ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα ζητήματα της Υγείας

Στο απροχώρητο για τα λαϊκά στρώματα η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ

Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία
Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ στην Ηλιούπολη έκαναν χτες το πρωί το Σωματείο Συνταξιούχων Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού, η Επιτροπή Ανέργων και η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε εξόρμηση στο προσωπικό και στους ασθενείς, στους οποίους απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 Νοέμβρη. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τη διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ και τον διευθυντή του ΙΚΑ, στους οποίους κατέθεσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οπως ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ, το Ακτινολογικό έχει πάψει να λειτουργεί. Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε την ανησυχία των φορέων για το μέλλον του Οργανισμού και για το κλείσιμο μονάδων που μεθοδεύει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ΠΦΥ. Το αίτημα για τη θεώρηση των βιβλιαρίων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προέβαλε η αντιπροσωπεία στο διευθυντή του ΙΚΑ, ο οποίος όμως αντιμετώπισε, όπως καταγγέλλει, με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο το αίτημα και παρέπεμψε στην Πρόνοια και στις ΜΚΟ!

Κινητοποίηση πραγματοποίησε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, που προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων και καθημερινή ταλαιπωρία ακόμα και για μια απλή ανανέωση βιβλιαρίου. Οι συνταξιούχοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Διεύθυνση του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Σοφός ενώ την αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα των συνταξιούχων εξέφρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ.

Συγκέντρωση - συναυλία για την Υγεία διοργανώνουν σήμερα στην Ελευσίνα τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου και οι Σύλλογοι Γυναικών Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας. Η Επιτροπή Αγώνα «Θριασίου» Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Λαού στις 6 μ.μ.

Επίσης σήμερα, θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Κάτω Χαλάνδρι από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Χίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα εγκαταλειμμένα παιδιά

Απαράδεκτος ο εγκλεισμός τους στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, καταγγέλλουν οι βουλευτές του Κόμματος

Νέα παρέμβαση στη Βουλή για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά που κλείνονται με εισαγγελική εντολή στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και Μαιευτήρια, επειδή τα ειδικά ιδρύματα είναι λίγα και υποστελεχωμένα, έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν πως όταν οι γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους, ή κρίνονται ακατάλληλοι από τις κρατικές δομές, τα παιδιά «κρατούνται» ή νοσηλεύονται για βδομάδες, μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρο χρόνο στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση: «Είναι επιστημονικά απαράδεκτο υγιή παιδιά να νοσηλεύονται μαζί με άρρωστα. Γιατί τα παιδιά αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, εξειδικευμένη φροντίδα από κατάλληλο προσωπικό (βρεφοκόμους, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους κλπ). Δηλαδή, το νοσοκομείο είναι ακατάλληλος χώρος. Ουσιαστικά τα βλάπτει παρά τα ωφελεί.

Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που ήδη "λιώνει" στην εντατικοποίηση, δεν έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα και τα μέσα να δώσει σε αυτά τα παιδιά τη φροντίδα που χρειάζονται (σίτιση, προσωπική υγιεινή, δημιουργική απασχόληση, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.). Οι εργαζόμενοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες περιστατικών, όπως παιδιά να φεύγουν από το νοσοκομείο, να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.

Τη στιγμή που αυξάνονται ραγδαία οι ανάγκες για υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας, το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού - Κέντρο Βρεφών "Μητέρα" - "Αναρρωτήριο Πεντέλης", υποχρηματοδοτείται, παραμένει υποστελεχωμένο, με κλειστές πτέρυγες. Κι άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόνοιας για παιδιά διαλύονται ή υπολειτουργούν», με αποτέλεσμα να μένει ελεύθερο το πεδίο στις λεγόμενες μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και αν θα προχωρήσει σε:

  • Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Κέντρου Προστασίας Παιδιού για να ανακαινιστούν και να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες και να εξασφαλιστεί υψηλής ποιότητας φιλοξενία βρεφών και παιδιών. Για να αναπτυχθούν οι δημόσιες υιοθεσίες στην προοπτική κατάργησης των ιδιωτικών που αφήνουν περιθώρια για την εμπορία παιδιών.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να αναπτυχθούν κέντρα και υπηρεσίες που θα συμβάλουν στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.
Σκοτώθηκε εργάτης στο Ηράκλειο

Ο δεύτερος μέσα σε μια βδομάδα στην Κρήτη

Ενας ακόμα εργαζόμενος, ο δεύτερος μέσα στη βδομάδα στην Κρήτη, έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο χτες το πρωί. Πρόκειται για έναν 45χρονο που δούλευε στο συσκευαστήριο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στις Μαλάδες, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών. Τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ χειριζόταν μηχάνημα τύπου κλαρκ.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το εργατικό «ατύχημα» και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργαζόμενου. «Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι μεγάλες γιατί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν ήταν χειριστής αλλά υπάλληλος και δεν έπρεπε να χειρίζεται το κλαρκ», τονίζει η Γραμματεία. Υπογραμμίζει ακόμα πως από τις πρώτες εκτιμήσεις της τεχνικής επιθεώρησης, φαίνεται πως «το συγκεκριμένο κλαρκ δεν τηρούσε και τα βασικά μετρά ασφαλείας, όπως ζώνη ασφαλείας.

Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, το ΔΣ του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών ν. Χανίων καταγγέλλει το θάνατο του εργαζόμενου στα «Νερά Κρήτης», έπειτα από εργατικό «ατύχημα», το πρωί της Δευτέρας, 14/10.

Απεργούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή κατά 60% των κονδυλίων για φυσικοθεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση πλήττει καταρχήν τους ασθενείς ασφαλισμένους, στους οποίους μετακυλύει το κόστος για τη θεραπεία τους. Τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ), μειώθηκαν σε 49 εκατ. ευρώ (από 70 εκατ. ευρώ) ενώ η φυσικοθεραπευτική συνεδρία βρίσκεται σήμερα στα 15 ευρώ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αν περάσουν οι μειώσεις, θα αμείβονται πλέον με 5,6 ευρώ ανά συνεδρία.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΦΣ αποφάσισε επίσης να σταματήσουν απ' τη Δευτέρα 21.10.2013 τις φυσικοθεραπείες με πίστωση. Σαν αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους και στη συνέχεια θα αναζητούν απ' τον ΕΟΠΥΥ τα ποσά που δικαιούνται. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών (ΑΣΦ) συμφώνησε με τις κινητοποιήσεις και καταψήφισε την απόφαση για άρση της πίστωσης στις φυσικοθεραπείες. Η πρόταση της ΑΣΦ είναι οι φυσικοθεραπευτές να συνταχθούν με τους φυσικούς συμμάχους τους, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, και από κοινού να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για να εξοφληθούν και οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό πάροχοι υπηρεσιών Υγείας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Εκλογές στις 20 Οκτώβρη

Σε υπερψήφιση των υποψηφίων που στηρίζει καλεί η ΣΕΑΝ

Εκλογές θα γίνουν στο Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στις 20 Οκτώβρη στα γραφεία του Συλλόγου (στο Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Αττικής, έναντι Μετρό Ελληνικού). Οι υποψήφιοι συνδικαλιστές που στηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων είναι οι Δημήτρης Λύσσαρης, Ελένη Παναγιωτάκη, Κώστας Σταθόπουλος, Ελένη Δέδε. Οπως καταγγέλλουν, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου αρνήθηκε να τους δώσει τα μητρώα του συλλόγου, «επικαλούμενοι την ιδιαιτερότητα του Συλλόγου και καλυπτόμενοι πίσω από το νόμο περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αν και οι ίδιοι χρησιμοποιούν το μητρώο για την προσωπική τους προβολή στις εκλογές», σημειώνουν και συνεχίζουν: «Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια του ΔΣ να μην επιτρέψει να ακουστεί οποιαδήποτε άλλη άποψη, λόγος και πλαίσιο δράσης που έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πορεία του συλλόγου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ