Eurokinissi |
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί σήμερα Τρίτη για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την Πέμπτη το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η συνάντηση αυτή εκτιμάται ότι θα αφορά και το αίτημα Βενιζέλου (όπως το εξέφρασε αργά το βράδυ της Κυριακής σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα) για «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας (...) με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας».
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ανασχηματισμό, με πιθανή συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα από πλευράς Ελιάς του Ανδρέα Λοβέρδου (η διεύρυνση της «πολιτικής βάσης» της κυβέρνησης...). Μιλούν επίσης για επιχείρηση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής βάσης στήριξης της κυβέρνησης και από τη ΔΗΜΑΡ, όπως και από τη δεξαμενή των «ανεξαρτητοποιημένων» βουλευτών.
Ολα αυτά βεβαίως έρχονται σαν κινήσεις διεύρυνσης της στήριξης στην κυβέρνηση, στα πλαίσια της σταθεροποίησης, μετά και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιούνη 2012 και τη φυγή 529.680 ψηφοφόρων από τη ΝΔ και 298.400 ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συνεχίσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του, να εδραιώσει την εξουσία του σε σύγχρονες συνθήκες.
Αλλωστε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που στόχο έχει την εξασφάλιση σταθερών αστικών κυβερνήσεων, όπως και το περιλάλητο «Σχέδιο Ανάπτυξης» που περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης επιλεγμένων κλάδων ώστε να εξασφαλιστούν πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Σημειωτέον ο Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για το «Ατυπο Δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» όπου θα κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, τις προτεραιότητες της ΕΕ στα επόμενα χρόνια και το Ουκρανικό. Ακολούθως ο Σαμαράς θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ θα συναντηθεί και με Κοινοτικούς επιτρόπους. Προκειμένου να προετοιμαστεί για τις συναντήσεις αυτές, είχε χτες συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Τέλος, αναφορικά με το ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές του κόμματος, προηγούνται οι Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κύρτσος και Θ. Ζαγοράκης. Μένουν εκτός η πρ. ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και υποψήφια τώρα με τη ΝΔ Ν. Τζαβέλα, η νυν ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, ο πρ. υπουργός της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης κ.ά.
Διεργασίες ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και ανασύνταξης της κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει στήριξη κι από άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, μιλώντας χτες σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ολα για να συνεχιστούν οι «αναγκαίες», όπως είπε, «διαρθρωτικές αλλαγές», προετοιμάζοντας για συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων.
Βέβαια, μην μπορώντας να προσπεράσει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ (έστω με τη μορφή της Ελιάς) έχασε έναν στους τρεις ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές του Ιούνη 2012, προσπάθησε να πείσει πως έλαβε το μήνυμα ότι «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να δει γρήγορα, άμεσα, πρακτικά στην τσέπη του, στο επίπεδο της ζωής του, τα αποτελέσματα μιας αλλαγής και η αλλαγή γίνεται (...) Και συλλογικές συμβάσεις θα υπογραφούν και νέες επενδύσεις γίνονται, και αυξήσεις θα έχουμε και μείωση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών έχουμε και μέτρα προστασίας για τις αδύναμες ομάδες έχουμε», συμπλήρωσε τάζοντας καλύτερες μέρες...
Γνωστοποίησε ότι αύριο, Τετάρτη, θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με «βασικό θέμα» της συνάντησης την «επανένωση του έθνους», τη στοίχιση όλων δηλαδή πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων. Εδειξε ότι θέλει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κινήσεις πολιτικές, κοινοβουλευτικές, κοινωνικές για τη συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων», ενώ άφησε αιχμές ενάντια στη ΔΗΜΑΡ, ενάντια στη «λεγόμενη λευκή αντιπολίτευση, αυτή που δεν εκφράζεται, που είναι γενικής αποδοχής, την αντιπολίτευση - μπαλαντέρ», ζητώντας να αναλάβει ευθύνες, να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.
Εστιάζοντας στην υπόθεση της κεντροαριστεράς (υπόθεση όπου παρεμβάσεις έχουμε αυτές τις μέρες από διάφορα κέντρα αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητά της ως πυλώνα σταθερότητας του συστήματος) είπε ότι θα αναλάβει «πρωτοβουλίες ανοιχτές σε όλους (...) για την ενότητα όλου του χώρου και βεβαίως πρωτίστως για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ (...) Πρέπει να κάνουμε επαφές με όλους, θα τις κάνω προσωπικά τις επαφές αυτές με όλους και όχι μόνο τα σχήματα και τα κόμματα και τις ηγεσίες. Αλλά με την κοινωνία, με τα πρόσωπα, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ενεργό παρουσία μέσα στο γίγνεσθαι το κοινωνικό, το πολιτικό, το δημόσιο λόγο». Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν «ιδρυτικό Συνέδριο» της νέας έκφρασης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τους ευρωβουλευτές της Ελιάς, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται να εκλέγονται η Εύα Καϊλή και ο Π. Καψής. Ετσι, μένουν εκτός ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, η απερχόμενη ευρωβουλευτής του κόμματος Συλβάνα Ράπτη, η πρ. υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κ.ά.
Σημειωτέον, ο Ευ. Βενιζέλος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των πρωθυπουργών και αντιπροέδρων των κυβερνήσεων των 19 κρατών - μελών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, ακόμα και για διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές και κατάληψη της τρίτης θέσης, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του 6,6% που έλαβε τελικά το κόμμα του, γίνεται μια προσπάθεια από μια σειρά αστικά επιτελεία να εμφανιστεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένο το εκλογικό εγχείρημα του Ποταμιού: Στόχος τους να παραμείνει ζωντανό και να παρέχει τις υπηρεσίες του στις επιταχυνόμενες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης ισχυρίστηκε ότι έδωσε την προεκλογική μάχη χωρίς λεφτά ή οργάνωση, σε μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο κλπ., αποσιωπώντας βέβαια την εξόφθαλμα αβανταδόρικη και πλούσια προεκλογική προβολή του σχήματός του από τα αστικά ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά. Το Ποτάμι, βεβαίως, δεν έλεγε κάτι το διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα που κινούνται σταθερά στον ευρωμονόδρομο.
Πλέον, μετεκλογικά (!) στο σχήμα ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν τις πολιτικές τους θέσεις και να πάνε σε ένα «ιδρυτικό» συνέδριο περί τα τέλη Ιούνη, με στόχο συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Διακηρυγμένος στόχος τους «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», όπως αναφέρουν στο Ποτάμι, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το ρόλο τους ως υποστύλωμα του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος.
Σε χτεσινό ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ακούστηκε πως το ναζιστικό μόρφωμα έχει υψηλά ποσοστά εκεί όπου παραδοσιακά το ΚΚΕ είχε δύναμη τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που σκόπιμα επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ψηφοφόροι του ΚΚΕ επιλέγουν τους φασίστες.
Η αλήθεια, βέβαια, δεν είναι ακριβώς αυτή και την απάντηση την έδωσε το ίδιο το ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ. Συγκεκριμένα, ο Ηλ. Νικολακόπουλος, κατά την παρουσίαση στοιχείων για τη Χρυσή Αυγή και το από ποια κόμματα πήρε ψηφοφόρους και αύξησε τα ποσοστά της, ανέφερε: Η Χρυσή Αυγή πήρε 14% από τον ΛΑ.Ο.Σ., 8% από ΝΔ, 8% από ΑΝΕΛ, 4% από ΠΑΣΟΚ και 2,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πουθενά το ΚΚΕ, λοιπόν, στην ανάλυση των ψηφοφόρων που ψήφισαν Χρυσή Αυγή...
Οσον αφορά δε τα στοιχεία για δήμους, όπως Καισαριανή, Πετρούπολη και Περιστέρι, που επικαλείται το ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ για να δείξει ότι περιοχές που παραδοσιακά ψηφίζουν ΚΚΕ, πάνε στη Χρυσή Αυγή, παραθέτουμε τα αποτελέσματα των προχτεσινών ευρωεκλογών:
Καισαριανή: ΚΚΕ 12,24% - Χρυσή Αυγή 9,33%.
Πετρούπολη: ΚΚΕ 11,07% - Χρυσή Αυγή 9,03%.
Περιστέρι: ΚΚΕ 9,89% - Χρυσή Αυγή 9,63%.
Πέρα από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη και Σ. Ζαριανόπουλο, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης στο Ευρωκοινοβούλιο πηγαίνουν επίσης:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μ. Γλέζος, Σ. Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος.
Από τη ΝΔ οι Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κύρτσος και Θ. Ζαγοράκης.
Από τη Χρυσή Αυγή οι Ελ. Συναδινός, Λ. Φουντούλης και Γ. Επιτήδειος.
Από την Ελιά η Εύα Καϊλή και Π. Καψής (αν και είναι κοντά σε ψήφους ο Νίκος Ανδρουλάκης).
Από το Ποτάμι ο Γ. Γραμματικάκης και ο Μ. Κύρκος.
Από τους ΑΝΕΛ ο Ν. Μαριάς (αν και είναι κοντά σε ψήφους ο Γιώργος Ρωμανιάς).