ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του ΙΚΑ

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΙΚΑ και οι κίνδυνοι που προκύπτουν για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, το πρόβλημα της έλλειψης πόρων οξύνεται και εξαιτίας της μείωσης των εσόδων του Ιδρύματος. Σαν αποτέλεσμα, το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,403 δισ. ευρώ (βλέπε παρακάτω αναλυτικά στοιχεία), ποσό που πρέπει να καταβληθεί για να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις.

Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Το θέμα είναι γνωστό και οπωσδήποτε βεβαιώνεται κάθε μέρα - και με τις αποδείξεις που κομίζει η Ομοσπονδία - ότι το ΙΚΑ που καλύπτει σήμερα πάνω από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στις συντάξεις αν δε χρηματοδοτηθεί γενναία από το κράτος, αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα οι κρατήσεις των εργαζομένων να αποδίδουν καλές συντάξεις, σύγχρονες κι αν δεν υπάρχει εξασφάλιση για όλους τους συνταξιούχους από εδώ και μπρος.

Εμείς, με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων, δεν πρόκειται να σταθούμε σε όλα αυτά τα γενικά που θα πει η κυβέρνηση. Θα διεκδικήσουμε να απαντήσει ο πρωθυπουργός πώς θα στηριχθεί το ΙΚΑ και να δηλώσει ότι είναι εξασφαλισμένες - όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά όλα τα επόμενα χρόνια - οι συντάξεις. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι βεβαίως δεν πρέπει να περιμένουν ούτε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ο κίνδυνος είναι ορατός, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας μήνας που οι συνταξιούχοι δεν θα βρουν τις συντάξεις τους εκεί που πρέπει. Οπως επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε, θα τις πούμε μέσα στη Βουλή, αλλά χρειάζεται από τώρα παρέμβαση και των εργατοϋπαλληλικών σωματείων, βεβαίως και των συνταξιουχικών, αλλά γενικότερη παρέμβαση, διότι οι κίνδυνοι είναι και άμεσοι και ορατοί και βέβαιοι και επομένως καμία εφησύχαση, καμία επανάπαυση».

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της Νίκος Χατζόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το ΙΚΑ χρειάζεται 1,4 δισ. επιπλέον της κρατικής επιχορήγησης για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Και εδώ πρέπει να κάνουμε μία δήλωση. Δεν πρέπει να παίζουν με τους συνταξιούχους. Πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύ». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που περιμένουν στις ουρές, για να πάρουν φάρμακα.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Ευθύνη των κυβερνήσεων το οικονομικό αδιέξοδο

Η διαχρονική αντιασφαλιστική πολιτική υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας οδηγεί το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στον πάτο, εξαιτίας και της βαθιάς κρίσης

Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων για την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση
Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων για την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση
Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ, όπως και συνολικά των ασφαλιστικών ταμείων, η ληστεία των αποθεματικών και της περιουσίας τους και ταυτόχρονα οι πολιτικές που ανακυκλώνουν την ανεργία, η οποία αυξάνεται, υποθάλπουν τη μαύρη εργασία, την εισφοροκλοπή και εισφοροαπαλλαγή των εργοδοτών, δυσχεραίνουν διαρκώς την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των εσόδων του.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, και τα οποία παρουσίασε ξανά χτες στη συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα, το έλλειμμα του Ιδρύματος στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ, παρόλο που οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά και οι διάφορες παροχές έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί. Το συγκεκριμένο ποσό απαιτείται, προκειμένου να πληρωθεί το σύνολο των συντάξεων.

Βασική αιτία του ελλείμματος είναι η μείωση των εσόδων. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του 2012 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 14,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση μεταφράζεται σε 451 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση του ΙΚΑ γίνεται ακόμα πιο δραματική καθώς, σύμφωνα με την ΠΟΣΕ το χρέος προς τους άλλους οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΕΤΕΑΜ), που για λογαριασμό τους εισπράττει τις εισφορές, μέχρι το τέλος του Απρίλη είχε φτάσει στα 7,578 δισ. ευρώ. Μόνο προς τον ΟΑΕΔ το χρέος ανέρχεται σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το σωρευτικό έλλειμμα του κλάδου ασθενείας σε είδος (ο οποίος πέρασε στον ΕΟΠΥΥ) προς τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, η ΠΟΣΕ το υπολογίζει στα 13,394 δισ. ευρώ. Χρέος που θα έπρεπε - και πρέπει - να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και το κεφάλαιο που εισφοροδιαφεύγει. Η καθίζηση των εσόδων δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Είναι το συσσωρευμένο αποτέλεσμα των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών πολιτικών που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και οι οποίες εντάθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα:

  • Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί στο ΙΚΑ απώλειες 450 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 22,6%!
  • Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Δηλαδή, το ΙΚΑ έχει μειωμένα έσοδα κατά 33%, λόγω «μαύρης εργασίας». Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε τέτοιο καθεστώς, χάνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δικαιώματα που αφορούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες παροχές του Ιδρύματος.
  • Συνολικά η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή των εργοδοτών φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση! Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, που μεγαλώνει διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου.
  • Τέλος, οι βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί από το ΙΚΑ, φθάνουν τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - «TASK FORCE»
Νέα επίθεση με όχημα τη «βιωσιμότητα των Ταμείων»

Τη δέσμευση ότι «θα εργαστούμε συστηματικά για την επίτευξη των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα» εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ. Η συζήτηση έγινε στο φόντο της συναπόφασης κυβέρνησης - τρόικας να ενταθεί η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ως ο πλέον ενδεδειγμένος δρόμος για έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η «υποστήριξη και παρακολούθηση της ανάπτυξης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» και η «ομογενοποίηση των οικονομικών και λογιστικών συστημάτων των Ταμείων», δράσεις «αναγκαίες -σύμφωνα με το υπουργείο- προκειμένου να θεραπευτούν στρεβλώσεις που οδηγούν σε σπατάλη πόρων». Βέβαια, η «αντιμετώπιση της σπατάλης», όπως άλλωστε και η «βιωσιμότητα των ταμείων» αξιοποιούνται σταθερά για την επιτάχυνση νέων περικοπών.

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκίνησε να εφαρμόζεται παράλληλα με τη διεύρυνση της λίστας των Μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε μια σειρά θεραπείες και άλλες περικοπές, οι οποίες μεθοδεύονται στο έδαφος της αντικειμενικά άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα Ταμεία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Από την πλευρά του, ο Χ. Ράιχενμπαχ δεσμεύτηκε ότι η «Task Force» θα παράσχει «υποστήριξη» και «τεχνική βοήθεια» ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα σε όλα τα παραπάνω. Στην ίδια κατεύθυνση θα γίνουν τις επόμενες μέρες και οι συναντήσεις του υπουργείου με το κλιμάκιο της τρόικας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ