανικό, αλλά και το ευρωπαϊκό έδαφος προκειμένου να επιστρέψει στη Χιλή, αποφεύγοντας φυσικά την έκδοσή του στην Ισπανία, όπου θα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για ένα απειροελάχιστο τμήμα της σωρείας των αποτρόπαιων εγκλημάτων που τον βαρύνουν για τα 17 χρόνια της στυγνής διακυβέρνησής του.

Η αγωνία (;) του Πινοτσέτ θα κρατήσει ακόμη μία εβδομάδα, καθώς οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το Βέλγιο άσκησαν έφεση στην απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, συγκεκριμένα του δικαστή Μόρις Κέι, που έκρινε τη βελγική προσφυγή να επιστρέψει ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, στην πατρίδα του, γιατί η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να προσαχθεί σε δίκη. Το Βέλγιο είναι μια από τις χώρες που ζητά να αντιμετωπίσει ο Πινοτσέτ τις κατηγορίες βασανισμών, την περίοδο που ασκούσε την εξουσία (1973-1990).

Παράλληλα, έτοιμες να συνεχίσουν εμφανίζονται και η Διεθνής Αμνηστία και άλλες πέντε οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επίσης επιθυμούν να αμφισβητήσουν την απόφαση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τζακ Στρο και εξετάζουν τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η έφεση θα εξεταστεί την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Πάντως η είδηση της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια η ισπανική κυβέρνηση για ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δε σχολίασε, όμως πολιτικός και νομικός κόσμος καταδίκασαν την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, αν και νομικοί υποστηρίζουν ότι το δικαστικό σώμα της χώρας μπορεί να προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση για να ζητήσει εκ νέου την έκδοση, αν και όπως αναγνωρίζουν ίσως είναι αργά να ανατρέψουν το σκεπτικό που οδήγησε στην εν λόγω απόφαση του Στρο.

Ανάμεικτα και τα συναισθήματα στην ίδια την πατρίδα του Πινοτσέτ. Με την ανακοίνωση της απόφασης, στη χιλιανή πρωτεύουσα, το Σαντιάγο της Χιλής, υποστηρικτές του Πινοτσέτ εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους. Οπαδοί του 84χρονου απόστρατου στρατηγού, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στα γραφεία του Ιδρύματος Πινοτσέτ, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ύψωσαν σημαίες και τεράστιες φωτογραφίες του πρώην δικτάτορα. Από την άλλη δεν ήταν λίγοι και αυτοί που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, καθώς γνωρίζουν ότι η υπόσχεση της χιλιανής κυβέρνησης να δικάσει τον Πινοτσέτ στη χώρα, μάλλον περισσότερο προς κατανάλωση διατίθεται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ