Τον ισχυρισμό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος υπέγραφε ως νομικός συμφωνητικά με απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, που προέβλεπαν δικηγορική αμοιβή σε περίπτωση αποκατάστασής τους, ακόμη και στις 27 Γενάρη που ορκίστηκε υπουργός, προβάλλει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με περίπου 300 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους πως σε περίπτωση επαναπρόσληψής τους, θα εισέπραττε προμήθεια 12% ως δικηγορική αμοιβή. Το ίδιο θα συνέβαινε αν όσοι είχαν υπογράψει το συμφωνητικό έπαιρναν αποζημιώσεις.
Για να απαντήσει στο δημοσίευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έδωσε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου. Σ' αυτήν χαρακτήρισε «συκοφαντικό» και «προβοκατόρικο» το δημοσίευμα και είπε ότι «το συμφωνητικό που αναφέρεται δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου».
Σημείωσε πως αποχώρησε από την εταιρεία όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Είπε ακόμα πως «αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ». Το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα κατατέθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών λίγο πριν υπουργοποιηθεί, δηλαδή στις 27 Γενάρη 2015 και αναφέρει ότι σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας, τα δικαιώματα διατηρεί ο δικηγόρος Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το ίδιο βράδυ, εμφανίστηκε και νέο συμφωνητικό με το οποίο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων ανέθεσε στις 12 Φλεβάρη 2015 στο γραφείο «ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ» την εντολή για άσκηση προσφυγής ενάντια στην απόφαση της τέως γγ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας που είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας να μην αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για μετατροπές συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου, σε αορίστου χρόνου.
Οπως απάντησε ο υπουργός, η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014 και ασχολήθηκε με αυτή καθώς δεν υπήρχε κώλυμα. Ομως, για τον Φλεβάρη που επικαλείται το δημοσίευμα, την υπόθεση έχει αναλάβει άλλη δικηγόρος. Παρόμοιο συμφωνητικό εμφανίστηκε και από το δήμο Λαυρεωτικής με ημερομηνία 20 Φλεβάρη. Για όλα αυτά, ο Γ. Κατρούγκαλος αναμενόταν να απαντήσει χθες το απόγευμα, με νέα συνέντευξη Τύπου, η οποία όμως αναβλήθηκε «λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γερμανία και της συνέντευξης που θα παραχωρήσει», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.
Με αφορμή όλες αυτές τις υποθέσεις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την αποπομπή Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι τον στηρίζει.
Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκα
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Λιλλήκα |
Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μία γόνιμη, μία ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στις δύο χώρες με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Λιλλήκα. Εκφράσαμε ως ΚΚΕ την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των εκφρασμένων - πάρα πολλές φορές και σταθερά - θέσεων του ΚΚΕ απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα και την προοπτική της λύσης του. Ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε σκέψεις και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνει και ο ελληνικός λαός και ο κυπριακός λαός, στην πάλη ενάντια στα μέτρα της οικονομικής κρίσης, ενάντια στα μνημόνια, τους νόμους που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες των δύο χωρών».
Απ' την πλευρά του, ο Γ. Λιλλήκας, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη στήριξη στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων στο λαό της Κύπρου και πρόσθεσε: «Αυτός ο διάλογος που είχαμε ελπίζουμε θα συνεχιστεί, είναι εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και η σύνθεση ή η όποια διαφορετική θέση εμπλουτίζει το διάλογο και μας επιτρέπει να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος και του κυπριακού και του ελληνικού λαού κι όπως ο ελληνικός λαός συμπαρίσταται στον κυπριακό λαό, το ίδιο να ξέρετε, και είμαι σίγουρος ότι εκφράζω το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού, είναι αλληλέγγυος και στέκει δίπλα στον ελληνικό λαό στον αγώνα που διεξάγει σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Βέβαια, με δεδομένη την τύχη του «πακέτου της Θεσσαλονίκης», που από μερικά δισ. ευρώ, κατέληξε να είναι μόλις 200 εκατομμύρια και αυτά μόνο στους πιο εξαθλιωμένους, οι εργαζόμενοι καλό είναι να κρατούν «μικρό καλάθι». Πολύ περισσότερο που όπως προκύπτει και από κοινοτικές πηγές το «πακέτο Γιούνκερ» δεν αφορά πρόσθετους πόρους, αλλά χρήματα που παραμένουν αναξιοποίητα και προορίζονταν για την προώθηση της «κοινωνικής συνοχής».
Προϋπόθεση, λοιπόν, για την εκταμίευσή τους, όπως και στην περίπτωση των προγραμματισμένων δόσεων, είναι η «τήρηση των συμφωνηθέντων», όλων δηλαδή εκείνων των μέτρων που στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης συνέτειναν με τη σειρά τους στην όξυνση της φτώχειας, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στη συμπίεση των μισθών, στη λεηλασία των συντάξεων, στην αποψίλωση των όποιων δομών Πρόνοιας υπήρχαν. Συνέτειναν, δηλαδή, στην ένταση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας.
Με μια κουβέντα, το «πακέτο Γιούνκερ» και παλιότερα τα «πακέτα Μπαρόζο» δεν δίνονται για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ούτε βέβαια για την ουσιαστική προστασία όσων βρίσκονται εκτός παραγωγής, χωρίς να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Συντελούν στο να ανακυκλώνεται η ανεργία, που δεν μπορεί να εξαλειφθεί στον καπιταλισμό, να θεμελιωθεί σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις ο νέος εργασιακός μεσαίωνας και να ενισχυθεί η οικονομική δύναμη των μονοπωλιακών ομίλων με φρέσκα κεφάλαια και πάντα στις πλάτες του λαού.
Σχόλιο σχετικά με την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλου, σημείωσε τα εξής:
«Ο αντιμνημονιακός αγώνας δε γίνεται με ποσοστά επί δικών. Δε γίνεται, δηλαδή, με άμεσο οικονομικό όφελος. Είναι άλλο πράγμα να αναλαμβάνεις ως επαγγελματίας, ως δικηγόρος να διεκδικήσεις, απέναντι σε νόμους που πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ή τους στερούν το δικαίωμα να είναι μόνιμοι σε μια δουλειά, που δουλεύουν για χρόνια, και άλλο πράγμα είναι να συμβάλλεις σ' αυτόν τον "αντιμνημονιακό αγώνα" και να εκλέγεσαι πολιτικά εισπράττοντας 10% - 12% επί της δίκης και πάει λέγοντας. Αναφέρομαι στον "αντιμνημονιακό αγώνα" για τον οποίο μίλησε ο κ. Κατρούγκαλος και λέω ότι αυτός ο αγώνας δε γίνεται με ποσοστά. Μπορεί να συμβουλεύεις μάχιμα έναν κόσμο ως δικηγόρος ή σαν επαγγελματίας αναλαμβάνεις να διεκδικήσεις.
Αλλά ας πάμε στην ουσία γιατί μιλάμε για χιλιάδες κόσμου, συμβασιούχους, διαθέσιμους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ξέρετε τι είπε ο "αντιμνημονιακός" κ. Κατρούγκαλος στην Ομοσπονδία συμβασιούχων του Δημοσίου; Δεν προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση για εσάς, για τη μονιμοποίησή σας, για τη μετατροπή των συμβάσεών σας σε αορίστου χρόνου. Και είπε επίσης ότι το κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προσφεύγει και να κάνει έφεση σε θετικές δικαστικές αποφάσεις απέναντι σε εργαζόμενους. Γιατί τα μεγάλα λόγια είναι καλά, αλλά υπάρχει και ένα διά ταύτα. Εμείς ως Κόμμα δεν τοποθετηθήκαμε και δεν έχουμε αυτή την πρεμούρα να παραιτηθεί αυτός ή εκείνος. Είναι συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, έτσι σταθήκαμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι θα σταθούμε και σ' αυτήν».