ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ
Μπροστά με συντονισμένους αγώνες!

Η συγκρότηση Πανελλαδικής Γραμματείας, πρώτο βήμα για το συντονισμό της δράσης σωματείων των εμποροϋπαλλήλων  και των ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα

Με γνώμονα τα προβλήματα που κυριαρχούν στο χώρο των εργαζομένων στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, αλλά και με στόχο τον πανελλαδικό συντονισμό των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργάνωσαν πρόσφατα σύσκεψη, με θέματα τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, το ασφαλιστικό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προχωρώντας στην εκλογή Πανελλαδικής Γραμματείας.

Εργαζόμενοι από 19 πόλεις της χώρας, από τη Χίο, τα Χανιά, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πήραν μέρος στη σύσκεψη και κατέθεσαν την εμπειρία τους, αποφασίζοντας ότι χωρίς καμιά καθυστέρηση θα προχωρήσουν στην οργάνωση κοινής δράσης πάνω στα κοινά προβλήματα. Η Γραμματεία, μέσα στο καλοκαίρι, προσανατολίζεται σε ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να προχωρήσει και στη διοργάνωση δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Με εφαλτήριο τα αιτήματα των εργαζομένων

Στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο και στην ανάγκη ύπαρξης της κυριακάτικης αργίας, αναφέρθηκε η Μαρία Τσαγκατάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, τόσο στο εμπόριο, όσο και στις υπηρεσίες βιώνουν καθημερινά την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, δηλαδή την καταστρατήγηση, κατ' ουσίαν, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, την κατάργηση του 8ωρου, την πολυειδικότητα, όπου ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται για μια δουλιά, αλλά κάνει τέσσερις και πέντε δουλιές.

«Ολα αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά και η κυβέρνηση προχωράει σε κατάργηση της Κυριακής αργίας ή "εργάσιμη εβδομάδα των επτά ημερών", όπως την ονομάζει και σχετικό ντοκουμέντο της Κομισιόν, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει και με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Ενας έμμεσος τρόπος είναι να καθοδηγεί νομάρχες ή δημάρχους να καταργούν την Κυριακή αργία με δική τους απόφαση, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη με απόφαση νομάρχη, στον Πειραιά με απόφαση νομάρχη και όπως πήγε να γίνει και με τον δήμαρχο Αθηναίων», υπογράμμισε η Μ. Τσαγκατάκη.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι συγκεκριμένες για τα παραπάνω ζητήματα. «Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και κατάργηση του νόμου 2639/98».

Την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία την υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων στα χέρια τους, υπογράμμισε ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που χειρίζεται τα ζητήματα των συμβάσεων, δεν έχει πάρει υπόψη τα αιτήματα των σωματείων, αλλά και δεν προβάλλει συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης, ενώ την ίδια ώρα άλλες συμβάσεις τις έχει στείλει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. «Ποτέ δε θέλησαν να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους σε στάση αντίστασης και αντεπίθεσης, αφού υπογράφουν συμβάσεις, που, ουσιαστικά, είναι στα μέτρα των εργοδοτών», κατήγγειλε ο Γ. Κομνηνός.

«Το Συντονιστικό των Σωματείων στην Αθήνα, με απόφασή του, προχώρησε σε ενέργειες για την προβολή και διεκδίκηση των πραγματικών αιτημάτων μας. Πραγματοποιεί παρεμβάσεις στους εργοδοτικούς φορείς, αλλά και στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας», τόνισε και σημείωσε την ανάγκη τα σωματεία να κάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στους κατά τόπους εργοδοτικούς φορείς μαζί με τους εργαζόμενους και να ενεργοποιήσουν σε αυτή την κατεύθυνση την παρέμβαση και των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων.

«Καίει» το ασφαλιστικό

Στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνική ασφάλιση και στις κατευθύνσεις, που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διάλυσή της, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Θωμάς Κακκαβάς,στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ.

Οπως σημείωσε ο Θ. Κακκαβάς, οι επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο σοβαρός περιορισμός των συστημάτων κοινωνικών παροχών, με κύριους στόχους τη μείωση των κοινωνικών δαπανών του κράτους, την απαλλαγή των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας και πρόνοιας. Την ίδια ώρα, η «μαύρη» εργασία, η μερική απασχόληση έχουν οδηγήσει εκτός κοινωνικής ασφάλισης περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους εργαζόμενους. Αναλυτικά, εκτός ασφάλισης, έχουν οδηγηθεί 200.000 απασχολούμενοι με μερική απασχόληση ή ασφαλίζονται με μειωμένο ασφάλιστρο, 200.000 απασχολούμενοι στο φασόν και με δελτία παροχής υπηρεσιών, 150.000 συμβοηθούντα μέλη οικογένειας, 500.000 άνεργοι και 400.000 αλλοδαποί εργάτες!

Οπως υπογράμμισε ο Θ. Κακκαβάς, οι κατευθύνσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την κοινωνική ασφάλιση είναι αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 με κατάργηση του θεσμού Βαριών και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη, εξίσωση των ορίων των γυναικών προς αυτά των ανδρών. Επίσης περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, μείωση συντάξιμου μισθού από 80% στο 60%, μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% των αποδοχών, καθορισμός ως βάση υπολογισμού της σύνταξης του μέσου όρου των αποδοχών τελευταίας 10ετίας αντί 5ετίας και, τέλος, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και, γενικά, η φοροελάφρυνση των εργοδοτών για δήθεν δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον ο Θ. Κακκαβάς υπογράμμισε ότι, προκειμένου να εξυγιανθεί και να ανορθωθεί η κοινωνική ασφάλιση, χρειάζεται ο χαρακτήρας της να είναι κοινωνικός και δημόσιος. «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι αντίθετο σε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο του κλάδου συντάξεως, όσο και του κλάδου υγείας. Επιπλέον, επιβάλλεται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και μια στοιχειώδης κάλυψη για τον ελάχιστα ή μη απασχολούμενο πληθυσμό», τόνισε και συνέχισε: «Η κοινωνική ασφάλιση δικαιώνει το ρόλο της, όταν διασφαλίζει τις λεγόμενες βασικές θεσμικές ρυθμίσεις των κατώτερων ορίων συντάξεων, ενώ για την οικονομική στήριξή της πρέπει να θεσμοθετηθεί η τριμερής χρηματοδότηση και να υπάρξει θεσμοθέτηση των αρχών της αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης των Ταμείων».


Μειώνονται μισθοί και θέσεις εργασίας

Η εμπειρία συνδικαλιστών από διάφορες περιοχές της χώρας αποκαλύπτει το μεγάλο μέγεθος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου

Η παραβίαση της αργίας της Κυριακής, η μερική απασχόληση, αλλά και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο εμπόριο και στις υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η εικόνα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από διάφορες πόλεις έχει απόχρωση μελανή, αφού αυτά που κυριαρχούν είναι η ανασφάλιστη εργασία, η υποαπασχόληση, τα χαμηλά μεροκάματα.

Από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ο Γιώργος Πέρρος αναφέρθηκε στις πολιτικές απασχόλησης της κυβέρνησης και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οπως σημείωσε, το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (μέχρι το 1997), είναι 4.294.000 και οι απασχολούμενοι 3.854.100. Επίσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από 162.300 άτομα με μερική απασχόληση το 1993 έφτασαν τα 236.900 το 1998. Στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε και μειώνεται συνεχώς. Από το 1987 μέχρι και το 1996 η μεταβολή αυτή ήταν της τάξης του -21%. Στο δευτερογενή τομέα είχαμε μείωση της απασχόλησης ιδιαίτερα στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες και στις οικοδομές σε ποσοστό 9,8%. Την ίδια περίοδο στον τριτογενή τομέα εμφανίζεται μεγάλη αύξηση της απασχόλησης που φτάνει το 35,9%!

Κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι οι εμποροϋπάλληλοι

Την εμπειρία των εργαζομένων του Νομού Χανίων μετέφερε στη σύσκεψη η Χαρά Γεωργιακιαννάκη από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης. Οπως σημείωσε, μετά από απόφαση του νομάρχη Γ. Κατσανεβάκη, δίνεται το δικαίωμα στους αυτοαπασχολούμενους να λειτουργούν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, πράγμα που αποτελεί ένα πλήγμα στον αγώνα για την αργία της Κυριακής. Η κατάσταση αυτή ευνοεί τη μαύρη εργασία, αφού πολλοί εργοδότες «κρύβουν» τους υπαλλήλους τους - κάνοντας τους... αυτοαπασχολούμενους - τόσο από την Εφορία όσο και από το ΙΚΑ.

Η Ευγενία Κόττη από τη Χίο τόνισε ότι το νησί έχει κλειστή οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό που απασχολεί κύρια τους εργαζόμενους είναι η αλλαγή του ωραρίου, ως τουριστική περιοχή που είναι το νησί. Οπως κατήγγειλε η Ε. Κόττη, προκειμένου οι εργοδότες να πετύχουν παραπέρα ελαστικοποίηση του ωραρίου κατηγορούν τους εργαζόμενους για την οικονομία που δεν πάει καλά. Αξιοσημείωτο είναι, όπως τόνισε η Ε. Κόττη, ότι οι μισθοί στη Χίο κυμαίνονται πολύ κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ 60.000 - 80.000 δρχ. το μήνα!

Από τη Θεσσαλονίκη η Σοφία Καλαντίδου κατήγγειλε ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του ωραρίου, ενώ τα καταστήματα των τουριστικών περιοχών - Επανωμή, Μιχανιώνα, Περαία - λειτουργούν «κανονικά» τις Κυριακές, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του νομάρχη. Ωστόσο επικρατεί ένα καθεστώς δύο μέτρων στη συμπρωτεύουσα, καθώς σε ορισμένες περιοχές πάει η Αστυνομία και κλείνει τα μαγαζιά και σε άλλες αδιαφορεί! Η Σ. Καλαντίδου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση των εργαζομένων ώστε να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους.

Παρόμοια η εικόνα και από τα Γιάννενα, όπου υπάρχει παραβίαση του ωραρίου. Οπως τόνισε η Βασ. Καραγκούνη, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του σωματείου είναι χιλιάδες οι ώρες απλήρωτης εργασίας στο νομό, ενώ οι παραβιάσεις που γίνονται είναι σοβαρές αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνονται με μισθούς κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή από 70.000 μέχρι 100.000 δρχ. το πολύ!


Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ