ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχία πίσω από τη «νίκη»

Σε αγώνα δρόμου με φανερά τα σημάδια της ανησυχίας πίσω από τη μάσκα του εν δυνάμει νικητή των εκλογών, αποδύεται η ηγεσία της ΝΔ, με σκοπό αφ' ενός να μη χάσει το παιχνίδι των εντυπώσεων των πρώτων ημερών και αφ' ετέρου να ολοκληρώσει έγκαιρα τις προετοιμασίες για την εκλογική μάχη. Παρ' όλο που, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του κόμματος, δεν αιφνιδιάστηκε, ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν πάντα κάποιες «ελπίδες» ότι οι εκλογές δε θα γίνουν τον Απρίλη, με αποτέλεσμα να έχουν καθυστερήσει μια σειρά οργανωτικών ζητημάτων (κατάρτιση ψηφοδελτίων, διαφημιστική καμπάνια, κ.ά). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κανείς δεν υποστήριζε στα σοβαρά ότι είναι το «φαβορί» για τις εκλογές της 9ης Απρίλη.

Από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για το συνέδριο των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την αναμενόμενη και αναγκαστική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του Κ. Σημίτη, αλλά απέφυγε να προεξοφλήσει νίκη του κόμματός του. Ασκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί προανήγγειλε πρόωρες εκλογές και μάλιστα δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή τους και μάλιστα για τους ίδιους λόγους τους οποίους πριν από λίγο καιρό επικαλούνταν για την ανάγκη ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, ο Κ. Σημίτης δίνει, επιτέλους, την ευκαιρία να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την πορεία της χώρας στη νέα εποχή. «Η χώρα μπαίνει σήμερα στο δρόμο για μία νέα προοπτική, για ένα νέο ξεκίνημα». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι «είμαστε πανέτοιμοι και έχουμε προσαρμόσει κατάλληλα το πρόγραμμά μας, γιατί θεωρούσαμε δεδομένη την απόφαση του πρωθυπουργού», η οποία, όπως είπε, «ήταν απόφαση άλλων που την επέβαλαν στον πρωθυπουργό». Επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα υπεροχής είπε ότι η ΝΔ «πέτυχε δύο στα δύο, και πρόεδρο επέβαλε και το αίτημά της για πρόωρες εκλογές». Περισσότερο σαφής η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «η απόφαση ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που η ΕΕ απαίτησε νέους, βαρείς, όρους οικονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών υψηλού πολιτικού κόστους». Αλλα στελέχη της ΝΔ (Μαριέττα Γιαννάκου -Γ. Αλογοσκούφης) επιχείρησαν να πλήξουν τους λόγους που επικαλέστηκε ο Κ. Σημίτης για τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΟΝΕ είναι τυπικού χαρακτήρα και τα πάντα ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο δημιουργεί στην ηγεσία της ΝΔ η στάση του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την ερχόμενη εβδομάδα. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της προσχώρησης των Στ. Μάνου και Α. Ανδριανόπουλου, ενώ ο Γ. Σουφλιάς με χθεσινή του δήλωση επαναβεβαίωσε ότι δε θα πολιτευτεί στις εκλογές του Απρίλη, τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, επιβάλλει το συμφέρον του τόπου. Ο Στ. Μάνος σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι η απόφαση του Κ. Σημίτη για πρόωρες εκλογές παραβιάζει το Σύνταγμα και εκφράζει την ελπίδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην αποδεχτεί την παραβίαση του Συντάγματος. Πληροφορίες από συνεργάτες του ανέφεραν ότι αν υπάρξει προγραμματική συμφωνία είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ οι «Φιλελεύθεροι» θα κατέβουν αυτόνομα. Το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο σχεδιάζεται να αποτελέσει το μοχλό για την επάνοδο ορισμένων στελεχών της παράταξης, επισπεύδεται και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές ή στα μέσα του Μάρτη, αντί για 31 Μάρτη -2 Απρίλη που είχε προγραμματιστεί.

Ευρω-τάματα

Πρώτα στ' άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα ήθελαν τα Γιάννινα - και κατ' επέκταση την Ηπειρο - το 18ο αιώνα.

Ηταν τότε που η «Ηπειρος απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί πρωτοπόρα στις εθνικές μας προσπάθειες με τους δασκάλους του Γένους», όπως έλεγε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο μήνυμά του προς το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο στις 26.8.1999. «Το 19ο αιώνα, όπως ανέφερε στο ίδιο μήνυμα ο πρωθυπουργός, η Ηπειρος έθεσε τα θεμέλια της ανάπτυξης του νεοελληνικού κράτους με τους εθνικούς ευεργέτες, και τον 20ό αιώνα έδωσε το παράδειγμα του παλλαϊκού αγώνα με τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1940-'41».

***

Ιδού και η ανταμοιβή που ήρθε με το μπουγιουρντί από τας Βρυξέλλας - εκεί δηλαδή που οδηγεί ο λεωφόρος της ΟΝΕ, που θέλει να «κλειδώσει» με τις εκλογές ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, η Ηπειρος είναι η πιο φτωχή ανάμεσα στις 211 περιοχές της Ευρώπης με βάση το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το 1997. Το Ηπειρώτικο ΑΕΠ είναι μόλις το 43% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. (Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 66% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ).

Κάποιος θα έπρεπε να είναι τελευταίος. Το θέμα είναι ότι η Ηπειρος παίρνει αυτή τη θέση, όχι γιατί ανέβηκαν κάποιοι άλλοι, αλλά γιατί κατρακυλά η ίδια. Ετσι, με βάση τα στοιχεία του 1995, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ηπείρου ήταν το 47% του μέσου κοινοτικού - και βρισκόταν στην προτελευταία θέση.

***

Δυο χρόνια μετά - το 1997 δηλαδή - και τι δεν είχαν ακούσει οι Ηπειρώτες απ' το στόμα του Σημίτη.

Στις 30.5.1997, μιλώντας στα Γιάννινα, ο Κ. Σημίτης έλεγε: «Η επίσκεψή μου αυτή στην Ηπειρο έχει για μένα και την κυβέρνηση μια ιδιαίτερη σημασία. Σηματοδοτεί την απόφασή μας να μεταβάλουμε ριζικά τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας».

Τραβώντας κατά το Δελβινάκι - την ίδια μέρα - έλεγε: «Εμείς θέλουμε, και γίνεται καθημερινά πράξη, η Ηπειρος να βρει το νέο της ρόλο, να γίνει κόμβος ανάπτυξης και ευημερίας. Με την παρουσία μας εδώ, στην επαρχία Πωγωνίου, στο Δελβινάκι, θέλουμε να εγγυηθούμε την ανορθωτική πορεία αυτού του τόπου».

Και την 1.6.1997 στα εγκαίνια του Νοσοκομείου Αρτας ο Κ. Σημίτης έλεγε: «Δουλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο της Ηπείρου, για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας. Μια νέα εποχή ελπίδας και δημιουργίας ξεκινάει για την Ηπειρο».

***

Ακόμα η Ηπειρος, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έχει την πρωτιά στην ανεργία μεταξύ των περιφερειών της χώρας, με 10,8% (από 9,6% που ήταν το 1997).

Κι όμως, όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον Κ. Σημίτη να υποστηρίζει ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία για την ανάπτυξη της Ηπείρου», όπως έλεγε στο μήνυμά του προς το Πανηπειρωτικό Συνέδριο.

Ε, λοιπόν, δε μένει και οι Ηπειρώτες να εκτιμήσουν δεόντως όλα τα μεγάλα τούτα τάματα στις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000.


Γ. Μ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Προεκλογικού» τύπου αντιδράσεις

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος για την έγκριση της εκλογικής διακήρυξης

Το μικροκομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ υπερίσχυσε του εθνικού συμφέροντος και οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατήγγειλε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ «απίστευτη πολιτική ασυνέπεια και ωμή περιφρόνηση του Συντάγματος». Η είδηση βέβαια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν ξάφνιασε τον Συνασπισμό, στελέχη του οποίου εδώ και πολύ καιρό μιλούσαν για εκλογές με μεγάλη ακρίβεια στην ημερομηνία, ενώ άπαντες δηλώνουν πανέτοιμοι για την εκλογική μάχη.

Στους λόγους που ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις κάλπες ο πρόεδρος του Συνασπισμού εντάσσει και τη θέληση του κυβερνώντος κόμματος να προλάβει την εμφάνιση των σκληρών μέτρων και όρων που θα συνοδεύουν την απόφαση ένταξης στην ΟΝΕ. Μιας ένταξης, όμως, της οποίας ο Συνασπισμός είναι υπέρμαχος, καλλιεργώντας την αυταπάτη πως μπορεί να γίνει λιγότερο επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα πορεία ένταξης έγινε σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, σε όφελος των οικονομικά και κοινωνικά δυνατών. Παρ' όλα αυτά όμως, επέμενε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, μέσω μιας καλύτερης διαχείρισης των πραγμάτων, μέσω «άσκησης σοβαρού ελέγχου», όπως ακριβώς το διατύπωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, και η δύναμη που μπορεί βέβαια να εγγυηθεί τον έλεγχο αυτό στη μετα - ΟΝΕ εποχή, δεν είναι άλλη από τον Συνασπισμό. Για το λόγο αυτό κάλεσε το λαό να μην δώσει την απόλυτη εξουσία στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ. Δε διευκρίνισε ωστόσο ποια στάση θα τηρήσει ο Συνασπισμός αν κανένα κόμμα δε συγκεντρώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία...

Σήμερα το Διαρκές Συνέδριο

Αρχίζει σήμερα Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού, με τους αντιπροσώπους του προηγούμενου, προκειμένου να εγκρίνει την εκλογική διακήρυξη του κόμματος.

Ο Συνασπισμός έχοντας ήδη εδώ και καιρό μπει σε προεκλογική περίοδο, έκανε προσπάθεια να εμφανίσει βελτιωμένη τη δημόσια εικόνα του και η ηγεσία του δήλωνε αισιόδοξη ότι η εκλογική μάχη θα δοθεί σε συνθήκες ενότητας, αφού οι αδυναμίες ξεπεράστηκαν. Αυτά, σε ό,τι αφορά στην επιφάνεια, γιατί επί της ουσίας οι διαφορές δεν έχουν ξεπεραστεί, έχουν απλά υποβαθμιστεί ιεραρχικά και συγκαλυφτεί, αφού πρώτη προτεραιότητα για όλους είναι οι εκλογές. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που διαπιστώνουν «πρόβλημα στη βάση», γεγονός που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και προβληματισμό.

ΔΗΚΚΙ
Ευτελίζεται η διαδικασία των εκλογών

Για ευτελισμό της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, δηλαδή των εκλογών αλλά και του Συντάγματος της χώρας, από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, έκανε σφοδρή φραστική επίθεση στην κυβέρνηση και τη ΝΔ και υποστήριξε ότι αρχικά ευτέλισαν το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και εν συνεχεία των εκλογών, προχωρώντας σε μια απαράδεκτη τακτική, που φανερώνει έλλειψη σεβασμού προς το λαό και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, σχολίασε ο Δ. Τσοβόλας, με τη «ρίψη του κύβου», έπεσαν και οι μάσκες του κ. Σημίτη και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που άλλα έλεγε επί ένα χρόνο και άλλα εννοούσε. Και συνέχισε: «Η υποκρισία περίσσεψε. Το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της χώρας και του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας άφησε αιχμές και για τη σαθρή αιτιολογία ως εθνικό θέμα, όπως τη χαρακτήρισε, που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, ο Δ. Τσοβόλας, διερωτήθηκε μέσα από τη δήλωσή του, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί τη συγκεκριμένη αιτιολογία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, πάντως, ανέφερε ότι το κόμμα του είναι πανέτοιμο να ριχτεί στην εκλογική μάχη και να ζητήσει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ