ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΕΝΙΝ
Με το κεφάλι ψηλά, μέχρι τέλους, μέχρι τον τελευταίο...

«Τι να γράψεις; Τι να σου πω; Ούτε μια εφημερίδα δε φτάνει για να γράψεις τις σκηνές, σήμερα, εδώ. Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν έπεσε. Δεν ξέρουμε πόσοι ήταν οι μαχητές μέσα σε αυτόν. Ισως 500, ίσως λίγο παραπάνω. Αυτοί, όμως, και το πείσμα των αμάχων, που έμειναν στα σπίτια τους, κράτησαν έξω από τον καταυλισμό τον ισραηλινό στρατό με τα υπερσύγχρονα όπλα του μία εβδομάδα. Το διανοείστε;

Από τις 3 το πρωί τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα γάζωναν τα πάντα στον καταυλισμό. Στις 5.00 άρχισαν να βομβαρδίζουν και F 16. Ολα αυτά, για 6η ημέρα, σε μια περιοχή που κατοικούν 13.000 άνθρωποι, σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αλύπητα, το καταλαβαίνεις; Τους ζήτησαν να παραδοθούν και δεν παραδόθηκαν. Οσα γυναικόπαιδα άρπαξαν μέσα από τα σπίτια, πριν αρχίσουν οι εκσκαφείς το έργο τους, τα έβαλαν σε πούλμαν και τα εγκατέλειψαν λίγο παρακεί. Τους άλλους τους θάβουν κάτω από τα σπίτια.

Ανοίγουν ομαδικούς τάφους, βάζουν μέσα ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών. Τώρα το βράδυ, άρχισαν να μεταφέρουν σακούλες με νεκρούς και αλλού. Τους παίρνουν με ελικόπτερα, δεν ξέρω πού τους πάνε. Για να μην τους δουν οι δημοσιογράφοι όταν μπουν μέσα. Το αντέχει το μυαλό σας; Είδαμε με τα μάτια μας να ρίχνουν αέριο νεύρων σε ορισμένα σημεία που είχαν συγκεντρωθεί μαχητές. Τους παρέλυσαν και τους σκότωσαν εν ψυχρώ. Τους εκτέλεσαν. Δεν ξέρω πόσους εκτέλεσαν. Από αέρος όλα αυτά βέβαια, γιατί δεν τολμούν να μπουν πεζή, ακόμη. Στο κέντρο του καταυλισμού δεν έχουν μπει.

Μανάδες ψάχνουν τα παιδιά τους, παιδιά τις μανάδες τους. Είναι στα τρία σημεία, όσοι άμαχοι βγήκαν και προσπαθούν οικογένειες να βρεθούν μεταξύ τους. Και όλα αυτά ενώ στην πόλη της Τζενίν δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και πυροβολείται όποιος κινείται. Και τους έχουν αφήσει έτσι, στη μοίρα τους. Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπου νους, δεν μπορεί». Η Λουίζα Φερετοπούλου ξεσπά σε λυγμούς, μιλώντας στο «Ρ», για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, από την «κλειστή στρατιωτική ζώνη» της Τζενίν, ζώντας την αντίστροφη μέτρηση του ηρωικού προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν. Του καταυλισμού που έχει φθάσει σε όλα τα στόματα, γιατί με λίγα εκρηκτικά και αυτόματα αντιστάθηκε στα μαχητικά, στα ελικόπτερα, στα τεθωρακισμένα, στην υπερσύγχρονη στρατιωτική μηχανή 6 ημέρες, προκαλώντας την σοβαρότατες απώλειες (24 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν συνολικά εκεί), τρώγοντας φύλλα, πίνοντας νερό από τον υπόνομο, ζώντας με τους νεκρούς του.

Τα τανκς πλέον έχουν αναλάβει δουλιά στην Τζενίν

Associated Press

Τα τανκς πλέον έχουν αναλάβει δουλιά στην Τζενίν
Ο ήχος των F 16 και των ελικοπτέρων αντικαταστάθηκε, χτες το πρωί, από αυτόν των εκσκαφέων, στο μαρτυρικό προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν. Μετά από 6 ημέρες ηρωικής αντίστασης, οι Παλαιστίνιοι μαχητές που βρίσκονταν εντός "προδόθηκαν" από τα πυρομαχικά τους. Μη έχοντας άλλον τρόπο αντίδρασης, άρχισαν να υποχωρούν. Παρ' όλα αυτά, την ώρα που οι εκσκαφείς συνέχιζαν το φονικό έργο τους και χιλιάδες άμαχοι κατευθύνονταν στο πουθενά, παρόλο που ουδείς μπορούσε να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και Ισραηλινοί αξιωματικοί δήλωναν εντυπωσιασμένοι από «το σθένος των μαχητών του καταυλισμού», σποραδικά πυρά από συνοικίες του στρατοπέδου αποδείκνυαν ότι παραμένουν μερικές εστίες αντίστασης που θα σιγήσουν όταν σκοτωθεί και ο τελευταίος.

Το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού βρισκόταν, αργά χτες το βράδυ, υπό ισραηλινό έλεγχο, μετά από την 6η συνεχόμενη νύχτα ανελέητου βομβαρδισμού. Παρ' όλα αυτά, μετά την πολύνεκρη ενέδρα που στοίχισε τη ζωή 13 Ισραηλινών εφέδρων, την Τρίτη το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να εισέλθει πεζή στον καταυλισμό, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κτίρια είχαν ισοπεδωθεί από τις βόμβες των 100 κιλών. Το «δύσκολο» έργο ανέλαβαν οι εκσκαφείς που άρχισαν από το πρωί να γκρεμίζουν τα πάντα: σπίτια, τεμένη, ιατρικά κέντρα, κυβερνητικά κτίρια.

Associated Press

Στον καταυλισμό κατοικούσαν περίπου 13.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων είναι αδιευκρίνιστο πόσοι βρίσκονται ακόμη εντός. Αρκετές εκατοντάδες είχαν υποχρεωθεί να τον εγκαταλείψουν όταν ισοπεδώθηκαν τα σπίτια τους, στις παρυφές του στρατοπέδου. Χτες, ορισμένοι δημοσιογράφοι που προσέγγισαν την πόλη Τζενίν, και όχι τον καταυλισμό, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ούτε και χτες επιτράπηκε σε ασθενοφόρα να εισέλθουν μέσα στον καταυλισμό και ότι εκτιμούν σε περίπου 3.000 τα γυναικόπαιδα που σύρθηκαν αλλόφρονα από τα σπίτια τους και εγκαταλείφθηκαν σε 3 διαφορετικά σημεία πέριξ του καταυλισμού, χωρίς τρόφιμα, νερό ή οποιαδήποτε άλλη προστασία.

Τη συγκεκριμένη κίνηση του ισραηλινού στρατού κατήγγειλε, χτες, και η UNICEF, υποστηρίζοντας ότι απαγορεύτηκε και σε δική της αποστολή να εισέλθει στον καταυλισμό. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης της Τζενίν, Χάιντερ Ρασίντ, δήλωνε ότι οι ισραηλινοί εκσκαφείς γκρεμίζουν ακατάπαυστα σπίτια, τα οποία πολλοί κάτοικοι δεν προλαβαίνουν να εγκαταλείψουν, ενώ σκάβουν μεγάλους ομαδικούς τάφους όπου ρίχνουν σωρηδόν δεκάδες πτώματα μαζί με τα συντρίμμια των σπιτιών, προκειμένου να προλάβουν τη διεθνή κατακραυγή, όταν οι δημοσιογράφοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπουν στον καταυλισμό. Τους ισχυρισμούς του Ρασίντ υποστηρίζουν τόσο κάτοικοι της πόλης της Τζενίν όσο και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών στον καταυλισμό πρέπει να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Associated Press

Σε στρατιωτική βάση της Τζενίν βρέθηκε, χτες, και ο Αριέλ Σαρόν για να εμψυχώσει, όπως υποστήριζαν πολλοί παρατηρητές, το ηθικό του ισραηλινού στρατού, που φέρεται να υπέστη σοβαρότατο πλήγμα τόσο από τις απώλειες όσο και από τις σκηνές που εκτυλίχτηκαν στην Τζενίν, όλα τα τελευταία 24ωρα. Ο Σαρόν μίλησε για «υπέροχους» στρατιώτες, ενώ αξιωματικοί του στρατού έσπευδαν να υπερασπίσουν το αξιόμαχο του στρατεύματος, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από πολλούς Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές, χτες, μετά την ενέδρα στην Τζενίν.

Χωρίς έλεος...

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Ασφυκτικός παραμένει ο κλοιός του ισραηλινού «Προστατευτικού Τείχους» σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, πλην της Ιεριχούς. Μπορεί οι κάτοικοι τής Τουλκαρέμ και της Καλκίλια να μπορούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους, αφού ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το κέντρο των πόλεων, αλλά στις υπόλοιπες κατειλημμένες πόλεις η κατάσταση, πλέον, έχει ξεπεράσει τα όρια της τραγωδίας, ενώ το ανηλεές στρατιωτικό σφυροκόπημα συνεχίζεται.

Σταματημό δεν είχαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, με «F-16» και με ελικόπτερα εναντίον των ελάχιστων σπιτιών που παραμένουν όρθια στο ιστορικό κέντρο της Ναμπλούς, στο Κάσμπαχ, το οποίο κατέλαβε την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός αλλά λόγω της στενότητας των δρόμων δεν μπορεί να ισοπεδώσει με τεθωρακισμένα. Με το πρώτο φως της μέρας, άνδρες της Ερυθράς Ημισελήνου και ανθρωπιστικών οργανώσεων συνέχισαν τον αγώνα δρόμου για να περισυλλέξουν από τα συντρίμμια νεκρούς και τραυματίες.

Μέχρι χτες το βράδυ, είχαν καταμετρηθεί 60 νεκροί αλλά, όπως υποστήριζαν δημοσιογράφοι που κατάφεραν να προσεγγίσουν την περιοχή, οι νεκροί είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι, ενώ η οσμή των πτωμάτων και του αίματος καλύπτει τα πάντα. Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι να μην ξεμυτίσουν και πάλι από τα σπίτια τους, ενώ δεν υπάρχουν τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και δεν επιτρέπεται ούτε η περισυλλογή των νεκρών, με εξαίρεση τα σωστικά συνεργεία που έχουν ειδικές άδειες.

Χωρίς έλεος σφυροκοπήθηκαν, κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, και τα γειτονικά προσφυγικά στρατόπεδα, Μπαλάτα, Ασκάρ και αλ Αϊν, όπου επίσης έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι καταυλισμοί είναι προπύργια των μαχητών. Την ημέρα, το σφυροκόπημα συνεχίστηκε και επικεντρώθηκε στο αλ Αϊν, όπου, λόγω της στενότητας των δρόμων, δεν μπορούν να εισέλθουν τα τεθωρακισμένα. Με τηλεβόες ο στρατός καλούσε όλους τους άνδρες από 14 - 50 να παραδοθούν και σύμφωνα με μαρτυρίες, εκατοντάδες άνδρες βρίσκονταν το μεσημέρι γονατιστοί και αλυσοδεμένοι μπροστά σε ένα τέμενος του καταυλισμού, αφού σύρθηκαν έξω από τα σπίτια τους, που βρίσκονται στις παρυφές του στρατοπέδου, με το ζόρι.

Ισραηλινό «όχι» στο Βατικανό

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην κεντρική πλατεία Μάγκερ της Βηθλεέμ, γύρω από το σύμπλεγμα των ναών όλων των εκκλησιών, και κυρίως στην περίμετρο του Ναού της Γέννησης. Σύμφωνα με μαρτυρίες φραγκισκανών κληρικών που παραμένουν εντός του ναού, ο ισραηλινός στρατός έριξε χειροβομβίδες στην περίμετρο. Μέσα στο ναό, υπάρχουν 2 σοβαρά τραυματίες και 1 νεκρός Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά πριν από 2 μέρες. Ο φραγκισκανός κληρικός Νταβίντ Τζάγκερ δήλωνε ότι το πτώμα έχει μεταφερθεί σε ένα πιο κρύο σημείο του Ναού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταφή στο προαύλιο «όχι τόσο επειδή είναι μουσουλμάνος αλλά επειδή υπάρχουν γύρω γύρω ελεύθεροι σκοπευτές των Ισραηλινών».

Ο πατέρας Τζάγκερ κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός απέρριψε τη διαμεσολαβητική πρόταση του Ερυθρού Σταυρού να εξέλθει ο νεκρός από το Ναό και αναρωτήθηκε «ποιος λογικός νους στον κόσμο μπορεί να δικαιολογήσει την ισραηλινή λογική». Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία απέρριπτε άλλο ένα αίτημα του Βατικανού, να συναινέσει στην ασφαλή αποχώρηση των Παλαιστινίων και των κληρικών από το Ναό υπό την προστασία του Βατικανού και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Αντίθετα, επέμενε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραδοθούν και ότι κρατούν ομήρους τους κληρικούς, αν και ο ισχυρισμός αυτός έχει, επανειλημμένως, διαψευστεί από τους ίδιους τους κληρικούς. Την ίδια στιγμή, σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης ένας Αρμένιος κληρικός, που σύμφωνα με τους συναδέλφους του, πλήχτηκε από ισραηλινά πυρά, παρά την αντίθετη άποψη του ισραηλινού στρατού.

«Φρίκη»

Αυστηρή είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας και στη Ραμάλα, για 11η συνεχόμενη μέρα. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι μόλις χτες, και μετά από ειδική άδεια, κατάφεραν να περισυλλέξουν άλλους 4 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και ένας υπάλληλος στο Προεδρικό Μέγαρο που κείτονταν νεκρός εδώ και 4 μέρες τουλάχιστον. Παράλληλα, μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μέσα στο σπίτι της.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μίας Αμερικανίδας νοσοκόμας, που χτες εξήλθε από τη Ραμάλα, όπου εργαζόταν εθελοντικά για την ανθρωπιστική οργάνωση «Παλαιστινιακό Ταμείο Ανακούφισης Παιδιών». Η γυναίκα, που για ευνόητους λόγους δε δίνει το όνομά της, τονίζει ότι φυγαδεύτηκε από το συνεργείο του «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός «παίζει με τα νεύρα των Παλαιστινίων, αφού δίνει άδεια να εξέλθουν τα ασθενοφόρα και μετά τα πυροβολεί. Πολλές φορές, τα καταλαμβάνει και τα χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα για να ανοίξουν οι πόρτες των παλαιστινιακών σπιτιών, όπου εισβάλλει και προχωρεί σε εκτελέσεις. Είδα με τα μάτια μου αμέτρητους Παλαιστίνιους εκτελεσμένους. Είδα να εκτελούνται άνθρωποι γυμνοί, με τα χέρια ψηλά, χωρίς λόγο. Είδα δεκάδες φορτηγά να παίρνουν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους με τα μάτια κλειστά, ενώ γύρω από το νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές και πυροβολούν όποιον βγαίνει από αυτό. Είναι μια απίστευτη κόλαση και συνεχίζεται για τόσες μέρες, χωρίς τρόφιμα, νερό, και φάρμακα».

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες, στην, 15.000 κατοίκων, πόλη αλ Σαμούρ, νοτίως της Χεβρώνας, ενώ παραμένει εντός της Ντούρα, στην ίδια περιοχή, όπου υποστήριξε ότι σκότωσε τον τοπικό επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της «Χαμάς». Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, επισήμως έχουν αιχμαλωτιστεί 2.100 Παλαιστίνιοι, αν και εκτιμάται ότι ο ακριβής αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ κανείς δε γνωρίζει πού ακριβώς έχουν μεταφερθεί αυτοί οι άνθρωποι.

Αρχισε η συγκέντρωση φαρμάκων για τους Παλαιστίνιους

Πρωτοβουλίες της ΟΕΦΣΕΕ, της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας και του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) έκανε χθες γνωστό ότι «ξεκίνησε και συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμακευτικού και ιατρικού υλικού για τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό σαν ελάχιστη προσφορά και συμπαράσταση στον αγώνα ζωής που κάνει, προκειμένου να αποκτήσει τη δική του πατρίδα».

Η ΟΕΦΣΕΕ, για τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης φαρμάκων - που, όπως επισημαίνει, πρέπει να έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και να αντέχουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες - παραθέτει έναν κατάλογό τους: 1). Αντιβιοτικά φάρμακα ενέσιμα και πόσιμα (κεφαλεξίνες, αμοξισιλίνες, αμπισιλίνες), 2). αντιπηκτικά φάρμακα, 3). κορτικοειδή φάρμακα (ενέσιμα, αλοιφές, χάπια), 4). αντιόξινα, 5). αντισηπτικά, 6). επιδεσμικό υλικό (γάζες παντός τύπου - κατά προτίμηση μεγάλα μεγέθη - γυψοεπίδεσμοι, επίδεσμοι απλοί και ελαστικοί, λευκοπλάστ), 7). οροί, 8). πεταλούδες ορών, 9). σύριγγες μιας χρήσης.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος (9.30 π.μ. έως 16.30 μ.μ.).

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά απευθύνει «έκκληση προς τους εργαζόμενους για συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την αγορά ιατροφαρμακευτικού υλικού για τις άμεσες ανάγκες περίθαλψης των Παλαιστινίων, τα οποία, αφού η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα σταλούν στην ΟΕΦΣΕΕ».

Και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας αποφάσισε, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, να συγκεντρώσει χρήματα και φάρμακα «για τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης» και για το λόγο αυτό άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα (αρ. 397/29611051). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, επίσης, να συμβάλουν προσερχόμενοι στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, 2ος όροφος) από τις 08.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ