ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΙΤΡΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΛΑΤΖΙΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στοιβαγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες εκατοντάδες ξεριζωμένοι

Σε μια κουβέρτα πάνω σε ένα χαρτόκουτο κοιμούνται πρόσφυγες και μετανάστες, στην παλιά αποθήκη όπου διαμένουν στο Ρέθυμνο
Σε μια κουβέρτα πάνω σε ένα χαρτόκουτο κοιμούνται πρόσφυγες και μετανάστες, στην παλιά αποθήκη όπου διαμένουν στο Ρέθυμνο
Στον χώρο της παλιάς αποθήκης της Κιτρένωσης στον Λατζιμά Ρεθύμνου παραμένουν στοιβαγμένοι 180 ξεριζωμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, περιμένοντας τη μεταφορά τους σε ΚΥΤ της Βόρειας Ελλάδας τις επόμενες ημέρες. Ο «Ριζοσπάστης» με κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος, και τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφθηκε τον χώρο και η εικόνα που αντίκρισε ήταν αποκαρδιωτική.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κυριολεκτικά πεταμένοι σε έναν χώρο που δεν πληροί κανέναν υγειονομικό - ανθρωπιστικό κανόνα. Ο χώρος είναι μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη χωρίς κανέναν εξαερισμό και υποδομή για την ανθρώπινη φιλοξενία αυτών των ξεριζωμένων. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, μέρος για να φάνε και οι περισσότεροι κοιμούνται στο πάτωμα σε χάρτινες κούτες. Η στιγμή που έφτασε το κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν η ώρα που μοιραζόταν το φαγητό από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού. Καρτερικά περίμεναν να πάρουν τη μερίδα φαγητού και να βρουν γωνία για να φάνε, αφού ο προαύλιος χώρος είναι γεμάτος μπάζα και σκουπίδια.

Είναι αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες ξεριζωμένων που περιγράφουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο που τους οδήγησαν να ξεσπιτωθούν για να καταφέρουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Μέσα από τις μαρτυρίες πραγματικά καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος οι απαράδεκτες δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού μετανάστευσης, Θάνου Πλεύρη, περί «υβριδικής απειλής» και αντίστοιχες λογικές που έχουν ακουστεί και από τις τοπικές αρχές της περιοχής, ότι τάχα μου «οι λαθρομετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές», ότι είναι «εισβολείς», καθώς και τον κάλπικο διαχωρισμό σε «νόμιμους» και «παράνομους».

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον πόλεμο και την εξαθλίωση»

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομιλεί με τους ανθρώπους που βοηθάνε τους ξεριζωμένους
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομιλεί με τους ανθρώπους που βοηθάνε τους ξεριζωμένους
Μιλήσαμε με νέους ανθρώπους που μας μετέφεραν την εμπειρία τους αλλά και τα όνειρά τους:

Ο Μανιάν Ντε Φος μάς είπε με πόνο ψυχής: «Κατάγομαι από το Σουδάν. Εχουμε πόλεμο από το 2003. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν εκεί. Ηρθαμε από το Σουδάν στη Λιβύη. Υποφέραμε πολλά. Πήρε τρία χρόνια, πήγαμε στη Λιβύη, περάσαμε δύσκολα, για να μαζέψουμε τα χρήματα να έρθουμε εδώ. Οι γονείς μας, τα αδέρφια μας είναι στον πόλεμο, δεν μπορούμε ούτε να τους πούμε ότι φτάσαμε εδώ. Δεν ξέρουν αν ζούμε. Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε εδώ, στην Ευρώπη, είναι να δουλέψουμε, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Ακόμη κι εδώ, αν έχουμε δουλειά μπορούμε να δουλέψουμε».

Ο Σαμ ανέφερε: «Είμαι από το Σουδάν, ήρθαμε στην Ελλάδα αφού περάσαμε τρεις μέρες στη θάλασσα, οπότε είμαι 9 μέρες σε αυτό το μέρος. Δεν είναι καλά, αλλά ευχαριστώ τους ανθρώπους που μας βοηθάνε. Εγώ προσωπικά θέλω να σπουδάσω και να εργαστώ. Θέλω ένα ασφαλές μέρος να σπουδάσω και να εργαστώ στην Ευρώπη. Δεν ξέρω τι σχέδια έχουν οι υπόλοιποι».

Ο Μάρκo δήλωσε: «Είμαι από την Αίγυπτο, ταξιδεύαμε για τη Λιβύη τρεις μέρες. Μείναμε στη Λιβύη έναν μήνα και το ταξίδι για την Ελλάδα κράτησε δυο μέρες περίπου στη θάλασσα. Ψάχνουμε μια δουλειά και κάποιοι να σπουδάσουν σε μία χώρα της ΕΕ. Στην Αίγυπτο δεν υπάρχουν δουλειές, είναι πολύ περισσότερα τα προβλήματα».

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να φιλοξενούνται σε ανθρώπινες συνθήκες

Αμέσως μετά την περιοδεία στον χώρο από το κλιμάκιο του ΚΚΕ ο Νίκος Μανουσάκης σημείωσε: «Αυτό που είδαμε είναι άνευ προηγουμένου. Οι συνθήκες οι οποίες βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, που ήρθαν στον τόπο μας και ξεριζώθηκαν για διάφορους λόγους, είναι απάνθρωπες. Δεν έχουν ούτε πού να κοιμηθούν ούτε κάποιον χώρο υγειονομικής φροντίδας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί λοιπόν αυτή η κατάσταση. Τώρα πρέπει να πάρουν απαραίτητα μέτρα η κυβέρνηση ως πρώτη υπεύθυνη, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες του νησιού».

Από την πλευρά του ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε: «Οι αυξημένες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές δεν είναι αποτέλεσμα εμμονής κάποιων που θέλουν να περάσουν τη Μεσόγειο για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην περιοχή και των διαμελισμών χωρών. Σήμερα είχαμε νέα ανάφλεξη στην πολύπαθη Συρία. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σοβαρή ευθύνη, διότι έχει συνηγορήσει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Δουβλίνο 1 και το Δουβλίνο 2. Εχει συμφωνήσει και έχει αποδεχτεί τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, όπου η Ελλάδα θεωρείται πρώτη χώρα υποδοχής και τη μετατροπή της σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και το ζούμε σήμερα και στην Κρήτη, και φυσικά υλοποιεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι εγκληματικό, καταστρατηγώντας τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από τη δεκαετία του 1960.

Ως ΚΚΕ έχουμε καταδικάσει αυτές τις πολιτικές που διαχρονικά έχουν εφαρμοστεί και έχουν συμφωνήσει και η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και στην Ευρωπαϊκή Βουλή και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ θεωρεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ανθρώπους που έχουν δικαιώματα, και γι' αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντί τους. Θεωρούμε ότι εδώ που έρχονται, στην Κρήτη, στη χώρα πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή μεταχείριση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη διατροφή, μέσα σε προσωρινές δομές φιλοξενίας με όρους και συνθήκες αξιοπρέπειας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, έτσι ώστε με ταχύτατες διαδικασίες και ρυθμούς να προωθούνται προς τις χώρες που έχουν αποφασίσει να πάνε. Η επίσκεψή μας σήμερα εδώ στο Ρέθυμνο, στο κτίριο της Κιτρένωσης, ένα πολύ μεγάλο κτίριο όπου φιλοξενούνται ή επί της ουσίας στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν χώρο απαράδεκτο από άποψη συνθηκών, σε συνθήκες χοιροστασίου πραγματικά, όπου δεν υπάρχει εξαερισμός, δεν υπάρχει τρόπος για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πλυθούν, να κοιμηθούν έστω σε κάποια στρώματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό λέμε, εδώ και τώρα προσωρινές δομές αξιοπρέπειας για αυτούς τους ανθρώπους, για να φύγουν στον προορισμό που έχουν επιλέξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή οπουδήποτε αλλού θέλουν».


ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μνημείο απανθρωπιάς και καταστολής των ξεριζωμένων

Αλλο ένα μνημείο απανθρωπιάς παρουσιάστηκε χτες από την κυβέρνηση. Μετά την αναστολή εξέτασης ασύλου και την απέλαση χωρίς καταγραφή, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους ξεριζωμένους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών». Πρόκειται για ενίσχυση των πολιτικών διωγμού των ξεριζωμένων. Οπως με κυνισμό καταγράφεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, «οι επιλογές όποιου παραμένει παράνομα στη χώρα θα είναι δύο: Φυλακή ή επιστροφή». Λες και οι ξεριζωμένοι και οι μωρομάνες που προσπαθούν να φύγουν από τις βόμβες των πολέμων, τον θάνατο και την καταστροφή που σκορπούν οι ιμπεριαλιστές, απολαμβάνουν «ελευθερία επιλογών»...

Ανάμεσα στα αντιδραστικά μέτρα είναι και η κατάργηση της χορήγησης άδειας διαμονής για όσους διαμένουν 7 χρόνια χωρίς χαρτιά στη χώρα, που αποτελούσε τον μόνο τρόπο να πάρει άδεια παραμονής ένας μετανάστης εργάτης που ζει και εργάζεται στην χώρα μας για χρόνια. Παράλληλα το νομοσχέδιο, που επικαιροποιεί την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με την Οδηγία 2008/115/ΕΚ, διαμορφώνει διαδικασίες για τη λεγόμενη επιστροφή των ξεριζωμένων, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της πρότασης του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Επιστροφών.

Κύρια σημεία του νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση της έννοιας της χώρας επιστροφής, δηλαδή απέλασης. Προστίθενται ως χώρες επιστροφής όχι μόνο η χώρα καταγωγής αλλά και η χώρα συνήθους διαμονής, η λεγόμενη «ασφαλής τρίτη χώρα», λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίπτεται ως απαράδεκτη, χωρίς εξέταση στην ουσία, και η πρώτη χώρα ασύλου, λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίπτεται και εδώ ως απαράδεκτη. Με άλλα λόγια, πλήρης κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Ουσιαστικά προετοιμάζεται το έδαφος για την απέλαση στα λεγόμενα «κέντρα επιστροφής», δηλαδή στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα στήσει η ΕΕ σε τρίτες χώρες, μέσα από οικονομικά και κάθε είδους γεωπολιτικά παζάρια με αυτές.

Επίσης, για να μη γλιτώνουν οι ξεριζωμένοι από την αρπάγη των διωκτικών αρχών, προστίθενται «ορισμοί κινδύνου διαφυγής σε πιο αυστηρή κατεύθυνση», όπως είναι η μη ύπαρξη κατοικίας ή γνωστής διαμονής (δεν διευκρινίζεται αν τέτοια θα θεωρούνται καταυλισμοί, παραπήγματα, παράγκες και εγκαταλειμμένα εργοστάσια, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, π.χ. εργάτες γης), η άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών εγκατάλειψη ή μεταβολή τόπου κατοικίας ή γνωστής διαμονής και η άρνηση υποβολής σε ταυτοποίηση με βιομετρικά ή άλλα μέσα.

Προβλέπονται ακόμα μείωση των προθεσμιών για «οικειοθελή αναχώρηση» από τη χώρα, από 25 σε 14 μέρες, παράταση της προθεσμίας «οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους» (από 120 σε 60 μέρες) και επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης ως περιοριστικού μέτρου κατά την προθεσμία «οικειοθελούς αναχώρησης».

Οσον αφορά το πλαίσιο εισόδου στη χώρα σύμφωνα με τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, προβλέπεται ως υποχρεωτικός λόγος απαγόρευσης εισόδου ο κίνδυνος από την παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Επεκτείνεται δε η διάρκεια του χρονικού διαστήματος απαγόρευσης εισόδου (από 5 σε 10 έτη) και εισάγεται η δυνατότητα παράτασής της μέχρι και για 5 έτη.

Εντείνεται η καταστολή και αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινικοποίησης μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας για τους ξεριζωμένους, αφού προβλέπονται φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και μη δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής της έκτισης ποινής. Δυνατότητα αναστολής της εκτέλεσης ποινής θα δίνεται υπό τον όρο δήλωσης καταδικασμένου πολίτη τρίτης χώρας σε «εκούσια αναχώρηση» από την Ελλάδα. Η αναστολή θα εκκινεί με την αναχώρηση από τη χώρα.

Οσον αφορά την κράτηση, προβλέπονται: Επέκταση των λόγων κράτησης και σε θέματα ασφάλειας. Ρητή πρόβλεψη περί μη αναστολής κράτησης σε περίπτωση υποβολής αντιρρήσεων. Επέκταση διάρκειας της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων προβλεπόμενων παρατάσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, από 18 μήνες σε 24. Επανεξέταση της συνδρομής προϋποθέσεων κράτησης ανά εξάμηνο. Και αύξηση της χρηματικής ποινής όσων επανέρχονται χωρίς χαρτιά στη χώρα, από 3.000 έως 10.000 ευρώ σε 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Επιπλέον, αύξηση των ορίων ποινής για όσους έρχονται χωρίς χαρτιά στη χώρα, από 3 μήνες σε τουλάχιστον 2 έτη, και, σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων, από 6 μήνες σε τουλάχιστον 3 έτη. Αύξηση της χρηματικής ποινής από 1.500 σε 5.000 ευρώ, και σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 3.000 σε 10.000 ευρώ. Περιορισμός της δυνατότητας μεταγενέστερων αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Τέλος, ως «εγγυήσεις για τους αιτούντες άσυλο», για την προστασία των δικαιωμάτων τους, προβλέπεται η διερμηνεία με «χρήση λογισμικών αυτοματοποιημένης μετάφρασης και υποτιτλισμού ηχητικών δεδομένων μέσω πληροφοριακών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης»... Εκσυγχρονισμός! Τα σχόλια περιττά...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ