ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παρανοήσεις» αποδίδει η Λευκωσία στην έκθεση της βρετανικής Βουλής

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από κάποιες αναφορές, που περιέχονται στην έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής για το Κυπριακό, όπως προκύπτει από εκτενείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Λευκωσία, Κύπρου Χρυσοστομίδη.

Οπως δήλωσε, στην έκθεση υπάρχουν «παρανοήσεις», τις οποίες απέδωσε σε ελλιπή πληροφόρηση της επιτροπής.

«Η επιτροπή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «απηύθυνε έκκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ δε γίνονται υποδείξεις στην κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Πρόκειται για άδικη επίκριση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και την ανεξαρτησία της».

Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία στην έκθεση, ενώ φαίνεται πως για τα συμπεράσματα λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και οι απόψεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό, λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπως διατυπώνονται στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Σχετικά με το θέμα των εποίκων, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως η έκθεση αναφέρει ότι «σε κάποιο στάδιο, όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στις κατεχόμενες περιοχές, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των εποίκων και έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, καλώς το έπραξαν». Επιπλέον, η επιτροπή συστήνει όπως οι ίδιοι συμμετέχουν και σε οποιοδήποτε νέο δημοψήφισμα, κάτι που για την κυπριακή κυβέρνηση «αποτελεί καθαρή παρανόηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και κατ' επιλογήν εφαρμογή διαφορετικών αρχών, από εκείνες που παραδοσιακά πρέπει να υπερισχύουν».

Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Δυτικής Σαχάρας η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη συμμετοχή σε δημοψήφισμα μη νόμιμων κατοίκων της περιοχής, ενώ σε συζητήσεις ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον εποικισμό στη Δυτική Οχθη από το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ «ήσαν από τις χώρες εκείνες, οι οποίες επέμεναν στο σεβασμό των αρχών των Συνθηκών της Γενεύης εναντίον του εποικισμού».

Επίσης, επισήμανε πως υπάρχει «σαφής αντίφαση», τονίζοντας ότι η επιτροπή προτείνει να υπάρξει απογραφή πληθυσμού, για να διαπιστωθεί πόσοι πραγματικά είναι οι έποικοι στην Κύπρο και αυτή η απογραφή πρέπει να γίνει είτε από διεθνή οργανισμό είτε από τις «αρχές» του ψευδοκράτους με διεθνή επίβλεψη.

«Είτε θα πρέπει να γίνει απογραφή είτε θα πρέπει να θεωρηθούν πράγματι ως παράνομοι έποικοι, των οποίων η παραμονή δε δικαιολογείται κάτω από κανένα νόμο είτε θα πρέπει να ψηφίζουν στα δημοψηφίσματα. Αυτή είναι μια πολύ βασική αντίφαση», δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στις συστάσεις της επιτροπής.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «παρανόηση» και τη σύσταση της επιτροπής προς την κυπριακή κυβέρνηση να αντιληφθεί πλήρως ότι, ως μέλος της ΕΕ, έχει και υποχρεώσεις και τη σύσταση προς τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε η Κύπρος να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αξίες και μεθόδους εργασίας.

«Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρανόηση. Είναι άδικη επίκριση κατά των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και την ανεξαρτησία της», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσοστομίδης, για να προσθέσει πως δε βλέπει καμία πρόσκληση προς την Τουρκία «να συμμορφωθεί εκείνη προς τις αρχές του ευρωπαϊκού Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή περαιτέρω του διεθνούς Δικαίου». «Η απλή αναφορά σε δικαίωμα αρνησικυρίας δε σημαίνει άρνηση των αρχών της ΕΕ. Απεναντίας, σημαίνει προσήλωση στις αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην επισήμανση ότι η αναγγελθείσα χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους δεν τους έχει δοθεί ακόμα, λόγω πολιτικών και διαδικαστικών διαφορών, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «η επιτροπή έπρεπε να εξακριβώσει πρώτα τα πραγματικά γεγονότα και έπρεπε να διακριβώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι εκείνη, η οποία συνδέει το χρηματοδοτικό κανονισμό με εκείνο του απευθείας εμπορίου και παρεμποδίζει έτσι - και συμφωνούν οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας - την εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού και την απόδοση των 259 εκατομμυρίων ευρώ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει συμφωνήσει πλήρως με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της ΕΕ και πέραν τούτου «η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους από οποιονδήποτε άλλο μέχρι σήμερα».

«Σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, «η έκθεση λέει ότι πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις, που δόθηκαν προς τους Τουρκοκυπρίους και καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μετατρέψει τους λόγους σε πράξη και να αποσυρθούν τα εμπόδια για το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις στις κατεχόμενες περιοχές».

Για το σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος διερωτήθηκε, αν αυτή η αναφορά δεν επιβεβαιώνει «τους ισχυρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσπάθειες, στην ουσία, αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας και υποβοήθησής της για να πάρει πολιτικά πλεονεκτήματα».

Οσον αφορά στις απευθείας πτήσεις προς τις κατεχόμενες περιοχές, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, αφού ανέφερε πως η επιτροπή συστήνει στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει τη δύναμη να επιβάλει ή να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία τέτοιες πτήσεις θα πραγματοποιούνται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, υπενθύμισε τις «πάγιες θέσεις του διεθνούς οργανισμού πολιτικής αεροπορίας, καθώς και του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροπλοΐας».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε απογοήτευση για «τις ενέργειες, που τείνουν να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως δε για τις προσπάθειες παράκαμψης του διεθνούς Δικαίου, διεθνούς συμπεριφοράς και την παραγνώριση των κινδύνων για τη διεθνή πολιτική αεροπλοΐα».

Οσον αφορά στην επισήμανση για την απογοητευτική κατάσταση της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων ακόμα και για τις πιο απλές ρυθμίσεις του Κανονισμού για την «Πράσινη Γραμμή», ο εκπρόσωπος είπε πως τούτο αποδεικνύει ότι η επιτροπή Εξωτερικών του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν ήταν ενήμερη των τελευταίων τροποποιήσεων του Κανονισμού για την «Πράσινη Γραμμή» ούτε φυσικά για τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με την ΕΕ για το θέμα του κανονισμού. Σε ένα άλλο σημείο και σε σχέση πάλι με τον κανονισμό για την «Πράσινη Γραμμή», η έκθεση αναφέρει ότι δεν ελέχθη στην επιτροπή πως δεν αναγνωρίζονται οι άδειες οδηγού των Τουρκοκυπρίων, που εκδίδονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

«Χρειάζεται και εδώ διευκρίνιση γιατί πρόκειται για άλλη παρανόηση», είπε ο Εκπρόσωπος, εξηγώντας πως οι άδειες κυκλοφορίας οδηγών ιδιωτικών αυτοκινήτων δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ενώ όσον αφορά φορτηγά ή εμπορικά αυτοκίνητα ή λεωφορεία «η δική μας υποχρέωση είναι να σεβαστούμε τους κανονισμούς της ΕΕ».


ΓΚΑΛΟΠ
«Απογοήτευση» από δικομματισμό

Τη διάψευση των προσδοκιών από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και την απογοήτευση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει η χτεσινή δημοσκόπηση της «Metron Analysis», για λογαριασμό του «Mega».

Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες προκύπτει ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί το προβάδισμα, αλλά με απώλειες της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκεκριμένα, σε ερώτημα «εάν γίνονταν τώρα εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 37,9% απαντά υπέρ της ΝΔ, το 33,9% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το 6,6% υπέρ του ΚΚΕ, το 3,7% υπέρ του ΣΥΝ, το 2,9% υπέρ του ΛΑΟΣ.

Στο ερώτημα για την «παράσταση νίκης», το 50,7% απαντά ότι θα κέρδιζε η ΝΔ, ενώ το 21,9% το ΠΑΣΟΚ. «Αλλο κόμμα» είναι η απάντηση του 0,2%, ενώ «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», δηλώνει το 27,1%.

Στο ερώτημα για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 43,1% εκτιμά ότι είναι χειρότερη από ό,τι την περίμενε, το 41,7% όπως την περίμενε και το 12,3 καλύτερη από ό,τι την περίμενε. (Τον Απρίλη του 2004, στο ίδιο ερώτημα οι απαντήσεις ήταν: «Οπως την περίμενα» από το 47,4%, «χειρότερη από ό,τι την περίμενα» από το 33,3%, «καλύτερη από ό,τι την περίμενα» 13,8%).

Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός;», ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει την προτίμηση του 42,5% των ερωτηθέντων, ο Γιώργος Παπανδρέου του 29,8%, ενώ «κανέναν από τους δύο» απαντά το 15,9%.

Παρ' όλα αυτά ο γραμματέας της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, ερμήνευσε τα ευρήματα της δημοσκόπησης ως «πράσινο φως» για επιτάχυνση των ρυθμών της αντιλαϊκής επέλασης!

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε χτες συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εκτίμησε ότι «έχουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Μας στηρίζουν απόλυτα και βεβαίως εμείς θα κινηθούμε με γρηγορότερους ρυθμούς και θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε για να είμαστε πολύ καλύτεροι από ό,τι σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ