ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Το ισχυρό ΟΧΙ ισχυρό ατού για τους Κυπρίους

Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο κυπριακός λαός με τη συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του ΟΧΙ απέρριψε το σχέδιο Κόφι Ανάν. Το ισχυρό ΟΧΙ αποτελεί ένα ισχυρό ατού για τους Κυπρίους, στις όποιες διεργασίες ακολουθήσουν για την αναζήτηση λύσης, από δω και πέρα, για μια Ομόσπονδη διζωνική δικοινοτική Κύπρο. Μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην πάλη τους να αποκρούσουν τις ξένες επεμβάσεις και να ανοίξουν το δρόμο για μια δίκαιη λύση για όλους τους πολίτες του Νησιού».


ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενα το κρατούμενο: 76% ΟΧΙ

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να έρχεται σήμερα στην Αθήνα και με τις άμεσες προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης να έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα από δύο συνεντεύξεις το Σάββατο και την Κυριακή, η ζωή στην Κύπρο κυλά και πάλι από χτες στους καθημερινούς ρυθμούς της.

Το βροντερό 76% ενάντια στο σχέδιο Ανάν έχει επιτρέψει στους Κυπρίους των ελεύθερων περιοχών του Νησιού να κοιτάζουν θαρρετά μπροστά, καθώς παρά το όργιο πιέσεων του ξένου παράγοντα και τη διαρκή κινδυνολογία των ντόπιων υπηρετών του, οι ίδιοι γνωρίζουν και έμπρακτα πλέον πως όταν ένας λαός αντιστέκεται μπορεί και να νικήσει.

Ταυτόχρονα, στο κατεχόμενο τμήμα του Νησιού - σ' ένα ορισμένο τμήμα του πληθυσμού, κύρια πραγματικών Τουρκοκυπρίων - συζητείται πλέον και το ζήτημα ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό που οι ίδιοι θεωρούν τη μεγαλύτερη κακοτυχία τους, την κατοχή του Νησιού από το στρατό της Τουρκίας. Εμπόδιο στο να ανοίξει αυτή η συζήτηση - με δεδομένη την ισχυρή παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας - θεωρείται πλέον και η στάση - δράση κομμάτων που αρχικά εμφανίστηκαν ως «προοδευτικά» (βλέπε Ταλάτ) αλλά έμπρακτα πλέον έχουν κάνει καθαρό ότι δουλεύουν για λογαριασμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του ξένου παράγοντα.

Την ώρα που συνεχίζονται από διάφορες πλευρές οι πιέσεις για να βρεθεί τρόπος να επανέλθει το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα χωρίς να αλλάξουν βασικές πλευρές του, ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στους ξένους ανταποκριτές ξεκαθάρισε ότι χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης διάφορα θέματα, χωρίς όπως υπογράμμισε, να αφαιρούνται δικαιώματα από τους Τουρκοκύπριους.

Τι δε γίνεται δεκτό

Υπ' αριθμόν ένα σημείωσε το θέμα της ασφάλειας και δήλωσε ότι δεν αποδέχεται μόνιμη παρουσία του στρατού κατοχής, ούτε και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ζήτησε διασφάλιση των χρονοδιαγραμμάτων για τα εδάφη που θα επιστραφούν, όπως επίσης και για τους μηχανισμούς εφαρμογής της όποιας λύσης. Για τους έποικους ζητά μείωση του αριθμού που θα παραμείνει μετά τη λύση. Ειδική αναφορά έκανε στα ζητήματα βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας, σημειώνοντας ότι προτείνεται ένα περίπλοκο και δυσλειτουργικό σύστημα, που κάποτε θα καταρρεύσει. «Οι Ελληνοκύπριοι, τόνισε, δεν απέρριψαν τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Απέρριψαν αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση για ευνόητους λόγους». Ο ίδιος κάλεσε τα ελληνοκυπριακά κόμματα να περιλάβουν Τουρκοκύπριους στον κατάλογο υποψηφίων τους για τις ευρωεκλογές. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πιστεύει πως θα αρχίσουν στο άμεσο μέλλον συνομιλίες, αν και όπως δήλωσε εκτιμά ότι το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να χαθεί. Κατά την άποψη που εξέφρασε, θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από την οποία, όπως άφησε να νοηθεί, ενδέχεται να προκύψει μια νέα πρόταση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και το σχέδιο Ανάν.

Ηδη, από το βράδυ του Σαββάτου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά το αποτέλεσμα είχε σημειώσει: «Η βούληση του κυρίαρχου λαού δεν πρέπει να παρερμηνευτεί από κανέναν. Ο λαός δεν είπε όχι στη λύση. Είπε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας. Με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη».

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με το ειδικό βάρος που του αναγνωρίζεται, με δήλωση του Δ. Χριστόφια το Σάββατο, σημείωσε ότι «το "όχι" του ΑΚΕΛ στόχευε και στοχεύει να τσιμεντώσει ένα μεγάλο "ναι" όσο γίνεται πιο σύντομα και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα». Ο ίδιος δήλωσε ότι δε θεωρεί ανέφικτη την επανάληψη των δημοψηφισμάτων και ζήτησε η πολιτική ηγεσία να καταστήσει σαφές ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή κοινότητα δε σημαίνει απόρριψη της λύσης ή του σχεδίου Ανάν. «Αυτό πράγματι θα ήταν ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα και θα μας οδηγούσε στην απομόνωση», είπε ο Δ. Χριστόφιας. Εκανε έκκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων να παρακαθίσουν μαζί με τις αντίστοιχες των Ελληνοκυπρίων στο ίδιο τραπέζι για να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πάνω σε κύριες πτυχές του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. «Το σχέδιο υπάρχει εκεί και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι με το "όχι" το σχέδιο πάει στον κάλαθο των αχρήστων», υπογράμμισε.

Το ΔΗΣΥ

Στη δυσκολότερη όλων θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης που και μετά το αποτέλεσμα έδειξε πως οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ξένο παράγοντα είναι ισχυρότερες από τη θέληση των ψηφοφόρων του ίδιου του κόμματός του. Η αμφισβήτηση στη βάση του ΔΗΣΥ παραμένει έντονη και ήδη εκτιμάται ότι ένα σημαντικό τμήμα της κινείται προς αυτοτελή πολιτική παρουσία. Με τη δήλωσή του μετά το δημοψήφισμα ο Ν. Αναστασιάδης έκανε καθαρό ότι θα συνεχίσει να κινείται αντιπολιτευτικά στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου και σημείωσε με νόημα πως «όσες των ηγεσιών συμπορεύτηκαν (σ.σ. με το ΟΧΙ) θα έχουν ήδη την εναλλακτική πρόταση και στρατηγική, ώστε να προσφέρουν στο λαό πολύ περισσότερα από αυτά που του υπέδειξαν να απορρίψει». «Ο προβληματισμός», συνέχισε, «και οι συνέπειες του αύριο αλλά και η διαχείριση μιας τέτοιας απόφασης ανήκει κατά κύριο λόγο σε αυτούς που συνέβαλαν και διαμόρφωσαν τη συγκεκριμένη επιλογή του λαού». Σημείωσε, επίσης, ότι η ενότητα δεν μπορεί να στηρίζεται γύρω από το όποιο πρόσωπο αλλά θα πρέπει να είναι βασισμένη πάνω σε προσυμφωνημένους και συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική».

Το δημοψήφισμα επαναβεβαίωσε, τέλος, τη σχεδόν μηδενική απήχηση που έχουν στον κυπριακό λαό παράγοντες όπως ο Κληρίδης, ο Μαρκίδης, ο Βασιλείου και ο Παπαπέτρου, που από την ίδια την κοινωνία αντιμετωπίζονται πλέον όχι μόνο με βάση και τις προσωπικές ευθύνες που έχουν από το παρελθόν για την παράταση της τραγωδίας, αλλά και για την ανοιχτά ξενόδουλη στάση τους σήμερα.


Θ.Λ.


Δεν παραιτείται ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι οι Τουρκοκύπριοι «κέρδισαν το δικαίωμα να ζητήσουν την αναγνώριση» του ψευδοκράτους και είπε ότι ο ίδιος θα αρχίσει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αγνοώντας την αξίωση του πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να φύγει, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει το Ελληνοκυπριακό όχι για να εδραιωθεί το ψευδοκράτος. «Καταφέραμε να απαλλαγούμε από το Σχέδιο Ανάν», είπε ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κρατήσουν τις υποσχέσεις που μας έδωσαν, τουλάχιστον για άρση των εμπάργκο».

Ο κατοχικός ηγέτης είπε: «κερδίσαμε το δικαίωμα να ζητήσουμε την αναγνώρισή μας. Αν οι υποσχέσεις εκπληρωθούν, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα μας δεχτούν ως ξεχωριστό κράτος, ως οντότητα, αλλά και με ισότητα».

«Δε θα παραιτηθώ, γιατί ο σκοπός μου ήταν η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, ούτως ή άλλως το κατάφερα, απορρίφθηκε το σχέδιο», πρόσθεσε. «Για 40 χρόνια ζούμε κάτω από την μπότα των Ελληνοκυπρίων», είπε, αλλά τώρα καταφέραμε να απορριφθεί το σχέδιο.

«Το σχέδιο μάς χώρισε ως λαό, τώρα θέλουμε την ενότητα», είπε ο Ρ. Ντενκτάς και πρόσθεσε: «Ελα, λαέ μου, να ενωθούμε».

Για την Τουρκία, είπε ότι «μας έδωσε ό,τι μπορούσε. Εκανε για το ναι ό,τι περνούσε από το χέρι της και θα ήταν αδικία να ζητήσουμε άλλα πράγματα από αυτή».

«Το σχέδιο ήθελε να σβήσει τη χώρα μας. Δεν τα κατάφερε. Σώσαμε τη χώρα μας και απορρίψαμε το σχέδιο. Είμαστε ευγνώμονες στο Θεό», κατέληξε ο Ρ. Ντενκτάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ