Κυβερνητική τροπολογία καταργεί κάθε δικαίωμα για τους νεοεισερχόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ
Αποφασιστικό βήμα στην περαιτέρω προσαρμογή των πρώην ΔΕΚΟ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε - ξαφνικά - χτες η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται χαριστική βολή στα δικαιώματα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, καθώς δε θα ισχύει καν η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στη λαιμητόμο μπαίνουν οι μισθοί, οι άδειες, τα ρεπό, τα επιδόματα, οι όποιες άλλες παροχές και ακόμη το καθεστώς απολύσεων. Επίσης, χειροτερεύει η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους (παλιούς και νέους) στις πρώην ΔΕΚΟ, αφού ο αποφασιστικός λόγος στη διαμόρφωση της μισθολογικής πολιτικής περνά στα χέρια της κυβέρνησης και των διοικήσεων, ενώ στερείται το δικαίωμα των συνδικάτων να προσφεύγουν στη Διαιτησία για την επίλυση των διαφορών...
Η τροπολογία, που μπορούν και πρέπει να αντιπαλέψουν τα ταξικά συνδικάτα, προβλέπει -ανάμεσα σε άλλα:
Επίσης, με σχετική διάταξη που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, αναπροσαρμόζονται από την 1-1-2008 οι βασικοί μισθοί των δικαστών και αυξάνονται τα διάφορα επιδόματα και αποζημιώσεις.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Την ευχαρίστησή του προς τα κόμματα που τον στηρίζουν στις προσπάθειες για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, που συναντάται σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να κάνουν μία εφ' όλης της ύλης αποτίμηση των εργασιών και της προόδου που επιτεύχτηκε στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας. Ο Κύπριος Πρόεδρος που είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να διαβουλευτεί μαζί τους για τη σημερινή συνάντηση και να τους ενημερώσει, δε θέλησε να προχωρήσει σε περισσότερα σχόλια.
«Αισιόδοξος» εμφανίστηκε, σχετικά με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε χθεσινές του δηλώσεις όπου υποστήριξε ότι αναμένει λύση έως το τέλος του 2008, λέγοντας ότι «η επίλυση του Κυπριακού σε σύντομο διάστημα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος».
Δηλώσεις για την επικείμενη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ έκανε και ο τέως κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ισχυριζόμενος ότι «στην ουσία η διαδικασία δε διαφέρει από προηγούμενες», ενώ επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από όσους τον συνδέουν με την υπόθεση της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Εργκένεκον», τα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν κατηγορίες οργάνωσης πραξικοπήματος στην Τουρκία, λέγοντας ότι «αδίκως» προσπαθούν να τον αναμείξουν, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τους συλληφθέντες στρατηγούς μετά τη σύλληψή τους.
Τέλος, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, που με ανακοίνωσή της στα Κατεχόμενα δήλωσε ότι δε θα έχει κανένα νόημα η συνέχιση των συνομιλιών, αν δε γίνουν αποδεκτές οι «κόκκινες γραμμές», της διζωνικότητας, των «δύο κυριαρχιών», της πολιτικής ισότητας, των τουρκικών εγγυήσεων και της αποδοχής της οντότητας του ψευδοκράτους...
Motion Team |
Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Ζώκας, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό, που διοργάνωσε χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο.
Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου και πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους, καταλήγοντας στα προξενεία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, ζήτησαν με τα πανό και τα συνθήματά τους να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας, να δοθεί λύση δίκαιη και βιώσιμη στα προβλήματα της Κύπρου, να δικαιωθεί ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού και να σταματήσουν οι δολοφονικοί πόλεμοι ενάντια στους λαούς των Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβάνου.
Την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση υποδαυλίζουν εντάσεις στην περιοχή, υποδεικνύουν «ρεαλισμό» και αποφασιστικότητα σε Αθήνα και Σκόπια, προκειμένου να ρυθμίσουν την εκκρεμότητα της ονομασίας και να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στις «ευρωατλαντικές δομές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει έτοιμη την απάντηση στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον Ε. Μπαρόζο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν «αρνείται ευγενικά» να τοποθετηθεί στο θέμα περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» που ανακινεί η ΠΓΔΜ, δηλώνοντας προς το παρόν αναρμόδια, καθώς κανένας ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν έχει ασχοληθεί με τη διερεύνηση μιας τέτοιας πιθανότητας. Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν δεν αποκλείει πως μελλοντικά δε θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εμφανίζεται να προτρέπει την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό.
Με την ίδια λογική αντιμετωπίζει την υπόθεση και ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, μιλώντας στην ελληνική δημόσια τηλεόραση, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εχουμε συζητήσει έναν αριθμό λύσεων για το θέμα της ονομασίας και νομίζω πως υπήρξε κάποιο θετικό πνεύμα, το οποίο μου εκδηλώθηκε. Ομως, χρειάζεται να γίνει ακόμα δουλειά για να μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε σημείο που μία αμοιβαία συνεννόηση είναι ορατή», τόνισε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι στη μακρά διαδρομή των επαφών των δύο πλευρών τέθηκαν διάφορα ζητήματα - πέραν της ονομασίας - ωστόσο το βασικό θέμα για το οποίο γίνεται όλη η διαδικασία είναι η επίλυση της εκκρεμότητας με την ονομασία.
Στους 152 βουλευτές επανέρχεται και επισήμως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη χτεσινή αποδοχή από τον πρωθυπουργό της αίτησης του αποπεμφθέντος βουλευτή Πιερίας, Κ. Κουκοδήμου, προκειμένου να επανενταχτεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο οποίος με τη σειρά του τη διαβίβασε στον πρωθυπουργό. Ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε με επιστολή, στην οποία σημειώνει πως «αποδέχομαι την επανένταξη».