Σοροί μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο δουλεμπορικό μεταφέρονται στη Μάλτα |
Το ανείπωτο δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που πασχίζουν να δραπετεύσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο: Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή, ένα δουλεμπορικό στο οποίο είχαν στοιβαχτεί πάνω από 700 άνθρωποι (κατά άλλες μαρτυρίες έως και 950) ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών της Λιβύης και της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα.
Καθημερινά, πλέον, γράφονται τραγικές ιστορίες: Μόλις την περασμένη Τρίτη, μαρτυρίες προσφύγων - μεταναστών που εντόπισε η ιταλική ακτοφυλακή έκαναν λόγο για πλοίο που ναυάγησε μεταφέροντας 400 άτομα. Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, οι πόνοι της γέννας βρήκαν μια ετοιμόγεννη μετανάστρια από το Καμερούν μέσα σε δουλεμπορικό που παραλίγο να βυθιστεί κοντά στο Αγαθονήσι, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσει η ίδια ή τα δίδυμα μωρά της. Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν επίσης το Σάββατο, και πάλι στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με πολύ σοβαρά εγκαύματα, καταγγέλλοντας ότι πριν αναχωρήσουν από τη Λιβύη έγινε έκρηξη αερίου σε αποθήκη όπου στοιβάζονταν, αλλά οι δουλέμποροι δεν τους επέτρεψαν να πάνε σε γιατρό και τους φόρτωσαν σε φουσκωτό.
Επίσης, χτες το μεσημέρι, τηλεγραφήματα έκαναν λόγο για ανώνυμες εκκλήσεις για βοήθεια από πρόσφυγα - μετανάστη που επέβαινε σε πλοίο που μετέφερε 300 ανθρώπους και βυθιζόταν, και πάλι στα ανοιχτά της Λιβύης!...
Την ίδια στιγμή, περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα των ευρωενωσιακών αξιωματούχων που ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι από τις αρχές του 2015 (ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2014 ήταν 3.500) έχουν χαθεί 1.600 άνθρωποι προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν τις καταγγελίες επιζώντων, μόνο την τελευταία βδομάδα, η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη.
Το διάστημα 10-17 Απρίλη, μόνο η ιταλική ακτοφυλακή εντόπισε 13.500 μετανάστες. Επίσης, από τις αρχές της χρονιάς, υπολογίζεται ότι μόνο στις ιταλικές ακτές έχουν φτάσει από τη Βόρεια Αφρική 35.000 πρόσφυγες - μετανάστες.
Οι εξελίξεις, με δεδομένα και τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης που δέχεται η Ευρώπη και πρώτα απ' όλα χώρες όπως η Ιταλία, προκάλεσαν σειρά τηλεφωνικών επαφών και δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΕ και κρατών - μελών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έσπευσε να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ζήτημα για το οποίο είχε τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες από χώρες όπως οι Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Το αίτημα έκανε δεκτό χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συγκαλώντας για μεθαύριο Πέμπτη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, αφού συγκάλεσε σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, δήλωσε πως η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης». Ο Ρέντσι είπε ότι οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη. Ακόμα, είπε ότι λύση στο «φαινόμενο αυτό» είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από τη Λιβύη.
Μιλώντας χτες στο δίκτυο Rtl, ο Ρέντσι υπογράμμισε: «Ζητάμε από την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το θέμα της Λιβύης με έναν πιο σοβαρό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν... Χρειάζεται να λύσουμε το πρόβλημα της Λιβύης από τη ρίζα του».
Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι απέναντι σε μια «ταχεία αύξηση» των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς «οφείλουμε να δράσουμε». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες «για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση», ενώ η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης Συνόδου Κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές».
Το μπαλάκι στην ΕΕ πετάει και η ελληνική κυβέρνηση, αρνούμενη ουσιαστικά κάθε πρωτοβουλία εκτός του αντιμεταναστευτικού πλαισίου της λυκοσυμμαχίας. Ο Αλ. Τσίπρας, σε τηλεφωνική του επικοινωνία την Κυριακή με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Ρέντσι, δήλωσε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να διεκδικήσουν «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε δήλωσή του, για το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο ο Αλ. Τσίπρας καλεί την ΕΕ να «κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία», η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται ακριβώς στην ...κινητοποίηση της ΕΕ, κι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επεμβαίνουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί η έκκληση Τσίπρα για «άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση», η οποία κατά την άποψη της κυβέρνησης διαρθρώνεται στα εξής τρία επίπεδα:
α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητές τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.
γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.
Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο, η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης απογειώνεται, καθώς με πρόσχημα την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού και για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, παίρνει ενεργά μέρος στην ένταση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και υιοθετεί ανοιχτά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα περί «πάταξης της τρομοκρατίας» και «ενεργειακής ασφάλειας», που χρησιμοποιήθηκαν και προηγουμένως για εξαπόλυση πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τρεις δεν πρόλαβαν να βγουν στη στεριά...
Νέα τραγωδία με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες σημειώθηκε χτες στις ελληνικές θάλασσες. Τρεις άνθρωποι - ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί - είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου σε παραλία έξω από το λιμάνι της Ρόδου, όπου χτες το πρωί βυθίστηκε σκάφος με δεκάδες ανθρώπους.
Από τη θάλασσα διασώθηκαν 90 άτομα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πολίτες από την Αιθιοπία, την Ερυθραία και τη Συρία.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 10 το πρωί, στην παραλία Ζέφυρος, όταν το ιστιοφόρο προσάραξε σε βράχια και μέσα σε λίγα λεπτά βούλιαξε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο διακινητής επιχείρησε αρχικά να βγάλει το σκάφος στην αμμώδη ακτή. Ομως, τελικά έκανε ελιγμό και το έριξε στα βράχια. Πιθανολογείται ότι ο διακινητής είναι ανάμεσα στους διασωθέντες.
Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο 37 αλλοδαποί καθώς και δύο νεογέννητα παιδιά βρέθηκαν από λιμενικούς στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Αγαθονησίου. Πέντε αλλοδαποί καθώς και τα δύο νεογέννητα περισυνελέγησαν από το ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ και μεταφέρθηκαν στη Σάμο. Οι υπόλοιποι τριάντα δύο (32) περισυνελέγησαν από ιδιωτικό σκάφος και αφού μετεπιβιβάστηκαν στο ναυαγοσωστικό, μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αγαθονησίου.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πιάστηκαν 331 μετανάστες και πρόσφυγες σε Λέσβο, Κω, Σάμο και Αγαθονήσι.
Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:
Η ανυπαρξία κατάλληλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και στην περιοχή μας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του Λιμενικού και των κατοίκων των νησιών μας για βοήθεια στους μετανάστες, προσθέτει ένα ακόμα μαρτύριο στη ζωή αυτών των ανθρώπων, των οποίων η ταλαιπωρία συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κι αυτό το δράμα θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, όσο υπάρχει υποταγή της Ελλάδας στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν, που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα και σήμερα από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κρατώντας εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν προορισμό άλλες χώρες. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζουν την ίδια αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούσε και η προηγούμενη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δηλαδή προσήλωση στην πολιτική της ΕΕ, που όμως είναι η αιτία του προβλήματος.
Συνάντηση με τους περιφερειάρχες της χώρας είχε το Σάββατο η ηγεσία του υπουργείο Εσωτερικών. Η συνάντηση αυτή αποτελούσε συνέχεια της αντίστοιχης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων την περασμένη βδομάδα και κατά την οποία τους ζητήθηκε να δώσουν μία λίστα με χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, χαρακτήρισε ως «οξυμένη κατάσταση» την υπάρχουσα για τη χώρα μας, επεσήμανε πως αναμένεται και νέα συνάντηση με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος αυτήν τη βδομάδα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, αφού είπε ότι «οι δομές και τα χρήματα δεν φτάνουν για να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη μεγάλη ροή», κατέφυγε σε μια επικίνδυνη θέση, μιλώντας για την πιθανότητα να εκδηλωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» γιατί, όπως είπε, «φτωχούς και άστεγους έχουμε και Ελληνες (...) έχουμε ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθειά μας και εμείς πρέπει να μεταφέρουμε χρήματα προς τα εκεί» (εννοεί τους μετανάστες). Από την πλευρά της, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, με επιστολή της στους περιφερειάρχες, προτείνει τη στέγαση 2.238 μεταναστών σε «αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, αναφέρεται στο κόστος που θα φτάσει τα 49 εκατομμύρια ευρώ περίπου και το οποίο θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.