Η ουσιαστική προστασία όσων δεν έχουν δουλειά είναι βασικό αίτημα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 6 Νοέμβρη
Στα όρια της εξαθλίωσης έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και τις οικογένειές τους η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η διαχείρισή της προς όφελος του κεφαλαίου. Η δραματική αυτή εξέλιξη, μαζί με την επιδείνωση των όρων για στοιχειώδη στήριξη των ανέργων, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για τα επιδόματα, σύμφωνα με την πρόσφατη Εκθεση του ΟΟΣΑ, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για ουσιαστική προστασία όσων έχασαν ή δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μήνα Ιούνη η επίσημη ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 27,9%, από 24,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και 27,6% τον περασμένο Μάη. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων έφτασε στους 1.403.698, αυξημένος κατά 174.709 μέσα σε ένα χρόνο.
Η ανεργία στους άνδρες ανέρχεται στο 24,9% και στις γυναίκες στο 31,9%. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους (15 έως 24 ετών) αγγίζει σχεδόν το 60% (58,8%), ενώ στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα (25 έως 34) η ανεργία έπιασε το 37,4% από 32,5% πέρυσι τον ίδιο μήνα (αύξηση 14,2%). Διαψεύδεται έτσι παταγωδώς ο ισχυρισμός ότι η περικοπή του κατώτερου μισθού κατά 32%, που επιβλήθηκε πριν ένα χρόνο ειδικά για τους νέους, θα «διευκόλυνε» δήθεν την απασχόληση των νέων. Αποδεικνύεται ότι τους μόνους που διευκόλυνε πραγματικά, είναι τους επιχειρηματίες, που στο πρόσωπο των νέων διαθέτουν το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό.
Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας και στις επόμενες και πιο παραγωγικές ηλικιακές ομάδες: 24% στην ηλικία των 35 έως 44 ετών και 20,4% στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων (άνεργοι πάνω από 12 μήνες) έχει εκτιναχτεί στο 66,8%, από 56,5% πέρυσι! Το 94,8% των ανέργων που αναζητούν εργασία θέλουν να εργαστούν με πλήρη απασχόληση και μόλις το 5,2% θέλουν μερική ή δεν τους ενδιαφέρει αν θα είναι μερική ή πλήρης. Το ποσοστό ανεργίας των ξένων υπηκόων ανέρχεται στο 38,3%.
Οσον αφορά τους απασχολούμενους, το 62,9% είναι μισθωτοί, το 25,5% αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 6,7% αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό και το 4,9% εργάζονται βοηθοί σε οικογενειακή επιχείρηση. Στοιχείο που δείχνει τη δραματική αύξηση της ανεργίας και μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών ΕΒΕ.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση:
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την προστασία των άνεργων συναδέλφων τους
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των σωματείων της Ζώνης στο υπουργείο Εργασίας |
Η στάση του υπουργού απέναντι στους ανέργους της Ζώνης, που έχουν να πάνε μεροκάματο στις οικογένειές τους πάνω από 3 χρόνια και βρίσκονται αντιμέτωποι με συσσίτια και κομμένα ρεύματα, είναι προκλητική. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μπροστά στο υπουργείο, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης επισήμανε:
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αύριο έρχονται οι κατασχέσεις των σπιτιών μας. Θα επιδιώξουμε συντονισμό δράση και με άλλους κλάδους. Πέρσι με την κοινή δράση που αναπτύξαμε με τους οικοδόμους επιβάλαμε το σφράγισμα των βιβλιαρίων για το 2013 με 50 ένσημα, αντί 100. Θα ανασκουμπωθούμε, θα ανασυγκροτηθούμε και θα αντεπιτεθούμε. Οι γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν να είναι οι πιο μαζικές. Σταθμός μας θα πρέπει να είναι η απεργία στις 6 Νοέμβρη. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας».
Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ έκαναν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα, απαιτώντας την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζική ήταν η συμμετοχή, καθώς μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στο νησί απασχολούνται εποχικά στον τουρισμό και τον επισιτισμό και τώρα η πλειοψηφία τους πρέπει να βγάλει χωρίς επίδομα το χειμώνα.
«Δε θα αφήσουμε τις οικογένειές μας να πεινάσουν», τονίζει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις με παρέμβαση την Τρίτη 29/10 στην Εφορία. Με συσκέψεις σε όλο το νησί προετοιμάζει και την απεργία στις 6 Νοέμβρη.
Καθημερινή μάχη για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους δίνουν και εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα πέντε εργοστάσια στην περιοχή της Χαλκίδας, τα οποία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους («Ελληνικά Σωληνουργεία», «ΝΕΟΣΕΤ», «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», «Τσιμέντα Χαλκίδας» και «ΣΕΛΜΑΝ»). Από τους εργαζόμενους άλλοι έχουν απολυθεί, άλλοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, ακόμα δόσεις από τις αποζημιώσεις τους.
Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σύλληψη 13 συνδικαλιστών από τα πέντε σωματεία, τα ξημερώματα της Τρίτης. Πρόταση να απαντήσουν οι εργαζόμενοι με 24ωρη πανευβοϊκή απεργία και συμμετοχή στην απεργία στις 6 Νοέμβρη, έχουν καταθέσει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου.