ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μήνυμα ταξικής ενότητας από την καρδιά της Αθήνας

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο πάρκο «ΦΙΞ» στα Πατήσια

Από την πρώτη μέρα των φετινών εκδηλώσεων, την Παρασκευή
Από την πρώτη μέρα των φετινών εκδηλώσεων, την Παρασκευή
Μήνυμα ταξικής ενότητας, μήνυμα αντιιμπεριαλιστικό, εκπέμπει από την Παρασκευή το βράδυ στο πάρκο «ΦΙΞ» (Πατησίων 307), όπου μέχρι και σήμερα θα πραγματοποιείται το 8ο Τριήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Μια μεγάλη γιορτή διεθνιστικής αλληλεγγύης έχει «στηθεί» στην καρδιά της Αθήνας. Ντόπιοι και ξένοι εργάτες συζήτησαν την Παρασκευή, μετά από εισήγηση του Θοδωρή Κούτρα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη ζωή τους, για την οργάνωση της πάλης και το δυνάμωμα των συνδικάτων σε ταξική κατεύθυνση. Με κεντρικό σύνθημα «Μετανάστες κι Ελληνες μαζί στον αγώνα», οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν την εκμετάλλευση ως τον παρονομαστή των κοινών και ιδιαίτερων προβλημάτων τους και δείχνει το δρόμο της οργανωμένης, ταξικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Ιδιαίτερη αναφορά, με ταμπλό στο χώρο και μέσα από τις συζητήσεις, γίνεται στα 90χρονα του ΚΚΕ, στην προσφορά του στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στη σφυρηλάτηση της ενότητας της εργατικής τάξης ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα και θρησκεία.

Η «Ευρώπη - φρούριο» είναι η πολιτική τους

Στο «στόχαστρό» τους μπήκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που χαράσσουν αντεργατική πολιτική και βρίσκονται πίσω από όλες τις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση: Πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία, αυταρχικά καθεστώτα. Αποκαλύφθηκε ο ρόλος της ΕΕ που χωρίζει τους μετανάστες σε «νόμιμους» και «παράνομους», δηλαδή σε εκείνους που «αυγατίζουν» τα καπιταλιστικά κέρδη και σε εκείνους που τα θίγουν.

«Η πολιτική της ΕΕ επιδιώκει την ελεγχόμενη μετανάστευση, ώστε να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και παράλληλα να μην οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις που θα απειλήσουν το πολιτικό εποικοδόμημα του συστήματος. Η έκφραση "Ευρώπη - φρούριο" χαρακτηρίζει αυτή την πολιτική», σημείωσε μιλώντας το Σάββατο ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Οπως ανέφερε, από τις 25.113 αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας το 2007, μόνο σε 140 (στο 0,56%) χορηγήθηκε η προσφυγική ιδιότητα! Την ίδια χρονιά συνελήφθησαν συνολικά στα σύνορα της χώρας 112.000 μετανάστες, ενώ αποφασίστηκαν 57.000 απελάσεις μεταναστών, από τις οποίες υλοποιήθηκαν οι 17.000, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε «εκκρεμότητα», με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση διωγμού.

Ο διωγμός και η εξαθλίωση εκατομμυρίων μεταναστών σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα μιας σειράς Κοινοτικών Οδηγιών (σ.σ. ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητά απεγνωσμένα την εφαρμογή τους στην Ελλάδα). Πιο πρόσφατη και ιδιαίτερα βάρβαρη, η Οδηγία που προβλέπει την 18μηνη κράτηση των μεταναστών, ακόμη και ανήλικων παιδιών και την απαγόρευση ακόμη και της νόμιμης επανόδου τους στο κράτος - μέλος που τους απέλασε για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Σμίγουν και σχεδιάζουν κοινή δράση

Στο πάρκο «ΦΙΞ» γίνεται εδώ και χρόνια μια γνήσια εργατική γιορτή ταξικής αλληλεγγύης. Ντόπιοι και ξένοι εργάτες συζητούν, οργανώνουν την πάλη τους, χορεύουν και τραγουδούν μαζί, φέρνουν τα ιδιαίτερα εδέσματα της χώρας τους, σμίγουν και διαπιστώνουν όλα όσα τους ενώνουν. Και φέτος χιλιάδες μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Στον παιδότοπο «Ελληνόπουλα» και «μεταναστόπουλα» παίρνουν «μαθήματα» αλληλεγγύης και συνεργασίας, ενάντια στην ξενοφοβία και τον ατομικισμό. Εκεί βρέθηκαν και πολλά νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη δημιουργία οικογένειας εξαιτίας της ανεργίας, των χαμηλών μισθών, των ωραρίων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, η Παιδεία και η Υγεία.

«Εχω να δω το παιδί μου πέντε χρόνια... »

Ο «Ρ» συζητά με μια μετανάστρια από την Ουκρανία

Διωγμός, παρανομία και άγρια εκμετάλλευση. Τεράστια τα αδιέξοδα για τους χιλιάδες μετανάστες
Διωγμός, παρανομία και άγρια εκμετάλλευση. Τεράστια τα αδιέξοδα για τους χιλιάδες μετανάστες
Συνεχής διωγμός, «παρανομία», άγρια εκμετάλλευση. Χρόνια αποκομμένοι από τις οικογένειές τους, ενώ η ανασφάλιστη εργασία και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς έχουν γίνει «νόμιμο καθεστώς» εξαιτίας της δικής τους «παρανομίας».

Ο «Ρ» συζητά με την Τατιάνα Ούρσου, 26 χρονών, από την Ουκρανία, που ζει εδώ και 5 χρόνια στην Ελλάδα. Φέτος είναι η πρώτη φορά που σκοπεύει να επισκεφτεί τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο «ΦΙΞ». «Λόγω δουλειάς θα μπορέσω να πάω μόνο την Κυριακή. Εχω ακούσει πολλά και θέλω να δω πώς είναι». Οπως λέει, θεωρεί σημαντικό εργαζόμενοι από διάφορες χώρες να συζητούν και να διασκεδάζουν μαζί. «Χρειάζονται τέτοιες εκδηλώσεις. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», σημειώνει.

Από το μεροκάματο στο ...κρατητήριο

«Υπάρχουν μέρες που φεύγω από το σπίτι στις 7 το πρωί και γυρίζω στις 11 το βράδυ. Από την πρώτη μέρα σχεδόν που ήρθα στην Ελλάδα καθαρίζω σπίτια», λέει στον «Ρ». Εφυγε από την Ουκρανία 21 χρόνων για οικονομικούς λόγους. «Δεν υπάρχουν δουλειές και τα λεφτά είναι λίγα. Σπούδαζα Οικονομικά. Παράτησα το πανεπιστήμιο. Εχω ένα παιδάκι κι έπρεπε να το ζήσω...».

«Στην ΕΣΣΔ συνέβαινε κάποιες φορές να σπουδάζεις και να έχεις και το παιδί σου. Αλλά ήταν τελείως διαφορετικά. Είχες βοήθεια, δε σου έλειπε τίποτα. Βασικά, ήταν πολύ καλύτερα», τονίζει.

«Από τότε που ήρθα δουλεύω ασταμάτητα. Κατά μέσο όρο δουλεύω 10 ώρες την ημέρα». Μάλιστα, δύο φορές τη φυλάκισαν!

«Μια μέρα πήγα σ' ένα σπίτι που καθάριζα και με περίμενε η αστυνομία. Με συνέλαβαν κι έμεινα 10 μέρες στο κρατητήριο. Επειτα μου έδωσαν ένα χαρτί, ότι μέσα σε ένα μήνα πρέπει να έχω εγκαταλείψει τη χώρα.

Μόλις έληξε η προθεσμία με ξανάπιασαν. Με 'κλεισαν για ενάμιση μήνα στις φυλακές της Αμυγδαλέζας. Εκεί ήμασταν 100 μετανάστριες. Με άφησαν και μου έδωσαν πάλι το ίδιο χαρτί. Φυσικά, έμεινα. Πού να φύγω να πάω;».

«Κολλάω μόνη μου τα ένσημα»

Οταν έφυγε από την Ουκρανία το αγοράκι της ήταν 2 χρονών. Σήμερα είναι 7 χρονών. «Εχω να τον δω από τότε που έφυγα από την Ουκρανία». Οπως μας εξηγεί, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν «παράνομη», δεν μπορούσε να ταξιδέψει, γιατί δε θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα.

Εδώ και 1 χρόνο είναι «νόμιμη». Για την άδεια παραμονής έπρεπε - εκτός από τα έγγραφα - να αγοράσει 300 ένσημα για 2 χρόνια. «Το χρόνο πρέπει να έχεις τουλάχιστον 150 ένσημα. Εδωσα 1.200 ευρώ και τ' αγόρασα. Στην ανανέωση της άδειας πρέπει να δείχνω τώρα μόνο τα 150 ένσημα». Τα «κολλάει» μόνη της κάθε μήνα, σαν ελεύθερος επαγγελματίας, «μόνο για την περίθαλψη το κάνω και για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Σύνταξη με αυτά τα ένσημα δεν πρόκειται να πάρω»...

Σήμερα η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο πάρκο «ΦΙΞ» θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ