ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες, κάτω απ' τα λάβαρα του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα

Με τις σημαίες του ΚΚΕ και της Παλαιστίνης διαδήλωσαν χιλιάδες

ΛΕΠΙΔΗΣ

Με τις σημαίες του ΚΚΕ και της Παλαιστίνης διαδήλωσαν χιλιάδες
Χιλιάδες λαού, διαδήλωσαν χτες, κάτω απ' τα λάβαρα του ΚΚΕ, την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο, εδώ και τρεις μέρες, παλαιστινιακό λαό. Χιλιάδες λαού, οργανωμένα, περιφρουρημένα, μαχητικά και δυναμικά, έστειλαν μήνυμα καταδίκης στους ιμπεριαλιστές φονιάδες, έξω από την αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία. Χιλιάδες λαού, πορεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, καταγγέλλοντας το έγκλημα που εξελίσσεται στη Γάζα, το έγκλημα του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και η πορεία ξεκινάει. Στην κεφαλή, το πανό δίνει το στίγμα: «Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Εξω οι φονιάδες Ισραήλ - ΗΠΑ - ΕΕ. ΚΚΕ». Πιο μπροστά κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες. Ξεχωριστό στοιχείο αποτέλεσε η μαζική συμμετοχή Παλαιστινίων που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Εργαζόμενοι, κομμουνιστές, απ' όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, διαδηλώνουν κάτι παραπάνω απ' την αλληλεγγύη τους. Οι κόκκινες σημαίες και τα πανό, ξεδιπλώνουν την οργή για το φονικό που έγινε, αλλά και την αποφασιστικότητα να γίνει αυτή η οργή συνειδητός αγώνας, ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

«Ισραήλ - ΗΠΑ - ΕΕ εκβιάζουν και δολοφονούν το λαό της Παλαιστίνης. Να τους σταματήσουμε», γράφει το ένα πανό. Και το άλλο συμπληρώνει: «Το κράτος του Ισραήλ δολοφονεί. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το στηρίζουν. Καταδικάστε τους». Και ένα ακόμη: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι οι ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ». Οι κομματικές οργανώσεις, από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Λεκανοπέδιο, δίνουν βροντερό «παρών». Το κόκκινο ποτάμι ξετυλίγεται κι ανεβαίνει τη Βασ. Σοφίας, προς την αμερικάνικη πρεσβεία. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», βροντοφωνάζουν οι πορευόμενοι.

Ογκώδης και μαχητική η πορεία

*

Ογκώδης και μαχητική η πορεία
Εξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία, ο δυναμισμός κορυφώνεται. Το ένα σύνθημα διαδέχεται το άλλο. «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Είτε με Ομπάμα, είτε με τον Μπους, οι Αμερικανοί σφαγιάζουν τους λαούς». Εκεί, έξω απ' την πρεσβεία, οι διαδηλωτές καίνε δύο αμερικάνικες σημαίες.

Το λόγο παίρνει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τονίζει ανάμεσα στα άλλα: «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η επιδρομή. Ν' αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα απ' όλα τα αραβικά εδάφη. Διατρανώνουμε τη συμπαράστασή μας στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για το δικό του κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Ανίκητοι είναι οι λαοί. Ζήτω ο Διεθνισμός. Ζήτω ο αγώνας των Παλαιστινίων». Επίσης, ο βουλευτής του Κόμματος, χαιρέτισε τους χιλιάδες διαδηλωτές, καθώς και τα ΚΚ σε όλο τον κόσμο που αυτές τις μέρες διαδηλώνουν καταδικάζοντας το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία. Εκεί, ο χώρος μπροστά απ' τις κλούβες των ΜΑΤ, πλημμύρισε κυριολεκτικά από κόσμο. Τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα. «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουν τους πολέμους και την πλουτοκρατία», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έκαψαν οι διαδηλωτές
Το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έκαψαν οι διαδηλωτές
Στη διαδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόξενος της Παλαιστίνης Αμπού Ασάμπντε Μοχάμεντ καθώς και αντιπροσωπείες της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, της Παλαιστινιακής Παροικίας και άλλες οργανώσεις Παλαιστινίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί

Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις

Motion Team

Την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης διατράνωσαν εργαζόμενοι και νεολαία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Καταδίκασαν την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ και την ΕΕ που ανέχονται και στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Εργαζόμενοι και νεολαία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, της ΕΔΥΕΘ, και της Παλαιστινιακής Παροικίας της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού και κατά της ισραηλινής κατοχής.

Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος υπογράμμισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Ζ. Λυμπερίδης, εκ μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον παλαιστινιακό λαό, θα πρέπει να ξεδιπλωθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης μέσα στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να σταματήσουν οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί, να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια για το νέο διαμελισμό στην περιοχή της Μ. Ανατολής, που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Χαιρετισμό απηύθυνε από τη συγκέντρωση και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας, Σ. Σούτκεα.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Ενωση και ΗΠΑ κάνουνε τις πλάτες στου Ισραήλ τους τρομοκράτες», «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί είναι η νέα τάξη κι οι Αμερικανοί». Οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το αμερικανικό προξενείο, όπου έκαψαν συμβολικά την ισραηλίτικη και την αμερικανική σημαία. Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν και μπροστά στο μνημείο του «Ολοκαυτώματος» των Ισραηλινών για να θυμίσουν τα δεινά της βαρβαρότητας, που είχαν υποστεί και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί από το ναζισμό 65 χρόνια πριν.

Πικετοφορίες καταδίκης της βάρβαρης επίθεσης του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού πραγματοποιήθηκαν από τις κατά τόπους Οργανώσεις του Κόμματος σε Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη και Πτολεμαΐδα, ενώ υλικό μοιράστηκε στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

ΚΥΠΡΟΣ
Καταδικάζουν το νέο έγκλημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα εξέφρασε και η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζει όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και εκφράζει τη συμπάθειά της στις οικογένειες των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα επιβαρύνουν την ήδη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος, Αντρου Κυπριανού, σημειώνει ότι «ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας το βάρβαρο έγκλημα που διεξάγεται από τους Ισραηλινούς ενάντια του παλαιστινιακού λαού» και προσθέτει «ιδιαίτερα καλούμε τους ισχυρούς φίλους του Ισραήλ να τερματίσουν την ποντιοπιλατική στάση την οποία τηρούν, για να μην τη χαρακτηρίσω διαφορετικά, και να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να τερματιστεί αυτό που γίνεται σε βάρος ενός ολόκληρου λαού».

Το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα καταδίκασε και το ΚΣ της ΕΔΟΝ, επισημαίνοντας ότι «έρχεται να προστεθεί στις πολλαπλές επεμβάσεις του αμερικανο-ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, μέσα στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων, στη Μέση Ανατολή».

ΟΓΕ
Οι γυναίκες αλληλέγγυες στον παλαιστινιακό λαό

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει τα ακόλουθα:

«Η ΟΓΕ καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή. Καταδικάζει την ισραηλινή δολοφονική επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό που εδώ και δεκαετίες το μόνο που ζητάει είναι μια πατρίδα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Οι εκατοντάδες νεκροί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, απαιτούν από τους απανταχού "δημοκράτες" να καταγγείλουν αυτή τη γενοκτονία.

Η λύση των "ίσων αποστάσεων" της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενδεικτική των στόχων της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η ΟΓΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει άμεσα και καθαρά αυτό το φονικό. Καλεί τις γυναίκες της χώρας μας να σταθούν με κάθε τρόπο και μέσο αλληλέγγυες στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό».

ΕΕΔΥΕ
Συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τη νέα δολοφονική επίθεση της ισραηλινής πολεμικής μηχανής κατά του παλαιστινιακού λαού».

Η ΕΕΔΥΕ επίσης τονίζει: «Η τρομοκρατική αυτή επίθεση που πραγματοποιείται με συγκάλυψη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ παραβιάζει την εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης Ισραήλ και "Χαμάς" κλιμακώνοντας την επιθετικότητα του Ισραήλ.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τους αθώους αμάχους Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα και καλεί το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον πολύπαθο αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, να απαιτήσουν το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων του Ισραήλ και να καταδικάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση και τους πάτρωνές της (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) για τη νέα αυτή βαρβαρότητα κατά των Παλαιστινίων.

Υπογραμμίζει ότι ο δρόμος για την ειρήνευση στην περιοχή περνά μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ για ελεύθερο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, δίπλα στο ισραηλινό, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση, υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και να σταματήσει να ευθυγραμμίζει θύτες και θύματα».

  • Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων

Την απαίτησή τους να σταματήσει το νέο μαζικό έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ, διατρανώνουν και οι Θεσσαλοί, καταγγέλλοντας ως συνενόχους τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Χτες βράδυ έγινε πικετοφορία στα Τρίκαλα, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κινητοποιήσεις σήμερα

Σήμερα, πραγματοποιούνται πικετοφορίες στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, στο Βόλο, στις 6.30 μ.μ. (οδός Αντωνοπούλου), που διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. με αφετηρία τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Επίσης, συγκέντρωση πραγματοποιεί σήμερα στα Χανιά στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 6.30 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ