ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Στην τελική ευθεία οι αντεργατικές μεθοδεύσεις

«Πρότυπο» οι ανατροπές που εργοδότες και εργατοπατέρες προχωρούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης, τρόικας, εργοδοτών και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ για να επιβληθούν οι νέες αντεργατικές παρεμβάσεις σε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και επικουρικές συντάξεις. Η συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα αναμένεται αύριο ενώ την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα γίνει η δεύτερη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων». Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή των αντεργατικών ρυθμίσεων και μέσω των ειδικών οικονομικών ζωνών όπου θα επιβληθεί ειδικό φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς. Στα πλαίσια αυτά επαναφέρεται η πρόταση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) με τα οποία θα παρακαμφθούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας χωρίς να αποκλείεται η κατάργηση μέσω αυτών και της Εθνικής Γενικής Σύμβασης. Ταυτόχρονα σε βασικό εργαλείο μείωσης των μισθών θα εξελιχθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και οι παρεμβάσεις στους Κανονισμούς Εργασίας των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί παραπέρα δραστική μείωση του μέσου μισθού στο σύνολο της οικονομίας.

Συμφωνία με μοντέλο Πορτογαλίας

Παράλληλα με την κυβέρνηση και την τρόικα, λειτουργούν και οι εργοδοτικοί φορείς που σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ επεξεργάζονται τη δική τους «συμφωνία» που σε πρώτη φάση οδηγεί τουλάχιστον σε τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων (πολυετίες, επιδόματα) και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%. Η «συμφωνία» που επικοινωνιακά εμφανίζεται από τους εργοδότες ως η διέξοδος απέναντι στους «σκληρούς δανειστές» εξασφαλίζει σύμφωνα με μελέτη την ΕΣΕΕ την ετήσια μείωση του συνολικού «εργασιακού κόστους» κατά 4,5 δισ. ευρώ και την ανάλογη αύξηση των κερδών για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας. Δηλαδή με βάση την «συμφωνία» που ψήνουν εργοδότες και ΓΣΕΕ μόνο στην τριετία 1012 -2114 οι απώλειες για τα δυο εκατομμύρια μισθωτούς θα φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ πέραν των απωλειών από τη φορολογία, τα χαράτσια, την ακρίβεια, τις δαπάνες υγείας και πρόνοιας οι παροχές των οποίων συρρικνώνονται ραγδαία.

Μάλιστα χτες η ΕΣΕΕ απέστειλε σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και τον υπουργό Εργασίας με την οποία ζητά την έγκαιρη παρέμβασή τους πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και προτείνει την υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου» που θα περιέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ανάλογη τριμερή συμφωνία που υπεγράφη στην Πορτογαλία μεταξύ κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης και που αποκαλύπτει προς τα πού επιδιώκουν να σπρώξουν τα πράγματα οι εκπρόσωποι των εργοδοτών. Συγκεκριμένα το μοντέλο της κοινωνικής συμφωνίας στην Πορτογαλία μεταξύ άλλων προβλέπει: Διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να μειωθεί το κόστος αποζημίωσης των υπερωριών μέχρι και 50%, κατάργηση 4 αργιών και 3 ημερών αδείας, μεγαλύτερη ευελιξία στις απολύσεις με συντομότερη περίοδο προειδοποίησης και μείωση των αποζημιώσεων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ, επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων και μεγαλύτερη ευελιξία συνολικά στην αγορά εργασίας.

Δραστική μείωση μισθών

Το νέο χτύπημα στους μισθούς και στις συμβάσεις, μεθοδεύεται σε μια στιγμή που η κρίση και τα μέτρα που ελήφθησαν προς όφελος της εργοδοσίας έχουν ήδη οδηγήσει σε μείωση του συνολικού «κόστους εργασίας» κατά 14,3% και σε πραγματικές τιμές κατά 19,9%. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που εποπτεύεται από το υπουργείο, το λεγόμενο εργασιακό κόστος από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έως το τρίτο τρίμηνο του 2011 μειώθηκε κατά 14,3% σε ονομαστικές τιμές και σε πραγματικές τιμές (συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό) κατά 19,9%. Μάλιστα, σε κλάδους όπως ο τουρισμός το συνολικό «κόστος εργασίας» (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) μειώθηκε κατά 32,5%, στην παροχή νερού κατά 28,9%, στον κλάδο του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 24,7%, στην εκπαίδευση κατά 23,7%, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας κατά 18,8%, στον κλάδο της ενημέρωσης κατά 16,2%, στις μεταφορές κατά 15%, στις επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες κατά 14,1%, στις κατασκευές κατά 13,9%, στο χρηματοπιστωτικό κλάδο κατά 13,1%, στο εμπόριο και στην επισκευή οχημάτων κατά 12,6%, στη μεταποίηση κατά 11,2% και στη δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση η μείωση του συνολικού «εργασιακού κόστους» ανέρχεται στο 9,3%.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καλλιεργούν αναμονή και αυταπάτες

Σε μια σειρά Ομοσπονδίες αρνούνται την πρόταση για άμεση κλιμάκωση, καλώντας τους εργαζόμενους να γίνουν θεατές στη σφαγή των δικαιωμάτων τους και να περιμένουν τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ

Ελεύθερο χρόνο και έδαφος για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης αφήνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
Ελεύθερο χρόνο και έδαφος για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης αφήνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
Η ανάγκη να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός, να οργανωθεί η αντίσταση στις εφιαλτικές ανατροπές που συγκυβέρνηση - τρόικα - «κοινωνικοί εταίροι» ετοιμάζουν σε βάρος της εργατικής τάξης επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις καθημερινές διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο (στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό) αλλά και από τη δράση που έχουν αναλάβει ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ καλλιεργώντας αναμονή και αυταπάτες, δίνοντας έτσι ανοιχτά χρόνο στη μεγαλοεργοδοσία. Την ώρα που, ρητά και συντονισμένα, το κεφάλαιο και οι σύμμαχοί του θέλουν να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις και μισθούς πείνας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απορρίπτουν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για άμεση κλιμάκωση και 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 9 Φλεβάρη, με το επιχείρημα ότι... περιμένουν να δουν τι θα κάνει η ΓΣΕΕ αλλά και ποια θα είναι τα αποτελέσματα του «διαλόγου» των «κοινωνικών εταίρων».

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ σε πρόσφατες συνεδριάσεις των οργάνων τους απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να προχωρήσουν στην κήρυξη απεργίας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ απάντησαν ότι θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τη ΓΣΕΕ πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για απεργία. Αλλά και ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο «διάλογος». Ανάλογη ήταν και η απάντηση που έδωσαν για το ζήτημα της απεργίας ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ.
  • Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, απαντώντας στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 9 Φλεβάρη, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν με την πρόφαση ότι εκείνη τη μέρα πραγματοποιείται το... Συνέδριο της Ομοσπονδίας.
  • Να περιμένουν οι εργαζόμενοι απόφαση της ΓΣΕΕ δήλωσαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ), απορρίπτοντας την πρόταση για απεργία στις 9 Φλεβάρη. Ακόμα, στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, στην ΚΟΣΜΟΤΕ, αλλά και στους διοικητικούς υπαλλήλους του Οργανισμού (ΠΑΣΕ), η ΠΑΣΚΕ χρησιμοποίησε το ίδιο πρόσχημα, ότι δηλαδή περιμένει απόφαση από τη ΓΣΕΕ.
Οι εργάτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της κλιμάκωσης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι καλούνται οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους. Να γίνουν συσκέψεις και συνελεύσεις μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Να ξεμπροστιαστούν και να απομονωθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν πολύτιμο χρόνο για να περάσουν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα.

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες αλλά και δουλειά εργάτη τον εργάτη, να αποκαλυφθούν οι αιτίες αλλά και οι συνέπειες της αντεργατικής επίθεσης που κλιμακώνεται αμείωτα. Να πάρει απάντηση η τρομοκρατία, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να υψωθεί τείχος αντίστασης στις μεθοδεύσεις και τις απειλές της εργοδοσίας και των υπηρετών της. Να δράσουν έχοντας καθαρό ότι κάθε αναμονή, κάθε αυταπάτη αποτελεί στήριξη στους αντιπάλους τους.

Ανησυχούν για τις δυσκολίες των βιομηχάνων

Για ακόμη μια φορά έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αυτή τη φορά στην ΕΒΓΑ. Εκεί, η εργοδοσία, εδώ και δύο μήνες, καθυστερεί συστηματικά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων, η ΔΑΣ (πλειοψηφεί στη διοίκηση του σωματείου και στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κάλεσε σε αγωνιστική απάντηση στη διαρκή καθυστέρηση της εργοδοσίας να πληρώσει τα δεδουλευμένα. Ωστόσο, η μειοψηφούσα παράταξη της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ - ΕΚΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), το μόνο που βρήκε να πει ήταν να μη γίνει καμιά ενέργεια και να περιμένουν οι εργαζόμενοι μέχρι τις 10 του Φλεβάρη, γιατί η εταιρεία και ο βιομήχανος... περνάνε δύσκολα. «Να ξέρουν ότι ανακινούν μέγα ζήτημα, υποσκάπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων αφού ούτε η εργοδοσία δεν έχει βάλει τέτοιο θέμα», σημειώνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, καταγγέλλοντας τη στάση της ΕΚΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ