ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική για «αναποτελεσματικότητα» που βλάπτει το κεφάλαιο

Κριτική για την πιθανή απώλεια θέσεων του ντόπιου κεφαλαίου στον ανταγωνισμό

Eurokinissi

Η κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται το Προσφυγικό, την αποτελεσματικότητά της στα παζάρια εντός ΕΕ και με την Τουρκία, επικεντρώνεται στην αγωνία της για πιθανή απώλεια θέσεων της εγχώριας αστικής τάξης στο διεθνή ανταγωνισμό.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής EE - Τουρκίας για το Προσφυγικό, είπε: «Δυστυχώς, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες δεσμευτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις. Ετσι η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα (...) μένει αντιμέτωπη με την παράταση της σημερινής δραματικής κατάστασης. Αφενός, με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αφετέρου, με συνέχιση των εκτός ελέγχου μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας».

Πρόσθεσε: «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις, προκειμένου η Αγκυρα να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ (...) Η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη είναι αυτή που κατεγράφη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Αυτό τουλάχιστον περιμένουμε να επιτύχει ο κ. Τσίπρας και όχι να γίνεται "συνήγορος" των "δελεαστικών", όπως είπε, προτάσεων του κ. Νταβούτογλου».

Λίγο αργότερα, και συντηρώντας το δίπολο με τον ΣΥΡΙΖΑ, που με διαρροή από το Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει με το Προσφυγικό/ Μεταναστευτικό» που «σε ένα μόνο μπορούν να στοχεύουν: στην υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας», ο Κουμουτσάκος επανήλθε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει «αργά ανακλαστικά».

Η αντιπαράθεση το άλλοθι στην ουσιαστική συμφωνία της με την κυβέρνηση

Ακόμα ότι «διπλωματικά επικίνδυνο είναι να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει η ίδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ". Διπλωματικά επικίνδυνο είναι να χαρακτηρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός "δελεαστικές" τις προτάσεις Νταβούτογλου στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση» κ.ά.

Επιπλέον, στη γραμμή της υπεύθυνης και «συναινετικής» στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα ζητούμενα του κεφαλαίου, ο Γ. Κουμουτσάκος επέμεινε ότι «η ΝΔ ανέδειξε από την αρχή την εθνική διάσταση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος και ο Πρόεδρός της, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΕΛΚ, "φόρεσε" τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας».

Παραπέρα, ο υπεύθυνος του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης της ΝΔ, Θ. Καράογλου, αναφερόμενος σε δημοσίευμα για απόφαση της Αυστρίας, να βοηθήσει τη FYROM να αναδείξει την «αρχαία μακεδονική ιστορία της» και να την καταστήσει παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, δήλωσε: «Με την Ελλάδα να έχει τεθεί από τον Ιανουάριο του 2015 σε διεθνή απομόνωση, εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών και της διαπραγματευτικής ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το ζήσαμε και αυτό. Αφού πρώτα η Αυστρία, ως χώρα - μέλος της ΕΕ, έπεισε τη FYROM να κλείσει, για τους πρόσφυγες, τα σύνορά της με την Ελλάδα (...) τώρα έφτασε στο σημείο να στηρίξει απροκάλυπτα αλυτρωτικές καμπάνιες του γειτονικού μας κρατιδίου (...) Οι λόγοι για τους οποίους η Βιέννη διεκδικεί το ρόλο του ευεργέτη της FYROM πρέπει να αναζητηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών και να απασχολήσουν σοβαρά την πολιτική του ηγεσία. Ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, καλείται (...) να βγει από το λήθαργο της υποτονικής του δράσης και να εφαρμόσει υπεύθυνη πατριωτική Εξωτερική Πολιτική».

Να καταγραφεί, τέλος, ότι η ΝΔ ζητά την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «μετά από σειρά γεγονότων, που δημιουργούν εξόχως νοσηρό κλίμα στη Δικαιοσύνη». Επισημαίνουν, π.χ. ότι «Κατά την επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, υπήρξε πρωτοφανής και άνευ προηγουμένου "βουτιά" στην επετηρίδα, προκειμένου να επιλεγούν οι αρεστές στην κυβέρνηση ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων». Οτι «στη συνέχεια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξοπλίστηκε, νομοθετικά, με πειθαρχική δικαιοδοσία έναντι των συναδέλφων της». Οτι «υπάρχουν πρόσφατες επώνυμες καταγγελίες στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στους δικαστικούς λειτουργούς» κ.ά.

ΠΑΣΟΚ
Καταλογίζει ... ευθύνες στη διαχείριση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό καταλογίζει στην κυβέρνηση (και) το ΠΑΣΟΚ, αν και επί της ουσίας συμφωνεί με αυτό που και η κυβέρνηση συμφωνεί, την πολιτική της ΕΕ. Σε σχετική ανακοίνωση, όπου εξωραΐζει και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, σημειώνει:

«Με δεδομένες τις ευθύνες τόσο της Ευρώπης όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, για λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες, επισημαίνουμε ότι ΤΩΡΑ είναι η ώρα της κοινής δράσης και της κοινής ευθύνης, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να δώσουν λύσεις στο Προσφυγικό, με βάση τις αρχές της ΕΕ (...) ΤΩΡΑ πρέπει να διαφυλαχθούν τα κρίσιμα συμφέροντα της Ελλάδας, που συνδέονται άρρηκτα με την εθνική μας ασφάλεια και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. ΤΩΡΑ είναι η ώρα της ευθύνης και για την προάσπιση των συμφερόντων του ευρύτερου Ελληνισμού, με αιχμή μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Επιμένει ότι χρειάζονται «σαφείς αποφάσεις για μια ουσιαστική και ριζική λύση του προσφυγικού προβλήματος, με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες, μακριά από λογικές κλειστών συνόρων, που παραβιάζουν τις Διεθνείς Συμβάσεις για τους πρόσφυγες. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε ως εθνική γραμμή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του οφείλουν αυτό το πλαίσιο να διεκδικήσουν τις επόμενες κρίσιμες ημέρες, χωρίς παζάρια, συμψηφισμούς, εκπτώσεις και υποχωρήσεις» καταλήγει.

ΠΟΤΑΜΙ
Κάνει κριτική για καθυστερήσεις

Ανησυχία ότι η θέση της τουρκικής αστικής τάξης αναβαθμίζεται, εκφράζει (και) το Ποτάμι. Σε ανακοίνωσή του για την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας αναφέρει:

«Το ανατολίτικο παζάρι χτες στις Βρυξέλλες μετέθεσε τις αποφάσεις για το Προσφυγικό σε νέα σύνοδο, έδωσε όμως την ευκαιρία στην Τουρκία να αναβαθμίσει το ρόλο της και να βάλει στη ζυγαριά τα ανοιχτά θέματά της με την ΕΕ. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης φαίνεται διατεθειμένο να κλείσει τα μάτια στο προσφυγικό πρόβλημα, έναντι κάποιων οικονομικών ανταλλαγμάτων προς την Αγκυρα».

Εκφράζει φόβους ότι «χωρίς άνοιγμα των συνόρων της Σένγκεν και χωρίς σχέδιο απορρόφησης και ενσωμάτωσης προσφυγικών ροών αναλογικά με τις δυνατότητες κάθε χώρας και με ουσιαστικά κριτήρια, η λύση δε θα είναι κοινή ευρωπαϊκή, αλλά αποσπασματική και θνησιγενής. Χρήματα στην Τουρκία και την Ελλάδα για περίθαλψη των εγκλωβισμένων δε συνιστούν αντιμετώπιση του προβλήματος».

Επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι χρειάστηκε ένα χρόνο για να ανακαλύψει «την ανάγκη να σταματήσουν οι ροές στην Τουρκία και το ρόλο των διακινητών (...) Ισως τώρα αντελήφθη πως με τη στάση του διευκόλυνε τα σχέδια της Αγκυρας».

Και καταλήγει: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά ώστε η προσφυγική κρίση να μην οδηγήσει σε αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων αφού έγινε σαφές και χθες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως διπλωματικό όπλο. Ζήτησε το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος δίχως να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προωθεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να μην υποστούμε ήττες σε άλλους τομείς».

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση, σχετικά με «την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών» στην Αθήνα, το Ποτάμι γνωματεύει ότι «η "Εβδομάδα των Παθών" θα ξεκινήσει φέτος νωρίς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μάλιστα χωρίς προοπτική Ανάστασης». Εξηγεί: «Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα "κόκκινα" δάνεια και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018 δημιουργούν ένα τεράστιο ασφυκτικό αγκάθινο στεφάνι γύρω από τον κ. Τσίπρα και το οικονομικό του επιτελείο. Τυχόν συμφωνία εξάλλου θα σημάνει την ώρα του πικρού λογαριασμού για εκατομμύρια Ελληνίδες και Ελληνες (...) Η στιγμή της αλήθειας, μετά από τόσα ψέματα, πλησιάζει ολοταχώς για τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Ωμός προπαγανδιστής των επιδιώξεων του κεφαλαίου

Στη γνωστή βαθιά αντιδραστική τακτική του να λέει τις ωμές αλήθειες για τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και την επιβολή τους ενάντια στους εργαζόμενους με κάθε μέσο, τις οποίες τα άλλα αστικά κόμματα λένε με τη «διπλωματική γλώσσα» πασχίζοντας να συγκαλύπτουν την ταξική υπέρ του κεφαλαίου στρατηγική τους, εξέφρασε και αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, με συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή «Ενικός». Βέβαια, δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να επιδοθεί σε αντικομμουνισμό, «αυριανικού τύπου» που μυρίζει μούχλα.

Για το Προσφυγικό, ο Β. Λεβέντης «ανέδειξε την ανάγκη» για πλήρη ταύτιση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή των μονοπωλίων και της αντίδρασης. «Να ικανοποιήσουμε ό,τι αποφασίσει η Κομισιόν ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων. Με τα "όχι" που είπαμε είδατε τα αποτελέσματα. Αντάρτικο θα κάνουμε;», ήταν η θέση του.

Το ίδιο «ξεκάθαρος» ήταν, «φιλώντας την ποδιά της Μέρκελ», και των Γερμανών καπιταλιστών, όσον αφορά τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και την υπόθεση με το σκάνδαλο της «Ζήμενς». Είπε: «Είμαστε σε ένα στάδιο που τα περιμένουμε όλα από την Μέρκελ», «ο Τσίπρας κρέμεται από το μεσοφόρι τη Γερμανίας και θα πάμε την ίδια ώρα να κάνουμε διεκδικητικές αγωγές;»! Οχι βέβαια ότι η κυβέρνηση δεν είναι μαζί τους, αλλά είπαμε, ωμός με τις αλήθειες του κεφαλαίου ο Λεβέντης.

Αναφορά έκανε και για την Παιδεία. Ως κανονικός «λαγός» του συστήματος και με αφορμή τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης για την Παιδεία, που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι συμφωνεί για την αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία όμως «όχι απευθείας από το κράτος, αλλά διά άλλων τρόπων», όπως «μέσω χρηματιστηρίου από εταιρείες»!

Επανέλαβε τα περί συνεργασίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ και άλλα παρόμοια φληναφήματα, όπως και τις γνωστές του προτάσεις είτε για οικουμενική είτε για κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό» του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, κάνοντας σαφές ότι, όπως και να έχει, αυτό που προκρίνει είναι «πολιτική σταθερότητα προκειμένου να έρθουν επενδύσεις». Μάλιστα, κατέκρινε την κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα «δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση από το μνημόνιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ