Eurokinissi |
«Στις 8 Νοέμβρη βρισκόμουν στη Χάγη σε διαδήλωση για την αποφυλάκιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Δε θα μιλήσω για τον Μιλόσεβιτς τώρα, επειδή το έχω κάνει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν επιτράπηκε στους διαδηλωτές στη Χάγη, που οι περισσότεροι ήταν Σέρβοι μετανάστες, να γράψουν σύνθημα στη γλώσσα τους. Μιλώντας με την Αστυνομία ανακάλυψα ότι υπάρχει ένας γενικότερος κανόνας που απαγορεύει συνθήματα γραμμένα σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνει η Αστυνομία. Αυτό, προφανώς, ισχύει, ώστε η Αστυνομία να ελέγχει το περιεχόμενό τους. Είναι φανερό ότι η Ολλανδία, τόσο ανεκτική σε πολλά πράγματα όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν ανέχεται τη χωρίς λογοκρισία πολιτική έκφραση.
Ενα άλλο περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο, στο αεροδρόμιο του Παρισιού, καθώς περνούσα από τον έλεγχο της ασφάλειας, για να πάω στην Αθήνα. Μολονότι είχα αφαιρέσει κάθε μεταλλικό αντικείμενο από το σακάκι μου και είχα περάσει από τον ανιχνευτή, το προσωπικό επέμενε να το βγάλω. Αρνούμενος να το κάνω, κλήθηκε η Αστυνομία και στο επόμενο λεπτό ο κύριος 466294 και ο κύριος 485684 - δε μου έδωσαν τα ονόματά τους - ήρθαν και προσπάθησαν να με πείσουν ότι αυτός είναι ο κανονισμός και κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει.
Πίσω από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, βλέπω μια καθαρή προσπάθεια τρομοκράτησης των ανθρώπων αναγκάζοντάς τους να υπακούουν σε βλακώδεις κανόνες. Βλέπω επίσης ότι όποιος περνά από έλεγχο ασφαλείας θεωρείται ένοχος για τρομοκρατία. Ακόμα, αν ένας ευρωβουλευτής υφίσταται τέτοια ενοχλητική και εξευτελιστική μεταχείριση, αναρωτιέμαι τι θα συμβαίνει σε άλλους, κυρίως σε αυτούς που το δέρμα τους είναι λίγο πιο σκούρο από άλλων.
Αυτά τα δύο περιστατικά είναι καθαρά δείγματα του αστυνομικού κράτους που οικοδομείται σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την επιθυμία της άρχουσας τάξης να ασκεί πλήρη έλεγχο στους υπηκόους της, κύριε πρόεδρε περιμένω την αντίδρασή σας».
Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με ένα νέο πλαίσιο σχέσεων με τους γείτονές μας στα ανατολικά και νότια σύνορά μας
Την εντατικοποίηση των πολιτικών της ΕΕ που αντιστρατεύονται το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, και προσθέτουν νέες απειλές για την ειρήνη, καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με ένα νέο πλαίσιο σχέσεων με τους γείτονές μας στα ανατολικά και νότια σύνορά μας.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:
«Δεν είναι υπερβολή ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν και η έκθεση Ναπολιτάνο αποτελούν συνέχεια και εξειδίκευση του δόγματος Σολάνα που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, θέτοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης.
Μετά τη διεύρυνση και στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ για το μοίρασμα της υφηλίου, η ΕΕ επιδιώκει να βάλει εκείνη πόδι στους νέους ανατολικούς και νότιους γείτονες. Θρασύτατα τα κείμενα μιλάνε για δημιουργία "κύκλου φίλων" (!), τη στιγμή που περιέχουν άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς, και εναλλαγές του "μαστιγίου με το καρότο". Για παράδειγμα, για την περιοχή της Υπερδνειστερίας και τη Μολδαβία που κρίνονται ως «πηγές αστάθειας» για την Ευρώπη, μαθαίνουμε ότι εξετάζονται ιδέες για αποστολή ακόμη και στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ στην Ουκρανία προσφέρεται το "καρότο" της προσδοκίας ένταξης στην ΕΕ προκειμένου να μην προχωρήσει στην ΚΕΚ. Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς!
Προσφέρεται επίσης στους γείτονες η προοπτική δημιουργίας "Χώρου Ελεύθερου Εμπορίου", υπό τον όρο ότι θα απελευθερώσουν τις αγορές τους και θα ενταχθούν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, δηλαδή αφού επιτρέψουν στα δυτικοευρωπαϊκά μονοπώλια να διεισδύσουν και να ληστέψουν τις οικονομίες τους.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων, η θέση της ΕΕ συνοψίζεται στο εξής: "Ηλεκτροφόρα σύρματα για τους μετανάστες και τους "τρομοκράτες", ανοιχτές θύρες για το εμπόριο".
Καταψηφίζουμε την έκθεση, γιατί πιστοποιεί πανηγυρικά την ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής επεμβατικότητας της ΕΕ, αντιστρατεύεται το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, και προσθέτει νέες απειλές για την ειρήνη».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ψήφισμα για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και την προώθηση της διαδικασίας της Βαρκελώνης, ανέφερε τα εξής:
«Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις άλλες χώρες της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο επιθετική. Βασικός της στόχος η μετατροπή των χωρών αυτών σε δορυφόρους της, η διείσδυση στις αγορές και η εκμετάλλευση ανθρώπων και πλούτου.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ απαιτεί ευθυγράμμιση σε ζητήματα "τρομοκρατίας", δικαστική και αστυνομική συνεργασία, ακόμα και συμμετοχή σε δράσεις της στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, ενώ προσφέρει την αναγκαία προς τούτο εκπαίδευση πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα απαιτεί ιδιωτικοποιήσεις και φιλελευθεροποίηση, ακόμα και στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ δίνει υποσχέσεις για επενδύσεις αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Σαν να μην έφταναν αυτά, εκβιάζει για αποδοχή συμφωνιών απέλασης μεταναστών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ηχούν αστεία τα περί διαλόγου πολιτισμών και αναρωτιόμαστε σε τι θα χρησιμεύσει η προτεινόμενη συγκρότηση κοινοβουλευτικής συνέλευσης.
Το ψήφισμα του ΕΚ δεν απομακρύνεται από τη γραμμή αυτή και ενώ κάνει μαθήματα για ανθρώπινα δικαιώματα, δε λέει λέξη για την καταπάτησή τους στην Τουρκία, ούτε για την κατοχή της Κύπρου, ενώ η αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού γίνεται από τη συνήθη πλευρά των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύτη και το θύμα. Είναι περισσότερο από φανερό ότι η ανάπτυξη της Μεσογείου δε θα γίνει μέσω της συνεργασίας με την ΕΕ».
Για την κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε καθώς την 1η Μάη 2004 θα γίνει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μίλησε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Τάσο Παπαδόπουλο. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για το συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της ένταξης της δεύτερης στην ΕΕ, αλλά και των εξελίξεων στο Κυπριακό με τις εκλογές στα Κατεχόμενα.
Στις δηλώσεις του ο Τ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι έτοιμος να πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. «Η πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανήκει στον ίδιο τον Κόφι Ανάν» υπογράμμισε. Από την πλευρά του ο Κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν έχει γίνει αποδεκτό ως βάση συζήτησης και παρατήρησε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τους εποίκους για την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου χτες ξεναγήθηκε στα Ολυμπιακά έργα και παρουσία της προέδρου του «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου υπέγραψε την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προκειμένου να επιτευχθεί ο απόλυτος συντονισμός, ώστε Αθήνα και Λευκωσία να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες εξελίξεις. Εξελίξεις, που δεν αναμένονται «εύκολες» καθώς, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η Αγκυρα δεν έχει μεταβάλλει τις θέσεις της ούτε στο ελάχιστο.