ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ζητά αναίρεση του απαράδεκτου βουλεύματος για το «Σαμίνα»

Associated Press

Αίτηση αναίρεσης άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης κατά του βουλεύματος (71/2002) του Εφετείου Αιγαίου που άφηνε ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους του ναυαγίου «Σαμίνα», όπου πνίγηκαν 80 άτομα, και τους παρέπεμπε για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, ωσάν να επρόκειτο για κλεφτρόνια. Το παραπεμπτικό εκείνο βούλευμα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη.

Καταπέλτης είναι η αναφορά του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού για τις ευθύνες των εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρίας Minoan Flying Dolphihs (MFD) Κ. Κληρονόμο και Ν. Βικάτο, όπου το παραπεμπτικό βούλευμα τους άφηνε στο απυρόβλητο, με το σκεπτικό ότι υπεύθυνοι για τις παραλείψεις ήταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν οριστεί από την εταιρία. Με βάση αυτή την πρόταση, αναφέρει ο Ε. Κρουσταλλάκης, οι διοικούντες θα εναποθέτουν κάποιους ρόλους «σε κάποια άλλα πρόσωπα (μισθωτούς) που θα έχουν την ποινική ευθύνη για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει και αυτοί θα μένουν εκ του ασφαλούς στο απυρόβλητο».

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει να αναιρεθεί ως μη επαρκώς αιτιολογημένο το παραπεμπτικό βούλευμα και για το πλήρωμα του «Σαμίνα», του πλοιάρχου Β. Γιαννάκη, του υποπλοιάρχου Αν. Ψυχογιού, του ύπαρχου Γ. Τριανταφύλλου και του μηχανικού Γερ. Σκιαδαρέση, καθώς και του ασυρματιστή Δ. Τσούμα.

Παράλληλα, επισημαίνεται σωρεία παραλείψεων όπως:

  • Το «Εξπρές Σαμίνα» ήταν πεπαλαιωμένο και οριακά αξιόπλοο. Κατασκευάστηκε το 1966 και το 2001 θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να αποσυρθεί από την ελληνική ακτοπλοΐα.
  • Το ρήγμα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση δε θα προκαλούσε τη βύθιση του πλοίου, αν οι δύο υδατοστεγείς θύρες του κυρίως μηχανοστασίου ήταν κλειστές, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση παρέμειναν ανοιχτές.
  • Πολλά από τα ατομικά σωσίβια ήταν κακής ποιότητας και δε διέθεταν εξοπλισμό σήμανσης.
  • Η κατάσταση των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων ανάγκης δεν ήταν σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα η ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης, λόγω μη καλής συντήρησης, λειτούργησε μόνο 4-5 λεπτά της ώρας.
  • Δεν υπήρξε η αναγκαία εκπαίδευση του πληρώματος, για να μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά έκτακτης ανάγκης.
  • Δεν ενεργοποιήθηκε από τη γέφυρα ο γενικός συναγερμός επικίνδυνης κατάστασης και δεν ενημερώθηκαν αμέσως για το συμβάν το πλήρωμα και οι επιβάτες.
  • Υπήρξε πρόβλημα με τις σωσίβιες λέμβους που οφείλονταν στη συντήρησή τους, με αποτέλεσμα από τις οκτώ να καθελκυστούν μόνο τρεις.
Διοικητικά μέτρα για το κάπνισμα

Επίσκεψη στο καπνιστήριο του υπουργείου Υγείας, συνοδεία των τηλεοπτικών συνεργείων, έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, ανακοινώνοντας την έναρξη εφαρμογής της Υγειονομικής Διάταξης για τον περιορισμό του καπνίσματος, από σήμερα στους χώρους του υπουργείου, στα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας.

Το καπνιστήριο, βέβαια, του υπουργείου είναι μια παλαιά είσοδος, στην οποία προστέθηκαν κάποιες πολυθρόνες και η ένδειξη ότι επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ ο χώρος δε διαθέτει ειδικό εξαερισμό, όπως προβλέπεται στη Διάταξη. Η απουσία της απαραίτητης υποδομής (ειδικοί χώροι για τους καπνιστές κ.ά.), που δεν αφορά μόνον το υπουργείο Υγείας, αλλά συνολικά τους δημόσιους χώρους, σε συνδυασμό με την απουσία αγωγής υγείας, που καθιστούν τα νέα μέτρα απλές διοικητικές εντολές, δε φαίνεται να προβληματίζουν τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε πως «αν περιμένουμε πρώτα όλα να είναι τέλεια, τότε τα μέτρα δε θα εφαρμοστούν ποτέ».

Τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Εκ. Νασιώκας, θα εφαρμοστούν τον Οκτώβρη στις μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία, το Νοέμβρη θα δοθεί βαρύτητα στο δημόσιο τομέα, το Δεκέμβρη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κλπ.) και ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Επιφυλάξεις από τη ΣΕΚΑΠ

Τον προβληματισμό της και τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων κατά του καπνίσματος, εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος ΑΕ).

Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Θ. Παπαγεωργίου σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως παρόμοια απαγορευτικά μέτρα δεν εμπόδισαν την αύξηση του καπνίσματος σε Καναδά και Φινλανδία, ενώ στην Ιταλία είχαν ως αποτέλεσμα οι μικρές εταιρίες να βγουν εκτός αγοράς, χωρίς να μειωθεί το κάπνισμα. Επίσης ανέφερε ότι για την καλύτερη προστασία των πολιτών (καπνιστών και μη καπνιστών) απαιτούνται περισσότερα μέτρα ενημέρωσης και πληροφόρησης, εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης πώλησης σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, καθώς και νέα προϊόντα, που να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία σε όσους συνειδητά θέλουν να καπνίζουν. Ακόμα, ειπώθηκε πως η ΣΕΚΑΠ πορεύεται με όπλα το βιολογικό φίλτρο και το σταθερό προσανατολισμό να προσφέρει νέα προϊόντα ακόμα πιο ασφαλή. Οσον αφορά στο τελευταίο, αναφέρθηκε πως ετοιμάζεται νέο βιολογικό φίλτρο δεύτερης γενιάς.

Βέβαια, εκτός από τις απαγορεύσεις και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, ένα επίσης σοβαρό ζήτημα για τη ΣΕΚΑΠ είναι, αν θα συνεχίσει την πορεία της ως συνεταιριστική καπνοβιομηχανία με αμιγώς συνεταιριστικά κριτήρια, σε όφελος των παραγωγών - και όσο αυτό μπορεί να ειπωθεί - και των καταναλωτών, ή αν θα πέσει κι αυτή «θύμα» του Χρηματιστηρίου και των εκσυγχρονιστικών ιδιωτικοποιήσεων.

Η ποσόστωση δυσκόλεψε τις παρατάξεις

Σημαντικές δυσκολίες συνάντησαν οι συνδυασμοί στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους, καθώς για πρώτη φορά φέτος το 1/3 των υποψηφίων τους έπρεπε να είναι γυναίκες. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία, όπου - σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλο - υπήρξαν περιπτώσεις συμπλήρωσης ψηφοδελτίων στο παρά πέντε και μεμονωμένες περιπτώσεις ανακήρυξης συνδυασμών που τυπικά είναι παράνομοι.

Η ύπαρξη τέτοιων περιπτώσεων οδήγησε τον γραμματέα της ΚΕΔΚΕ, Απ. Κοιμήση, σε χτεσινή συνέντευξη του συλλογικού οργάνου, να διαπιστώσει ότι «οι εκλογές αυτές θα κληθούν στα εκλογοδικεία». Διαπίστωση που δε συμμερίστηκε ο Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι οι επικείμενες «θα είναι από τις ομαλότερες εκλογές». Πάντως, θυμίζουμε πως με απόφαση του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, τα Πρωτοδικεία κλήθηκαν να ανακηρύξουν τους συνδυασμούς και πριν από την 28η Σεπτέμβρη - όπως ορίζει ο νόμος - στερώντας έτσι το δικαίωμα από τις παρατάξεις να προχωρήσουν σε ενστάσεις έναντι άλλων συνδυασμών ή να συμπληρώσουν τα δικά τους ψηφοδέλτια με τα δικαιολογητικά που για διάφορους λόγους μπορεί να έλειπαν.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, οι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές ξεπερνούν τους 120.000, εκ των οποίων οι τουλάχιστον 40.000 είναι γυναίκες.

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην κρατική τρομοκρατία διοργανώνει σήμερα, στις εφτά το βράδυ, στα Προπύλαια, η «Συσπείρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία». Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «πράκτορες της CIA και της Scotland Yard, με την πλήρη ανοχή των εκσυγχρονιστών, αλωνίζουν σε όλη την Ελλάδα και καταπατούν κάθε έννοια δικαίου. Απειλούν αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες, εκβιάζουν, στήνουν σκευωρίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ