ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Με το «καλημέρα» στο «ψητό» για τους γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους

Την αναντιστοιχία μεταξύ της «πυκνότητας και ποιότητας των διμερών σχέσεων» Ελλάδας - Γαλλίας και των «μεριδίων αγοράς» του γαλλικού κεφαλαίου υπογραμμίζει ο Μ. Βαλς...

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Α. Ντεζίρ.

Ο Μ. Βαλς συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την «καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στην παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει, με μεγάλες θυσίες του λαού», ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος, παρουσιάζοντας ως λαϊκή βούληση τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για παραμονή στη λυκοσυμμαχία. Ζήτησε ταυτόχρονα «να υπάρξουν διαφορετικές κινήσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης για να μη θιγεί το ήδη βεβαρημένο οικοδόμημα του κοινωνικού κράτους δικαίου»...

Επιπλέον, ζήτησε από κοινού αντιμετώπιση του Προσφυγικού, με εφαρμογή των συμφωνιών, μετατροπή της FRONTEX σε πραγματική Ακτοφυλακή και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με «στενή συνεργασία» ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Ο Μ. Βαλς, απ' την πλευρά του, δήλωσε ότι «θέλουμε να συσφίξουμε σχέσεις και συνεργασία», εξέφρασε τη διάθεση της Γαλλίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, χαρακτήρισε προτεραιότητα την ασφάλεια των συνόρων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Μ. Βαλς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενώ θα γίνουν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Μεγαλύτερα «μερίδια αγοράς» διεκδικεί το γαλλικό κεφάλαιο

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Μ. Βαλς δίνει το στίγμα των στόχων της επίσκεψής του, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον του γαλλικού κεφαλαίου για επενδύσεις στην Ελλάδα και απόκτηση μεγαλύτερων «μεριδίων αγοράς».

Δηλώνει συγκεκριμένα: «Επειδή θέλουμε να συνοδεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, παροτρύνουμε περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις να εξετάσουν τις προοπτικές επενδύσεων. Αδιαμφισβήτητα υπάρχει μεγάλο περιθώριο προόδου, γιατί η παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά παραμένει συνολικά ανεπαρκής. Τα μερίδια αγοράς που διαθέτουμε δεν αντικατοπτρίζουν την πυκνότητα και την ποιότητα των διμερών μας σχέσεων. Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλει ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι τομείς. Σκέφτομαι ειδικότερα τον τομέα της Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον τομέα των μεταφορών ή ακόμα του περιβάλλοντος, του βιώσιμου πολεοδομικού σχεδιασμού, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό. Τέλος, δυνατοί δεσμοί έχουν ήδη αναπτυχθεί μεταξύ του οικοσυστήματος ελληνικών και γαλλικών νεοφυών επιχειρήσεων: Θα εμβαθύνουμε και θα πολλαπλασιάσουμε τους δεσμούς αυτούς».

Απ' τη σκοπιά, εξάλλου, της απόδοσης των επενδύσεων του γαλλικού κεφαλαίου, προσθέτει πως «η θέση της Ελλάδας είναι στους κόλπους της ΕΕ και της Ζώνης του Ευρώ», και σπεύδει να επικροτήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν προϋποθέσεις κερδοφορίας. «Η Γαλλία στηρίζει επίσης την Ελλάδα με την παροχή τεχνικής συνδρομής σε πολλούς τομείς και ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τη φορολογία. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε την κυβέρνησή σας να οικοδομήσει ένα πλήρως λειτoυργικό και ισχυρό κράτος. Αποτελεί προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη, για την επιστροφή των επενδύσεων, με μια λέξη, για την ανάπτυξη», δηλώνει.

Σχολιάζοντας την απόφαση του τελευταίου Γιούρογκρουπ, υποστηρίζει ότι «ήταν σημαντική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» και «στέλνει ένα καλό μήνυμα προς τα έξω: Προσδίδει αξιοπιστία στη δυνατότητα, μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018, επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές για την αναχρηματοδότησή της και έτσι δεν θα εξαρτάται πλέον από χρηματοδοτική συνδρομή».

Αντανακλώντας, τέλος, την καπιταλιστική διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ, υποστηρίζει για «τα διακυβεύματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης» ότι, «από το 2012, το μήνυμα της Γαλλίας παραμένει το ίδιο: Η ευρωπαϊκή οικονομική στρατηγική πρέπει να βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει επίσης να δοθεί ο απαραίτητος χώρος στον τομέα των επενδύσεων. Το θέμα αυτό καθίσταται ακόμα σημαντικότερο, τη στιγμή που η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ανακτήσει τα επίπεδα επενδύσεων που βρισκόταν πριν από την κρίση του 2008. Εχει σημειωθεί πρόοδος, με την αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕπ και με το πακέτο Γιούνκερ, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Επικύρωσε την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ

Την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ επικύρωσε χτες η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με συνοπτικές διαδικασίες και με αρωγούς τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

«Προσπερνώντας» το διαρκές έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, αλλά και συνολικά την εχθρική του στάση απέναντι στους λαούς της περιοχής, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ «σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεών τους».

Η συμφωνία που ήρθε με μορφή νομοσχεδίου, προβλέπει «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις (οι οποίες διεξάγονται είτε μέσα στις αντίστοιχες επικράτειες των μερών είτε έξω από αυτές)», «στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις του προσωπικού του κράτους αποστολής μέσα στην επικράτεια του κράτους υποδοχής» και μάλιστα «χωρίς την άμεση συμμετοχή του προσωπικού του κράτους υποδοχής», «κοινά προγράμματα αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης», όπως και «οποιαδήποτε άλλη μορφή αμυντικής συνεργασίας»... Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για «περαιτέρω ενίσχυση (...) της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, καταψηφίζοντας και στην Ολομέλεια τη συμφωνία αυτή, ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η φράση ότι θα υπάρξει «περαιτέρω ενίσχυση» της «συνεργασίας» αυτής, δηλαδή ότι θα υπάρξουν και άλλες συμπληρωματικές συμφωνίες. «Επειδή οι συμφωνίες εφαρμογής συμβάσεων», σημείωσε, «δεν περνάνε από την Βουλή, δεν θα μπορούμε να τις ελέγξουμε».

«Συμπληρωματικές συμφωνίες με στρατιωτικό χαρακτήρα, που μπορεί εσείς και οι Ισραηλινοί να τον λέτε αμυντικό, για μας να είναι επιθετικός εναντίον των Παλαιστινίων και εναντίων άλλων λαών» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «"Στρατιωτική διπλωματία" σημαίνει να χρησιμοποιείς τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για να προωθήσεις τα οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης», τονίζοντας πως αυτό θα «πρέπει να προβληματίσει τα μέλη και τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τι ακριβώς εξυπηρετούν».

Στην ίδια συνεδρίαση επικυρώθηκε αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και η Προγραμματική Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και των υπουργείων Αμυνας των κρατών - μελών σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη «στρατιωτική εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού». Η Λ. Κανέλλη καταψήφισε και τα δύο αυτά νομοσχέδια, τονίζοντας ότι στρέφονται κατά των συμφερόντων των λαών.

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανέφερε ότι «οι συμφωνίες αυτές έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος», εκφράζοντας ουσιαστικά τις αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου για «αξιοποίηση» της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή, σπρώχνοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Απογειώνοντας την πρόκληση, ανέφερε ότι το Ισραήλ ανήκει στις «φίλιες» και «σύμμαχες χώρες», ενώ απέφυγε να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση που του έθεσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.

Τη συμφωνία καταψήφισε η Χρυσή Αυγή, με τον ειδικό αγορητή της να κάνει λόγο για «σιωνιστές» και να «διαμαρτύρεται» επειδή «δεν προκύπτουν εμφανίσιμα οικονομικά οφέλη»...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διαβεβαιώσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, στο περιθώριο της χτεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛΠΕ.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι στις μέχρι σήμερα επαφές, που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση με ευρωπαϊκές εταιρείες, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο παραχώρησης του 49% της επιχείρησης σε ιδιώτες είναι ελάχιστες.

Κατά τ' άλλα, επέμεινε σε παλιότερες τοποθετήσεις του, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, παρά το γεγονός ότι στη λίστα των 19 ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», βρίσκονται το 17% της ΔΕΗ και μερίδιο του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι πέραν του τι περιλαμβάνει ο κατάλογος, το τι θα ιδιωτικοποιηθεί για να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος για έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ είναι ζήτημα «πολιτικής βούλησης».

Κατά τ' άλλα, στις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται για την κερδοφορία των ΕΛΠΕ, αλλά και στην «επιτυχία» με την οποία αντιμετώπισε η εταιρεία τις «προκλήσεις» του περασμένου έτους, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Στ. Τσοτσορός, μιλώντας επίσης για «βάσιμες ελπίδες» σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας, μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης, ανήγγειλε ότι εξετάζεται επέκταση σε αγορές που μέχρι σήμερα τα ΕΛΠΕ δεν έχουν παρουσία, εκτός του τομέα των καυσίμων, αλλά και στον ηλεκτρισμό ή το φυσικό αέριο. Για τη συμφωνία προμήθειας αργού από το Ιράν είπε ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία του χώρου που υπέγραψε συμφωνία με τη χώρα αυτή, ενώ σχετικά με τη συμφωνία με τη ρωσική ROSNEFT σημείωσε πως μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη και να ανοίξει τις προοπτικές της εταιρείας συνολικά στη διαχείριση πετρελαϊκών προϊόντων στη Μεσόγειο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ψάχνει μπίζνες και στο Λίβανο

Ευκαιρίες για μπίζνες του κεφαλαίου αναζητά η κυβέρνηση (και) στο Λίβανο, όπου βρέθηκε για διήμερη επίσκεψη ο γγ Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρας, και συναντήθηκε με στελέχη της λιβανέζικης κυβέρνησης, αλλά και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Ο ίδιος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε επενδυτική ημερίδα με τίτλο «Investors' Window to Greece», όπου αναφέρθηκε στην «πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων». Στην εκδήλωση, η οποία είχε επισήμως στόχο την «παρουσίαση του νέου διαμορφούμενου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στην Ελλάδα, παρέστησαν περισσότεροι από 50 επιχειρηματίες του Λιβάνου.

Λαϊκά γλέντια

-- Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι με πολιτικό - λαϊκό τραγούδι, σήμερα, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο πάρκο Δηλαβέρη (Θηβών). Θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Κανέλλος με την ορχήστρα του.

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής, αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στα «Ξύλινα» της Καισαριανής (Εθν. Αντιστάσεως - εντός του πάρκου «Αη Γιάννης»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ