ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Η ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει μαζικό έγκλημα

Ανακοινώσεις του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Τύπου

Το Σάββατο 27/12, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, το ΚΚΕ κατήγγειλε το νέο έγκλημα και εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ, ενώ λίγο μετά το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος κάλεσε σε κινητοποίηση και στις χτεσινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα (αναλυτικά ρεπορτάζ στις σελίδες 8-9).

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο μαζικό έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν κατά δημοσίων κτιρίων στη Γάζα σήμερα οδήγησαν σε μια νέα μαζική σφαγή. Η επίθεση παραβιάζει και ακυρώνει την εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Σημαίνει κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό, να καταδικάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, που δολοφονεί και καταπατά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, καθώς και τις ΗΠΑ και ΕΕ, που ανέχονται και στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση, καθώς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους».

Η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το απόγευμα του Σαββάτου, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα δολοφονική επιδρομή των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ που έχει ως αποτέλεσμα τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων Παλαιστινίων.

Το ΠΓ καταγγέλλει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη σημερινή και εκείνη του Ομπάμα, που συγκατατέθηκαν στη δολοφονία.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί το λαό της Αττικής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των εγκληματιών του Ισραήλ τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο και σε πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ανάλογες πρωτοβουλίες καλούνται να πάρουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης καλεί να γίνει υπόθεση ολόκληρου του μαζικού κινήματος».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή - Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα
Με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα Αμπού Γκαζάλα συναντήθηκε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και ο Ηλ. Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Τώρα είναι η ώρα, με καθαρές τοποθετήσεις, χωρίς μισόλογα, να φτάσουμε στο ανώτατο επίπεδο την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, να ζητήσουμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, η ισραηλινή επίθεση και άμεσα να μπει στο τραπέζι η επίλυση του Παλαιστινιακού, ενός προβλήματος που εκκρεμεί 60 χρόνια, με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κανονικού κράτους και όχι μισοκράτους όπως σκέφτονται οι ΗΠΑ και άλλοι. Ενός κράτους, που θα είναι στα εδάφη του 1967 και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κανένα κράτος, κανένα γειτονικό λαό δεν απειλούν οι Παλαιστίνιοι, αντίθετα χρόνια τώρα ζουν κάτω από απειλές, από φτώχεια, από αποκλεισμό, εξαιτίας της κατοχής και, πραγματικά, είναι το μοναδικό κράτος που βρίσκεται σε κατοχή και δεν έχει αναγνωριστεί ως κράτος. Ακόμα και το Ιράκ αναγνωρίζεται ότι έχει κρατική υπόσταση. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, με όλους τους τρόπους και τα μέσα. Πραγματικά, δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ότι γιορτάζει το πέρασμα στο 2009 και η Γάζα να δέχεται μια τέτοια φρικιαστική επίθεση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας Αμπού Γκαζάλα σημείωσε: «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση για την επίσκεψη της συντρόφου, κυρίας Παπαρήγα. Το ΚΚΕ μας έχει συνηθίσει σε μια σταθερή και πάγια στάση υπέρ του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Ο λαός μας γνωρίζει ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στέκεται αλληλέγγυος μαζί του, σ' αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Το πρόβλημά μας είναι η ισραηλινή κατοχή και τίποτα άλλο. Τα εσωτερικά μας ζητήματα, τις εσωτερικές μας διαφωνίες και προβλήματα, μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας. Αρκεί να τελειώσει η ισραηλινή κατοχή. Ο λαός μας είναι ένας κι ενιαίος και δεν επιτρέπουμε το διαχωρισμό του. Ο στόχος μας είναι ένας, η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Να απομονωθεί η επίθεση του Ισραήλ»

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πριν τη χτεσινή πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία

«Η Ευρώπη είναι γεμάτη Πόντιους Πιλάτους, γεμάτη κυριολεκτικά. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβάθμισε τις σχέσεις με το Ισραήλ. Γι' αυτό είναι η ώρα να βρεθούμε στους δρόμους, όπως τότε με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Δολοφονείται κυριολεκτικά η Γάζα και δεν είναι μόνο η Γάζα. Θέλουν ακριβώς να σβήσουν από το χάρτη την ελπίδα για ένα παλαιστινιακό κράτος. Το Ισραήλ δεν κινδυνεύει από την Παλαιστίνη, αυτή είναι η αλήθεια.

Διαφωνούμε με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, διαφωνούμε με την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ηρθε η ώρα, στους δρόμους της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, να ασκήσουμε πίεση ούτως ώστε να απομονωθεί η επίθεση του Ισραήλ και να ανοίξει ο δρόμος για την ουσιαστική επίλυση του Παλαιστινιακού. Αν δεν επιλυθεί, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θα είναι πολύ μεγάλη. Ετοιμαζόμαστε για ενέργειες πιο ουσιαστικής αλληλεγγύης». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιλογή του χρόνου επίθεσης των Ισραηλινών εναντίον της Παλαιστίνης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς. Ομως νομίζω ότι γίνεται μία προσπάθεια, πριν την ανάληψη από τον κ. Ομπάμα, να υπάρξει αυτή η επίθεση, αλλά και ο κ. Ομπάμα διέψευσε όπως ήταν αναμενόμενο τις ελπίδες των Αμερικανών που πίστευαν ότι θα ασκούσε άλλη πολιτική απέναντι στην Παλαιστίνη».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αδρανεί η ελληνική κυβέρνηση, η ΓΓ της ΚΕ δήλωσε:

«Δε νομίζω ότι αδρανεί. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό που κάνουν και η ΕΕ και οι ΗΠΑ».

ΠΑΜΕ
Να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην πρεσβεία του Ισραήλ. Μήνυμα συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους εργάτες και συνάντηση σήμερα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα

Αμεση ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στο νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες και ταξικά συνδικάτα της Αθήνας προχώρησαν χτες το απόγευμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Σήμερα, στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Σε ψήφισμα που εξέδωσε χτες, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει με αγανάκτηση και αποτροπιασμό το νέο έγκλημα του Ισραήλ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν τη νέα εγκληματική δολοφονική ενέργεια του Ισραήλ έχει πρώτα και κύρια η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά ανάλογες ευθύνες έχουν και οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που με τις αντιπαλαιστινιακές και φιλοϊσραηλινές πολιτικές τους ενθαρρύνουν και υποθάλπουν την ισραηλινή επιθετικότητα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι καταδικάζουμε όλους αυτούς τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της νέας ισραηλινής δολοφονικής επίθεσης. Καλούμε τους μαζικούς λαϊκούς φορείς της χώρας μας, να καταγγείλουν αυτό το νέο έγκλημα του ισραηλινού κράτους και να καταδικάσουν τους αίτιους και συναίτιους σ' αυτό».

Το ΠΑΜΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την έμπρακτη στήριξη στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων αγωνιστών, απαιτώντας:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι ισραηλινές επιθέσεις ενάντια στους Παλαιστινίους και να καταδικάσει η διεθνής κοινότητα το Ισραήλ.
  • Να αποσυρθούν άμεσα τα Ισραηλινά στρατεύματα κατοχής και οι Ισραηλινοί έποικοι από τα Παλαιστινιακά εδάφη.
  • Παλαιστίνη ελεύθερη ανεξάρτητη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ανάλογο μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, καταγγέλλοντας τη νέα σφαγή και τους πραγματικούς ενόχους. Ενημερώνει τους Παλαιστίνιους εργάτες για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και ζητάει να μεταφερθούν τα συλλαλητήρια και η αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις οικογένειες των θυμάτων. «Είμαστε στο πλευρό σας», καταλήγει το μήνυμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ