ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα μετακίνηση Ρουγκόβα προς τις θέσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το "Κοινοβούλιο" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου (που η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει) αποφάσισε χτες να "αναγνωρίσει" τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) και να χαρακτηρίσει"νόμιμη" τη χρήση βίας "προκειμένου να επιτευχθεί η ανεξαρτησία", παρά το γεγονός ότι ο UCK υπέστη στρατιωτικές ήττες - με τελευταία αυτή του Οράχοβατς - από τη Σερβία.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι, ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ανακοίνωνε ότι η Γιουγκοσλαβία θα διευρύνει τη μετωπική ζώνη στη μεθόριο με την Αλβανία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η έλευση μονάδων του UCK από το αλβανικό έδαφος.

Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πρώτη "δημόσια διακήρυξή του", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το "Κοινοβούλιο" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου τάχθηκε υπέρ "της συνέχισης των πολιτικών και στρατιωτικών προσπαθειών που αποβλέπουν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου", αναγνωρίζοντας τον UCK και τη δράση του.

"Οι γενικευμένες πολιτικές και στρατιωτικές αποτυχίες της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, η ενίσχυση της λαϊκής αντίστασης, η ισχυρή και άμεση ανάπτυξη του UCK προαναγγέλλουν την επερχόμενη ήττα του σερβικού ηγεμονισμού στο Κοσσυφοπέδιο", υπογραμμίζει το "Κοινοβούλιο" στη διακήρυξή του που υπογράφεται από τον "πρόεδρό" του, Ιντρίζ Χαζέτι.

Η αναγνώριση του UCK συνιστά προφανώς αλλαγή πορείας για τον Ρουγκόβα και τους συν αυτώ, οι οποίοι σε επίπεδο ρητορικής υπερασπίζονταν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου διά "ειρηνικών μέσων".

Στην υπόλοιπη επαρχία, σημείωνε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η κατάσταση παρέμενε ρευστή. Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούσαν να μετακινούνται προς περιοχές που ελέγχει ο UCK, αναζητώντας τροφή και φάρμακα. Δεν έλειψαν σποραδικές μάχες, με έναν νεκρό αστυνομικό από επίθεση ενόπλων να αναφέρεται από σερβικές πηγές στην περιοχή του Πετς.

Βελιγράδι και Πρίστινα αλληλοκατηγορούνταν χτες για "βαναυσότητες" σε βάρος πολιτών και ιερέων, κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή του Οράχοβατς. Η αλβανική πλευρά ζήτησε μάλιστα "διεθνή έρευνα".

Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση: "Επέμβαση τώρα"

Στο μεταξύ, η Συνέλευση της ΔΕΕ ανακοίνωσε χτες, ότι "είναι ελάχιστες" οι πιθανότητες ειρηνικής ρύθμισης στο Κοσσυφοπέδιο, εξαιτίας της "αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει" κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Η ΔΕΕ, υιοθετώντας σκληρούς τόνους προς το Βελιγράδι, υπογράμμισε παράλληλα ότι ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) "θα πρέπει" να περιληφθεί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις διεξαχθούν για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Η ΔΕΕ ζήτησε την αύξηση του αριθμού των διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο και πρότεινε να σταλεί στη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ μια "ισχυρή και καλά εξοπλισμένη" διεθνής δύναμη προκειμένου να προληφθεί η εισροή όπλων και μια κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Στην ΠΓΔΜ ο Χαβιέρ Σολάνα

Τις "σχέσεις ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ" και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο συνεξέτασε στις συνομιλίες που είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στα Σκόπια και την Οχρίδα με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται "στον ορθό δρόμο" για την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση, μεταφέροντάς του την "επιθυμία όλων των πολιτικών κομμάτων" να καταστεί η χώρα πλήρες μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να "προστατεύσει τη χώρα" από τον κίνδυνο επέκτασης των συγκρούσεων του Κοσσυφοπεδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σολάνα επισήμανε ότι οι επισκέψεις του "δείχνουν τη σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΠΓΔΜ", καθώς και την "ανησυχία" του για την κατάσταση στην περιοχή.

Για το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι κατά τις συνομιλίες που είχε τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής και διπλωματικής λύσης, "παρόλο που ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας".

Ο Σολάνα πάντως απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρατάξει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" ο Σολάνα είχε πει ότι "δεν υπάρχει" σχέδιο εγκατάστασης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και ότι "αυτό που προέχει" είναι η παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

ΓΑΛΛΙΑ
Ιδιωτικοποίηση με στόχο τον "ευρωπαϊκό αμυντικό γίγαντα"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας αεροδιαστημικής και άμυνας "Αεροσπασιάλ" ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος απέφυγε τις λεπτομέρειες και άφησε τον άχαρο ρόλο των εξηγήσεων στον υπουργό Οικονομικών, Ντομινίκ Στράους - Καν.

Το 30% - 33% των μετοχών της "Αεροσπασιάλ" περνά στα χέρια της ιδιωτικής εταιρίας Υψηλής Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών "Ματρά", σε μια κίνηση που το σύνολο της γαλλικής ηγεσίας προτιμά να χαρακτηρίζει "συγχώνευση" και όχι ιδιωτικοποίηση. Οπως υποστήριξε ο Ντομινίκ Στράους - Καν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, η συγχώνευση αυτή "είναι αναγκαία" και αποτελεί το πρώτο βήμα "στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού κολοσσού, ο οποίος θα είναι σε θέση να αγωνιστεί την αμερικανική αμυντική βιομηχανία". Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η παραχώρηση μεριδίου των μετοχών της κρατικής "Αεροσπασιάλ" στον ιδιοκτήτη της "Ματρά", Λαγκαρντέρ, "είναι το τίμημα, που πρέπει να πληρώσουμε για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό αμυντικό γίγαντα". Ο Ντομινίκ Στράους - Καν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απέφυγαν, φυσικά, να διευκρινίσουν ποια θα είναι η τύχη των, περίπου, 56.000 εργαζομένων στην "Αεροσπασιάλ" και αν προβλέπεται μείωση του προσωπικού ή αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος.

Η ιδιωτικοποίηση της "Αεροσπασιάλ" δεν είναι το τελευταίο βήμα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στον τομέα της αεροδιαστημικής, καθώς ο επόμενος στόχος είναι η συγχώνευση του νεοσυσταθέντος ομίλου "Αεροσπασιάλ - Ματρά" με τη γερμανική εταιρία "Ντάζα" και τη βρετανική "Μπρίτις Αεροσπέις". Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, η ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει στη σύσταση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού αεροδιαστημικού ομίλου αμυντικής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη. Αλλωστε, ήδη, η αγορά μετοχών της "Αεροσπασιάλ" από τη "Ματρά" θέτει τον νέο όμιλο στην 4η θέση παγκοσμίως, με ετήσια έσοδα υψηλότερα των 80 δισεκατομμυρίων φράγκων.

Την αισιόδοξη διάθεση της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης σκιάζουν οι προειδοποιήσεις του εκπροσώπου της γερμανικής εταιρίας "Ντάζα", Κριστιάν Ποπ, ο οποίος κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κρατά, ακόμη, στα χέρια της, υποστηρίζοντας ότι "μια εταιρία με ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν μπορεί να έχει κρατική συμμετοχή". Με ανακοίνωσή της, η Βρετανική "Μπρίτις Αεροσπέις" χαρακτηρίζει, απλώς, ενθαρρυντικό βήμα τη συγχώνευση της "Αεροσπασιάλ" με τη "Ματρά" εκφράζοντας, σαφώς, την επιφυλακτικότητά της, καθώς η σημαντική παρουσία του γαλλικού κράτους στα σχέδια σύστασης ενός ευρωπαϊκού αμυντικού κολοσσού δε φαίνεται να ευχαριστεί τους υποψήφιους εταίρους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν αποστέλλει μεσολαβητή η Ουάσιγκτον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την άρνηση της Ουάσιγκτον να μεσολαβήσει άμεσα για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών εξέφρασε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, απαντώντας στην έκκληση Ισραηλινών και Παλαιστινίων για άμεση μετάβαση στην περιοχή του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος.

"Θα πρέπει και οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν περισσότερο", δήλωσε χαρακτηριστικά και λακωνικά ο Μάικ Μακ Κέρι, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίμησε να μην προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι φαίνεται να έχουν εντελώς διαφορετική εκτίμηση για την έκβαση του πρόσφατου γύρου των, μεταξύ τους, συνομιλιών.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος τόνισε ότι "υπάρχουν σημεία συνεννόησης" ανάμεσα στις δύο πλευρές και επανέλαβε ότι αναμένει την απάντηση της παλαιστινιακής αρχής για έναρξη νέου γύρου συνομιλιών. Αντίθετη άποψη έχουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι, διά στόματος του διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ, υπογράμμισαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών και δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, χτες, με τον Μέιρ Σιτρίτ, πρόεδρο του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος φέρεται να μετέφερε ένα πακέτο νέων προτάσεων. Παλαιστινιακές πηγές τόνιζαν ότι η απάντηση της παλαιστινιακής αρχής στις νέες ισραηλινές προτάσεις θα δοθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟικά όνειρα

ΚΙΕΒΟ.-

Η Ουκρανία βασίζεται στις ΗΠΑ να τη βοηθήσουν να εμβαθύνει τις στρατιωτικές της σχέσεις με το ΝΑΤΟ και κάποια στιγμή να ενταχθεί στις "υπερατλαντικές δομές", δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, κατά την έναρξη της δεύτερης Συνόδου της Αμερικανοουκρανικής Επιτροπής στο Κίεβο. Ο Γκορ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει την εντατικοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες και θα επισκεφθεί την πυρηνική μονάδα του Τσέρνομπιλ. "Η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας έλαβε συγκεκριμένη μορφή, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη". Πάντως ένα σημαντικό δυναμικό μπορεί ακόμη να υλοποιηθεί, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική και την τεχνική μας συνεργασία", επισήμανε ο Κούτσμα.

Η Ουκρανία υπέγραψε τον Ιούλη του 1997 με το ΝΑΤΟ "Χάρτη ειδικής συνεργασίας" στο στρατιωτικό, τεχνικό και επιστημονικό τομέα. "Αυτός ο χάρτης ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια της Ουκρανίας και είναι ένα επιπρόσθετο βήμα προς την ένταξη της χώρας στις ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές δομές", υπογράμμισε ο Κούτσμα.

Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Το "Κοινοβούλιο" των Κοσσοβάρων Αλβανών, που το κόμμα του ελέγχει, αναγνώρισε χθες για πρώτη φορά τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) και την ένοπλη δράση του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ