ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εμπρός για νέους αγώνες με νέα ορμή και αισιοδοξία

Τη δύναμη που έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν το δίκιο τους προτάσσοντας τις πραγματικές τους ανάγκες και οργανώνοντας την πάλη τους σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί την πλουτοκρατία, ανέδειξε όλη η δράση που ανέπτυξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τον προηγούμενο χρόνο. Κόντρα στη μοιρολατρία και τις αυταπάτες, κόντρα στην τρομοκρατία και την ελεημοσύνη που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κάτω από τις υποδείξεις των καπιταλιστών, χιλιάδες εργαζόμενοι το περασμένο έτος έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα οργάνωσης και αντεπίθεσης, συστρατεύθηκαν με το ΠΑΜΕ.

Ενάντια στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και ποδηγέτησης των εργαζομένων που εντείνεται τους τελευταίους μήνες, οι ταξικές δυνάμεις σήμαναν συναγερμό από την πρώτη κιόλας στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία, καλώντας τους εργαζόμενους να μην επιδείξουν καμία ανοχή, καμία υποταγή και κανένα εφησυχασμό στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που είναι ιδιαίτερα σφοδρή.

Νέα εφόδια για τη χειραφέτηση και την οργάνωση των εργατικών μαζών έδωσε η απεργία στις 17 Δεκέμβρη. Ανοιξε νέους δρόμους προς την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, δημιούργησε νέα δεδομένα, μεγαλύτερες απαιτήσεις. Στο φόντο της σημαντικής πείρας που εμπλούτισε σημαντικά η πρόσφατη απεργιακή αναμέτρηση, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται και οι συσκέψεις που οργανώνουν οι κλαδικές και τοπικές Γραμματείες ενόψει της συνεδρίασης, στις 9 Γενάρη, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. Στόχος να γίνουν ακόμα πιο μεγάλα βήματα για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, με την αυξημένη απαιτητικότητα, αλλά και αισιοδοξία που ενισχύουν και οι αγωνιστικές διαθέσεις που καταγράφονται σε πλατιά τμήματα εργαζομένων. Ο πήχης να μπει εκεί που ορίζει η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης.

Απεργία - σταθμός για την αντεπίθεση

Απεργία - γροθιά στο μέτωπο της πλουτοκρατίας, ήταν η 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν εκατοντάδες συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη. Μια απεργία που αποτέλεσε ένα στέρεο, κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα προς την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» βροντοφώναξαν χιλιάδες απεργοί, που διαδήλωσαν μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, φοιτητές και μαθητές από την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά και από την Κέρκυρα ως τη Μυτιλήνη, απαντώντας στην επιχείρηση τρομοκρατίας που είχαν στήσει μέρες πριν η εργοδοσία και τα τσιράκια της. Η καρδιά των απεργών όλης της χώρας «χτύπησε» στο λιμάνι του Πειραιά όπου εργάτες της στεριάς και της θάλασσας έδωσαν στην ίδια αλυσίδα τη μάχη της περιφρούρησης, κουρελιάζοντας τα δικαστικά φιρμάνια που προσπάθησαν να βγάλουν παράνομο το δικαίωμα της εργατικής τάξης να παλεύει για να βελτιώσει τη ζωή της.

«Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»

Στις 17 Μάρτη χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, φτωχά λαϊκά στρώματα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, ζητώντας την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους. Την ίδια μέρα στην Αθήνα οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και κρεμούν ένα γιγαντοπανό (φωτ.).

ΟΧΙ στο διάλογο - απάτη

Στις 23 Νοέμβρη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπλοκάρουν το διάλογο - απάτη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κεφαλαίου, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, σε πείσμα όλων των προαναφερθέντων, που θέλουν οι εργαζόμενοι να συναινέσουν στη νέα αντασφαλιστική επίθεση. Ταξικά συνδικάτα και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των δύο κτιρίων του υπουργείου Εργασίας, στη Σταδίου και την Πειραιώς, καλώντας την εργατική τάξη να δώσει μαζικό «παρών» στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την επόμενη μέρα.

Παρέμβαση για κάθε λαϊκό πρόβλημα

Πάλη για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Πάλη κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, τα χαράτσια, τις ανατιμήσεις σε κοινωνικά αγαθά, κόντρα σε όλες τις πολιτικές που απομυζούν το λαϊκό εισόδημα και παραδίδουν στους καπιταλιστές τη δημόσια περιουσία. Κατάληψη του κτιρίου της ΕΥΑΘ στις 4 Σεπτέμβρη (φωτ.).

Αξονας οι σύγχρονες εργατικές ανάγκες

Ποτάμι φουσκωμένο η διαδήλωση (φωτ.), που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 6 Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Οι διαδηλωτές έκαναν καθαρό ότι δεν υποκύπτουν σε διλήμματα, ότι προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους έχουν βάλει πλώρη για τη δική τους συμμαχία. Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργάτη και της οικογένειάς του ήταν και ο άξονας διαμόρφωσης του διεκδικητικού πλαισίου που μια μέρα πριν παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σχεδιασμός με ώριμο προβληματισμό

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στον απόηχο της μεγάλης απεργίας των ταξικών δυνάμεων στις 17 Δεκέμβρη, έγιναν στις 19 Δεκέμβρη οι εργασίες της Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Αναδείχθηκε η μεγάλη συμβολή του ΠΑΜΕ, ως δύναμης οργάνωσης και ανασύνταξης του κινήματος και η κοινή πεποίθηση ότι η απεργία αποτελεί παρακαταθήκη για το ταξικό κίνημα, ποιοτικό βήμα απεγκλωβισμού εργατικών δυνάμεων από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, απεργία - ορόσημο που ανοίγει το δρόμο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Με όπλο τη διεθνιστική αλληλεγγύη

Στις 21 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ μετέβη στα παλαιστινιακά εδάφη και συμμετείχε σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2008, οι οποίες οργανώνονται από κοινού με τη Γενική Ενωση Εργατών Παλαιστίνης στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σ. Φαγιάντ και ακόμη μετέβη στη Χεβρώνα, όπου είχε συνάντηση με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στην περιοχή.

Ξεμπρόστιασαν τις φιέστες των «εταίρων»

Στις 25 Μάη οι ταξικές δυνάμεις σφραγίζουν την πόρτα του ξενοδοχείου «Ιμπέριαλ» και αποτρέπουν την κυβέρνηση της ΝΔ, τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μαζί με τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ να υπογράψουν το ξεκοκάλισμα 52 εκατομμυρίων ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»... «Ενώ η εργατική τάξη υποφέρει, η ΓΣΕΕ μαζί με την κυβέρνηση υπογράφει και ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ τσεπώνουν δισ. ευρώ. Τιμωρήστε τους. Εργατική λαϊκή αντεπίθεση» γράφει το πανό.

Μια γροθιά «Ελληνες και ξένοι»

Με την οργάνωση της κοινής πάλης, «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» δηλώνει το ΠΑΜΕ, κάνοντας πράξη την ταξική αλληλεγγύη. Στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο (η φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αμαλιάδα, ενάντια στο βασανισμό μεταναστών εργατών γης), στις γειτονιές, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και οπουδήποτε στενάζουν οι μετανάστες, έχουν στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ.

«Στοπ» στις απολύσεις

Οι ταξικές δυνάμεις πάντα στην πρώτη γραμμή για την ανάκληση των απολύσεων. Η φωτογραφία είναι από τις καθημερινές κινητοποιήσεις τον Αύγουστο ενάντια στις απολύσεις δύο συνδικαλιστριών από την πολυεθνική «WIND».

Βήματα παγκόσμιου συντονισμού

Την 1η Απρίλη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία διοργανώνει «Παγκόσμια Μέρα Δράσης». Οι ταξικές δυνάμεις στην Ελλάδα συμμετέχουν κάνοντας συμβολική κατάληψη στα γραφεία των πολυεθνικών «British Airways» (φωτ.), «Alico», «Citibank» και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης.

Αντιιμπεριαλιστική κραυγή

Γενάρης 2009: Το ΠΑΜΕ διοργανώνει καθημερινά συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση των Ισραηλινών με τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ. Συγκεντρώνει υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει μαζί με αντιπροσωπεία του στη Ραμάλα. Πλημμυρίζει με τους εργάτες τους δρόμους. Διοργανώνει συναυλίες αλληλεγγύης (φωτ.).

Ασπίδα στην εργοδοτική τρομοκρατία

Από το Γενάρη του 2009 και για πολλούς μήνες αργότερα οι ταξικές δυνάμεις διαδηλώνουν πανελλαδικά και ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις τρομοκρατικές απολύσεις στα πολυκαταστήματα ΤΖΑΜΠΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ