ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η μόνη συμφωνημένη λύση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τη θέση του αναφορικά με τη βάση της λύσης του Κυπριακού ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά κατά την ομιλία του στην 63η Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, αποκλείοντας οποιαδήποτε λύση απόσχισης ή διχοτόμησης και τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι στη βάση της δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Αναφερόμενος στα ψηφίσματα των ΗΕ, πρόσθεσε, ότι περιέχουν δύο επιπρόσθετα στοιχεία: για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τη μορφή της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, και καθορίζουν το νομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι συζητήσεις για την εσωτερική αρχιτεκτονική του κυπριακού κράτους, θα λάβουν χώρα, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία αυτά ως «πολύ ουσιώδη», προσθέτοντας ότι «η επιτυχία μας στη νέα προσπάθεια που αρχίζει τώρα, πιστεύω ακράδαντα, θα εξαρτηθεί από το σεβασμό σε αυτές τις ουσιώδεις προϋποθέσεις». Ενα πλαίσιο το οποίο ορίζει τη διάρθρωση του κράτους η οποία θα είναι «μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα ενσαρκώνουν την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ που προσδιορίζεται όχι ως αριθμητική ισότητα, αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλα τα όργανα του ομόσπονδου κράτους».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη συμφωνημένη βάση από το 1977 και η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα, πριν μερικές βδομάδες. «Αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό, στην πραγματικότητα το μόνο δυνατό συμβιβασμό, στη βάση του οποίου μια νέα πολιτική διευθέτηση μπορεί να οικοδομηθεί. Τα σχετικά ψηφίσματα, καθώς και το Σύνταγμα της Κύπρου αποκλείουν τη διχοτόμηση ή απόσχιση ή την ένωση με άλλη χώρα».

Αναφορικά με το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος τον χαρακτήρισε βοηθητικό και υποστηρικτικό, ως διαμεσολαβητή και όχι ως επιδιαιτητή, λέγοντας ότι οι Κύπριοι «είναι οι ιδιοκτήτες της διαδικασίας. Οι Κύπριοι οι ίδιοι πρέπει να οικοδομήσουν το κράτος που οραματίζονται για την κοινωνία τους», υπογραμμίζοντας ότι «η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθούν ή ακόμη και να εισαχθούν μοντέλα μη κυπριακής έμπνευσης και σχεδιασμού θα απορριφθούν από τον κυπριακό λαό».

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι το είδος της λύσης που θα συμφωνηθεί, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο την ιστορία της Κύπρου, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δίκαιη ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών πρέπει να προέχουν των στρατηγικών υπολογισμών που υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες. Εθεσε ως στόχο των απευθείας διαπραγματεύσεων «να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να επιτύχουμε πρόοδο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου κάτω από αμοιβαία συμφωνημένους όρους και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων μετά από 34 χρόνια διαίρεσης και ξένης κατοχής», επισημαίνοντας ότι για να πετύχει αυτή η προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση από μέρους των Κυπρίων, αλλά και η θετική εμπλοκή άλλων σημαντικών παικτών, οι οποίοι για ιστορικούς λόγους είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να γίνουν και μέρος της λύσης.

Απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη λύσης ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε τη θετική συνεισφορά της Τουρκίας, που «διατηρεί πάνω από 40.000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες έποικους στην Κύπρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να καθορίσει την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται. Πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους. Θα επιτρέπει στους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν μαζί και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Εντονη αμερικανική... παρότρυνση

Κλιμακώνεται η πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης για διευθέτηση του προβλήματος

Τη σαφή αμερικανική επιθυμία για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε χτες μετά τη συνάντησή της με την Ελληνίδα ομόλογό της στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η συνάντηση Ράις - Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ.

Υποδεχόμενη την Ντόρα Μπακογιάννη, η Κοντολίζα Ράις εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε: «Θέλουμε να δούμε το ζήτημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Θα το συζητήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να επιλυθεί. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη».

Στη συνάντηση, που κράτησε 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε κατόπιν ελληνικού αιτήματος, εκτός από την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και οι εξελίξεις στον Καύκασο, ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ΟΑΣΕ το Γενάρη.

Στη συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις ήταν παρόντες, από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντάνιελ Φριντ, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το ζήτημα της ΠΓΔΜ και άλλοι συνεργάτες της Ράις, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι πρέσβεις Μαλλιάς, Χαλαστάνης και Βασιλόπουλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Συνάντηση Νίμιτς - Τσερβένκοφσκι

Προχτές, Τετάρτη, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, χωρίς την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο Μ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τσερβένκοφσκι «καλή», σημειώνοντας ότι άκουσε με προσοχή τις γενικές τοποθετήσεις του Προέδρου της ΠΓΔΜ σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις εισηγήσεις που ο ίδιος κατέθεσε πρόσφατα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως οι θέσεις που του μεταφέρουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι πολύ κοντά, τονίζοντας πως «εάν υπάρχουν διαφορές δεν τις έχω ακούσει».

ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
Τα παιδία παίζει

Αν και ονειρεύομαι έναν καλύτερο θάνατο από το να με φάνε οι κότες, θα κάτσω στην πρώτη σειρά του θεάτρου του πρωθυπουργού για να δω την κωμωδία που ανεβάζουν οι βουλευτές-παιδιά του. Οσοι έχουν τιμηθεί στο τραπέζι του Κωστάκη θα πρέπει να αποδείξουν μέσω τίτλων ευγενείας πως του ανήκουν, αν θέλουν να παραμείνουν δίπλα του. Διαφορετικά θα ακολουθήσουν το δρόμο της ταπεινής τους καταγωγής.

Φυσικά θα υπάρξουν αδικίες, γιατί είναι ποτέ δυνατόν να ξεχαστούν οι αγώνες που έκανε ο Ρουσόπουλος για να πετάξει από πάνω του την Καισαριανή; Ο Κωστάκης, αθώος μες στην αμαρτία του, επιτρέπει στους βουλευτές-παιδιά του την υπερβολή της ταραχής, σίγουρος πως ανατρέφει φαρισαίους. Εχοντας την πλειοψηφία των μετοχών της ηθικής, όποιον τολμήσει να απομακρυνθεί από το ταμείο του τον αντιμετωπίζει όπως όλους εμάς: Σαν πελάτη, έναν απαίδευτο πελάτη, χωρίς κεφάλαια, πελάτη μετέωρο για πάντα, πελάτη που κουβαλάει από γεννησιμιού του δυσοίωνα σημάδια της φτώχειας του και ως εκ τούτου αξίζει κάθε ποινή.

Ο Κωστάκης θα μείνει γνωστός γιατί επί της κυβερνήσεώς του η Ρηγίλλης αναβαθμίστηκε σε παιδική χαρά. Εκεί οι βουλευτές-παιδιά μπορούν να σκοτώνονται μεταξύ τους, να παίζουν βρίζοντας τον μπαμπά και έπειτα να πηγαίνουν για ύπνο. Ανίκανος να παραιτηθεί, ανίκανος να παραμείνει, ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε άλλο από μια νεκρή λέξη. Οσο για τη δική μας ζωή, «αυτή είναι απειλημένη από τη νύχτα, από το πένθιμο χασμουρητό της, απειλημένη από το σάλο του ζωντανού και μασκαρεμένου θανάτου», όπως μας ψιθυρίζει ο Οκτάβιο Παζ. Και εις ανώτερα...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ