ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Επικίνδυνα σχέδια για τα Βαλκάνια

Συνάντηση των Χ. Θάτσι, Α. Τζαφέρι και Ι. Κοστόφ

Η ώρα των φωτογραφιών...

Associated Press

Η ώρα των φωτογραφιών...
ΣΟΦΙΑ.-

Δεν είναι «είδηση», αλλά η δήλωση που έκανε χτες ο Χασίμ Θάτσι (ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του τάχα «διαλυμένου» «UCK»), στη διάρκεια της συνάντησής του με τον ηγέτη της κυβερνώσας παράταξης στη Βουλγαρία, Ιβάν Κοστόφ και τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ Αρμπέν Τζαφέρι, δεν ήταν παρά μία απλή υπενθύμιση πως η «τρικυμία» στην πιο εύφλεκτη γωνιά των Βαλκανίων, το Κοσσυφοπέδιο, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση... Οπως είπε, «οι Κοσσοβάροι Αλβανοί δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, μόνον που είναι αποφασισμένοι να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία του την ...κατάλληλη στιγμή». Ο μόνος που διαφώνησε ήταν ο Ιβάν Κοστόφ, τασσόμενος υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων απανταχού στη γειτονιά των Βαλκανίων...

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι τρεις πολιτικοί, κατά τη χτεσινή συνάντηση, διάρκειας δυόμισι ωρών, που είχαν στη Σόφια, συζήτησαν «την ουσία και τις προοπτικές των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια». Ωστόσο, το αποτέλεσμα απ' αυτή τη συνάντηση δεν ήταν παρά η κοινή διαπίστωση της μείζονος διαφοράς απόψεων σε κεντρικά ζητήματα.

Στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης της Βουλγαρίας (Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων) σημείωσε πως ο Κοστόφ τόνισε επανειλημμένα τη θέση της Βουλγαρίας για την ανάγκη σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων στα Βαλκάνια. Πρόσθεσε δε πως το «απαραβίαστο των συνόρων», μαζί με την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών», αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως ο Ιβάν Κοστόφ επιχειρηματολόγησε υπέρ της ακόλουθης, όπως είπε, «υποχρέωσης» όλων των πολιτικών παραγόντων στα Βαλκάνια:Να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα, οι οποίες να λειτουργούν υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας, και όχι να ενισχύουν μειονοτικές διεκδικήσεις και αντιπαραθέσεις, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου είναι αποφασισμένοι να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία του «σε κατάλληλη στιγμή». Οπως εξήγησε αργότερα ο Θάτσι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον (επίσης συμφωνούντα σ' αυτό το σημείο), Αρμπέν Τζαφέρι, το «απαραβίαστο των συνόρων είναι μία αρχή που δεν ισχύει για την περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία διαλύεται σε διάφορες οντότητες, επειδή υπήρξε αυτοκρατορία, η οποία δημιουργήθηκε τεχνητά»...

Σε άλλο σημείο, ο Θάτσι επιχείρησε να πείσει πως στο Κοσσυφοπέδιο διεξάγεται αγώνας για την ανεξαρτησία για όλους του πολίτες του, ενώ απέρριψε - όπως, άλλωστε, αναμενόταν... - τις κατηγορίες κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών, για τρομοκράτηση άλλων εθνοτήτων της επαρχίας.

«Φασισμός στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει», είπε ο Χασίμ Θάτσι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατο άρθρο του δημοσιογράφου και πολιτικού παράγοντα του Κοσσυφοπεδίου Βετόν Σούροϊ, στο οποίο απευθύνονταν κατηγορίες για φασιστικές πρακτικές στελεχών του τάχα διαλυμένου «UCK».

Ο Αρμπέν Ντζαφέρι (πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ) είπε από την πλευρά του πως η τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η σταθερότητα της ΠΓΔΜ ήταν τα κύρια θέματα, που συζητήθηκαν στη συνάντησή του με τους Κοστόφ και Θάτσι. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να απευθύνει νέες κατηγορίες κατά του ομοσπονδιακού Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πως «υποδαυλίζει την αντιπαράθεση μεταξύ Αλβανών και άλλων πολιτών της ΠΓΔΜ, αποσκοπώντας στην αποσταθεροποίηση των Σκοπίων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Προφητεία» Πίκερινγκ για ταραχές και επέμβαση των ΗΠΑ

ΤΙΡΑΝΑ.-

Επισήμως, τουλάχιστον, οι ΗΠΑ επιμένουν πως υποστηρίζουν την παραμονή του Μαυροβουνίου στο πλαίσιο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Αλλο, τώρα, εάν πριμοδοτούν κατά καιρούς την «αποδέσμευση» της Ποντγκόριτσα από το έτερο μέλος της ομοσπονδίας, τη Σερβία... Τάδε έφη χτες υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Πίκερινγκ, στα Τίρανα , ο οποίος δεν παρέλειψε ναπροβλέψει την εκδήλωση ταραχών στο Μαυροβούνιο», απειλώντας μάλιστα πως(και...) σ' αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή!

Ο Πίκερινγκ τόνισε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ύπαρξη της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, γιατί αυτό «θα εξασφάλιζε τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων». Σε συνέντευξη Τύπου στην αλβανική πρωτεύουσα, η οποία ήταν ο πρώτος σταθμός της βαλκανικής περιοδείας του, ο Πίκερινγκ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση Κλίντον υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει για τον «εκδημοκρατισμό» του Μαυροβουνίου ο Πρόεδρος Μίλο Τζιουγκάνοβιτς. Μόνο που...«εμείς υποστηρίζουμε και θα υποστηρίξουμε στο μέλλον τις θέσεις του Τζιουγκάνοβιτς και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο της αντιπολιτευόμενης πολιτικής απέναντι στον Μιλόσεβιτς». Και ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας το γνωστό τροπάρι: «Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται πια να απομακρυνθεί από την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας... Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει την αντιπολίτευση στη Γιουγκοσλαβία».

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρον, η πρόβλεψη Πίκερινγκ για το ενδεχόμενο ταραχών στο Μαυροβούνιο.Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας μάλιστα πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή σε μια τέτοια περίπτωση (!)...

Οσον δε αφορά στην εσωτερική πολιτική της Αλβανίας, ο Πίκερινγκ θεώρησε «ικανοποιητικές» τις προσπάθειες της κυβέρνησης εναντίον του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς και των βημάτων που η Αλβανία έχει αναλάβει στο πλαίσιο του «Συμφώνου Σταθερότητας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Oι σκοπιμότητες ... επανεκλέγουν Ντεμιρέλ

ΑΓΚΥΡΑ.- Στις πέντε δεκαετίες της πολιτικής του καριέρας, στις οποίες «είδε» τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έκανε άφθονους εχθρούς. Το ειρωνικό είναι ότι, ως έχουν τα τουρκικά πολιτικά πράγματα σήμερα, τόσο οι εχθροί, όσο και οι σύμμαχοί του συμφωνούν σε ένα πράγμα: Πως «πρέπει» να παραμείνει πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στα 76 του, παρατηρεί ο ανταποκριτής του Reuters στην τουρκική πρωτεύουσα, Ραλφ Μπούλτον, ο Ντεμιρέλ παραμένει πάντα «φιλόδοξος» και «ενεργητικός». Τον ερχόμενο Μάη, όμως, αποχωρεί από την Προεδρία, στην οποία επέδωσε έναν «καθοριστικό» για τα τουρκικά πολιτικά πράγματα, παρά τον συμβολικό του χαρακτήρα. Με βάση το Σύνταγμα, ο Ντεμιρέλ δεν μπορεί να επανεκλεγεί στο θώκο (η θητεία είναι επταετής), αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνησης συναντήθηκαν σε επίπεδο ηγετών το Σαββατοκύριακο για να μελετήσουν μια νομοθετική τροπολογία «5+5 έτη», που θα επιτρέψει την «παραμονή του στην Τσάνκαγια» (το προεδρικό παλάτι), ακριβώς...

Υποτίθεται ότι στο επίκεντρο της προσπάθειας - η οποία κατέληξε, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, σε συμφωνία - βρίσκεται η ανάγκη διατήρησης μιας «πολιτικής συνέχειας», που, επίσης υποτίθεται, «διασφαλίζει» ο Ντεμιρέλ. Ωστόσο η ουσία είναι πολύ πιο πεζή, και ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δεν έχει κανένα πρόβλημα να τη διασαφηνίσει: «Ουδείς θέλει να δει την κυβέρνηση και τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις να τσακίζονται σε μια ανούσια πάλη για το ποιος θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος».

Υπάρχει κι άλλος ένας «προβληματισμός»: Ο Ντεμιρέλ, γνωστός ως «Μπαμπάς» (Baba) στους θαυμαστές του, έχει κάνει σαφές ότι αν δεν ξαναγίνει Πρόεδρος θα επιστρέψει στην καθημερινή πολιτική ζωή. Ο επτά φορές πρωθυπουργός είναι πράγματι «αποφασισμένος» να μείνει στην εξουσία - ένα επίφοβο ενδεχόμενο που έχει κάνει ακόμη και την Τανσού Τσιλέρ (αντιπολίτευση) να ζητεί... εναγωνίως ένα νομοσχέδιο για να παραμείνει στο προεδρικό παλάτι.

Ο κάποτε άσπονδος εχθρός του, και σήμερα πρωθυπουργός του, Μπουλέντ Ετσεβίτ, πλέκει το εγκώμιο του Ντεμιρέλ σε κάθε ευκαιρία: Ακόμη και «σπουδαία συμβολή του (Ντεμιρέλ) στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων του Καυκάσου», ανακάλυψε πρόσφατα, βαφτίζοντας τον Πρόεδρο «ηθικό ηγέτη της περιφέρειας» (!).

Ο Ντεμιρέλ είναι «αρεστός» στη Δύση και ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό απ' όλα. Στο παρελθόν, οι κινήσεις του δεν «άρεσαν», και ανατράπηκε δύο φορές από τους στρατηγούς (υπό αμερικανική καθοδήγηση). Ενας στρατιωτικός λέει ότι «ωρίμασε από τότε που έγινε Πρόεδρος». Αλλοι, λιγότερο καλοπροαίρετοι, το θέτουν κυνικότερα: Είναι, λένε, ένας «οπορτουνιστής δίχως ταίρι», που θα κάνει τα πάντα. Ο ίδιος το αρνείται: «Δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα μου», θα πει.

Οι υποστηρικτές του συμφωνούν ότι είναι ο πιο «κατάλληλος» για την προεδρία από τους υπάρχοντες πολιτικούς. Οι αντίπαλοί του - ελάχιστοι - τον αντιπαραθέτουν με τον εκλιπόντα Τουργκούτ Οζάλ και τον βρίσκουν λιγότερο «ικανό». Ούτως ή άλλως, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει αντίπαλο...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μπαράζ συλλήψεων Κοσσοβάρων Αλβανών κακοποιών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ανδρες της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Πρίστινα συνέλαβαν χτες 14 Κοσσοβάρους Αλβανούς με τις κατηγορίες της διάρρηξης, ληστείας και της εξαπόλυσης επίθεσης με χειροβομβίδα, την περασμένη βδομάδα κατά των γραφείων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στην Πρίστινα.

Ενας από τους δύο συλληφθέντες, που δεν κατονομάστηκε, παραδέχτηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, πως συμμετείχε στην επίθεση κατά των γραφείων του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα. Επιπλέον, εννιά από τους λοιπούς συλληφθέντες κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε σπείρα διάπραξης ληστειών σε κοσμηματοπωλεία της Πρίστινας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ δεν έδωσε πληροφορίες για τους λόγους σύλληψης των υπολοίπων τριών κρατουμένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ