ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και τώρα η επόμενη φάση της παρωδίας
  • Αρχισε η καταμέτρηση των ψήφων ενώ «συζητείται» ακόμη το ακριβές ποσοστό συμμετοχής, που φέρεται πολύ χαμηλότερο από τις επίσημες ανακοινώσεις
  • Μπαράζ επιθέσεων, με αποκορύφωμα τη συντριβή του βρετανικού μεταγωγικού «C130»

«Ελευθερία» έκφρασης...

Associated Press

«Ελευθερία» έκφρασης...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ηχηρή επιτυχία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, που δίνει το παράδειγμα σε ολόκληρη την περιοχή» χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος τις ιρακινές εκλογές. Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων διαφώνησαν με την εισβολή στο Ιράκ, έσπευσαν να εκφράσουν ικανοποίηση νομιμοποιώντας, για άλλη μια φορά, την κατοχή. Ωρες νωρίτερα, οι κάλπες είχαν κλείσει μετά από ένα μπαράζ αντικατοχικών επιθέσεων, με αμφισβητήσιμα ποσοστά συμμετοχής και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που συνεχίζουν να ισχύουν και μετά τη «νίκη της δημοκρατίας».

Στις 6 το πρωί, τοπική ώρα, της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες στις περισσότερες πόλεις του Ιράκ για να κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους των ιρακινών πόλεων και γύρω από τα εκλογικά τμήματα, ενώ μέχρι και χτες το απόγευμα ίσχυε η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς και το κλείσιμο των συνόρων. Παρ' όλα αυτά, αλλεπάλληλες ήταν οι επιθέσεις αυτοκτονίας ή με όλμους με τις περισσότερες να συγκλονίζουν το ένα μετά το άλλο τα εκλογικά τμήματα της Βαγδάτης, ακόμη και στην καλύτερα φρουρούμενη περιοχή ολόκληρου του Ιράκ, δηλαδή την Πράσινη Ζώνη.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων αναφέρει 44 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Επίσης, σε μάχες στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ χτες σε νέες συγκρούσεις στην επαρχία της Βαβυλώνας σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί πεζοναύτες και τραυματίστηκαν 2. Η «ιστορική ημέρα» για το Ιράκ, όπως υποστήριζαν τα διεθνή ΜΜΕ, έκλεισε με τη συντριβή ενός βρετανικού μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου «C130», βορείως της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, σκοτώθηκαν 9 αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας και 1 στρατιώτης, ενώ τα αίτια ερευνώνται ακόμη. Το γεγονός, όμως, ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους διασκορπίστηκαν σε ακτίνα χιλιομέτρων οδηγεί τους εμπειρογνώμονες στην υπόθεση ότι το αεροσκάφος καταρρίφτηκε. Η οργάνωση «Ανσάρ αλ Ισλάμ», με ηλεκτρονική ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι κατέρριψε με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο το αεροσκάφος, ενώ στο «αλ Τζαζίρα» έφθασε βιντεοταινία που δείχνει αεροσκάφος να δέχεται πλήγμα.

Ομιχλώδης η συμμετοχή και η επόμενη μέρα

Με βάση τα στοιχεία που δίνονται από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τη δοτή κυβέρνηση, τις κατοχικές δυνάμεις και τον ΟΗΕ, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη στις σιιτικές περιοχές του νοτίου Ιράκ και στις κουρδικές στο βορρά. Αντίθετα, στις σουνιτικές περιοχές η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά χαμηλή και μάλιστα σε ορισμένες πόλεις, όπως η Σαμάρα, το Ραμάντι ή το Μπαϊτζί, δε λειτούργησε σχεδόν κανένα εκλογικό τμήμα.

Οι επίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής στο 57% - 60%, αν και τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα ή αύριο. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι ούτως ή άλλως κανείς δε γνωρίζει πόσοι Ιρακινοί δεν γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι εκτιμάται ότι, πιθανώς, ξεπερνούν το εκατομμύριο, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση το οποιοδήποτε ποσοστό ανακοινωθεί. Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι από το 1 εκατομμύριο των Ιρακινών του εξωτερικού, που δεν αντιμετώπιζαν και κανένα ζήτημα ασφαλείας, εγγράφηκαν στους καταλόγους οι 280.000 και από αυτούς ψήφισαν οι 265.148.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός 10 ημερών, οπότε εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Φλεβάρη θα έχει συγκληθεί η 275μελής Βουλή που θα εκλέξει (με πλειοψηφία 2/3) τριμελή προεδρία (πρόεδρο και αντιπρόεδρο), η οποία στη συνέχεια, ομοφώνως, πρέπει να ορίσει κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Σχεδόν σίγουρη, πάντως, είναι η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την Ιρακινή Ενωτική Συμμαχία, το συγκεντρωτικό σιιτικό ψηφοδέλτιο που φέρεται να προώθησε ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, και από το ενωτικό Κουρδικό ψηφοδέλτιο. Χτες, πάντως, εκπρόσωποι της σιιτικής πλειοψηφίας διαβεβαίωναν ότι δε θα παραγκωνίσουν τους σουνίτες από τη διακυβέρνηση της χώρας και κυρίως από τη σύνταξη του Συντάγματος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις ανησυχίες περί κινδύνου εμφύλιας σύρραξης.

Ο δοτός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, απηύθυνε, επίσης, έκκληση ενότητας συγχαίροντας τους Ιρακινούς «για το θάρρος τους». Το ανώτατο θρησκευτικό όργανο των σουνιτών, όμως, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, που είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των εκλογών και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων επισημαίνοντας ότι η αποχή είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι παρουσιάζεται. Επίσης, τόνισε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν αποδεκτά, όποιος και αν ήταν ο νικητής, αν δεν υπήρχε κατοχή.

Ευχολόγια νομιμοποίησης

«Εκτιμώντας συνολικά την εκλογική διαδικασία υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα μιλούσαμε για επιτυχία» υποστήριξε, χτες ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, για τις ιρακινές εκλογές, Κάρλος Βαλενζουέλα, θέτοντας, για άλλη μια φορά, τον ΟΗΕ στην υπηρεσία των κατοχικών δυνάμεων. Για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της δημοκρατίας» έκαναν λόγο οι ηγεσίες των Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ιταλίας ενώ ικανοποίηση εξέφρασαν οι αραβικές χώρες και το Ιράν, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει οι εκλογές να σημάνουν το τέλος της κατοχής. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, μίλησε για «ισχυρό μήνυμα και μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία». Ανησυχία για το μέλλον εξέφρασε, αντίθετα, η τουρκική ηγεσία.

Μετά από αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Λευκός Οίκος διέρρεε ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικές επιλογές του Προέδρου Μπους, εκτίμηση που κυριάρχησε και στον αμερικανικό Τύπο. Αντίθετα, στην πλειοψηφία του, ο αραβικός Τύπος εκτιμά ότι οι εκλογές δε θα σταματήσουν την αιματοχυσία, ούτε θα δώσουν τέλος στην κατοχή, «όπως επιθυμούν οι Ιρακινοί είτε ψήφισαν είτε όχι». Επίσης, καταλήγει ότι οι ιρακινές, υπό κατοχή, εκλογές δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, όπως επέμεινε ο Τζορτζ Μπους, για όλες τις χώρες της περιοχής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις και επαφές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ.--

«Εξαιρετικά σημαντικό» χαρακτήρισε το ρόλο που προσδοκά από τη ρωσική ηγεσία να διαδραματίσει στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, και εκτίμησε ότι, στην παρούσα φάση, υπάρχει μια «ιστορική ευκαιρία αποκατάστασης της ειρήνης και ίδρυσης βιώσιμου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Από την πλευρά της, η ρωσική ηγεσία εξέφρασε την υποστήριξή της στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε ο Αμπάς και στην προσπάθεια επανάληψης των διαπραγματεύσεων που καταβάλλει και δεσμεύτηκε να δώσει, στο πλαίσιο του Κουαρτέτου, ώθηση στις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, στα παλαιστινιακά εδάφη η, εν ψυχρώ, δολοφονία μιας 10χρονης Παλαιστίνιας στο προαύλιο του σχολείου της, στη Ράφα, από ισραηλινά πυρά, προκάλεσε νέα αντίδραση της «Χαμάς» που έβαλλε με όλμους κατά του εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, στη νότια Γάζα. Παρ' όλα αυτά, αργά χτες το βράδυ, ο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας, Μουχάμαντ Ντάχλαντ, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, για να συζητήσουν την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από 4 πόλεις (Καλκίλια, Τουλκαρέμ, Ραμάλα, Ιεριχώ) της Δυτικής Οχθης, εντός της βδομάδας.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να γίνει και η συνάντηση Αμπάς - Σαρόν, όπου ο πρώτος σχεδιάζει να ζητήσει την απελευθέρωση 8.000 κρατουμένων, την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων στις θέσεις που είχαν πριν το 2000, το σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός. Στα τέλη της τρέχουσας βδομάδας φθάνει στην περιοχή και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, που χτες συζητούσε με Ισραηλινούς αξιωματούχους την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Εντούτοις, διαφορετική άποψη έχουν περισσότεροι από 120.000 έποικοι, που την Κυριακή διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από τη Γάζα. Πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν και διαδήλωσαν και χτες.

«Νέα φάση αγώνων και σίγουρης νίκης»

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από τη νίκη της Επανάστασης

«Φέτος γιορτάζουμε 46 χρόνια θυσιών και νικών. Δείξαμε πόση δύναμη έχει ένας λαός που θέλει να γίνει αφέντης της τύχης του. Είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει και σίγουροι για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας». Με τα λόγια αυτά χαιρέτισε ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Χόρχε Κεσάδα, την εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 46 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Μητσιμπούνας, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και καθηγητής πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στην «αγωνία» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το μέλλον της Κούβας καταδεικνύοντας τα αποτελέσματα αυτής της «αγωνίας» τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού. Ο ίδιος μίλησε για τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης Μπους που έχουν στόχο την αποδυνάμωση της Κούβας τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς, ενώ εξήρε την υποστήριξη της Κοινοβουλευτικής και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2005 στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις φυλακές των ΗΠΑ. Καταλήγοντας επισήμανε πως ο Σύνδεσμος, εδώ και 41 χρόνια, από την ίδρυσή του, έχει δείξει την έμπρακτη συμπαράστασή του στέλνοντας φάρμακα, υλικά και μπριγαδίστες στην Κούβα.

Το ψήφισμα της εκδήλωσης εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους. Αφού επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη προς την Κούβα και το λαό της, καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και των κρατών - μελών της ΕΕ, απαιτεί την άρση του οικονομικού αποκλεισμού, την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών και καταλήγοντας καλεί σε επαγρύπνηση και επιφυλακή για το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικών μέτρων από τη σημερινή κυβέρνηση πολέμου των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση τέλειωσε με νεανικό συγκρότημα που έπαιξε και τραγούδησε λατινοαμερικάνικα τραγούδια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ.-- Εκρυθμη παρέμενε χτες η κατάσταση στο Τατζικιστάν, όπου το πρωί έκρηξη αυτοκινήτου - βόμβας προκάλεσε ένα θάνατο, τέσσερις τραυματισμούς και ζημιές στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, στο οποίο αργότερα εκδηλώθηκε φωτιά. Δεν ήταν σαφές ποιοι είναι οι δράστες των ενεργειών.

ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Πέντε «ισλαμιστές τρομοκράτες» σκότωσαν αστυνομικοί το πρωί της Δευτέρας, σε επιχείρησή τους εναντίον ιδιωτικής κατοικίας. Υπήρξαν τραυματισμοί και 4 αστυνομικών. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν σημειωθεί άλλες δύο επιχειρήσεις, με τουλάχιστον 3 νεκρούς.

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-- Ολοκληρώθηκε χτες, με διαδηλώσεις στις οποίες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, οι εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στη Βραζιλία.

ΜΟΣΧΑ.-- Περιοδεία στη Ρωσία άρχισε χτες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον. Θα συζητήσει μέτρα αύξησης της «ανταγωνιστικότητας» των ρωσικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν την Κυριακή και χτες οι μεγάλες διαδηλώσεις των συνταξιούχων εναντίον της (αντι)μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

ΑΒΑΝΑ.-- Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε χτες ότι υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας με κινεζική πετρελαϊκή εταιρία για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Στα τέλη του 2005 ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα της νήσου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η προεδρία της ΕΕ (την ασκεί το Λουξεμβούργο το τρέχον 6μηνο), ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» τις διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Κούβας. Αλλά, ταυτόχρονα, διαμήνυσε προκλητικά ότι αυξάνει τις επαφές της με τους «διαφωνούντες», κατά τον ΥπΕξ του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Αντιμετωπίσιμα» είναι τα προ μηνών περιστατικά εθνοτικής βίας στη βόρεια σερβική επαρχία, Βοϊβοδίνα (όπου υπάρχει ουγγρική μειονότητα), «αποφάνθηκε» χτες κλιμάκιο ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε την περιοχή, παρατηρώντας πως «όλα τα περιστατικά πρέπει εξετάζονται και όχι να υποτιμούνται ή να υπερεκτιμούνται».

ΑΝΟΪ - ΓΕΝΕΥΗ.-- Ενα 10χρονο κορίτσι προστέθηκε χτες στη λίστα των πρόσφατων θυμάτων της γρίπης των πουλερικών που μέσα στον τελευταίο μήνα στέρησε τη ζωή από 12 Βιετναμέζους. Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες ειδικών πως η μετάδοση του ιού ίσως να είναι ήδη εφικτή από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Και άλλος Σέρβος στρατηγός υπό παράδοση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς (διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού το 1999 στο Κοσσυφοπέδιο) θα παραδοθεί στις αρχές του ΔΠΔ της Χάγης εθελουσίως, όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του μεταξύ άλλων ένεκα σοβαρής ασθένειας δήλωσε χτες ο δικηγόρος του κατηγορουμένου.

Την περασμένη βδομάδα, ο στρατηγός Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς (στρατιωτικός διοικητής στο Κοσσυφοπέδιο το 1999) που κατηγορείται επίσης απ' τις αρχές του ΔΠΔ της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου» είχε ανακοινώσει πως προτίθεται να παραδοθεί εκουσίως, προκειμένου να προσφέρει και με αυτόν τον τρόπο υπηρεσία στην πατρίδα του μολονότι αθώος.

Ο επόμενος απ' τη λίστα των τεσσάρων Σέρβων στρατηγών, που το δικαστήριο της Χάγης επιζητεί να παραδοθούν, είναι ο στρατηγός της αστυνομίας Σρέτεν Λούκιτς που στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη είχε ανακοινώσει πως θα παραδοθεί μετά την ανάρρωσή του από εγχείριση καρδιάς. Ο τέταρτος στη λίστα είναι ο επίσης στρατηγός της αστυνομίας Βλαντίμιρ Ντιόρντγεβιτς, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί απ' το 2001, ενώ οι φήμες τον φέρουν να έχει καταφύγει στη Ρωσία.

Πάντως, χτες, αξιωματούχοι της ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις έναντι των σερβικών αρχών για «πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών» του έναντι του ΔΠΔ «ως το τέλος του ερχόμενου Μάρτη». Το τελεσίγραφο ανακοινώθηκε χτες απ' τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν. Εάν το Βελιγράδι «συμμορφωθεί πλήρως» τότε θα του δοθεί σε αντάλλαγμα ο θετικός χαρακτηρισμός της πιθανής προς ένταξη χώρας στην ΕΕ...

(Κατα)δίκες στρατηγών...

Σε οκταετή κάθειρξη καταδίκασε χτες το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον 71χρονο Σέρβο ε.α. στρατηγό Πάβλε Στρούγκαρ, κρίνοντάς τον ένοχο για το γεγονός πως δεν εμπόδισε το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ. Αθωώθηκε για τις άλλες κατηγορίες περί επιθέσεων εναντίον αμάχων και καταστροφής ιστορικών μνημείων.

Το ίδιο 24ωρο, άρχισε στη Χάγη η δίκη του 53χρονου διοικητή των Βόσνιων Μουσουλμάνων Σέφερ Χαλίλοβιτς που κατηγορείται για τις σφαγές δεκάδων αμάχων, Κροατών της Βοσνίας.

Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Παρέμβαση του Γιώργου Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, καθώς και την καταδίκη της προσπάθειας δικαιολόγησης της ισραηλινής αδιαλλαξίας εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τα εξής:

«Παρά τα υποκριτικά συγχαρητήρια και τους χαιρετισμούς για τις Παλαιστινιακές εκλογές, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τη δολοφονική της πολιτική κατά του παλαιστινιακού λαού. Επανέναρξη των εργασιών για την επέκταση ανέγερσης του τείχους του αίσχους, δήμευση της περιουσίας των Παλαιστινίων που διώχτηκαν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, παρ' όλο που έχει καταρρεύσει η πρόφαση που προέβαλλε στο παρελθόν η ισραηλινή κυβέρνηση για έλλειψη δήθεν διαλλακτικού Παλαιστινίου συνομιλητή.

Η αδιαλλαξία της ισραηλινής κυβέρνησης τροφοδοτείται από την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ. Ακόμη και στο ψήφισμα ιεραρχείται η ονομαζόμενη τρομοκρατία των Παλαιστινίων σαν πρώτο θέμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια νέα συκοφαντική εκστρατεία, η οποία συνδέει τους Παλαιστινίους με το Ιράν και τη Συρία σαν άξονα του κακού και πηγή της τρομοκρατίας, ώστε να δικαιολογηθεί η αδιαλλαξία της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για να αποδεχτεί τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που σχεδιάζονται με το επιθετικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, που αποφασίστηκε από το NATO και τις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από την ΕΕ και έχει στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο αγώνας του είναι κοινός με τους άλλους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού».

ΗΠΑ
«Αντισυνταγματικό» το Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--

Μια νέα νομική «βόμβα» σε βάρος της κυβέρνησης Μπους έσκασε με την απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι τα έκτακτα στρατοδικεία στο Στρατόπεδο X-Ray της βάσης Γκουαντάναμο είναι αντισυνταγματικά, και ότι οι κρατούμενοι εκεί θα έπρεπε να απολαμβάνουν προστασίας υπό το σύνταγμα των ΗΠΑ --πράγμα που φυσικά κάθε άλλο παρά συμβαίνει: Τα κάθε είδους βασανιστήρια είναι κοινή ανατριχιαστική πρακτική. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης Μπους.

Την ίδια στιγμή, ασαφές παρέμενε χτες εάν θα προχωρήσει το (ούτως ή άλλως, περισσότερο συμβολικό) αίτημα να δικαστεί ο Αλμπέρτο Γκονζάλες, διορισμένος ως νέος Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης -- και τεκμηριωτής της πολιτικής των βασανιστηρίων --, για την ηθική αυτουργία σωρείας εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού, από τη Γερμανική δικαιοσύνη -- συγκεκριμένα, από δικαστήριο της Καρλσρούης -- σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσαν Αμερικανοί δικηγόροι οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων (Center for Constitutional Rights, Νέα Υόρκη). Οι δικηγόροι υπέβαλαν μηνύσεις εναντίον και άλλων στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Αμύνης Ράμσφελντ και ο πρώην διευθυντής της CIA Τένετ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ