ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες της Σομαλίας

Από τη χτεσινή συνέντευξη. Από αριστερά: Ντίρι Αμπντι Γκίντι, Λ. Κροκίδη, Αγγ. Βρεττός και Ν. Καραθανασόπουλος
Από τη χτεσινή συνέντευξη. Από αριστερά: Ντίρι Αμπντι Γκίντι, Λ. Κροκίδη, Αγγ. Βρεττός και Ν. Καραθανασόπουλος
Την προσχεδιασμένη και τρομοκρατικού τύπου επιχείρηση σε βάρος των καταδιωγμένων προσφύγων της Σομαλίας, στο στέκι τους επί των οδών Βεραντζέρου και Σωκράτους, κατήγγειλαν χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο γραμματέας της Σομαλικής Κοινότητας Ντίρι Αμπντι Γκίντι.

Από τη Γραμματεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης ο Αγγελος Βρεττός και η Λίνα Κροκίδη αναφέρθηκαν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πώς εφαρμόζεται από τη χώρα μας από τις αρμόδιες αρχές. Τόνισαν ότι σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι Σομαλοί μετανάστες λόγω του φονικού εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι πρόσφυγες. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία υποχρεούται να τους παράσχει στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα, ειδική μέριμνα για τους ανήλικους, παροχή ασύλου σε όσους επιθυμούν και νόμιμη διαμονή στους υπόλοιπους, ενώ η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά καταπάτηση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Κατηγόρησαν τον αρμόδιο υπουργό και συνολικά την κυβέρνηση ότι φέρουν ακέραια την ευθύνη για την επίθεση της αστυνομίας σε βάρος των φτωχών Σομαλών, τους οποίους βλέπουν σαν τον αδύναμο και ανυπεράσπιστο κρίκο, όπου εκδηλώνεται όλη η βία και η αυθαιρεσία της εξουσίας, ως απόρροια των επιταγών και των ντιρεκτίβων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στους Σομαλούς πρόσφυγες. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην κυβέρνηση είναι καθαρό» είπε. «Δε θα επιτρέψουμε να καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων και να ευτελίζεται η στοιχειώδης αξιοπρέπειά τους».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι η επιχείρηση κατά των Σομαλών εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλει τους μετανάστες φτηνό εργατικό δυναμικό στα γρανάζια της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και μετά όταν δεν τους χρειάζεται, τους πετάει στα σκουπίδια. Τέλος, ζήτησε να χορηγηθεί άσυλο στους πρόσφυγες Σομαλούς.

Χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης είπαν: «Η μοναδική λέξη που μπορεί να χαρακτηρίζει την τακτική της Αστυνομίας είναι βαρβαρότητα. Αυτή η βαρβαρότητα ξεκινάει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σομαλίας και ολοκληρώνεται στη χώρα μας με τις τρομοκρατικού τύπου επιχειρήσεις». Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης μίλησαν και για βαρβαρότητα που εκδηλώνεται στους μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών.

Πρόσθεσαν ότι η Δημοκρατική Αλληλεγγύη εκφράζει την έμπρακτη και δυναμική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και δεν ξεκινάει από αισθήματα της λεγόμενης φιλανθρωπίας. Στα πλαίσια της αλληλεγγύης, η Δημοκρατική Συσπείρωση θα παράσχει ηθική, νομική και υλική βοήθεια στους Σομαλούς πρόσφυγες.

Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης ζήτησαν:

  • Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι και οι 67 Σομαλοί και να τους δοθεί δωρεάν στέγαση και σίτιση.
  • Να τους χορηγηθεί άσυλο, εφόσον υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου.
  • Οσοι δε ζητήσουν άσυλο, να τους χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να ταξιδέψουν στις χώρες που θέλουν.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στους αρχηγούς των κομμάτων και στις δικαστικές ενώσεις, καταγγέλλει ότι η απρόκλητη επίθεση κατά των Σομαλών έγινε παρουσία και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. «Είναι η πολλοστή φορά που οι εισαγγελείς νομιμοποιούν την αυθαιρεσία και τη βία της Αστυνομίας» αναφέρει.


Τους συμπεριφέρθηκαν σα να ήταν σκυλιά

Η νεαρή Σομαλή περιγράφει τα όσα έζησε
Η νεαρή Σομαλή περιγράφει τα όσα έζησε
«Να μη φοβάστε. Είμαστε εδώ για να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους φτωχούς όλου του πλανήτη. Δε θα αφήσουμε οποιαδήποτε ενέργεια καταστολής αναπάντητη». Αυτά τόνισαν χτες στους πρόσφυγες από τη Σομαλία, που διαμένουν στο κτίριο της οδού Βερανζέρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, το στέλεχος του ΠΑΜΕ Τάσος Στουραΐτης, τα μέλη της γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» Λίνα Κροκίδη και Αγγελος Βρεττός. Και ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή γιατί η έμπρακτη αλληλεγγύη αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις πολιτικές καταστολής της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπως συνέβη στη Μανωλάδα, στη Λέσβο και όπου αλλού οι «άθλιοι» της παγκοσμιοποίησης πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης.

Προχτές στο κτίριο αυτό συνελήφθησαν από τις διωκτικές αρχές 67 άνθρωποι σε μια τρομοκρατικού τύπου επιχείρηση - «σκούπα». Από αυτούς, η εισαγγελέας παρέπεμψε τους 25 στο Αυτόφωρο (με σωρεία δικονομικών παραβάσεων, χωρίς την παρουσία διερμηνέα και δικηγόρου και παρά το ότι υπάρχει νομική αμφισβήτηση για το αν το τυχόν αδίκημά τους είναι αυτόφωρο). Οι υπόλοιποι αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στο γραφείο του ανακριτή.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για την αστυνομική επιχείρηση ήταν τα ναρκωτικά. Δε βρέθηκε τίποτα. Ο τρόπος που έγινε η επιχείρηση, αποδείχνει ότι με μέτρα αστυνομοκρατίας ταλαιπωρούν αθώους ανθρώπους, ακόμα και παιδιά.

Από τη χτεσινή επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ και των εκπροσώπων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο κτίριο της Βερανζέρου
Από τη χτεσινή επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ και των εκπροσώπων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο κτίριο της Βερανζέρου
Τα «χνάρια» που άφησε η επιχείρηση της Αστυνομίας στο κτίριο είναι φανερά. Πόρτες και τζάμια σπασμένα από τις κλοτσιές των αστυνομικών, στρώματα σκισμένα. Στο δωμάτιο 201 την ώρα της επίθεσης βρισκόταν η Φορτούρ με το 3μηνο αγοράκι της. Βαριά έπεσε η αστυνομική ράβδος στο τζάμι της πόρτας σπάζοντάς το. Τα κομμάτια του έπεσαν πάνω στο μωρό. Το κλάμα του αντήχησε στο διάδρομο. Κάποιοι φώναξαν, διαμαρτυρήθηκαν. Η επιχείρηση, όμως, έπρεπε να συνεχιστεί. Οι άνθρωποι είναι ανάστατοι. Φοβισμένοι μαζεύονται στις γωνιές. Οι αστυνομικοί τους ζητούν τα χαρτιά τους. Κλομπς πέφτουν σε χέρια και πλάτες αθώων. Δεν τους επιτρέπουν να επικοινωνήσουν με κανένα. Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν στον βουλευτή του ΚΚΕ πως κάποιοι από τους αστυνομικούς άρπαξαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

«Φύγαμε από τη Σομαλία αναζητώντας κάτι καλύτερο και χωρίς λόγο μας αντιμετώπισαν σαν σκουπίδια» λένε.

Από το δωμάτιο 304 ξεπροβάλλει η Σούκρι, μια νεαρή γυναίκα. Δείχνει τους μώλωπές της. Ενας αστυνομικός την είχε αρπάξει από το λαιμό. Η ίδια έχει μπερδευτεί. Λέει πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί την αντιμετώπισαν σαν κακοποιό.

«Ηρθε πολλή αστυνομία με σκύλους» λέει ο Ντίρι Αμπντι Γκίντι, γραμματέας της Σομαλικής Κοινότητας. «Ζήτησαν χαρτιά και μάζευαν λεφτά», λέει κάποιος άλλος. «Πήραν 67 άτομα, ακόμα και μητέρες που άφησαν πίσω μόνα τους τα παιδιά τους», προσθέτει ο Ντίρι. «Οι περισσότεροι έχουμε έρθει στην Ελλάδα λόγω του πολέμου που γίνεται στη χώρα μας. Εργαζόμαστε σε οικοδομές για 30-35 ευρώ, αλλά και όπου αλλού βρούμε δουλειά».


Κάθε μέρα κοιμούνται σε αυτό το κτίριο 80-120 άτομα. Τα 40 είναι γυναίκες. Υπάρχουν και μικρά παιδιά. Το κτίριο εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης. Από αυτό λείπουν αυτά που χρειάζονται για μια υγιεινή διαβίωση. Τα δωμάτιά του είναι σχεδόν όλα γεμάτα. Στριμωγμένοι σε αυτά κοιμούνται σε στρώματα.

Μετά την επίσκεψη στο κτίριο, ο Τ. Στουραΐτης και ο Αγγ. Βρεττός έκαναν παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των προσφύγων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org