ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Ψηφίστηκαν οι αντιδραστικές τροποποιήσεις

Eurokinissi

Ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις που τροποποιούν σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση τον «ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο», με στόχο την καλύτερη προσαρμογή του αστικού πολιτικού σκηνικού στις ανάγκες του κεφαλαίου, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε τοπικό. Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα, και ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μάη στοχεύει στην ενίσχυση των «ευρωπαϊκών κομμάτων», που στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, βάζοντας ταυτόχρονα επιπρόσθετα εμπόδια σε κόμματα που αντιπαλεύουν τη στρατηγική αυτή, πρώτα και κύρια στα κομμουνιστικά κόμματα.

Το νομοσχέδιο αφορά την «κύρωση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου».

Οι κυριότερες διατάξεις του αφορούν τη θέσπιση από το κάθε κράτος - μέλος κατώτατου ορίου για την κατανομή των εδρών, το οποίο θα κυμαίνεται από 2% έως 5% των έγκυρων ψήφων, για τις εκλογικές περιφέρειες με περισσότερες από 35 έδρες στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτόν τον περιορισμό, μάλιστα, δηλαδή το πλαφόν, το χαρακτηρίζει «αναλογικό σύστημα». Επιπλέον, αφήνεται στην ευχέρεια του κράτους - μέλους αν θα επιτρέπει στα ψηφοδέλτια να υπάρχει το όνομα ή το λογότυπο του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος με το οποίο συνδέεται το εθνικό πολιτικό κόμμα. Ενώ τα κράτη - μέλη θα μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα για ψηφοφορία εκ των προτέρων, με επιστολική ψήφο και με ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα.

Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, υπερψηφίστηκε με «χέρια και με πόδια» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τασούλας, ανάμεσα σε άλλα εκθείασε τη διάταξη που προβλέπει την επιστολική ψήφο ή την ψήφο με ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα, ζητώντας να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, διαφωνώντας με τη διάταξη που αφορά τη διαμόρφωση του λογότυπου των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, εξέφρασε τη χαρά του «για την ευρεία συναίνεση στο Σώμα» και πρόσθεσε ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ζητούμενο και η μεγαλύτερη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιδιώκεται να δημιουργηθούν «εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα θωρακίσουν παραπέρα την υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ, και μάλιστα με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση των λαών».

«Ο στόχος αυτός βέβαια δεν είναι σημερινός», συνέχισε. «Ομως, τώρα απαξιώνονται βασικοί πυλώνες της ΕΕ που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως είναι για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά κόμματα. Οι λαοί απαξιώνουν όλο και περισσότερο την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της». Επομένως, με τέτοιους είδους ρυθμίσεις, όπως ότι αφήνεται στην ευχέρεια του κράτους - μέλους να επιτρέπει στα ψηφοδέλτια να υπάρχει το όνομα ή το λογότυπο του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος με το οποίο συνδέεται το εθνικό πολιτικό κόμμα, ή την ψήφο από μακριά, θέλει να καλλιεργήσει αυταπάτες και να χειραγωγήσει εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις. Και βέβαια, την ίδια ώρα, με τα πλαφόν που «χτυπάνε» κυρίως κόμματα που αντιπαρατίθενται με την ΕΕ, κυρίως κομμουνιστικά, βάζει «μεγαλύτερα και περισσότερα εμπόδια στην έκφραση της λαϊκής θέλησης».

Ειδικά για την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο σημείωσε ότι «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα», καθώς ενέχει κίνδυνο «νοθείας, παραβίασης της μυστικότητας, επηρεασμού της ψήφου κ.λπ.».

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Παζαριών συνέχεια

Εμμένει στη θέση του το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει ξεχωριστά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής από τη διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ, σύμφωνα τουλάχιστον με χτεσινά δημοσιεύματα που έφεραν στην επιφάνεια σχετική επιστολή του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, προς τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Λακκοτρύπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού να πραγματοποιηθεί ως τμήμα του ευρύτερου επενδυτικού πρότζεκτ διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρισμού της Κύπρου και του Ισραήλ με την ευρωπαϊκή αγορά και επιδίωξη ήταν να συγχρηματοδοτηθεί ως «Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (Project of Common Interest - PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και επίσημα η σημερινή κυβέρνηση συμφωνούσε με τον αρχικό σχεδιασμό, στη συνέχεια επικαλούμενη καθυστερήσεις από την κυπριακή πλευρά αλλά και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, προέκρινε την επίσπευση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως ανεξάρτητο έργο, εκφράζοντας και την επιθυμία και τον επενδυτικό προσανατολισμό της «ΑΔΜΗΕ ΑΕ», στη μετοχική σύνθεση της οποίας έχει εισέλθει με ένα σημαντικό ποσοστό η κινεζική «State Grid.Corp.».

Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία εγκρίθηκαν το έργο και η σύσταση της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που θα αναλάβει την αποπεράτωσή του, έδινε τη δυνατότητα στην εδράζουσα στην Κύπρο «EuroAsia Interconnector Ltd» να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό έως 39%, κάτι που όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά.

Στην επιστολή του, ο Γ. Σταθάκης, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, αναφέρει ότι τα τρία σκέλη του έργου (Αττική - Κρήτη, Κρήτη - Κύπρος, Κύπρος - Ισραήλ) «έχουν διαφορετικό βηματισμό, μελετητική ωριμότητα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης» και επίσης ότι η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι για το τμήμα Κρήτη - Αττική θα υλοποιηθεί από εταιρεία στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τουλάχιστον το 51% της μετοχικής της σύνθεσης.

Επίσης φέρεται να επαναλαμβάνει την «αφοσίωση του ίδιου και της κυβέρνησης» στην ολοκλήρωση του συνολικού έργου και προτείνει στον Κύπριο ομόλογό του να υπάρξει πρωτοβουλία κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών και εταιρειών διαχείρισης για την προώθηση και του σκέλους Κρήτη - Κύπρος, δείχνοντας έτσι ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει δεύτερη εταιρεία που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του κομματιού Κρήτη - Κύπρος.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Περνάει στην τελική φάση της έκδοσης πορισμάτων

Στην τελική ευθεία φτάνουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι συνεδριάσεις που αφορούν το πόρισμα της πλειοψηφίας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα εκδοθεί σε 4 διαφορετικές ενότητες, ενώ η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα πρέπει η Επιτροπή να επιδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής είναι η 21η Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε συσταθεί για να διερευνήσει υποθέσεις που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ, το «Ερρίκος Ντυνάν», τις αρθροσκοπήσεις, τα αντιγριπικά εμβόλια και το φάρμακο.

Χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντ. Μπαλωμενάκης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προϊδέασε για το περιεχόμενο του πορίσματος με τη φράση «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί σύσταση και Προανακριτικής Επιτροπής, για την αναζήτηση και ποινικών ευθυνών, μετά τις πολιτικές.

Ετσι κι αλλιώς, αυτό που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν οι καβγάδες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στο βολικό πεδίο της σκανδαλολογίας. Οι αντιπαραθέσεις αυτές, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς - πάνω στα υπαρκτά ζητήματα της διαφθοράς - αξιοποιούνται και για να συντηρούνται οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, αλλά και για να κρύβεται ότι από κοινού οι δυνάμεις αυτές στηρίζουν την πολιτική που μετατρέπει την υγεία του λαού σε εμπόρευμα, που είναι και το πραγματικό σκάνδαλο, όπως και η μήτρα υποθέσεων διαφθοράς.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που μαίνονται οι καβγάδες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έγινε πρόταση και για κοινό πόρισμα «όπου είναι εφικτό».

Ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ μέλος της Επιτροπής, έχει κάνει σαφές ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει τα δικά του συμπεράσματα και πορίσματα για όλα τα θέματα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Συνεχίζεται η έρευνα των ανακριτών

Τον Μισέλ Ζοσεράν, πρώην στέλεχος της «Thales» (προμηθεύτριας εταιρείας στην υπόθεση με τις φρεγάτες, στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου), θα εξετάσουν σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακριτικές αρχές. Ο Ζοσεράν θα κληθεί να αναπτύξει στις ελληνικές δικαστικές αρχές τις καταγγελίες που είχε κάνει παλιότερα για μίζες σχετικά με τις φρεγάτες το 2002 - 2003. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν συνεκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές, στην έρευνα για τον πρώην υπουργό.

Η έρευνα επίσης συνεχίζεται με την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλ. Ζαμανίκα και τον επίκουρο Γ. Ευαγγέλου να ερευνούν τους δρόμους του «μαύρου» χρήματος, με αιτήματα δικαστικής συνδρομής, προς τη Γαλλία (ο πρώην υπουργός διατηρεί και τη γαλλική υπηκοότητα, διατηρώντας και εκεί λογαριασμούς), το Βέλγιο, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες (η «Aegean Blue» στην οποία έχει πωληθεί το ακίνητο της Σύρου - που εμπεριέχεται σε δικογραφία στη Βουλή - είναι αμερικανικών συμφερόντων), την Ολλανδία (όπου έχει έδρα η «Thales»). Σημαντική, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η συνδρομή προς τους ανακριτές της κυπριακής Αρχής για το Ξέπλυμα, της ΜΟΚΑΣ, ως προς το σκέλος των off shore του άλλοτε αντιπροσώπου της «Thales» στην Ελλάδα, Χ. Μπεκατώρου (έχει πεθάνει).

Οι δικαστικές αρχές περιμένουν τη Βουλή, η οποία καλείται να εξετάσει τη διάπραξη τυχόν αδικήματος παθητικής δωροδοκίας από τον Γ. Παπαντωνίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ