ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ιμπεριαλιστικές επιδρομές και «τζιχαντιστές» «ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο»

Ολο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης

Τούρκοι στρατιώτες στη μεθόριο με τη Συρία
Τούρκοι στρατιώτες στη μεθόριο με τη Συρία
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι επιδρομές των Αμερικανών και των Αράβων συμμάχων τους στη Συρία, αξιοποιώντας την εγκληματική δράση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), που οι ίδιοι δημιούργησαν και εξόπλισαν κατά της συριακής κυβέρνησης, και η επέλαση των τελευταίων που συνεχίζεται προς την πόλη Κομπανί της συρο-τουρκικής μεθορίου, ενισχύουν τα σενάρια για επικείμενες επιχειρήσεις και με χερσαίες δυνάμεις. Το ενδεχόμενο αυτό θα κλιμακώσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που με το μανδύα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» αποσκοπεί στο ξαναμοίρασμα της περιοχής της ευρείας Μέσης Ανατολής, με τεράστια γεωστρατηγική σημασία και σημαντικά ενεργειακά αποθέματα που γίνεται πεδίο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που περιλαμβάνει και αλλαγές συνόρων. Οι εξελίξεις αυτές μόνα νέα δεινά μπορούν να φέρουν στους λαούς της περιοχής που δεκαετίες τώρα βιώνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, σύμφωνα με την ιρακινή κουρδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Rudaw.net», οι «τζιχαντιστές» επιχείρησαν χτες να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την κατάληψη της συριακής κουρδικής μεθοριακής πόλης Κομπανί και να ανακτήσουν τον έλεγχο παρακείμενου μεθοριακού περάσματος που οδηγεί στην Τουρκία, μεταφέροντας πολλές δεκάδες μισθοφόρους, που επέβαιναν σε πάνω από 30 στρατιωτικά φορτηγά και θωρακισμένα οχήματα, από το βόρειο Ιράκ. Είναι φανερό ότι αν πέσει το Κομπανί, οι «τζιχαντιστές» θα ελέγχουν μια μεγάλη και συνεχή λωρίδα εδάφους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, η οποία τους στήριξε πολυποίκιλα έως σήμερα, και τώρα εμφανίζεται να αλλάζει τακτική, με τον ίδιο πάντα στόχο την ενίσχυση του ρόλου της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Παράλληλα, σφοδρές παρέμεναν οι συγκρούσεις «τζιχαντιστών», Ιρακινών Κούρδων μαχητών και δυνάμεων του ιρακινού στρατού μερικά χλμ. μακριά από τη Βαγδάτη, καθώς το από αέρος υποτιθέμενο σφυροκόπημα θέσεων του «ΙΚ» από τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ούτε εκεί, φάνηκε να έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα προς όφελος των ιρακινών αρχών.

Αντίθετα, στο βόρειο Ιράκ τα πράγματα φάνηκαν λίγο καλύτερα, καθώς διοικητές των Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» ανακατέλαβαν χτες τη βόρεια μεθοριακή στρατηγική πόλη Ράμπια, υποστηρίζοντας ότι πιέζουν τους «τζιχαντιστές» έξω από την πόλη Ζούμαρ και βορείως της Μοσούλης και ότι ελέγχουν ορισμένα από τα περίχωρα του Κιρκούκ.

Εκκληση στελέχους των Κούρδων στην Αγκυρα

Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση ηγετικού στελέχους του «Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος» (HDP) των Κούρδων της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμίρτας, που συναντώντας χτες στελέχη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) (των Κούρδων της Συρίας) στην πόλη Κομπανί, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας κατά των «τζιχαντιστών». Συγκεκριμένα, πρότεινε να ληφθεί από την Αγκυρα «σθεναρή δράση κατά του ΙΚ», υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην «ενίσχυση της ειρήνης στο εσωτερικό της Τουρκίας» με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. «Η Τουρκία μπορεί να μειώσει την απογοήτευση που προκάλεσε στο λαό της, επεμβαίνοντας...», είπε ο Ντεμίρτας, που σήμερα θα συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αυτά, ενώ χτες στην τουρκο-συριακή μεθόριο, τα τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του στρατού ξεπερνούσαν τα 50, ενώ αύριο συνεδριάζει η τουρκική Βουλή, για να ψηφίσει επί του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης Νταβούτογλου κατά του «ΙΚ», ώστε να συμμετάσχει και η Τουρκία στον συνασπισμό των ΗΠΑ...

Επιπλέον ανησυχία, ανάμεσα στα άλλα, προκαλεί η χτεσινοβραδινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, πως «τζιχαντιστές» «προελαύνουν προς το μαυσωλείο Σουλεϊμάν Σαχ», (παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) στη βόρεια Συρία, που θεωρείται από την Τουρκία κυρίαρχο έδαφός της και φρουρείται από Τούρκους στρατιώτες.

Σημειώνεται ότι στην αποκάλυψη τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον τότε υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), τον περασμένο Μάρτη, είχε αναφερθεί προβοκάτσια, με στόχο το συγκεκριμένο μαυσωλείο, ώστε να χρησιμοποιηθεί προσχηματικά για την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία.

Αιχμές Ιρανού στρατηγού κατά ΗΠΑ

Οι επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ έκαναν χτες τον Ιρανό στρατηγό και υποδιοικητή του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και στέλεχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» Μασούντ Τζαζαγέρι να εκτιμήσει πως «συνεχίζεται η συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΙΚ». Ο στρατηγός δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον «πόλεμο» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ «προσπάθεια για εξαπάτηση της κοινής γνώμης».

Επιπλέον, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολάχιαν διερωτήθηκε για την «αυθεντικότητα» του πολέμου των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας τις επιδρομές των ΗΠΑ «θεατρινίστικες», σημειώνοντας ότι «ο παράνομος συνασπισμός και οι σπασμωδικές επιδρομές των ΗΠΑ θα ενισχύσουν την τρομοκρατία στην περιοχή».

Ιρανικό δάνειο στο λιβανέζικο στρατό

Το ίδιο 24ωρο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να χορηγήσει στρατιωτικό εξοπλισμό στο στρατό του Λιβάνου, προκειμένου να τον ενισχύσει απέναντι στους «τζιχαντιστές» του «ΙΚ», που, από το περασμένο καλοκαίρι εξαπολύουν, κατά διαστήματα, επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου, κρατώντας, εδώ και βδομάδες, ομήρους σημαντικό αριθμό Λιβανέζων στρατιωτικών.

Το είδος του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα δώσει το Ιράν στο Λίβανο παρέμενε άγνωστο έως χτες, οπότε ανακοινώθηκε στη Βηρυτό, από τον γενικό γραμματέα του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αλί Σαμχανί μετά τις συναντήσεις του με Λιβανέζους αξιωματούχους.

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο

Χτες, δημοσιοποιήθηκε διαδικτυακά, το τρίτο κατά σειρά βίντεο με προπαγανδιστικό περιεχόμενο υπέρ των «τζιχαντιστών» του «ΙΚ» και πρωταγωνιστή τον Βρετανό δημοσιογράφο Τζον Κάντλι.

Ο Κάντλι, που περιέργως απήχθη αμέσως μετά την άφιξή του στη Συρία το 2012 και κρατείται έκτοτε όμηρος, υποστηρίζει ότι δε θα νικήσουν τους «τζιχαντιστές» οι αεροπορικές επιδρομές κατά του «ΙΚ». Ειρωνεύεται το σχέδιο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τη δημιουργία μιας στρατιάς 5.000 μαχητών της συριακής «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», λέγοντας ότι οι «τζιχαντιστές» «καλωσορίζουν τον υπό κατασκευή στρατό του Ομπάμα».

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε χτες πως απέστειλε στο Ιράκ περίπου 1.800 πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, προκειμένου να ενισχύσει τον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Αυστραλία ανακοίνωσε τη σύλληψη του 23χρονου Χασάν ελ Σαμπχάμπι στη Μελβούρνη ως υπόπτου για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τρομοκράτη του «ΙΚ» στη Συρία. Τέλος, στη Βρετανία, επιχειρείται, για μία ακόμη φορά, η θέσπιση νέων μέτρων περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών», καθώς χτες, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρότεινε να δοθεί στις αρχές η δυνατότητα να απαγορεύουν την προβολή εξτρεμιστικών απόψεων «δηλητηριώδους μίσους» από την τηλεόραση ή τη δημοσιοποίησή τους από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και αν αυτές οι απόψεις δεν συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε νόμου.


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αντιδράσεις από την προκλητική ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Tις εύλογες αντιδράσεις των Παλαιστινίων, αλλά και των ΗΠΑ προκάλεσε η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου το βράδυ της Δευτέρας στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκε χτες, καθώς ο Ισραηλινός ηγέτης επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκληματική επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιούλη έως τις 26 Αυγούστου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και εξισώνοντας την παλαιστινιακή «Χαμάς», το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ» με τους «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Ιράκ και Συρία, με τη «Σαμπάμπ» στη Σομαλία και την «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία.

«Χαμάς και Ισλαμικό Κράτος είναι κλαδιά του ίδιου δηλητηριώδους δέντρου». Το Ιράν είναι «η μεγαλύτερη διεθνής απειλή», γιατί προσπαθεί να αποκτήσει «πυρηνικά όπλα». Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (σ.σ. που πρόσφατα ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου κατά του Ισραήλ) είναι Τρομοκρατικό Συμβούλιο Δικαιωμάτων. Αυτές ήταν μόνον μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Νετανιάχου που προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζεν Ψάκη, η οποία σχολιάζοντας την ομιλία του είπε ότι αν και η «Χαμάς» «είναι για τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση», εντούτοις «η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί πως το ΙΚ θέτει μία διαφορετική απειλή για τις ΗΠΑ».

Η Χάνα Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χαρακτήρισε την ομιλία Νετανιάχου «κατάφωρη διαστρέβλωση των γεγονότων» που αποσκοπεί στην παραπλάνηση ηγετών της υφηλίου «με έναν συνδυασμό γλώσσας μίσους και συσκότισης».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, σημείωσε ότι η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού «έθαψε την πιθανότητα για μία λύση δύο κρατών στην αραβο-ισραηλινή διαμάχη, στα σύνορα του 1967», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τακτική του να κατηγορεί για «αντισημιτισμό» όσους εναντιώνονται στην πολιτική του.

Τέλος, ο Ιτζάτ αλ Ρίσικ μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ως στέλεχος της «Χαμάς» τόνισε: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά θύματα της ισραηλινής κατοχής που έκλεψε τη γη μας και έδιωξε το λαό μας. Πολεμάμε για ελευθερία και ανεξαρτησία. Το Ισραήλ είναι αυτό που στοχοποιεί αμάχους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ