Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα σε GOOD YEAR, ΕΚΟ και Χαλυβουργείο
Το ένα εργοστάσιο κλειστό, το άλλο ετοιμάζεται να κλείσει και το τρίτο παίρνει σειρά για κάτι ανάλογο. Η πραγματική Θεσσαλονίκη, αυτή του μόχθου και της ανεργίας, δεν εμφανίζεται στις βιτρίνες της ΔΕΘ. Υπάρχει όμως, εκεί στα δυτικά της πόλης, για να θυμίζει σ' όποιον ξεκόψει λίγο απ' το δρόμο του ότι ο καπιταλισμός δαγκώνει, ότι τόσο τ' αφεντικά όσο και οι πολιτικοί τους εκφραστές δε δίνουν δεκάρα για τον εργάτη όταν τον έχουν ήδη ξεζουμίσει ή του έχουν αρπάξει την ψήφο. Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς και ανάμεσα στους εργαζόμενους βρίσκουν έδαφος να περπατήσουν διασπαστικές λογικές που ευνοούν, βέβαια, όσους θέλουν τους εργάτες στη γωνιά, αφού δυναμιτίζουν τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν για ενωμένη αγωνιστική διεκδίκηση.
Παρ' όλα αυτά, κάτι φαίνεται να αλλάζει στις συνειδήσεις των εργατών που αυτή την περίοδο βιώνουν στο πετσί τους τι πάει να πει "ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων", Συνθήκη του Μάαστριχτ κι εκσυγχρονισμός απ' την ανάποδη.
Ενας άλλος πρόεδρος σωματείου, ο Θεόδωρος Ακριτίδης από την ΕΚΟ,στέλεχος της ΝΔ αυτός, δεν έφτασε να δηλώσει ότι οι εργάτες πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ, αναγνώρισε όμως δημόσια σε συγκέντρωση των εργαζομένων χτες, ότι "προς τιμήν του το ΚΚΕ, στήριξε το αίτημά μας για την κατασκευή της μονάδας πολυπροπυλένιου". Αναγνώριση που έχει να κάνει με ένα αίτημα ζωής για τη μονάδα, σε μία περίοδο που πολυεθνικές όπως η ARAMCO εισβάλλουν στην αγορά με στόχο την εξόντωση της ντόπιας παραγωγής και τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ επικροτούν μία τέτοια προοπτική.
Στο τρίτο εργοστάσιο, το κλειστό της "Good Year",οι εργάτες βιώνουν ξαφνικά τον τρόμο που συνεπάγεται η ανεργία. "Μαθημένοι" σε καθεστώς "εργασιακής ειρήνης", καθώς η ηγεσία του σωματείου τους το προηγούμενο διάστημα έκανε αρκετές υποχωρήσεις σε όσα ζήτησαν τα αφεντικά, αναζητούν τώρα την έκφραση αλληλεγγύης από τους άλλους εργάτες της πόλης. Κι εκεί συναντούν μόνο ή κατά κύριο λόγο, την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Το ομολόγησαν χτες οι ίδιοι, με κάποια πίκρα είναι η αλήθεια.
Θεσσαλονίκη της ανεργίας, χτες. Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,συνοδευόμενη από τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Κατσαρό και άλλους υποψήφιους των ψηφοδελτίων της Α και Β περιφέρειας της πόλης, περιόδευσε στα τρία εργοστάσια. Η υποδοχή ήταν από θερμή έως και παρεξηγήσιμη για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αν δε γνώριζε κάποιος τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό επίπεδο, θα πίστευε πως βρίσκεται σε "κάστρα" του ΚΚΕ. Αυτό που πράγματι συνέβαινε είναι πως η σκληρή πραγματικότητα οδηγεί τις συνειδήσεις σε άλλους δρόμους. "Σκεφτείτε με βάση την πείρα σας. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας και κάντε τώρα το μεγάλο βήμα, ψηφίστε το ΚΚΕ" επανέλαβε αρκετές φορές η Αλ. Παπαρήγα όταν η συζήτηση έφτανε στο διά ταύτα. Κι έφτασε αρκετές φορές σ' αυτό το σημείο καθώς η χτεσινή περιοδεία - με εξαίρεση την ΕΚΟ όπου έγινε και συγκέντρωση - είχε έντονο το στοιχείο της πρόσωπο με πρόσωπο συζήτησης, μακριά από προσπάθειες εντυπωσιασμού, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις. Οι εργάτες ζητούσαν λύσεις κι ο λόγος του ΚΚΕ φάνηκε πως αυτή τη φορά τους άγγιζε περισσότερο. "Παλέψτε ενωμένοι" ήταν η μία προτροπή που άκουσαν. "Ψηφίστε ΚΚΕ για να γίνει ο αγώνας σας ισχυρότερος" ήταν η δεύτερη.
"Δεν πιστεύουμε πως μετά τις εκλογές θα έρθουν τα πάνω - κάτω. Η συντηρητική πολιτική θα έχει πλειοψηφία. Το ζήτημα είναι εσείς με τους αγώνες σας και εμείς με αυξημένη και την εκλογική μας δύναμη, να μπορέσουμε να πιέσουμε αποτελεσματικότερα για λύσεις. Λύσεις πραγματικές χωρίς σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική που του επιτρέπει να δρα ασύδοτο, μην περιμένετε. Οπως δεν πρέπει να περιμένετε τη λύση στο ρουσφέτι. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ανεργία. Χρειάζεται σύγκρουση και η ψήφος σας στο ΚΚΕ, είναι χρήσιμη ακριβώς γι' αυτό". Αυτά ήταν τα μόνα "προεκλογικά" λόγια που άκουσαν από την Αλ. Παπαρήγα οι απολυμένοι της "Good Year". Κι έδειξαν να τα παίρνουν υπόψη.
"Οι εκλογές δε θα λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει να ανοίξουν το θέμα, το ποιος θα κάνει κουμάντο στην Ελλάδα. Οι πολυεθνικές ή ο λαός της. Λέμε όχι στις επιλογές της ΕΕ για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων και πιστεύουμε ότι αυτό το "όχι" πρέπει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Πρέπει να υπάρχει ένα φρένο κι αυτό θα το βάλετε εσείς. Και με την ψήφο σας και με τον ενωμένο αγώνα σας", ήταν η έκκληση προς τους εργάτες της ΕΚΟ.
"Σκεφτείτε. Η κυβέρνηση σας λέει σήμερα ότι δεν μπορεί να παρέμβει για να δώσει λύση στα προβλήματά σας γιατί είναι ιδιωτική εταιρία. Οταν όμως πρόκειται για περικοπές εργατικών δικαιωμάτων, τότε νομοθετεί. Σκεφτείτε και πράξτε ανάλογα στις εκλογές. Αν τώρα δεν παρέμβετε αποφασιστικά, θα χρειαστούν πολλές θυσίες αύριο", ήταν η προειδοποίηση προς τους εργάτες του Χαλυβουργείου που βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με την προοπτική κλεισίματος του εργοστασίου.
Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης
"Αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων υπηρετεί τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, το πολυεθνικό κεφάλαιο. Οι λαοί τι θα κάνουν; Και εδώ κανένα κόμμα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα δε θέτουν το ζήτημα καθαρά", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, χτες το βράδυ.
Αναφερόμενη στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, η ΓΓ του ΚΚΕ επικαλέστηκε βρετανική έκθεση προς την ΕΕ που λέει ότι η Ελλάδα για να πιάσει τους στόχους της "σύγκλισης" πρέπει να έχει μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη και 300.000 ανέργους: "Τώρα ο κ. Σημίτης υπόσχεται λιγότερη ανεργία και εννοεί να αυξηθεί ο αριθμός των εποχιακά απασχολουμένων. Αυτά τα λέει η Λευκή Βίβλος της ΕΕ, και τα κόμματα που την έχουν ευαγγέλιο σημαίνει ότι υποστηρίζουν αυτές τις λύσεις. Ο κύριος Εβερτ είπε ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, ομολόγησε κάτι που έτσι είναι πραγματικά. Με αυτή την πολιτική δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Με άλλη πολιτική όμως, μπορεί να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο".
Για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου ξεκαθάρισε: "Δεν μπορείς να τα βάζεις μόνο με την Τουρκία. Αναμφισβήτητα πρέπει να αναδείξεις τις ευθύνες της. Η Τουρκία όμως δε θα είχε αυτή τη στάση, ανεξάρτητα τι θα ήθελε να κάνει, αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έλεγαν δημόσια το εξής απλό πράγμα: Εχεις άδικο. Τα σύνορα τα ελληνικά είναι αυτά. Δεν μπορεί να μπαίνουν σε συζήτηση διεθνείς συνθήκες. Δεν το λένε όμως, γιατί οι ίδιες αυτές δυνάμεις έχουν ευνοήσει και προωθούν αλλαγές συνόρων και δεύτερο δε θέλουν να της χαλάσουν το χατίρι, γιατί είναι ο πρώτος αντιπρόσωπός τους στα ζητήματα των πετρελαίων, της στρατηγικής στην περιοχή". Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία η Αλ. Παπαρήγα το χαρακτήρισε "αστείο πράγμα" και σημείωσε: "Ισα ίσα είμαστε εμείςπου αντιταχθήκαμε στο να πάει η υπόθεση των Ιμια στο Δικαστήριο της Χάγης. Πιο είναι αυτό το διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει για τα σύνορα; Κάποιοι δικαστές, όργανα των Αμερικανών και των Γερμανών; Και είναι θέμα αρχής για μας. Οταν πάω στο δικαστήριο, σημαίνει ότι δέχομαι και την απόφασή του, έτσι ανοίγεις δρόμο τα σύνορα να είναι αντικείμενο δικαστηρίου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν μοχλοί πίεσης προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ".
Στη συνέχεια απαντώντας στο αν η αντίσταση σ' αυτές τις χώρες μπορεί να σημάνει κίνδυνο για την Ελλάδα, η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε: "Οντως σκέφτομαι ότι η αντίσταση μπορεί να έχει και κάποια αντίποινα. Εδώ όμως υποτάσσονται, και με τη θέληση της ελληνικής ηγεσίας - πλην του ΚΚΕ - οδηγούμαστε σε μια καταστροφή. Το κόστος της αντίστασης είναι μικρότερο από το κόστος της υποταγής, αυτό έχει δείξει η ιστορία".
Για το θέμα των Σκοπίων η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: "Το όνομα δεν παίζει ρόλο, στο βαθμό βέβαια που ξεκαθαριστεί ότι έχει σχέση με γεωγραφικό όρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε εθνότητα. Και φυσικά είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλες οι άλλες διασφαλίσεις ότι γίνονται σεβαστά τα σύνορα και δεν υπάρχουν επεμβάσεις. Το θέμα έχει κλείσει χωρίς να υπάρχει και γραπτή συμφωνία. Ενώ όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει σ' αυτό, δεν το λένε δημόσια και δεν έχουν φροντίσει να ξέρουμε όλοι, αν υπάρχει συμφωνία πια θα είναι αυτή".
Η ιδέα έπεσε στη διάρκεια της συζήτησης της Αλ. Παπαρήγα με τους απολυμένους της GOOD YEAR. Λίγο αργότερα, μιλώντας η ίδια στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως υιοθετεί την πρόταση: "Ο καλύτερος τηλεοπτικός διάλογος, είπε, και η καλύτερη αναμέτρηση θα γινόταν αν στην αίθουσα του Ζαππείου από τη μια μεριά κάθονταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και από την άλλη αντιπροσωπείες εργατών και υπαλλήλων από εργοστάσια που έκλεισαν, από δημόσιες επιχειρήσεις και αυτοί να έβαζαν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στα πολιτικά κόμματα και να δώσουν τα κόμματα απαντήσεις. Οχι τι θα κάνουν μετά τις εκλογές, αλλά πώς πολιτεύτηκαν ως τις εκλογές. Και να δώσουν λογαριασμό γιατί δεν υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των απολυμένων από την ακόρεστη δίψα των πολυεθνικών να κερδίζουν, να κερδίζουν...
Γιατί έχουμε κυβέρνηση και κόμματα που σταματάνε τη δράση τους έξω από την πόρτα των μεγάλων εργοστασίων, των μεγάλων επιχειρηματιών. Γιατί μιλάνε υπέρ των εργαζομένων έξω από τις επιχειρήσεις, αλλά όταν πρόκειται να τα βάλλουν με τις πολυεθνικές και την οικονομική ολιγαρχία του τόπου, τότε δε βγάζουν άχνα και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι, αν θέλετε, να έχουν και προσωπικές και διακριτικές σχέσεις με αυτούς τους παράγοντες. Λοιπόν ο διάλογος στο Ζάππειο έτσι έχει αξία.Να έρθουν οι απολυμένοι της "Good Year" και των άλλων εργοστασίων".
Η δήλωση έγινε μπροστά σε όλες τις τηλεοπτικές κάμερες, δύο φορές. Και στο εργοστάσιο της "Good Year" και στο εργοστάσιο της ΕΚΟ. Οπως ήταν φυσικό δεν εμφανίστηκε ποτέ στις οθόνες...
Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει αύριο στις 6.30 π.μ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στις 7.30 μ.μ. θα χαιρετίσει στη συγκέντρωση του Κόμματος στο Περιβολάκι της Νίκαιας.
Ελεύθεροι να απολύουν...
Μετά τη συζήτηση με τους απολυμένους της "Good Year", η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: Το κλείσιμο του εργοστασίου της "Good Year", ενός κερδοφόρου εργοστασίου, επιβεβαιώνει αυτό που επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει τονίσει. Οτι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων οδηγεί στην ανεργία, στη λιτότητα και τη φτώχεια. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ κατέρριψε και τους τελευταίους ισχνούς φραγμούς που είχε το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Να γιατί ωριμάζει η ανάγκη ενός παλλαϊκού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Ιδιαίτερα για το εργοστάσιο της "Good Year" εμείς δώσαμε για άλλη μία φορά το λόγο μας και θα τον τηρήσουμε, ότι με τη δημιουργία της καινούριας Βουλής και της καινούριας κυβέρνησης, πιο αποφασιστικά και πιο μαχητικά θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του προβλήματος και να ανοίξουμε μέτωπο με το πρόβλημα των εργοστασίων που έκλεισαν και αυτών που πρόκειται να κλείσουν.
Τέλος, εφόσον υπάρχει ανεργία στην Ελλάδα και δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, υποστηρίζουμε την ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας έτσι ώστε να αντισταθμίζει την απώλεια του μισθού,να μη χάνουν τα κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα οι απολυμένοι για όσο διάστημα είναι απολυμένοι. Τέλος, εμείς πιστεύουμε ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να καταβάλλεται για όσο διάστημα ο άνεργος είναι άνεργος,διότι δεν είναι ηθελημένα άνεργος. Δε θέλει να είναι άνεργος. Ας του βρουν δουλιά μόνιμη, για να σταματήσει η επιδότηση της ανεργίας.
Με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις Εβερτ για την ανεργία, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: Ο κύριος Εβερτ εξήγγειλε ανεργία, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Βεβαίως, πρέπει να πω ότι μπορεί να βγαίνει έτσι ωμά και να μιλάει για ανεργία, διότι δεν έχει αντίπαλο σ' αυτά τα ζητήματα. Ο κύριος Σημίτης, επίσης, με την πολιτική του προβάλλει, έμμεσα αλλά καθαρά, ότι η ανεργία θα υπάρχει μόνιμα, αλλά πρέπει να πω ότι μέτωπο κατά των αιτιών που γεννάνε την ανεργία μόνο το ΚΚΕ σηκώνει. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι και ο ένας και ο άλλος και όσοι υποστηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην ουσία, υποστηρίζουν τη βασική αιτία που γεννά την έντονη ανεργία.
Αμέσως μετά την ομιλία της στο μηχανουργείο της ΕΚΟ, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους:
Προειδοποιήσαμε τους εργαζόμενους ότι η μετατροπή της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, άρα και των θυγατρικών της, σε πολυμετοχική εταιρία, είναι ιδιωτικοποίηση. Είναι μορφή ιδιωτικοποίησης. Και πρέπει να ξέρουν τι γίνεται.
Προειδοποιήσαμε ότι διάφορες συμφωνίες που γίνονται με πολυεθνικές πετρελαίου, όπως για παράδειγμα με την ARAMCO, αυτές οι συμφωνίες, οπωσδήποτε θα μειώσουν την πίτα για τα ελληνικά διυλιστήρια.
Εμείς θεωρούμε ότι ο τομέας της ενέργειας, του πετρελαίου, πρέπει να ανήκει 100% στο Ελληνικό δημόσιο.Δεν μπορούμε στον τομέα του εμπορίου να αφήνουμε την ασυδοσία ξένων επιχειρήσεων.