ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της αποεθνικοποίησης της Εθνικής Αμυνας και της πλήρους υπαγωγής των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ, για την εξυπηρέτηση των αναγκών που γεννά η διαδικασία επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, έγιναν μέσα στο έτος 2000. Πρόκειται για μια διαδικασία παράλληλη με την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και την εκχώρηση σε υπερεθνικά ιμπεριαλιστικά κέντρα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα βήματα που έγιναν τη χρονιά που πέρασε δείχνουν το δρόμο, στην οποίο οδηγείται η Εθνική Αμυνα:

- Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προέβη και επίσημα στην εξαγγελία της εγκατάλειψης του δόγματος της εθνικής άμυνας και την υποκατάστασή του από το δόγμα της υπεράσπισης της ασφάλειας της νέας τάξης, το δόγμα που υπαγορεύει η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

- Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια του 2000, μπήκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με την Τουρκία να παίζει τον πρώτο ρόλο, πέρασε σε νέα φάση. Η διεξαγωγή δύο ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων, της «DYNAMIC MIX - 2000» («Δυναμικό Μείγμα») στην Ελλάδα και της «DESTINED GLORY 2000» («Αναπόφευκτη Δόξα»), ήρθε να επισφραγίσει τα νέα δεδομένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Παρουσιάστηκε το πλαίσιο ανασυγκρότησης του Ελληνικού Στρατού, με στόχο τη δημιουργία ενός στρατού στην υπηρεσία της «νέας τάξης πραγμάτων». Πρόκειται για τα μέτρα προσαρμογής του Ελληνικού Στρατού και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Ο «εκσυγχρονισμός» χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να περάσει η πλήρης και λειτουργική ΝΑΤΟποίηση του Ελληνικού Στρατού.

- Μέσα στο 2000 έγινε κατ' επανάληψη από τον υπουργό Αμυνας η εξαγγελία για σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής και καθολικής στράτευσης των νέων και για την επάνδρωση των στρατιωτικών μονάδων με επαγγελματίες στρατιώτες. Στις αρχές του 2001, αναμένεται να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

- Οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται και από μια χιονοστιβάδα εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το 2000 ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (1996-2000) και αναγγέλθηκε το επόμενο (2001-2005). Και για τα δύο μαζί ο κάθε Ελληνας πολίτης καλείται να δαπανήσει μέχρι το 2010 από περίπου 1 εκατομμύριο δραχμές. Και όλες αυτές οι δαπάνες για οπλικά συστήματα, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ και αποσυνδέονται όλο και περισσότερο, από την κάλυψη των εθνικών αμυντικών αναγκών.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Εγκατάλειψη του δόγματος της εθνικής άμυνας

Το νέο αμυντικό δόγμα υποκαθιστά το δόγμα της προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας, με το δόγμα της υπεράσπισης της ασφάλειας της «νέας τάξης» και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης

Ηπολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προέβη και επίσημα στην εξαγγελία της εγκατάλειψης του δόγματος της εθνικής άμυνας και την υποκατάστασή του από το δόγμα της υπεράσπισης της ασφάλειας της νέας τάξης, το δόγμα που υπαγορεύει η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Αυτό έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου, με θέμα «Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπροστά στον 21ο αιώνα», που διοργάνωσε το ίδιο υπουργείο στις 16-17 Νοέμβρη 2000 στο Καβούρι. Η νέα αυτή στρατηγική διατυπώνεται με το νεφελώδη τίτλο Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση.

Πρόκειται για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία, βέβαια, έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά αναμένεται να αποκτήσει ταχύτερους ρυθμούς και να αγγίξει το σκληρό πυρήνα της υπάρχουσας αμυντικής στρατηγικής. Το σχέδιο Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης, που έχει ορίζοντα δεκαπενταετίας, προβλέπει το διπλασιασμό της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενίσχυση της διακλαδικότητας μεταξύ των Γενικών Επιτελείων, τη μείωση του αριθμού των μονάδων και τη γενικευμένη εισαγωγή της Πληροφορικής. Αναμένεται δε στις αρχές του 2001 να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.

«Με την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, στην εισήγησή του, θέλουμε να απαντήσουμε στις σύγχρονες πιέσεις άμυνας και ασφάλειας, που υπάρχουν σε διεθνές, σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο. Αρα, λοιπόν, πρώτος μας στόχος είναι η απάντηση στις πιέσεις ασφάλειας σ' αυτά τα τρία επίπεδα: Εθνικά, περιφερειακά και διεθνή». Επιβεβαιώνοντας το χαρακτήρα αυτής της αναθεώρησης, είπε: «Είναι γνωστό ότι και σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ έχει προωθηθεί ήδη σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση. Ομως, θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε οι πρώτοι, αλλά είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη, που έχουν εισέλθει σε μια πορεία υλοποίησης αυτής της εκσυγχρονιστικής και ενδυναμωτικής διαδικασίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός μας, μέσα σε αυτή την έγκαιρη προσπάθεια εφαρμογής της Στρατηγικής Αμυντικής Αναθεώρησης, είναι, όπως στον οικονομικό τομέα, να εξασφαλίσουμε μία θέση στο σκληρό πυρήνα των διεργασιών για τη συγκρότηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε συχνές αναφορές στην «παγκοσμιοποίηση». «Η παγκοσμιοποίηση βέβαια, είπε, έχει ως καταλυτικό αποτέλεσμα την αναδιάταξη στις ισορροπίες δυνάμεων, την αναπροσαρμογή της αρχιτεκτονικής της παγκόσμιας ασφάλειας». Για να επισημάνει: «Η αρχή της αλληλεξάρτησης, που προκύπτει μέσα από την παγκοσμιοποίηση, εκφράζεται από το ότι η ασφάλεια της παγκοσμιοποίησης εξαρτάται πάντα από τη στρατιωτική δύναμη, που όμως εκδηλώνεται και αναπτύσσεται σε εδαφικό επίπεδο. Η εθνική αμυντική πολιτική θέλει να εναρμονίσει τις εθνικές επιδιώξεις της ασφάλειας, με εκείνες που προωθούνται σε υπερεθνικούς αμυντικούς θεσμούς, που εξυπηρετούν ανάγκες συλλογικής ασφάλειας, είτε σε περιφερειακό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως κάνει το ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι ο πραγματικός χαρακτήρας του νέου δόγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η παραπέρα προσαρμογή τους στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα και η ολοκληρωτική πρόσδεσή τους στο άρμα των νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Χαρακτηριστικό του νέου δόγματος είναι ότι αποβλέπει σε εκτός συνόρων αποστολές. Για το σκοπό αυτό, γίνεται και η απαιτούμενη προσαρμογή, τόσο της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και των εξοπλισμών τους. Στη λογική αυτή, εντάσσεται και η δημιουργία μισθοφορικού στρατού, ο οποίος θα είναι εκπαιδευμένος να πειθαρχεί σε εντολές για αποστολές και επεμβάσεις, εκτός, αλλά και εντός συνόρων, με καθαρά κατασταλτικό χαρακτήρα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ «DYNAMIC MIX - 2000» ΚΑΙ «DESTINED GLORY 2000»
Αρχισε η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Οι Τούρκοι πιλότοι σε αναμνηστική φωτογραφία, μπροστά από ένα τουρκικό «F-16», αμέσως μετά την αποβίβασή τους στη Νέα Αγχίαλο
Οι Τούρκοι πιλότοι σε αναμνηστική φωτογραφία, μπροστά από ένα τουρκικό «F-16», αμέσως μετά την αποβίβασή τους στη Νέα Αγχίαλο
Ηνέα δομή του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια του 2000, μπήκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με την Τουρκία να παίζει τον πρώτο ρόλο, πέρασε σε νέα φάση. Η διεξαγωγή δύο ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων ήρθε να επισφραγίσει τα νέα δεδομένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. H πρώτη φάση αυτής της εξέλιξης εκδηλώθηκε με την άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000» («Δυναμικό Μείγμα»), που διεξήχθη από τα τέλη Μάη μέχρι τις αρχές Ιούνη στην Ελλάδα και η συνέχεια δόθηκε με την επίσης ΝΑΤΟική άσκηση «DESTINED GLORY 2000» («Αναπόφευκτη Δόξα»), η οποία διεξήχθη με ευθύνη της Τουρκίας, τον Οκτώβρη, στο Αιγαίο και στο τουρκικό έδαφος.

Με τις ασκήσεις αυτές, μπήκε σε πιλοτική εφαρμογή η αλλαγή του καθεστώτος εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο τέθηκε και επίσημα πλέον υπό τις εντολές του στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη, το δε FIR Αθηνών απενεργοποιήθηκε, καθώς η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο Αιγαίο για τις ανάγκες της άσκησης αφαιρέθηκε από την Ελλάδα και μαζί συνολικά με την άμυνα της χώρας πέρασε σε ΝΑΤΟικά χέρια. Μια τέτοια ρύθμιση, κατά γενική ομολογία, αποτελεί τον πρόδρομο των οριστικών ρυθμίσεων για το καθεστώς εθνικής κυριαρχίας, που θα επιβληθούν στο Αιγαίο.

Στη μεν άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000» η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε, για πρώτη φορά, να εξαιρεθεί ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο από την άσκηση - συμπεριλαμβανομένης και της Λήμνου - προκειμένου να μην υπάρξει τουρκικό «βέτο», που θα εμπόδιζε τη διεξαγωγή της στην ελληνική επικράτεια, αποδεχόμενη με τον τρόπο αυτό, ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη, δηλαδή «γκρίζα ζώνη». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έβαζε ως όρο για τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Αιγαίο, να συμπεριλαμβάνεται και η Λήμνος, αναιρώντας έτσι στην πράξη την τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Η συνέχεια ήρθε τον Οκτώβρη με τη δεύτερη ΝΑΤΟική άσκηση, την «DESTINED GLORY 2000», όπου η Τουρκία, η οποία είχε την ευθύνη για τη διεξαγωγή της, απαγόρευσε στα ελληνικά μαχητικά να πετάξουν στον εναέριο χώρο της για να πάρουν μέρος στην άσκηση, επειδή έκαναν χρήση των αεροδιαδρόμων πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα τα χαρακτηρίζει ως «αποστρατιωτικοποιημένα». Οι ελληνικές δυνάμεις τελικά αποχώρησαν από το τουρκικό έδαφος, τρεις μέρες πριν την ολοκλήρωση της άσκησης, εξαιτίας της στάσης της τουρκικής πλευράς, που δε δίστασε να απογειώσει μαχητικά της για να αναχαιτίσουν τα υπό ΝΑΤΟική σημαία ελληνικά μαχητικά.

Η άσκηση «DESTINED GLORY - 2000» αποτέλεσε το κομβικό σημείο, στο οποίο συναντήθηκαν η υποτέλειατης κυβέρνησης Σημίτη απέναντι στο ΝΑΤΟ, με την τουρκική προκλητικότητα και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι ένα ακόμα βήμα πίσω για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ειδικότερα:

Πρώτον, εδραιώθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως τροχονόμου και επικυρίαρχου στο Αιγαίο, όπως θεσμοθετήθηκε με τη λειτουργία της νέας δομής του.

Δεύτερον, αποκαλύφθηκε το τι σημαίνει νέα δομή του ΝΑΤΟ και ποιες είναι οι ολέθριες επιπτώσεις της στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς καταργούνται τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης. Για το Αιγαίο, αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνά του περνάει στο στρατηγείο της Νάπολης.

Τρίτον, η ελληνική πλευρά διολίσθησε έμμεσα σε ένα διάλογο με την τουρκική, μέσω των ΝΑΤΟικών επιτελείων, ένα είδος διαπραγμάτευσης, με αντικείμενο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Αυτό έγινε με τις διαβουλεύσεις, που έλαβαν χώρα στο παρασκήνιο της άσκησης, με αντικείμενο τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών πάνω από τα νησιά.

Τέταρτον, η ελληνική κυβέρνηση αναγόρευσε το ΝΑΤΟ σε εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και ευρύτερα σε εγγυητή του Διεθνούς Δικαίου, με αφορμή τη «θετική» για τις ελληνικές θέσεις γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του ΝΑΤΟ, σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η αναγόρευση, όμως, του ΝΑΤΟ σε εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο, από την ελληνική κυβέρνηση οδηγεί σε έναν επικίνδυνο εγκλωβισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωμοδότηση των ΝΑΤΟικών υπηρεσιών πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, όχι μόνο από τους Τούρκους επιτελείς, που εξέδωσαν διαταγή για αναχαίτιση των ελληνικών - ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και από τους ίδιους τους επιτελείς του ΝΑΤΟ και τα άλλα όργανά του, που δεν εμπόδισαν με κανέναν τρόπο να εκδηλωθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ

(στα σύρματα της Ελ Ντάμπα) 

ΟΙ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ μέρες εξακολουθούνε να 'χουν το δικό τους θεματολόγιο. Παλιότερα, στις εφημερίδες, τα περιοδικά και στα ραδιόφωνα μεγάλα ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας, ιστορικοί και λαογράφοι πλούτιζαν με τις συνεργασίες τους τα υλικά γύρω από τις παραδόσεις και τους θρύλους, που 'χει πλάσει ο λαός μας στη μακραίωνη διαδρομή και τους αγώνες του.

ΚΑΙ στις δικές μας εφημερίδες στο «Ρ», την «Ελεύθερη Ελλάδα» μέσα στους κατατρεγμούς που είχαν κατά καιρούς έχει περάσει μπόλικο υλικό γύρω από τις παραδόσεις, που συχνά αποτελούν σημαντική συμβολή στην έρευνα.

ΕΤΣΙ θυμάμαι τούτη την ώρα την ακούραστη προσφορά, ενός αγωνιστή εκπαιδευτικού, του λαογράφου Κώστα Μαρίνη, που με τα βιβλία του αλλά και τις επίκαιρες συνεργασίες του τροφοδοτούσε τις εφημερίδες τέτοιες μέρες Πρωτοχρονιάς, αλλά και σ' άλλες όπως τα Φώτα, τις Απόκριες, το Πάσχα, αλλά και πολλά άλλα λαογραφικά θέματα, που πάντα τα προσέγγιζε σε βάθος.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ στάθηκε κοντά μας στην ΕΠΟΝ, κι ήταν από τους εκλεκτούς εκπαιδευτικούς που μας βοήθησαν. Συνεργάτης ακόμη του περιοδικού μας, της «Νέας Γενιάς», στο οποίο έχουν δημοσιευτεί δικές του συνεργασίες που 'χαν στόχο τη δραστηριοποίηση της νεολαίας του χωριού σε υλικές δημιουργίες.

Η ΕΛΛΑΔΑ, παρατηρεί ο Κ. Μαρίνης, «είναι χώρα γεωργική με μικροχώρια. Κι ο τόπος όλο βουνά και λαγκάδια. Δάση λίγα. Ετσι τα νερά της βροχής ορμητικά κι ακράτητα κατεβαίνουν από τις κορυφές γιομίζουν κι αναταράζουν την κοίτη των χειμάρρων που χύνονται χοχλακώντας στ' ακρογιάλια... που βάφουν από τη θολούρα σα να γιόμισαν αίμα... ανθρώπους πνίγει και πώς να γλιτώσουν τα γιδο-πρόβατα να μην τ' αρπάξουν οι κατεβασιές και οι θεομηνίες! Σιγά - σιγά με τη δεντροφύτευση και τον καθαρισμό και προστασία των δασών που υπάρχουν ξαπλώνεται παντού το πράσινο, που 'ναι ρεγουλατόρος για την κανονικότητα των βροχών κι ο βασικότερος παράγοντας του καθαρού αέρα και της υγείας...».

ΑΝΑΔΙΦΩΝΤΑΣ τη «Νέα Γενιά» του 1945 συναντιέσαι - στη στήλη από τη ζωή και τη δράση μας - με μια πλούσια πολύμορφη δράση που με αισιοδοξία αναπτύσσουν οι ΕΠΟΝίτικες ομάδες, κάνοντας πράξη τις πρακτικές οδηγίες και υποδείξεις του παιδαγωγού και λαογράφου Κ. Μαρίνη. Και πότε; Μέσα σε φοβερά δύσκολες ώρες με το άγριο εξοντωτικό διωγμό του λαϊκού κινήματος.

ΝΑ γυρίσουμε όμως στα γιορταστικά, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Πολλές οι παραλλαγές που τόποι κι άνθρωποι στο διάβα των χρόνων έχουν δουλέψει. Κάλαντα που βγήκαν σε αγωνιστικές μεγάλες ώρες, κι έχουν καταγραφεί στη μνήμη του λαού μας. Σε στρατόπεδα, σε εξορίες, φυλακές. Στις γειτονιές της Αθήνας το μεγάλο Δεκέμβρη: Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά/ κι αδούλωτή μας γειτονιά/ κι αρχή καλέ μας χρόνε/ Παπαντρέα δολοφόνε...

Ο Κ. ΜΑΡΙΝΗΣ πάντα μέσα από τις σελίδες της «Νέας Γενιάς» (αρ. φ. 63, 31/12/1945) μας θυμίζει μοναδικά τα κάλαντα που τραγούδησαν τα παιδιά που βρέθηκαν μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα. «... Ολόκληρες δέκα μέρες, γράφει ο Κ. Μ., είμαστε "πολίτες της ερημιάς" στις ξερές αμμουδέρες της Ελ Ντάμπα... Μας αρπάξαν από τη ζεστή φωλιά μας και μες στα κρύα του χειμώνα μας ερίξανε σ' αυτό το ερημικό ακρογιάλι, που δεν μπορεί να ζήσει ζωντανό πλάσμα...».

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ γράφτηκαν και τα παιδιά του στρατοπέδου μ' όλα τα μουσικά όργανα, που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν (ντενεκέδες, χύτρες, ταραμούζες) άρχισαν από σκηνή σε σκηνή να τα τραγουδάνε... «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά/ κι αρχή καλός μας χρόνος/ κι αυτούς που μας βασάνισαν/ να τους ταράξει ο πόνος...

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ παρακολουθούν, φυσικά, την περιπέτεια που έζησαν: «Εζούσαμε στον τόπο μας/ όλοι με τη δουλιά μας/ προδότες μας αρπάξανε/ μέσ' από τη φωλιά μας/ Στην Αφρική μας φέρανε/ στα σύρματα μας κλείσαν/ το ψάρι μες στα χείλη μας/ χίλιες φορές μας ψήσαν.../ Να φύγουμε απ' τα σύρματα/ πρώτα ο Θεός να δώσει/ Με του λαού τη δύναμη/ κακός δε θα γλιτώσει!

ΠΕΝΗΝΤΑ έξι χρόνια από τα κάλαντα και τα σύρματα της Ελ Ντάμπα, του Δεκέμβρη, της θρυλικής κι αδούλωτης γειτονιάς. Τρέχει, τρέχει ο χρόνος. Κι είναι αλήθεια πως ηλικιακά σε φέρνει στα υψηλά κλιμάκια. Ομως ο χρόνος μετριέται μόνο με τους αγώνες των λαών και τη δημιουργία. Αυτοί μπορούν ν' ακούν τη φωνή των καιρών που δεν ήρθαν. Αυτοί μπορούν να δίνουν σχήμα στο μέλλον που θα 'ρθει... Κοντά στο λαό και τον αγώνα έχεις πάντα νιάτα.

Καλή χρονιά. Προχωράμε ΚΚΕ ισχυρό, Μέτωπο λαϊκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ