ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΙΩΣΕΙΣ
Αντί για ουσιαστικά μέτρα, η κυβέρνηση ... θωρακίζει το σμπαράλιασμα των δημόσιων νοσοκομείων

Εκατοντάδες οι νεκροί σε μόλις τρεις μήνες, φρακάρουν τα νοσοκομεία, αλλά προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης

Πάνω από 600 άνθρωποι με COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο τρίμηνο (Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2023) στην Ελλάδα, ενώ τις τελευταίες βδομάδες στα αστικά λύματα καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στις μεγάλες πόλεις, φτάνοντας π.χ. στην Αττική το 88%, προμηνύοντας ακόμα πιο σφοδρή κλιμάκωση της διάδοσης. Την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση 90% στα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης τύπου Α, που μαζί με τις εποχικές ιώσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ενδεικτικό της μεγάλης απειλής για τον λαό είναι ότι σε μόλις δέκα μέρες (24/12 - 1/1) εισήχθησαν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας 4.500 άνθρωποι με συμπτώματα COVID.

Μπροστά σε μια τέτοια αναζωπύρωση το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, έχοντας στις «πλάτες» του την τεράστια κόπωση του λιγοστού προσωπικού, τις ελλείψεις και τα κενά που πολλαπλασιάζονται, τα μπαλώματα που ανακατανέμουν το «ξεδόντιασμα» και την εμπορευματοποιημένη λειτουργία του, που κλιμακώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης.

«Νοσοκομεία ΑΕ» και σμπαραλιασμένη ΠΦΥ

Αλλωστε, αν και το κύμα έξαρσης ήταν αναμενόμενο όπως κάθε χρόνο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να «σφυρίζει αδιάφορα» για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, την ίδια στιγμή που στις εξαγγελίες της για το 2024 ξεχωρίζει το μέτωπο των δημόσιων νοσοκομείων για την ολοκλήρωση του «νέου χάρτη», που θα φέρει νέα λουκέτα και ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Μάλιστα, στην εκπνοή του 2023 και ενώ ο λαός ήδη ήταν αντιμέτωπος με το κοκτέιλ ιώσεων και τα φρακαρισμένα δημόσια νοσοκομεία, οργάνωνε «συνέδριο» με θέμα την προώθηση του συστήματος DRG's, για την αναλυτική κοστολόγηση των ασθενών και των νοσοκομειακών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων». Τη λογική δηλαδή των ασθενών - πελατών και των υγειονομικών που θα εργάζονται με τον στενό κορσέ του «περιορισμού κόστους», αντί για την ολόπλευρη περίθαλψη.

Η υγεία του λαού επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, ειδικά αυτές τις μέρες της έξαρσης των ιώσεων και του κορονοϊού, από το σμπαράλιασμα της ΠΦΥ, κάτι που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία, αφού εκεί αναγκάζονται να καταφύγουν όχι μόνο όσοι νοσούν βαριά αλλά και όσοι εύλογα αγωνιούν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Συστάσεις αυτοπροστασίας και ατομικής ευθύνης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος του ιικού φορτίου έχει καθυστερήσει λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και αναμένεται κορύφωσή του τις επόμενες βδομάδες, με εκτίναξη κατά 20% τις επόμενες μέρες. Ομως και αυτή η τελευταία προειδοποίηση βρίσκει την κυβέρνηση, αντί να παίρνει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, να συνιστά μέτρα «αυτοπροστασίας», απογειώνοντας για άλλη μια φορά την «ατομική ευθύνη»: Οι άνω των 60 ετών και οι ομάδες υψηλού κινδύνου να αναζητήσουν γιατρό αν νοσήσουν, να ψάξουν για εμβολιαστικό κέντρο. Δηλαδή, με δική τους ευθύνη καλούνται να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του εμβολιασμού, που γίνεται «σταυρόλεξο» με τις δόσεις, ανάλογα με το πότε έχει νοσήσει ο καθένας, και βέβαια ούτε λόγος για προληπτικές εξετάσεις και φαρμακοεπαγρύπνηση, για το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι του κορονοϊού και της νέας μετάλλαξής του. Ετσι, η κυβέρνηση βαρύνεται και με την ευθύνη της λειψής εμβολιαστικής κάλυψης, αφού έναντι της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης JN.1 έχει εμβολιαστεί μόλις το 5% του πληθυσμού, την ίδια στιγμή που οι άνω των 65 ετών ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια.

Αντί να ανοίξουν νέες κλίνες (υπενθυμίζεται ότι πριν μια δεκαετία η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκλεισε 10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια και από τότε όσες κυβερνήσεις μεσολάβησαν τα κράτησαν κλειστά, ενώ και ο αριθμός των ΜΕΘ παραμένει ελάχιστος), ξετυλίγεται ένα ακόμα παζάρι μεταξύ κλινικαρχών και Δημοσίου. Ως προπέτασμα καπνού, νέα ΚΥΑ προβλέπει την παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας και κλινών Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού για το χρονικό διάστημα 1/1 - 31/3/2024. Στο ΝΙΜΤΣ θα μεταφέρονται ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, ώστε να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε μίας νόσου.

Να σημειωθεί ότι εν μέσω της κορύφωσης του νέου κύματος, ήδη οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν αύξηση κατά 40%, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν πανελλαδικά τις 270 ημερησίως. Σε νοσοκομεία της Αθήνας, όπως στον «Ευαγγελισμό», οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 30%. Μόνο στη Β' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του «Αττικόν», σε μία εφημερία έγιναν 24 εισαγωγές, η πλειοψηφία τους με γρίπη.

Στα δε φαρμακεία σχηματίζονται ουρές για ένα τεστ και μάλιστα αυτοδιάγνωσης, αντιπυρετικά κ.ά. Ο λαός λοιπόν καλείται και πάλι να πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, σε βάρος της ζωής, της υγείας και της τσέπης του, βιώνοντας στο πετσί του τη βαρβαρότητα της πολιτικής που θεωρεί την ύπαρξή του «κόστος προς εξορθολογισμό».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αξονικός μόνο μέχρι τις ... 11 το βράδυ!

Τον «ανεξέλεγκτο κίνδυνο» για τους ασθενείς καταγγέλλουν οι υγειονομικοί

Μια σοβαρή καταγγελία έρχεται από τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Νίκαιας, για συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι γιατροί, «τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Δεκέμβρη, γυναίκα ασθενής, 27 ετών, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ από τις 2/12 βαρέως πάσχουσα, υποστηριζόμενη με μηχανικό αερισμό, κι έχοντας παρουσιάσει επανειλημμένα επεισόδια αιμορραγικής καταπληξίας, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, για τα οποία χρειάστηκε να υποβληθεί πολλάκις σε αξονική αγγειογραφία (για τη διαπίστωση της εστίας αιμορραγίας) παρουσίασε αιμοδυναμική αστάθεια και πτώση του αιματοκρίτη στα πλαίσια νέου επεισοδίου αιμορραγίας. Η ασθενής έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στον αξονικό τομογράφο, για να υποβληθεί ξανά σε αξονική αγγειογραφία».

Κατά την επικοινωνία όμως με τον τεχνολόγο βάρδιας οι γιατροί της ΜΕΘ ενημερώθηκαν ότι μετά τις 11 μ.μ. δεν υπήρχε εφημερεύων γιατρός για να γνωματεύσει την εξέταση!

Μέχρι το ξημέρωμα οι γιατροί της ΜΕΘ έδωσαν πραγματική μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τη νεαρή γυναίκα, έχοντας αντίπαλο την πολιτική που θεωρεί κόστος την ανθρώπινη ζωή, εμπορευματοποιεί υπηρεσίες Υγείας και παραχωρεί νευραλγικά τμήματα, όπως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τον αξονικό τομογράφο, σε ιδιώτες, πάντα με το αζημίωτο. Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πρόσφατα προχώρησαν σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση για σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία αντί για την πρόσληψη 6 μόνιμων ακτινολόγων. «Λύσεις», δηλαδή, που θέτουν «σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο τους ασθενείς», όπως καταγγέλλουν οι γιατροί της ΜΕΘ.

Στο σχετικό έγγραφό τους περιγράφουν τον αγώνα δρόμου που χρειάστηκε να κάνουν επί ώρες, μετά τα μεσάνυχτα, όπου ανάμεσα σε ιατρικές πράξεις έπρεπε να κάνουν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στους αρμόδιους, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να περιορίζεται σε συστάσεις για «υπομονή μέχρι το πρωί», τη στιγμή που η ζωή της ασθενούς κρεμόταν από μια κλωστή, ρίχνοντας την ευθύνη στους γιατρούς να βρουν άνθρωπο να κάνει τη γνωμάτευση στον αξονικό.

«Επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου για να βρεθεί λύση στις 3 π.μ. και τον ενημερώσαμε για την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο διοικητής αφού επικοινώνησε με τον τεχνολόγο, μας πρότεινε υπομονή μέχρι το πρωί που θα ερχόταν γιατρός στον αξονικό. Οταν του επισημάναμε ότι η ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει αν δεν γίνει κάτι άμεσα, μας ενημέρωσε ότι είναι σε κανονική άδεια και προέτρεψε να επικοινωνήσουμε με τον αναπληρωτή διοικητή. Επικοινωνήσαμε με τον αναπληρωτή διοικητή, στον οποίο επίσης επισημάναμε τον κίνδυνο για τη ζωή της ασθενούς αν δεν γίνει κάτι άμεσα. Μας είπε να αναζητήσουμε την διευθύντρια του αξονικού, η οποία δεν εφημέρευε και να της ζητήσουμε να διενεργήσει την εξέταση. Οταν του απαντήσαμε ότι αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αλλά δική του, μας απάντησε ότι πρέπει να το κάνουμε εμείς και δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες».

Οι γιατροί της ΜΕΘ επικοινώνησαν με τον επεμβατικό ακτινολόγο του αγγειογράφου Β. Νικολάου, που ήταν σε εφημερία ετοιμότητας, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης, έσπευσε άμεσα στο νοσοκομείο και προθυμοποιήθηκε να γνωματεύσει την αξονική τομογραφία, που θα γινόταν στην ασθενή πριν να υποβληθεί σε ψηφιακή αγγειογραφία και εμβολισμό.

Ταυτόχρονα με τις ενέργειες για τη διευθέτηση της επείγουσας διενέργειας αξονικής αγγειογραφίας, καταβάλλονταν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της ασθενούς, η οποία ήταν εξαιρετικά ασταθής αιμοδυναμικά.

Τελικά, η ασθενής μεταφέρθηκε στον αξονικό στις 5.30 π.μ. «και η αξονική αγγειογραφία ανέδειξε ευμέγεθες αιμάτωμα στην κοιλιακή χώρα με εστία εξαγγείωσης. Ακολούθησε ψηφιακή αγγειογραφία κι εμβολισμός του αιμορραγούντος αγγείου.

Η ασθενής επέστρεψε στη ΜΕΘ περί τις 12 αιμοδυναμικά σταθεροποιημένη».

Αυτό που περιγράφουν εν ολίγοις οι γιατροί της ΜΕΘ στο κείμενό τους είναι ότι αν δεν είχε πραγματοποιηθεί αξονική τομογραφία και δεν είχε γίνει γνωμάτευση δεν θα είχε σωθεί η ζωή της 27χρονης ασθενούς. Και αυτό έγινε μόνο χάρη στις προσπάθειες και το φιλότιμο των ίδιων των γιατρών, ενώ οι διοικούντες είτε σφύριζαν αδιάφορα είτε επιδίδονταν ακόμα και σε απειλές απέναντι στους γιατρούς!

Ο «Γολγοθάς» των γιατρών της ΜΕΘ για το αυτονόητο ώθησε στη γραπτή ενημέρωση των ιθυνόντων, εκπέμποντας με τη σειρά τους σήμα κινδύνου από τη μη ύπαρξη εφημερεύοντος γιατρού στον αξονικό τομογράφο, σε καθημερινή 24ωρη βάση.

«Να σας καλέσουμε όλους να αναρωτηθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν περιμέναμε μέχρι το πρωί να έρθει γιατρός στον αξονικό ή να διακινδυνεύαμε να μεταφερθεί η ασθενής σε άλλο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία.

Η ΜΕΘ νοσηλεύει 24 ασθενείς βαρέως πάσχοντες με ανεπάρκειες πολλαπλών οργάνων, υποστηριζόμενους μηχανικά που δύναται ανά πάσα στιγμή να χρειαστούν απεικόνιση από αξονικό τομογράφο. Η μετακίνησή τους εκτός νοσοκομείου για απεικονιστικούς λόγους, λόγω μη κάλυψης του αξονικού με εφημερεύοντα γιατρό σε 24ωρη καθημερινή βάση, τους εκθέτει σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ».

Οπως είναι κατανοητό, πρόκειται για ένα ζήτημα «επείγουσας και ζωτικής σημασίας» και απαιτούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να αποκατασταθεί τάχιστα το πρόβλημα της υποστελέχωσης του απεικονιστικού τμήματος του αξονικού.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Κινητοποίηση στις 14 Γενάρη ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Την Κυριακή 14 Γενάρη οργανώνουν κινητοποίηση ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ., στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Θησείο» και θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ