ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το βραχνά των χρεών κινητοποιούνται σήμερα οι ΕΒΕ

Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε ΚΕΑΟ και ΔΟΥ όλης της χώρας

Με αιτήματα που στοχεύουν στην ανακούφισή τους από το βραχνά των χρεών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διαδηλώνουν σήμερα σε ΚΕΑΟ και ΔΟΥ όλης της χώρας, με κάλεσμα Ενώσεων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει διαμαρτυρία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Βαλαωρίτου 38), στις 9 π.μ., με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν καθοριστεί οι παρακάτω συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ: Στις Σέρρες, στο ΚΕΑΟ. Στην Κατερίνη, στην Εφορία. Στην Καβάλα, στο ΚΕΑΟ. Στην Κομοτηνή, στο ΚΕΑΟ. Στη Λάρισα, στο ΚΕΑΟ. Στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία και μετά στην Εφορία. Στα Γιάννενα, στο ΚΕΑΟ. Στη Λιβαδειά, στην Εφορία. Στη Χαλκίδα, στην Εφορία. Στην Πάτρα, στο ΚΕΑΟ. Στην Καλαμάτα, στην Εφορία, μαζί με τη Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ. Στο Αργος, στην Εφορία. Στην Κόρινθο, σε ΟΑΕΕ και Εφορία. Στο Ηράκλειο, στο ΚΕΑΟ. Στη Λαμία, στην Εφορία.

Στα Τρίκαλα, θα γίνει σήμερα συγκέντρωση των ΕΒΕ στο χώρο όπου έχει οριστεί να γίνει ο πλειστηριασμός του μαγαζιού (πρατήριο καυσίμων - αναψυκτήριο) επαγγελματία από τη Φαρκαδόνα. Στον πλειστηριασμό προχωράει η «Alpha Bank» για οφειλή του επαγγελματία η οποία, με τους τόκους και τα πανωτόκια, φτάνει περίπου στις 70.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, από τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με σχέδιο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ

Ελεγχο της δουλειάς έκανε η διοίκηση το Σάββατο

Με τα «σφυριά» να χτυπούν για την επιτυχία των συγκεντρώσεων στις 4 Οκτώβρη και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, τα οικοδομικά σωματεία αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με αιχμή τους ανέργους και απλήρωτους, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης. Με θέμα τον έλεγχο της έως τώρα δουλειάς, καθώς και ζητήματα που αφορούν στον παραπέρα συντονισμό, συνεδρίασε το Σάββατο η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε να ορίσει την Τετάρτη, 15 Οκτώβρη, ως μέρα πανελλαδικής δράσης των οικοδομικών σωματείων, με κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ, Δήμους και Περιφέρειες, περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, πικετοφορίες σε γειτονιές, κοινές δράσεις με σωματεία αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο των κατασκευών και άλλους μαζικούς φορείς. Ειδικά σε μεγάλα εργοτάξια, η Ομοσπονδία και τα σωματεία επιδιώκουν να γίνουν τη μέρα αυτή στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, να παρθούν αποφάσεις για οργανωμένη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Τόσο εισηγητικά, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Τασιούλα, όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκε το έδαφος που υπάρχει για να δυναμώσει η συσπείρωση των οικοδόμων στα συνδικάτα τους, να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Ομοσπονδία.

Στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής, προστίθεται η επιδείνωση των όρων και συνθηκών δουλειάς. Οι οικοδόμοι, που δουλεύουν στην κατασκευή των οδικών αξόνων, παίρνουν μεροκάματα που εξανεμίζονται στη μετακίνησή τους, στα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες. Τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά (τρία θανατηφόρα έγιναν μόνο τον τελευταίο μήνα σε Ζάκυνθο, Πάτρα και Ηράκλειο).

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τα έργα της Ιονίας Οδού. Στην Αιτωλοακαρνανία, από το Αντίρριο μέχρι την Αρτα, δουλεύουν περίπου 1.600 εργαζόμενοι, «ήλιο με ήλιο», με μεροκάματα από 22 έως 35 ευρώ κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, για τις οποίες η εταιρεία παραπέμπει στους υπεργολάβους.

Με έμφαση σημειώθηκε η αίσθηση που προκάλεσε στους οικοδόμους, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η είδηση για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης από το σωματείο των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, με αυξήσεις 22% - 35%. Οι εξορμήσεις που έγιναν σε χώρους δουλειάς προκάλεσαν το ενδιαφέρον, δημιούργησαν διαθέσεις, πυροδότησαν συζήτηση πάνω στο ερώτημα για το «τι πρέπει να κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση της δουλειάς για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις, μπαίνουν στόχοι συμμετοχής και αποφασίζονται πρακτικά μέτρα για τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Για παράδειγμα, το σωματείο της Νάουσας απευθύνεται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ώστε να συνεισφέρουν στα έξοδα και να δρομολογηθεί ένα λεωφορείο για να κατέβουν οικοδόμοι στο συλλαλητήριο.

Τα οικοδομικά σωματεία αξιοποιούν σ' αυτή την προσπάθεια και τις επαφές που έχουν αποκτήσει μέσα από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, εκατοντάδες παιδιά οικοδόμων παρακολουθούν τα ενισχυτικά μαθήματα που γίνονται από Λαϊκές Επιτροπές.

Μια σχετική πείρα μετέφερε το σωματείο της Λάρισας: Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις διακοπές ρεύματος και νερού, αλλά και πρωτοβουλίες όπως οι ημερήσιες εκδρομές που οργάνωσε το καλοκαίρι, συνέβαλαν στην ανάπτυξη δεσμών με περισσότερους οικοδόμους. Αυτό εκφράστηκε στη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων σε μια συνοικία της πόλης, στη μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου και στη διάθεση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Αύριο η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ Αριστοτέλους

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Διαδηλώνουν αύριο, Πέμπτη, οι συνταξιούχοι της Αττικής, με κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ. Η παναττική συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη διαδήλωση καλούν επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά και η ΟΓΕ.

Θα προηγηθεί η κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, 1 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που συσπειρώνονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, αύριο Πέμπτη 2/10, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Κεντρικά αιτήματα των συνταξιούχων είναι: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας για όλους. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συνελεύσεις σε ελαιουργοσαπωνοποιεία

Με περιοδείες, εξορμήσεις και Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς συνεχίζεται η προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας. Η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπωνοποιείων δεν περιορίζεται στην απόφαση συμμετοχής που έχει ήδη πάρει, αλλά επιδιώκει οι κινητοποιήσεις να γίνουν αντικείμενο συζήτησης από όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους.

Γενικές Συνελεύσεις έχουν γίνει στα εργοστάσια «ΕΛΑΪΣ», «LEVER», «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ» και «ΜΙΝΕΡΒΑ». Οι εργαζόμενοι συζήτησαν για το σύνολο των προβλημάτων που τους απασχολούν, για την ανεργία που βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι, αλλά και την ανάγκη να συνδεθούν τα επιμέρους αιτήματα κάθε χώρου με τις γενικότερες διεκδικήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το Σάββατο 4 Οκτώβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Αποφασίστηκε, επίσης, να γίνει νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων στα εργοστάσια στην τελική ευθεία προς την 1η Νοέμβρη, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της δράσης και να οργανωθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Απλήρωτοι σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου

Στο πλευρό των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της «Viva Group» στο Ηράκλειο της Κρήτης, που διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, βρίσκεται η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό του ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και σημειώνει πως «έχουν κάθε συμφέρον να ενώσουν τη φωνή τους με τα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στην εξαθλίωση των ανέργων, στα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, που τα παίρνει όλα από τους εργαζόμενους, το λαό, και τα δίνει στα μονοπώλια». Τους καλεί να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ, την Παρασκευή 3/10, στις 10 π.μ., και στο συλλαλητήριο, το Σάββατο 4/10, στις 12 μ. στην πλατεία Ελευθερίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ