Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αντιδράσεις από την προκλητική ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Tις εύλογες αντιδράσεις των Παλαιστινίων, αλλά και των ΗΠΑ προκάλεσε η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου το βράδυ της Δευτέρας στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκε χτες, καθώς ο Ισραηλινός ηγέτης επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκληματική επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιούλη έως τις 26 Αυγούστου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και εξισώνοντας την παλαιστινιακή «Χαμάς», το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ» με τους «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Ιράκ και Συρία, με τη «Σαμπάμπ» στη Σομαλία και την «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία.

«Χαμάς και Ισλαμικό Κράτος είναι κλαδιά του ίδιου δηλητηριώδους δέντρου». Το Ιράν είναι «η μεγαλύτερη διεθνής απειλή», γιατί προσπαθεί να αποκτήσει «πυρηνικά όπλα». Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (σ.σ. που πρόσφατα ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου κατά του Ισραήλ) είναι Τρομοκρατικό Συμβούλιο Δικαιωμάτων. Αυτές ήταν μόνον μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Νετανιάχου που προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζεν Ψάκη, η οποία σχολιάζοντας την ομιλία του είπε ότι αν και η «Χαμάς» «είναι για τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση», εντούτοις «η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί πως το ΙΚ θέτει μία διαφορετική απειλή για τις ΗΠΑ».

Η Χάνα Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χαρακτήρισε την ομιλία Νετανιάχου «κατάφωρη διαστρέβλωση των γεγονότων» που αποσκοπεί στην παραπλάνηση ηγετών της υφηλίου «με έναν συνδυασμό γλώσσας μίσους και συσκότισης».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, σημείωσε ότι η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού «έθαψε την πιθανότητα για μία λύση δύο κρατών στην αραβο-ισραηλινή διαμάχη, στα σύνορα του 1967», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τακτική του να κατηγορεί για «αντισημιτισμό» όσους εναντιώνονται στην πολιτική του.

Τέλος, ο Ιτζάτ αλ Ρίσικ μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ως στέλεχος της «Χαμάς» τόνισε: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά θύματα της ισραηλινής κατοχής που έκλεψε τη γη μας και έδιωξε το λαό μας. Πολεμάμε για ελευθερία και ανεξαρτησία. Το Ισραήλ είναι αυτό που στοχοποιεί αμάχους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται και τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή(2024-02-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνες εξελίξεις στην κόντρα με το Ιράν(2018-05-02 00:00:00.0)
Κίνηση αποκλιμάκωσης(2015-02-03 00:00:00.0)
Ζυμώσεις με στόχο τη διαπραγμάτευση(2014-12-18 00:00:00.0)
«Αναταράξεις» από τη δήλωση Ομπάμα για την Ιερουσαλήμ(2008-06-06 00:00:00.0)
Αραβική δυσαρέσκεια για τον οικισμό στην Ιερουσαλήμ(1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ